Agrárközélet
Agrárközélet

A CE vagy nem CE jelölésű termésnövelő anyagok forgalmazása

A CE vagy nem CE jelölésű termésnövelő anyagok forgalmazása

Agrofórum Online

A termésnövelő anyagok kereskedésében komoly változások várhatók a 2022. július 16-tól hatályba lépő 2019/1009 EK rendelet szerint. Az új rendelt bevezeti a CE jelölésű uniós termésnövelő anyagkategóriát és a magyar 36/2006 FVM rendelethez képest alacsonyabb minőségű termék paramétereket.

A rendelet egységes szerkezetbe foglalja a korábbi 2003/2003 EK rendelet hatálya alá tartozó műtrágyákat a szerves alapanyagú trágyákkal, mint az istállótrágyák, hígtrágyák, komposztanyagok, a biogázüzemekből származó fermentált szilárd és folyékony trágyák, biostimulátorok, tápközegek és más anyagok. A kezeletlen állati melléktermékek nem tartoznak a rendelet hatálya alá.

Az egységesítés célja többek között az, hogy a globális európai piacon ne csak műtrágya kereskedésre legyen lehetőség, hanem a szerves alapú anyagok kereskedésére is, elsősorban azon országok részéről, akik trágya többlettel, nagy állatlétszámmal rendelkeznek, pl. Hollandia, Belgium, olyan országok felé, akik trágya deficittel, kisebb állatállománnyal rendelkeznek, mint hazánk vagy a Visegrádi országok.

A szerves alapanyagú – sok esetben élő anyagokat is tartalmazó – termésnövelő anyagok kereskedése sokféle összetételéből, eredetéből és alkalmazott termelési és feldolgozási technológiai eljárásaiból adódóan, számos fizikai, kémiai, de főleg biológiai kockázatot jelentenek, pl. nehézfém (réz, cink), GMO, gyógyszermaradékok, illetve gyógyszer rezisztencia, amely nem kerül hatósági ellenőrzés alá. A rendelet szűklátókörűsége az esetleges kockázatokat a kereskedő vállalkozásokra bízza, illetve a folyamatban részt vevő független akkreditált bejelentett szervezetekre. A CE jelölésű termésnövelő anyagok kereskedése nem korlátozható, ezért is nem szükséges a hatósági ellenőrzés. Ez nem a magyar gazdák érdeke.

Megjegyzés: a CE jelölés (korábban EC jelölés) az Európai Gazdasági Térségben bizonyos forgalmazott termékek kötelező megfelelőségi jelölése 1993 óta, EU kompatibilis.

A rendelet 3. cikke szerint a CE jelölésű uniós termésnövelő anyagok követelményeinek való megfelelés vagy nem megfelelés a gyártó, forgalmazó, importőr, exportőr részéről választható. Amennyiben a gyártó, forgalmazó és importőr nem a CE kategóriát választja, akkor az áruk kölcsönös elismeréséről szóló 2019/515 EK rendeletbe foglaltakat kell alkalmazza, ahol már érvényre jut a hatósági ellenőrzés, amely például a kockázatot jelentő termésnövelő anyagok import kereskedését meg is tilthatja.

A nem CE jelölésű termékek kereskedésének feltétele többek között, hogy a hatóság nemzeti minőségi rendszerrel rendelkezzen, amelyet a Bizottság felé be kell mutatnia és alkalmazását indokolnia kell. A hatóságnak, gyártónak, kereskedőnek lehetősége van továbbá az importálható vagy exportálható termékekre vonatkozóan a másik tagországban érvényes szabályozással kapcsolatos információkat ingyen beszerezni a termékinformációs kapcsolattartó pontokon keresztül (https://www.termekpont.hu), amelyek egyben a hatóságok és a gazdasági szereplők közötti kommunikáció könnyítését is szolgálják. A magyar érdekek a nem CE jelölésű termésnövelő anyagok mellett vannak.

A témáról részletesebben az Agrofórum februári lapszámában olvashatnak majd az érdeklődők.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új vezetők a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál

2024. június 14. 13:10

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a legutóbbi országos küldöttgyűlésén két új tisztségviselőt is választott.

Növényvédelmi szakmérnöki képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán

2024. június 12. 16:40

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakon.

Így fogd meg a pókokat – és ments meg egy hasznos életet!

2024. június 8. 16:10

A pókok, bár nem mindig látjuk őket szépnek, nagyon hasznos rovarok mind az ökoszisztéma, mind az emberek mindennapi élete szempontjából.

Kiderült, miért kerülik a gazdálkodók a digitális megoldásokat

2024. június 7. 07:10

A német termelők 79%-a nagy lehetőséget lát a digitális megoldásokban. Ám a technológiák ára, a képzés hiánya, a bürokrácia elbizonytalanítja őket.

Növényvédő szerek: kisebb forgalom, emelkedő árak

2018. március 2. 14:48

Emelkedtek a növényvédő szerek értékesítési árai januárban, pedig folyamatosan csökken a kereslet.

Szülinapi KINCSKERESÉS a YARA Hungária Kft.-vel!

2018. március 20. 12:34

Idén 10 éves a YARA Hungária Kft. Most az ünnepelt ad ajándékot, ezért egy izgalmas KINCSKERESÉSRE hívjuk! Játsszon velünk és nyerje meg a 15 db 30.000 forintos ajándékcsomag egyikét!

Hogyan adagoljunk műtrágyát a gyümölcsfáknak?

2023. március 17. 04:36

Hogyan adagoljunk a gyümölcsfáknak műtrágyát? Elegendő esetleg csak lombtrágyával permetezni a fákat?

A hatékony műtrágyázást segíti az AMAZONE szóráshatároló kalkulátora

2021. március 12. 05:36

Az AMAZONE szóráshatároló berendezései nemcsak precízek, de kényelmesen és rugalmasan is használhatók. Az AutoTS segítségével a traktorfülke kényelmében választhat a mezsgye-, határ- és árokszórás funkciók közül.