Agrárgazdaság

Rehabilitálhatják a vörös húsokat, a tojást és a tejet, már nem tekintenek rájuk „szívgyilkosként”?

Agrofórum Online

Az élelmezési célú állattenyésztést gyakran az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés egyik fő okozójaként tartják számon, sőt, egyes társadalmi körökben ezt a fajta állattenyésztést kegyetlennek és szükségtelennek tartják.

Az állati eredetű termékek fogyasztását emellett számos egészségügyi probléma, többek között a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák kialakulásáért is felelőssé teszik. Az utóbbiakat állító tanulmányok azonban gyakran csak feltételezéseken alapulnak, és olyan egyedi adatokra támaszkodnak, amelyek a vörös húst degradálják és fogyasztását a szívbetegség, a stroke és bizonyos rákos megbetegedések által okozott halálozási ráták növekedésének számlájára róják.

Nehéz azonban kiszűrni azokat az egyéb tényezőket, amelyek igencsak fontos szerepet játszhatnak az egészségi állapot kialakulásában. Az egészségügyi problémák fő okozójának leginkább a feldolgozott vörös húsfélék fogyasztását tartják, mivel ezek a húskészítmények jelentős mennyiségű sót, valamint olyan pácolóanyagokat tartalmaznak, mint a nitrátok és szulfitok.

A sajtóban és a közösségi médiában megjelenő hírek azonban ritkán tesznek különbséget a feldolgozott és a feldolgozatlan húsfélék között, így a lakosságban azt a benyomást keltik, hogy a vörös hús minden fajtája egészségtelen.

Magas koleszterintartalma miatt a tojásra évtizedeken át „szívgyilkos” táplálékként tekintettek, úgy, mintha más élelmiszerek vagy biológiai faktorok nem járulnának hozzá az ilyen jellegű egészségügyi problémához. A tejtermékek is közutálat tárgyává váltak a bennük lévő telített zsírtartalom miatt, és a vaj sem járt jobban.

A baromfihús, lévén, hogy alacsonyabb zsírtartalmú, mint a marha- vagy a sertéshús, egyike azon kevés állati termékeknek, amelyet az emberek valamiért pozitív fényben látnak. A fenti jelentések jellemzően Észak-Amerikából és a világ olyan térségeiből származnak, ahol bőséges az élelem, és ahol a legtöbb ember megengedheti magának azt a luxust, hogy megválassza, mit kerül a tányérjára.

A nyugati országokban a megfelelő táplálkozás, vagyis az, hogy az emberek a szükségleteik szerint táplálkozzanak, ritkán jelent problémát. Még az alacsony jövedelemmel rendelkező emberek is általában hozzáférést kapnak az alapvető élelmiszer-szükségleteket kielégítő állami vagy önkormányzati szintű ellátási lehetőségekhez.

Ez azonban nem mondható el arról a több millió emberről, akik a világ olyan területein élnek, ahol nincs lehetőségük egészséges élelmiszerekhez jutni vagy állami támogatást igényelni. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének közelmúltban megjelent, „Az állati eredetű élelmiszerek hozzájárulása az egészséges életmódhoz a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészségi állapot javítása érdekében” című közleménye arra ösztönzi a kormányzati szerveket, hogy „korszerűsítsék a nemzeti étkezési irányelveket, és – amennyiben szükséges – vegyék fontolóra, hogy a hús, a tojás és a tej miként járulhat hozzá az emberek életciklusa során felmerülő egyedi tápanyagszükségletek kielégítéséhez”.

A FAO több mint 500 tudományos cikket és 250 irányadó dokumentumot vizsgált át, és arra a következtetésre jutott, hogy „a hús, a tojás és a tej olyan létfontosságú tápanyagforrásokat kínálnak, amelyekre rendkívül nagy szükség van, és amelyek növényi eredetű élelmiszerekből nem könnyen beszerezhetőek.”

