Agrárgazdaság

Ennyivel drágulnak majd az élelmiszerek az árstop eltörlése után

Agrofórum Online

A 2022 elején bevezetett élelmiszerár-stopot többszöri hosszabbítás után 2023. augusztus 1-jén vezeti ki a magyar kormányzat. Már látjuk, milyen mértékben ugrik meg az egyes termékek ára.

Sokáig élt az ideiglenes jelleggel bevezetett élelmiszerár-stop Magyarországon, hiszen az eleinte hangoztatott 3 hónap helyett végül másfél éven keresztül vásárolhattuk hatósági áron a kristálycukrot, búzafinomlisztet, finomított napraforgó-étolajat, házi sertéscombot, csirkemellet, csirke far-hátat, csirkehátat, csirkefart, csirkeszárnyvéget, valamint a 2,8% zsírtartalmú UHT-tehéntejet (később pedig a tyúktojást és az étkezési burgonyát) a boltokban.

A szabályozás szerint a fenti termékek ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál (a tojásé és krumplié a 2022. szeptember 30. napi árnál). Ezektől a régi áraktól kell tehát néhány héten belül elbúcsúznunk, az rtl.hu oldal pedig Raskó György agrárközgazdászt, mezőgazdasági vállalkozót kérte meg arra, hogy „tippelje meg”, mennyivel drágulnak meg az árstop eltörlése után az érintett élelmiszerek.

A szakember szerint harmadával drágulhat az étolaj, míg a sertéscomb és a csirkemell kilónként 500–600 forinttal, mivel ennyivel alacsonyabb a másfél éve befagyasztott ár a beszerzési árnál. A cukornál a 30–40 százalékos drágulásnál is magasabbat várhatunk, és a burgonya sem lesz már soha olyan olcsó, mint az árstop előtti időszakban. A tojás várhatóan nem drágul, miután a takarmány feleannyiba kerül, mint tavaly, és az UHT-tejnél sem várható jelentős áremelkedés.

A nagyobb üzletláncokat továbbra is kötelezik arra, hogy „kötelező akciókat” tartsanak az élelmiszerár-stop hatálya alá tartozó termékeknél, vagyis a bruttó beszerzési árnál 15 százalékkal olcsóbban kell azokat árusítaniuk. A kisboltok viszont többet kérhetnek, mert rájuk nem vonatkozik az új szabályozás, náluk 15–20 százalékos drágulást jósol Raskó György.

Az ársapkák kivezetése alighanem növelheti majd némileg az inflációt, amely még júniusban is 20 százalék fölötti volt. A vendéglátóhelyeket az árstop eltörlése aligha rengeti meg, hiszen ők már az olajért például másfélszer annyit fizettek eddig is, mint a háztartások.

Az élelmiszerek hónapok óta Magyarországon drágulnak a legjobban az Európai Unióban. Az Eurostat legutolsó adatai szerint tavalyhoz képest 34,1 százalékkal emelkedtek az árak májusra, több mint kétszeresével, mint a többi tagállamban átlagosan – emlékeztet az rtl.hu.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

A 6 tonnát sem érheti el az idei magyarországi kukoricahozam hektáronként

2024. szeptember 10. 13:10

A KSH adatai szerint az elmúlt 15 évet tekintve egyedül 2012-ben (4,8 millió tonna) és 2022-ben (2,8 millió tonna) volt ennél alacsonyabb a kukorica terméskilátása Magyarországon.

Az áruházakkal egyeztetnének a tojástermelők

2019. szeptember 26. 13:48

Számos esetben előfordult, hogy az üzletláncok indokolatlan akciót hirdettek, ezzel pedig rendre sikerült letörniük a felvásárlási árakat.

Majonéz: egy kis kémia a konyhában

2018. december 22. 04:38

A majonéz olajból, tojásból, ecetből vagy citromléből áll, mégsem válik szét alkotórészeire, ennek titka pedig a tojássárgája „kémiájában” rejlik.

Így használjuk tudatosan a tojást

2023. december 30. 12:40

A laktózmentes ToTu termékek mind a tejfehérje-allergiásoknak, mind pedig a laktózérzékenyeknek megoldást jelentenek, hiszen ezeket panaszok jelentkezése nélkül fogyaszthatják. Ráadásul úgy, hogy nem kell nélkülözniük a hagyományos tejtermékek megszokott ízvilágát és állagát sem.

A tojást vissza kellene hozni a reggeli étkezésekbe – vagy még mindig ez a felelős a rossz koleszterinszintért?

2023. szeptember 11. 09:40

A benne lévő cink, B-vitamin és jód hozzájárul ahhoz, hogy legyőzzük a fáradtságunkat. A magzat agyfejlődése szempontjából igen fontos a fogyasztása, az egészséges testsúly fenntartásában is szerepet játszik. Kitalálták melyik élelmiszer „felelős” mindezért? Ez bizony nem más, mint a tojás.