Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

A vártnál több búzát exportálhat Románia

A vártnál több búzát exportálhat Románia

Agrofórum Online

Románia búzatermése elég nagy ahhoz, hogy fedezze belföldi szükségleteit, és többletet biztosítson az export számára – jelentette ki Petre Daea mezőgazdasági miniszter. A hazánkkal szomszédos országban a termés 96 százalékát már learatták.

A magas hőmérséklet és az elhúzódó aszály országszerte érintette a növényeket, különösen a kukoricát és a napraforgómagot, és az előzetes minisztériumi adatok szerint a mintegy 7 millió gabona- és olajtermő növényből 205 257 hektáron történt kár.

Románia az Európai Unió legnagyobb gabonaértékesítői közé tartozik, és aktív Közel-Kelet exportőre.
Rekord gabonatermést aratott az ország 2021-ben, ebből 11,3 millió tonna búza volt. Gabonatermése általában két-háromszorosa a saját belföldi szükségleteinek.

Fekete-tengeri román kikötők

A romániai konstancai fekete-tengeri kikötőben a dokkoló hajók hónapokig dolgoztak azon, hogy a szokásos rakományaik mellett ukrán gabonát szállítsanak ki Romániából és a tengerparttal nem rendelkező szomszéd országokból. A szállítmányok folyamatosan érkeznek.

Az exportút azon kevesek egyike, amelyek nyitva maradtak Ukrajna számára, amely az Oroszországgal való konfliktus előtt a világ egyik vezető gabonaszállítója volt. Az exportőrök 1,46 millió tonna ukrán gabonát vittek ki Konstancán keresztül, mióta Oroszország februárban megszállta az országot, és a háború leállította a szállítást Ukrajna saját fekete-tengeri kikötőiből.

Hétfőn elindult az első gabonaszállító hajó, amely a háború kezdete óta a biztonságos áthaladásról szóló megállapodás értelmében elhagyta az ukrán odesszai kikötőt. A romániai szolgáltatók arra számítanak, hogy továbbra is szállítanak majd ukrán gabonát, mivel a megállapodás teljes végrehajtása időbe telik.

A gabona közúton, vasúton vagy uszályon érkezik Ukrajna dunai kikötőiből, Reniből és Izmailből.

A román kikötői üzemeltető, a Comvex bejelentette, hogy a héten megtölt két hajót – az egyik 30 500 tonna ukrán és román kukoricát szállít Líbiába, a másik pedig 45 000 tonna ukrán kukoricát Iránba.

„Minden attól függ, hogyan működik az isztambuli megállapodás, és hogy az ukrán kikötők mekkora mennyiséget tudnak kiszállítani” – mondta Viorel Panait, a Comvex menedzsere a Reutersnek. „Teljes szívünkből kívánjuk, hogy helyreállíthassák szállítási folyamaikat. De mi itt vagyunk, készen állunk a segítségre” – tette hozzá.

A Comvex 4 millió eurót fektetett be egy második uszály-kirakodó platformba, amely július végén lépett működésbe, és a teljes feldolgozási kapacitását napi 84 000 tonnára, illetve 70 000 tonnára növelte.
Tavaly a konstancai kikötő rekordmennyiségű, 25,2 millió tonna gabonát szállított Romániából és a tengerparttal nem rendelkező szomszédaiból, Szerbiából, Magyarországról, Moldovából és Ausztriából.

Az Európa kenyérkosárként ismert Ukrajna azt reméli, hogy 20 millió tonna silóban tárolt gabonát és 40 millió tonnát a most zajló betakarításból exportál majd, kezdetben Odesszából, valamint a közeli Pivdennyijből és Csornomorszkból.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zuhanórepülésbe kezd idén az ukrán gabonatermelés?

2024. április 20. 14:10

Csökken a gabona, kukorica, napraforgó, olajos magvak vetésterülete és a várható termésmennyiség Ukrajnában.

Megérte a magyar mezőgazdaságnak az elmúlt két évtized uniós tagsága?

2024. április 19. 13:10

Kereken 20 éve, 2004. május 1-jén csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. Vajon a mezőgazdaság szempontjából okos lépésnek bizonyult ez?

Még mindig a cukor drágulása a legdrámaibb

2024. április 19. 09:10

2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Ukrajna 35 százalékkal kevesebb gabonát exportált Konstancán át

2024. április 18. 12:10

Az Ukrajnából a romániai Konstancán keresztül exportált gabona mennyisége 35,1 százalékkal 2,16 millió tonnára esett vissza az első negyedévben, közölte a kikötői hatóság a Reuters hírügynökséggel.

Kilencéves csúcson a búza és a szójabab ára

2022. február 24. 08:03

Az amerikai határidős búza árszintje több mint kilenc éves csúcsra kúszott szerdán, a kukorica pedig újabb nyolchavi csúcsra emelkedett.

Összeért az árpa és a repce, a búza minősége megfelelő

2018. július 3. 11:06

Szokatlan az idei időjárás, emiatt sok helyen összeért az árpa és a repce aratása. Eközben búzából is beérkeztek a laboratóriumba az első tételek, bár ez utóbbit még nem kezdték tömegesen betakarítani.

Május óta most a legdrágább a szójabab

2022. február 11. 09:03

Európában a malmi búza 261,5 euróba, a kukorica 250,75 euróba, a repce 686,25 euróba, a takarmánybúza pedig 217,25 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Búzapiac: szűk mozgástér maradt a drágulásra

2018. november 30. 08:36

A kukorica árában már nincs tartalék, és a búzáé is alig nőhet, tavasszal pedig kisebb korrekció következhet be Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője szerint.