Agrárközélet
Agrárközélet

A Nufarmhoz kerülnek a Syngenta és az Adama növényvédő szerei Európában

A Nufarmhoz kerülnek a Syngenta és az Adama növényvédő szerei Európában

Agrofórum Online

Az ausztrál vállalat európai portfóliójának megerősítésére törekszik – 540 millió dollárt fizet a termékekért és jogokért.

A Nufarm az ausztrál tőzsdén bejelentette, hogy „Century Portfolio” néven megvásárolja az Adama, illetve a Syngenta több mint 50 növényvédő szerből (és különböző jogokból) álló csomagját, amelyet a két vállalat az európai piacon kínál.
A Nufarm a tranzakció során 490 millió dollárt fizet a ChemChina-nak, illetve még 50 milliót a meglévő készletekért.

A portfólió többek között magában foglalja a gyomírtó, gombaölő és rovarirtó szereket, csávázó szereket, különböző stimulátorokat, valamint a termékekhez kapcsolódó 260 forgalomba hozatali engedélyt, és azokat is, amelyek jelenleg még engedélyeztetés alatt állnak.

Greg Hunt, a Nufarm vezérigazgatója a bejelentést követően közölte, az akvizíció egyértelműen erősíti a Nufarm jelenlétét és pozícióját Európában. Mint mondta, így lehetővé válik, hogy még átfogóbb, teljesebb termékpalettával álljanak a gazdák rendelkezésére.

A Nufarm a tranzakció nagy részét részvények kibocsátásával finanszírozza. Azt remélik, az üzlet a 2019-es pénzügyi évben már 100 millió dolláros bevételt eredményez.

A ChemChina-nak még idén tavasszal engedélyezte az Európai Bizottság a Syngenta felvásárlását, azonban azt bizonyos feltételekhez kötötték – így például a fenti portfólió értékesítéséhez –, hogy az egyesülés ne vezessen az ár- és az innovációs verseny mérséklődéséhez a rovarirtószerek piacán. „Az európai gazdák és fogyasztók számára is fontos, hogy a Syngenta felvásárlása után is tényleges verseny legyen – fogalmazott akkor Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.
Szakértők szerint a ChemChina egyike a külföldön legagresszívabb módon terjeszkedő kínai vállalatoknak. Az állami cég vásárolta meg például az olasz Pirelli abroncsgyártót is 7,7 milliárd dollárért.

Az Adama és a Syngenta európai növényvédőszer-portfóliójának értékesítésével elhárult egy újabb olyan akadály, amely a kínai vállalat előtt állt a felvásárlás során.

Az ügylet lezárásához – melyet a felek 2018 első negyedévére tesznek – a Nufarm az illetékes európai hatóságok engedélyét kérte, hogy megkaphassa a „megfelelő vevő” státuszt.

(Agrofórum Online – S.Cs.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényvédelmi szakmérnöki képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán

2024. június 12. 16:40

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakon.

Így fogd meg a pókokat – és ments meg egy hasznos életet!

2024. június 8. 16:10

A pókok, bár nem mindig látjuk őket szépnek, nagyon hasznos rovarok mind az ökoszisztéma, mind az emberek mindennapi élete szempontjából.

Kiderült, miért kerülik a gazdálkodók a digitális megoldásokat

2024. június 7. 07:10

A német termelők 79%-a nagy lehetőséget lát a digitális megoldásokban. Ám a technológiák ára, a képzés hiánya, a bürokrácia elbizonytalanítja őket.

Hamarosan indul a regisztráció az idei Nyári diákmunka programra

2024. június 5. 10:10

A 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező fiatalok június 17-től regisztrálhatnak.

Változó körülmények, alkalmazkodó napraforgó hibridek a Syngenta-tól

2023. október 25. 12:40

Az időjárás szélsőséges kilengéseihez hozzá nem szokhatunk, de alkalmazkodhatunk. Ennek egyik fő eszköze a talajművelés, amelyre komplexen kell tekinteni. Továbbra is egyik lényegi eleme a vízmegtartás, amely idén másként volt fontos, mint korábban.

Az alma 2018. évi növényvédelmi érdekességei

2018. október 29. 07:37

A vegetáció kezdetén – március 19. és 24. között – az ültetvényeknek el kellett viselni egy komolyabb lehűlést, melynek közvetlen hatása az almástermésűeket kevésbé érintette.

Cél a 6 tonna – Maximalizáljuk a hektáronkénti jövedelmet napraforgóban!

2020. október 21. 09:20

A Syngenta Kft. 2019 őszén hirdette meg a „Cél a 6 tonna” kísérleti programsorozatát azon termelők körében, akik gazdaságukban napraforgó termesztéssel foglalkoznak. Tekintettel arra, hogy a Syngenta Kft. Magyarországon a napraforgó vetőmag értékesítés területén meghatározó szerepet tölt, be fontosnak tartja, hogy a magas genetikai értéken túl hozzáadott szakmai információt is biztosítson mindazon termelők számára, akik ezt a jelentős profitabilitással bíró növényt még eredményesebben szeretnék termeszteni.

Tanterem a szabad ég alatt

2018. szeptember 18. 11:08

A fenntartható jövő kulcsa a fiatalok kezében van. Ahhoz, hogy az előttük álló kihívásokkal sikeresen meg tudjanak birkózni, tudást, hasznos ismereteket kell szerezniük, megfelelő készségek és jártasságok birtokába kell kerülniük a tanulmányaik során.