Agrárközélet

A spenótlevél szerkezete alkalmas lehet laboratóriumi hústenyésztésre

Agrofórum Online

A laboratóriumi húselőállítás jövője a spenót levelének speciális szerkezetén múlhat. Az eddigiekhez képest összességében zöldebb technológia segítségével létrehozható egy sokkal inkább a húsra hajazó termék, köszönhetően a levél szerkezeti tulajdonságainak - olvasható a hortidaily.com-on.

A sejttenyészet akkor képes életben maradni, ha a növekedéshez szükséges tápanyagokat tartalmazó táptalaj és oxigén hozzáférhető számára. Ezt megelőzően a szakemberek igyekeztek zselatinból, kollagénből álló finomszerkezetek 3D nyomtatásával megalkotni a sejttenyészetek alapját. Azonban a spenót leveleinek finom, valódi izomszövetet idéző érrendszere szóba jött, mint alternatíva.

A kutatók egy speciális eljárás segítségével decellularizált (vagyis csupán a sejtvázat tartalmazó) növényi szövetet hoztak létre – sejtek beltartalmának eltávolításával. A levélstruktúrába helyezett szarvasmarha szatellitsejtek képezték a sejttenyészet alapját. Megfigyelték, hogy egy, majd két hét elteltével a sejtek nemcsak növekedtek és szaporodtak, hanem 99%-ban életképesnek bizonyultak. Valójában nem volt különbség a spenótlevélre és – az összehasonlításképp – állati marhahús eredetű zselatinra telepített sejtkultúrák életképessége és növekedési sajátosságai között. Ez arra utal, hogy a levélszerkezet úgy támogatja a sejtnövekedést, hogy utánozza az izom természetét: lehetővé téve a sejtek növekedését sűrű, de egymástól elhatárolt formációban, amely közben lehetővé teszi a tápláló közeg egyenletes, sejtek közötti áramlását. A spenótlevél egy költséghatékony és környezetkímélő megoldásnak tűnik, amely feltételezhetően felgyorsítja a laboratóriumi húselőállítás folyamatát.

Rengeteg további kutatás szükséges még annak kapcsán, hogy miként lehet más, textúrát és ízt kölcsönző sejttípusokat a spenótlevél mátrixába építeni. Az eredeti kutatás a https://doi.org/10.1016/j.fbio.2021.100986 oldalon tekinthető meg.

Források:

https://www.hortidaily.com/article/9318058/the-veiny-structure-of-a-spinach-leaf-could-be-perfect-for-lab-grown-meat/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212429221001115?via%3Dihub

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

EU-s agrárpolitikai konfliktust okozhat a lengyel elnökség

2025. január 28. 16:10

Lengyelország az olcsó brazil hústól és cukortól félti az uniós gazdákat. További agrártémák a vetőmag-szabályozás és az állatszállítás.

MATE: biohulladék-kezelés a fenntarthatóbb jövőért

2022. június 7. 15:46

A MATE új biohulladék-kezelési technológiák fejlesztésével segíti hozzá térségünket egy fenntarthatóbb jövőhöz.

Széles körű, rovarokkal szembeni rezisztenciát eredményező géneket fedeztek fel

2021. augusztus 5. 07:39

A Wageningen Egyetem kutatói a lúdfű (Arabidopsis thaliana) esetében olyan géneket tártak fel, amelyek a zöld őszibarack-levéltetűn (Myzus persicae) kívül egyéb levéltetvek és liszteskefélék (Aleyrodidae) családjába tartozó fajok ellen is hatékony védelmet nyújtanak.

"Új hagymát" a világnak!

2021. július 4. 09:53

Az immár feltárt genetikai állomány segítségével lehetőség nyílik a tulajdonságok igény szerinti alakítására.

Jó bor: Neked Melyik?

2020. november 4. 09:58

Indul a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) „JÓ BOR” edukációs kampányának második szakasza, amely az elsőhöz hasonlóan a fiatalokat, kezdő borfogyasztókat célozza meg és új tartalmakkal hívja fel a figyelmet a minőségi magyar borfogyasztásra.