Agrárközélet
Agrárközélet

A Nufarmhoz kerülnek a Syngenta és az Adama növényvédő szerei Európában

A Nufarmhoz kerülnek a Syngenta és az Adama növényvédő szerei Európában

Agrofórum Online

Az ausztrál vállalat európai portfóliójának megerősítésére törekszik – 540 millió dollárt fizet a termékekért és jogokért.

A Nufarm az ausztrál tőzsdén bejelentette, hogy „Century Portfolio” néven megvásárolja az Adama, illetve a Syngenta több mint 50 növényvédő szerből (és különböző jogokból) álló csomagját, amelyet a két vállalat az európai piacon kínál.
A Nufarm a tranzakció során 490 millió dollárt fizet a ChemChina-nak, illetve még 50 milliót a meglévő készletekért.

A portfólió többek között magában foglalja a gyomírtó, gombaölő és rovarirtó szereket, csávázó szereket, különböző stimulátorokat, valamint a termékekhez kapcsolódó 260 forgalomba hozatali engedélyt, és azokat is, amelyek jelenleg még engedélyeztetés alatt állnak.

Greg Hunt, a Nufarm vezérigazgatója a bejelentést követően közölte, az akvizíció egyértelműen erősíti a Nufarm jelenlétét és pozícióját Európában. Mint mondta, így lehetővé válik, hogy még átfogóbb, teljesebb termékpalettával álljanak a gazdák rendelkezésére.

A Nufarm a tranzakció nagy részét részvények kibocsátásával finanszírozza. Azt remélik, az üzlet a 2019-es pénzügyi évben már 100 millió dolláros bevételt eredményez.

A ChemChina-nak még idén tavasszal engedélyezte az Európai Bizottság a Syngenta felvásárlását, azonban azt bizonyos feltételekhez kötötték – így például a fenti portfólió értékesítéséhez –, hogy az egyesülés ne vezessen az ár- és az innovációs verseny mérséklődéséhez a rovarirtószerek piacán. „Az európai gazdák és fogyasztók számára is fontos, hogy a Syngenta felvásárlása után is tényleges verseny legyen – fogalmazott akkor Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.
Szakértők szerint a ChemChina egyike a külföldön legagresszívabb módon terjeszkedő kínai vállalatoknak. Az állami cég vásárolta meg például az olasz Pirelli abroncsgyártót is 7,7 milliárd dollárért.

Az Adama és a Syngenta európai növényvédőszer-portfóliójának értékesítésével elhárult egy újabb olyan akadály, amely a kínai vállalat előtt állt a felvásárlás során.

Az ügylet lezárásához – melyet a felek 2018 első negyedévére tesznek – a Nufarm az illetékes európai hatóságok engedélyét kérte, hogy megkaphassa a „megfelelő vevő” státuszt.

(Agrofórum Online – S.Cs.)

Információszerzés és döntéstámogatás az agráriumban

2019. augusztus 20. 04:39

Meghívó országos felmérésre értékes ajándékokkal és érdekes információkkal.

Szigorú kontrollt vár el az agrárszakma a Mercosur-megállapodás kapcsán

2019. augusztus 19. 18:26

Két évtizedes tárgyalási folyamatot követően az Európai Unió és a Mercosur-országok átfogó kereskedelmi megállapodásról döntöttek, amely a világ legnagyobb szabadkereskedelmi területét hozza létre. Az agrárium szereplői szerint a tisztességes piaci verseny fenntartása érdekében az európai hatóságoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a Mercosur-országokból érkező termékek mindenben megfeleljenek a szigorú európai feltételeknek.

"Parlagfű kisokos": a Nébih ingyenes kiadványa általános iskolásoknak

2019. augusztus 17. 07:38

A Nébih folyamatosan dolgozik a parlagfűvel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű elterjesztése érdekében, és kiemelten fontosnak tekinti, hogy a felnövekvő generáció is megismerje hazánk legelterjedtebb gyomnövényét.

1600 tulajdonosa van 8,5 hektárnak

2019. augusztus 16. 09:42

Jó esély van arra, hogy az osztatlan közös tulajdonú földek helyzete a kitűzött céldátumig rendeződjön. Már csak azért is hasznos lenne, mert ezeket a területeket be lehetne vonni a mezőgazdasági termelésbe.

Szekszárdi, tolnai, tokaji és badacsonyi volt a legjobb bor

2018. március 9. 11:21

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre.

Van még tartalék a magyar napraforgóban

2018. január 23. 07:55

Bár tavaly világszinten 2 millió tonnával, 45 millió tonnára csökkent a napraforgó betakarított mennyisége, továbbra is élénk a kereslet a 2013 óta folyamatosan emelkedő vetésterületű növény iránt.

559 nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen

2019. március 7. 07:58

Minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a legjobbaknak járó SynVino-díjakat ebben az évben a Bárdos és Fia Pincészet, a Béres Szőlőbirtok, a Koch Csaba Vin Art Pincészet és a badacsonyi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kapta.

Jók a terméskilátások az Európa-bajnok magyar csemegekukorica ágazatban

2018. augusztus 16. 09:41

Idén az előző évinél és a sokévi átlagnál is nagyobb termés várható, de a csemegekukorica terület több mint fele augusztus közepe után lesz betakarítva, ezért még kockázatos a végső eredményt megbecsülni.