Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Tovább emelkedett az orosz búza exportára a múlt héten

Tovább emelkedett az orosz búza exportára a múlt héten

Agrofórum Online

Az exportált orosz búza ára a múlt héten ismét emelkedett, az elemzők megint enyhén leminősítették a márciusi exportbecsléseiket.

A 12,5 százalékos fehérjetartalmú orosz búza a fedélzeten átadva, úgynevezett FOB-szállítással, amikor az eladó saját költségén juttatja el a kikötőbe a termést, májusra 210,0 dollár volt tonnánként. Ez 2,0 dolláros áremelkedés az előző héthez képest az IKAR mezőgazdasági tanácsadó cég adati szerint.

A Sovecon mezőgazdasági tanácsadó cég az ugyanilyen osztályba sorolt búza kapcsán 210–212 dollár/tonnás árat közölt jelentésében. Egy héttel korábban még 205–208 dollár/tonnás árszintet tett közzé.

1,03 millió tonnára hízott a mennyiség

A világ legnagyobb búzaexportőrének számító Oroszország árazása jelentős hatással van a tengerentúli és az európai búza értékesítésének lehetőségeire is. Az orosz gabona szállítása a múlt héten 1,03 millió tonnára nőtt az előző heti 1,02 millió tonnáról. Az exportban 0,82 millió tonna a búza. Ez enyhe csökkenés az előző heti 0,84 millió tonnáról – írta a Sovecon elemzőcég a kikötői adatokra hivatkozva.

Kisebb exportot várnak

A tanácsadó cég 0,1 millió tonnával ismét csökkentette a búzaexportra vonatkozó becslését márciusra, az új adat így 4,8 millió tonna, amely azonos azzal, amit a 2023. márciusi számok mutattak – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A legnagyobb orosz exportőrök néhány késedelmes búzaexport-szállítmánya támogatta a globális piacokat.

„Ebben a szakaszban kételkedünk abban, hogy gondok merülnek fel a tanúsítványokkal kapcsolatban, hiszen jelentős problémákhoz vezetnének a jelenlegi évadban a kivitelben” – emelte ki a Sovecon egyik elemzője.

Egymillió hektáron vetettek gabonát

Március 29-ig a gazdálkodók 1,0 millió hektáron vetettek a földeken gabonát, szemben az előző esztendőben ugyanebben az időszakban mért 0,7 millió hektárral, beleértve 17 000 hektár tavaszi búzát, amely tavaly csak 8000 hektár volt ilyenkor – írta a heti jelentésben a Sovecon.

Az esőzések után javultak az új termést érő időjárási körülmények Oroszország déli részén – jegyezték meg az ügynökség elemzői.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Négyéves mélypontot hozhat az EU 2024/25-ös búzatermése

2024. június 13. 13:10

Az Európai Bizottság az előző szinten hagyta az Európai Unió fő búzatermésére vonatkozó havi előrejelzését a következő gazdálkodási szezonra.

Ukrán termékek: vámok és mennyiségi korlátozások nélkül érkezhetnek továbbra is

2024. június 9. 10:10

Az Európai Bizottság ezúttal vészfékmechanizmust vezet be a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek esetében.

Élénken érdeklődtek a befektetők az agrárcégek papírjai iránt

2024. június 6. 05:40

A mezőgazdasági szektor cégeit követő ETF-ek, azaz a tőzsdén kereskedett indexkövető befektetési alapok kurzusai 1,1 százalékos emelkedés és 5,6 százalékos csökkenés között szóródnak 2024 eddigi időszakára vonatkozóan.

Az EU júliustól vámot vet ki az orosz és fehérorosz gabonára

2024. június 2. 16:10

Július 1-től az Európai Unió vámot vet ki az Orosz- és Fehéroroszországból származó gabonafélékre, olajos magvakra, hogy leállítsa a behozatalukat.

Rekordszintű búzatermés Dél-Oroszországban

2021. július 28. 08:51

Oroszország déli régiója, Krasznodar, az ország egyik legnagyobb búzatermelő és -exportáló területén rekordmagasságú, 12,4 millió tonnás gabonatermést arattak le - közölte e helyi kormányzó.

Moszkva szerint többé-kevésbé teljesül az ukrán gabonamegállapodás

2023. január 29. 06:38

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy "többé-kevésbé teljesülnek" a fekete-tengeri gabonakezdeményezés feltételei, amely megkönnyíti az ukrán gabona exportját a fekete-tengeri déli kikötőkből.

Az orosz búza exportára a globális referenciaértékkel csökkent

2021. május 26. 05:34

Az új termésű orosz búza ára 12,5 százalékos fehérjetartalommal a fekete-tengeri kikötőkből a fedélzeten átadva tonnánként 260 dollárba került a múlt hét végén.

Fehéroroszországon keresztül exportálna Moszkva

2022. június 5. 10:43

Putyin cáfolta, hogy Moszkva megakadályozná az ukrán kikötőket a gabonaexportban.