Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Rekordmagas élelmiszerárak világszerte – Némi jó hír a nyugat-európai gabonapiacról

Rekordmagas élelmiszerárak világszerte – Némi jó hír a nyugat-európai gabonapiacról

Agrofórum Online

Ahogy arról már korábban beszámoltunk az ENSZ élelmezésügyi ügynöksége közölte, hogy az élelmiszerek világpiaci ára márciusban csaknem 13%-kal új rekordszintre ugrott, mivel az ukrajnai háború zűrzavart okozott az alapvető gabonafélék és az étkezési olajok piacán. Tekintsük át most részletesen a gabonapiacra gyakorolt hatásokat a FAO adatai alapján.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) élelmiszerár-indexe, amely a legtöbbet forgalmazott élelmiszerárut követi nyomon, a múlt hónapban 159,3 pontot ért el, szemben a februári, felfelé módosított 141,4 ponttal. A februári adatot korábban 140,7-re tették, ami akkor rekordnak számított.

Oroszország és Ukrajna a búza, kukorica, árpa és napraforgóolaj fő exportőre a Fekete-tengeren keresztül, Oroszország Ukrajna ellen indított, hat hete tartó inváziója megakasztotta az ukrán exportot és ez jelentkezik az árakban.

A FAO a múlt hónapban azt közölte, hogy az ukrajnai konfliktus következtében az élelmiszer- és takarmányárak akár 20%-kal is emelkedhetnek, ami növeli az alultápláltság fokozott kockázatát számos országban.

A FAO adatai szerint az ügynökség gabonaárindexe 17%-kal emelkedett márciusban rekordszintre, míg a növényi olaj indexe 23%-kal emelkedett, ami szintén az eddigi legmagasabb értéket jelentette.

A fekete-tengeri régióból származó termények ellátásának megszakadása felgyorsította az élelmiszer-alapanyagok árának emelkedését, amelyek már az ukrajnai háború előtt 10 éves csúcson jártak a FAO indexében a globális betakarítási problémák miatt. A cukor és a tejtermékek ára is meredeken emelkedett a múlt hónapban – közölte a FAO.

A FAO külön gabonakínálati és keresleti becslésében 784 millió tonnára csökkentette a világ 2022-es búzatermelésére vonatkozó előrejelzését a múlt havi 790 millióról, mivel figyelembe vette annak lehetőségét, hogy Ukrajna őszi vetésű termőterületének legalább 20%-án akadozhatnak majd a betakarítások. A felülvizsgált globális búzakibocsátási becslés ennek ellenére 1%-kal meghaladta az előző évi szintet.

Az ügynökség csökkentette a globális gabonakereskedelemre vonatkozó előrejelzését a 2021/22-es gazdálkodási évben, mivel az Argentínából, Indiából, az Európai Unióból és az Egyesült Államokból érkező megnövekedett export várhatóan csak részben ellensúlyozza a fekete-tengeri export megszakítását.

A teljes gabonakereskedelem 2021/22-ben a korábbi havi kilátásokhoz képest 14,6 millió tonnával 469 millió tonnára csökkent, ami most 2%-kal marad el a 2020/21-es szinttől.

A 2021/22-es év végére tervezett globális gabonakészlet 15 millió tonnával közel 851 millió tonnára módosult, főként azért, mert az export fennakadása miatt Ukrajnában és Oroszországban nagyobb készleteket fognak felhalmozni – tette hozzá a FAO.

Jó hír a nyugat-európai gabonapiacról
 
A németországi rajnai hajózási lehetőségek visszatértek a megszokott viszonyok közé, a teherszállító hajók újra teljes terheléssel tudnak közlekedni a folyón, miután az eső megemelte a vízszintet – közölték kereskedők.

A folyó március közepén a száraz időjárás után a normál szint alá süllyedt, és a hajókat csak részben terhelték meg. A dél- és közép-németországi folyók vízgyűjtő területein az elmúlt napokban lehullott eső azonban a normál szintre emelte a vizet, beleértve a Köln környéki utolsó sekélyebb területeket.

A sekély víz azt jelenti, hogy a teherhajók csak részben rakodva közlekedhetnek, a hajóüzemeltetők pedig pótdíjakat vetnek ki a fuvardíjakra, ami növeli a rakománytulajdonosok költségeit az agrártermékek szállításakor is. A Rajna fontos áruszállítási útvonal, beleértve a gabonákat, ásványokat, szenet és olajtermékeket, illetve a fűtőolajat is.

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Eladhatják a magyar és lengyel Viterra olajos magvak részlegeit

2024. július 18. 16:10

A Bunge eladná a Viterra lengyel- és magyarországi olajos magvak részlegét, hogy 34 milliárd dolláros cégegyesülést hajthasson végre.

Oroszország „el van átkozva”, a háború kitörése óta folyamatosan csökken a betakarított gabona mennyisége

2024. július 18. 08:40

A Rosztovi területen a gazdák 50 fokos forróságban végzik a gabona betakarítását, amit korábban fagyok és árvizek is tizedeltek.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

A cukor drágult a legjobban, a tojás ára meredeken zuhant

2024. július 17. 15:10

Tizenkét hónap alatt, 2023. júniushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 1,1%-kal, a szolgáltatásoké 9,7%-kal, az üzemanyagoké 3,2%-kal nőtt.

A csillagfürtfajok gyomirtása

2018. december 2. 03:33

A csillagfürt a legtöbb N-t köti meg, ezt a tápanyagbőséget nemcsak az utónövények is nagyon kedvelik.

A jó minőségű szálastakarmányokhoz éles kések kellenek!

2019. március 14. 09:13

Az AQUA NON STOP COMFORT késélezőben a 2019-es évtől integrált LED-es belső világítás is található. Így a gép kezelője a köszörülés folyamatát mindig jól láthatja és felügyelheti.

Kifogyhatnak a speciális takarmányokból az állattenyésztő ökológiai gazdaságok

2022. április 1. 05:37

Sok gazdaság Ukrajnából és a Fekete-tenger térségéből szerzi be GMO-mentes fehérjetakarmányát és nincs más beszállító a GMO-mentes takarmányhoz.

Új bizottsági rendelet készült az L-arginin felhasználásának engedélyezéséről

2018. február 5. 09:11

A hatóság úgy ítélte meg, hogy nem szükséges a forgalomba hozatalt követő egyedi nyomonkövetési előírásokat elrendelni.