Agrárközélet
Agrárközélet

A Nufarmhoz kerülnek a Syngenta és az Adama növényvédő szerei Európában

A Nufarmhoz kerülnek a Syngenta és az Adama növényvédő szerei Európában

Agrofórum Online

Az ausztrál vállalat európai portfóliójának megerősítésére törekszik – 540 millió dollárt fizet a termékekért és jogokért.

A Nufarm az ausztrál tőzsdén bejelentette, hogy „Century Portfolio” néven megvásárolja az Adama, illetve a Syngenta több mint 50 növényvédő szerből (és különböző jogokból) álló csomagját, amelyet a két vállalat az európai piacon kínál.
A Nufarm a tranzakció során 490 millió dollárt fizet a ChemChina-nak, illetve még 50 milliót a meglévő készletekért.

A portfólió többek között magában foglalja a gyomírtó, gombaölő és rovarirtó szereket, csávázó szereket, különböző stimulátorokat, valamint a termékekhez kapcsolódó 260 forgalomba hozatali engedélyt, és azokat is, amelyek jelenleg még engedélyeztetés alatt állnak.

Greg Hunt, a Nufarm vezérigazgatója a bejelentést követően közölte, az akvizíció egyértelműen erősíti a Nufarm jelenlétét és pozícióját Európában. Mint mondta, így lehetővé válik, hogy még átfogóbb, teljesebb termékpalettával álljanak a gazdák rendelkezésére.

A Nufarm a tranzakció nagy részét részvények kibocsátásával finanszírozza. Azt remélik, az üzlet a 2019-es pénzügyi évben már 100 millió dolláros bevételt eredményez.

A ChemChina-nak még idén tavasszal engedélyezte az Európai Bizottság a Syngenta felvásárlását, azonban azt bizonyos feltételekhez kötötték – így például a fenti portfólió értékesítéséhez –, hogy az egyesülés ne vezessen az ár- és az innovációs verseny mérséklődéséhez a rovarirtószerek piacán. „Az európai gazdák és fogyasztók számára is fontos, hogy a Syngenta felvásárlása után is tényleges verseny legyen – fogalmazott akkor Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.
Szakértők szerint a ChemChina egyike a külföldön legagresszívabb módon terjeszkedő kínai vállalatoknak. Az állami cég vásárolta meg például az olasz Pirelli abroncsgyártót is 7,7 milliárd dollárért.

Az Adama és a Syngenta európai növényvédőszer-portfóliójának értékesítésével elhárult egy újabb olyan akadály, amely a kínai vállalat előtt állt a felvásárlás során.

Az ügylet lezárásához – melyet a felek 2018 első negyedévére tesznek – a Nufarm az illetékes európai hatóságok engedélyét kérte, hogy megkaphassa a „megfelelő vevő” státuszt.

(Agrofórum Online – S.Cs.)

Több mint 152 millió facsemetét termeltek idén

2019. december 5. 10:02

A Magyarországon működő 400 csemetekertben idén több mint 152 millió facsemetét termeltek, ami azt jelenti, hogy a magyar erdészeti szaporítóanyag-termelés ki tudja elégíteni a belföldi erdőtelepítési igényeket.

Tudjon meg mindent a kölcsönös megfeleltetésről! - 1. rész: Mi fán terem a KM?

2019. december 5. 07:36

A kölcsönös megfeleltetés minden gazdálkodóra vonatkozik, akik tevékenységükhöz támogatást vesznek igénybe a közösségi forrásokból.

Felmentették Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárt

2019. december 4. 15:17

Áder János köztársasági elnök felmentette Kis Miklós Zsoltot, az Agrárminisztérium államtitkárát.

Százezreket érintő agrártörvény jön 2020-ban

2019. december 4. 15:07

Az öntözésfejlesztésről szóló törvényt jövő hét kedden várhatóan elfogadja a parlament, és 2020. január elsejével életbe is lép.

Cherokee – Teljeskörű védelem a sikeres kalászos gabonatermesztés érdekében

2019. április 5. 10:01

A kalászos gabonák termesztése során a gazdálkodók különböző növénykórtani problémákkal találkozhatnak, amelyek egyaránt befolyásolják a várható termés mennyiségét és minőségét.

Új célok a klímaváltozást csökkentő innovációért - jelentős összeget fordít a Syngenta a fenntartható mezőgazdaságra

2019. október 23. 12:33

A Syngenta két milliárd dollárt fektet be az elkövetkezendő öt évben fenntartható mezőgazdasági innovációkba.

Az alma 2018. évi növényvédelmi érdekességei

2018. október 29. 07:37

A vegetáció kezdetén – március 19. és 24. között – az ültetvényeknek el kellett viselni egy komolyabb lehűlést, melynek közvetlen hatása az almástermésűeket kevésbé érintette.

559 nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen

2019. március 7. 07:58

Minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a legjobbaknak járó SynVino-díjakat ebben az évben a Bárdos és Fia Pincészet, a Béres Szőlőbirtok, a Koch Csaba Vin Art Pincészet és a badacsonyi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kapta.