Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Hétmilliárd dollárral zuhant az agráróriás árfolyama egy nap alatt

Hétmilliárd dollárral zuhant az agráróriás árfolyama egy nap alatt

Agrofórum Online

Az Archer-Daniels-Midland (ADM) részvényei több mint húsz százalékkal, pontosan 24,4 százalékkal estek a hétfői kereskedés során, miután a társaság elküldte pénzügyi igazgatóját, és csökkentette egész éves profit-előrejelzését. Ez azt jelenti, hogy a cég értéke egyetlen nap alatt csaknem 7 milliárd dollárral, azaz mintegy 2300 milliárd forintnyival zuhant.

A globális gabonakereskedő közölte, hogy bizonyos számviteli gyakorlatokat vizsgál a táplálkozási részlegénél, amely már most is küzd a hús alternatívák iránti gyenge kereslettel.

Jelentős beszállító

Az ADM számos összetevőt, alapanyagot szállít az élelmiszeriparnak. Többek között növényi alapú fehérjéket, természetes aromákat, emulgeáló szereket biztosít az élelmiszer-, ital- és táplálék-kiegészítő ipar számára.

Tőzsdefelügyeleti kérés

Az ADM az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének kérésére indította el a vizsgálatot, amely szerinte késlelteti a negyedik negyedéves eredményhirdetését.

Leminősítések

Legalább négy cég leminősítette az ADM részvényeit, addig amíg tisztázzák a számviteli kérdéseket – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. A részvények az elmúlt közel három év legalacsonyabb szintjére estek.

ABCD

Az ADM egyike a világ legnagyobb gabonakereskedő vállalatainak, melyek közé a Bunge, a Cargill és a Louis Dreyfus is tartozik. Ezeket a globális gabonapiac ABCD-jeként is emlegetik. Becslések szerint ez a négy cég adja a világ gabonakereskedelmének 80-90 százalékát.

Vezető kereskedő és feldolgozó cég

Az Archer-Daniels-Midland Company a mezőgazdasági termékek, főleg a gabona, az olajos magvak és fehérjenövények egyik vezető kereskedő és feldolgozó cége. Logisztikai tevékenységet, valamint a feldolgozott termékek forgalmazását is végzik. Árbevételük hozzávetőlegesen 76 százaléka mezőgazdasági szolgáltatásokból származik, 16 százaléka pedig a gabonaalapú termékek gyártásából és értékesítéséből. Liszteket, keményítőket, glükózt, savanyító szereket, édesítőszereket, szőlőcukrot és aminosavakat is gyártanak többek között. Nettó árbevételük 43 százaléka az Egyesült Államokból, 3 százaléka pedig Németországból származik.

A cég Magyarországon

Magyarországon az ADM Budaörsön gabona- és olajosmag-kereskedelmi tevékenységet végez, a takarmány- és a bioetanol-piacon is jelen vannak. Keszőhidegkúton tárolót működtet a cég. Az ADM több mint 20 embert foglalkoztat Magyarországon.

(Fotó: ADM)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Könnyítés várható a kötelező parlagoltatás szabályaiban

2024. február 16. 14:10

Magyarország és más uniós tagállamok hosszú hónapok óta vívott szakmai küzdelmei, valamint az európai gazdatüntetések segítették elérni azt az eredményt, hogy 2024-ben könnyítést kapnak a mezőgazdasági termelők Brüsszeltől a számukra leginkább fájó egyik előírás, a kötelező parlagoltatás új szabályainál.

Magas lesz a gabona, az olajos magvak és a bioüzemanyagok iránti kereslet a Corteva szerint

2024. február 16. 11:10

A Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) („Corteva" vagy a „vállalat") közzétette a 2023. december 31-én véget ért negyedik negyedévre és az egész évre vonatkozó pénzügyi eredményeit.

Beszakadt a csirkemellfilé ára

2024. február 16. 08:10

A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 2 százalékkal 200 ezer tonnára nőtt 2023. január és november között az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a magyar agrár- és élelmiszeripar

2024. február 15. 16:10

Az elmúlt évek gyakran kiszámíthatatlan környezete után nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a magyar agrár- és élelmiszeripar.

Kedvező hírek érkeztek a Bayer részvényeseinek

2020. január 25. 07:36

Sajtóértesülések szerint a Bayer 8 milliárd dollárt tartalékol a jelenleg közvetítés alatt, vagy bíróság előtt lévő, a glifozát tartalmú, Roundup egészségkárosító hatásai miatti perek károsultjainak.

Luckin Coffee: bűncselekmény miatt omlott össze az árfolyam

2020. április 5. 06:39

A 2017-ben alapított és tavaly májusban az amerikai tőzsdére bevezetett Luckin Coffee arra építi piaci stratégiáját, hogy jelentős mértékben növekszik a kínai kávéfogyasztás.

Még a világ legnagyobb kiskereskedelmi üzlethálózatának is nehézséget okoz a terjeszkedés

2020. január 13. 10:42

A világ legnagyobb kiskereskedelmi üzlethálózata a Thomson Reuters információ szerint csaknem 50 felsővezetőt bocsát el indiai stratégiának újjáépítése céljából.

Jövőre tolódott a Bayer ítélete

2019. október 8. 09:56

A St. Louis-i bíróság csak jövőre fogja tárgyalni a glifozát tartalmú Roundup rákkeltő hatása miatti ügyet, de pontos időpont egyelőre még nem ismert.