Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Ukrajna 35 százalékkal kevesebb gabonát exportált Konstancán át

Ukrajna 35 százalékkal kevesebb gabonát exportált Konstancán át

Agrofórum Online

Az Ukrajnából a romániai Konstancán keresztül exportált gabona mennyisége 35,1 százalékkal 2,16 millió tonnára esett vissza az első negyedévben, közölte a kikötői hatóság a Reuters hírügynökséggel.

Konstanca a 2022. februári orosz invázió óta Kijev legnagyobb alternatív exportútvonala lett, ezért szokatlan a változás. A kikötői hatóság nem adott azonnali magyarázatot a világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének számító Ukrajna szállítási mennyiségének csökkenésére. Közben a romániai fekete-tengeri kikötőn keresztül összességében nőtt a gabonaexport, közel 28 százalékkal.

Az orosz támadások miatt csökkenhetett a kivitel

A gabona közúton, vasúton és a Dunán, uszályon érkezik Romániába. Februárban Adina Valean európai közlekedési biztos a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy az Európai Unió által finanszírozott vasúti beruházások következtében megnőtt az ukrán közúti és vasúti export.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium azonban ebben a hónapban közölte, hogy a gabonaexport 5,2 millió tonnára esett vissza márciusban. Az UCAB ukrán mezőgazdasági vállalkozások szövetsége ezt a hanyatlást a Dél-Ukrajnát támadó orosz erőkkel hozta összefüggésbe.

Megugrott a teljes export

A konstancai kikötői adatok, amelyek nem tartalmazzák a kisebb román dunai kikötőkön keresztül szállított mennyiségeket, valamint a dél-európai államokba irányuló vasúti és közúti exportot, azt mutatták, hogy márciusban 830 ezer tonna ukrán gabona hagyta el a kikötőt.

A konstancai gabonaexport összességében azonban 27,7 százalékkal 8,42 millió tonnára nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Románia az EU egyik legnagyobb gabonaexportőre. Konstanca más országokból származó gabonát is kezel, amelyek Románia tengerparttal nem rendelkező szomszédaitól érkeznek, például Szerbiából, Magyarországról, Moldovából és Ausztriából.

Rekordév volt 2023 Konstancában

A Konstancából exportált gabona mennyisége 2023-ban érte el a csúcsát az Ukrajnából érkező szállítások megugrásának és a folyamatban lévő uniós finanszírozású infrastrukturális projekteknek köszönhetően – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A kikötő tavaly 36 millió tonna gabonát szállított ki, 50 százalékkal többet, mint az előző évben, és az ukrán gabona a teljes mennyiség 40 százalékát tette ki.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az orosz búza exportára tovább csökkent

2024. július 13. 10:10

A 12,5%-os fehérjetartalmú orosz újtermesztésű búza ára a fedélzeten átadva, augusztusi szállítással 216 dollár volt tonnánként.

Szinte kirabolják a termelőket és fogyasztókat a belga burgonyapiacon

2024. július 11. 10:10

Egy friss Greenpeace-felmérés szerint a belga burgonyapiac 90 százalékát 7 nagyobb társaság tartja ellenőrzés alatt.

Inkább eladják a befektetők az agrárcégek papírjait

2024. július 8. 11:40

A június eladói fölényt mutatott a 25 vizsgált, agráriumhoz kötődő cég tőzsdei árfolyammozgása alapján.

Az idénymunkásokat elsősorban a fizetés érdekli, a munkaminőségre általában keveset adnak

2024. július 4. 08:40

Nemcsak a szakképzett munkaerő hiánya jelent egyre nagyobb problémát a mezőgazdaságban (is), de az idénymunkásoké úgyszintén.

Isztambulban tárgyalnak az ukrán gabonaexport újraindításáról

2022. július 13. 07:34

Ukrajna, Oroszország és Törökország katonai delegációi szerdán találkoznak az ENSZ tisztviselőivel Isztambulban, hogy megvitassák az ukrán gabona biztonságos exportjának újraindítását.

Alternatív gabonaexport-folyosóról tárgyal az EU és Kijev

2023. október 6. 07:10

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az ukrajnai gabonaexport lehetséges alternatív „folyosóiról” tárgyalt.

43 százalékos mínuszban az ukrán gabonaexport

2022. szeptember 22. 09:17

Ukrajna gabonaexportja 43,2 százalékkal csökkent az előző évhez képest eddig a 2022/23-as gazdálkodási szezonban és 6,88 millió tonnára zuhant.

Tíz dollárral csökkent az ukrán búza exportára

2021. március 20. 08:33

Az ukrán búza exportára tonnánként körülbelül 10 dollárt veszített értékéből eddig a héten.