A jelentés szerint az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása bizonyítottan kockázatokkal jár, de különbséget tesz a feldolgozott és a nem feldolgozott húsok között. A tanulmány szerint a feldolgozott vörös húsok kis mennyiségű fogyasztása is növelheti a halálozás és a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, „a feldolgozatlan vörös húsok mérsékelt mennyiségű (napi 9 és 71 gramm közötti) fogyasztása azonban minimális kockázattal jár, és a krónikus betegségek kimenetelét illetően biztonságosnak tekinthető”.

A jelentés szerint „a tej-, tojás- és baromfifogyasztás, és az olyan betegségek, mint a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a magas vérnyomás közötti kapcsolatra vonatkozó bizonyítékok egészséges felnőttek esetén (a tej vonatkozásában) nem meggyőzőek, illetve (a tojás és a baromfi esetében) nem mérvadóak”.

A FAO arra kéri a kormányzati szerveket, hogy vegyék figyelembe a hús, a tej és a tojás előnyös tulajdonságait, mivel ezek alapvető makrotápanyagokat, például fehérjét, zsírokat, szénhidrátokat, valamint mikrotápanyagokat tartalmaznak.

„A jó minőségű fehérjéket, esszenciális zsírsavat, vasat, kalciumot, cinket, szelént, B12-vitamint, a kolint és olyan bioaktív vegyületeket, mint a karnitin, kreatin és taurin, az állati eredetű élelmiszerek biztosítják, amelyek jelentős egészségügyi és fejlődést elősegítő szerepet töltenek be”

– áll a jelentésben. A mezőgazdaság fenntarthatóságának középpontjában ezidáig az éghajlatváltozás és a mezőgazdaság termelékenységének kérdése állt, az élelmezésbiztonság viszont háttérbe szorult. Mindemellett az élelmezésbiztonságra gyakran az élelmiszerek mennyisége, nem pedig a táplálkozás minősége alapján hivatkoznak.

(Fotó: Engin Akyurt/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Már rég nem a gazdák a termőföldek legnagyobb tulajdonosai, leleplező riport született

2025. november 19. 09:10

Amikor válság alakul ki a világban, a termőföldek – mint stabil és biztonságos befektetések – alaposan felértékelődnek. Lassan luxuscikké is válhatnak egy leleplező videó szerint.

Felrobbant a Black Friday, egy nap alatt annyit költöttek a románok, mint a magyarok egész évben

2025. november 14. 09:10

Itt a november, és elkezdődött a Black Friday szezon szerte a világban. Magyarországon takaréklángon költenek a fogyasztók, a szomszédos Romániában viszont minden rekordot megdöntöttek.

Fényévekre húzott el tőlünk a lengyel mezőgazdaság, sosem érjük utol őket

2025. november 11. 09:10

Más „pályán” játszik a lengyel agrárium a magyarhoz képest, háromszor akkora földterületet művelnek, és van, amiben éllovasok az Európai Unióban.

Óriási katasztrófa lesz, ha összekötik a Dunát és a Tiszát a félsivatagos Homokhátságon

2025. november 7. 13:10

Két évtizede nyilvánították félsivatagos övezetté a Homokhátságot, amelyet a politikusok folyton a Duna–Tisza-csatornával akarnak megmenteni.

A kiváló minőségű magyar tojásból húsvétkor sincs hiány

2023. április 5. 10:13

A kiváló minőségű magyar tojás a húsvéti időszakban is a vásárlók rendelkezésre áll.

Egyre több itthon az import tojás

2018. március 28. 14:14

Nagy segítséget jelent a választásnál a tojáson található kódszám, amely amellett, hogy megjelöli, mely országból, mely megye és járás mely termelőjének istállójából származik az adott termék, azt is megmutatja, hogy milyen tartástechnológia mellett termelték.

A tojás milyen hozzávalókkal helyettesíthető?

2024. október 22. 08:10

Általános tipp nincs, hiszen más az állaga egy nyers kenyértésztának, mint egy palacsintának, és megint más egy rántottának.

Vegán tojást állítanának elő, de egyelőre akadnak vele nehézségek

2024. március 12. 15:10

Vajon mit szólnak a tojástermelők a vegán tojáshoz? A Neggst nevű startup cég más alternatív tojástermékek mellett héjas vegán tojást is szeretne piacra dobni.