Agrárközélet

A spenótlevél szerkezete alkalmas lehet laboratóriumi hústenyésztésre

Agrofórum Online

A laboratóriumi húselőállítás jövője a spenót levelének speciális szerkezetén múlhat. Az eddigiekhez képest összességében zöldebb technológia segítségével létrehozható egy sokkal inkább a húsra hajazó termék, köszönhetően a levél szerkezeti tulajdonságainak - olvasható a hortidaily.com-on.

A sejttenyészet akkor képes életben maradni, ha a növekedéshez szükséges tápanyagokat tartalmazó táptalaj és oxigén hozzáférhető számára. Ezt megelőzően a szakemberek igyekeztek zselatinból, kollagénből álló finomszerkezetek 3D nyomtatásával megalkotni a sejttenyészetek alapját. Azonban a spenót leveleinek finom, valódi izomszövetet idéző érrendszere szóba jött, mint alternatíva.

A kutatók egy speciális eljárás segítségével decellularizált (vagyis csupán a sejtvázat tartalmazó) növényi szövetet hoztak létre – sejtek beltartalmának eltávolításával. A levélstruktúrába helyezett szarvasmarha szatellitsejtek képezték a sejttenyészet alapját. Megfigyelték, hogy egy, majd két hét elteltével a sejtek nemcsak növekedtek és szaporodtak, hanem 99%-ban életképesnek bizonyultak. Valójában nem volt különbség a spenótlevélre és – az összehasonlításképp – állati marhahús eredetű zselatinra telepített sejtkultúrák életképessége és növekedési sajátosságai között. Ez arra utal, hogy a levélszerkezet úgy támogatja a sejtnövekedést, hogy utánozza az izom természetét: lehetővé téve a sejtek növekedését sűrű, de egymástól elhatárolt formációban, amely közben lehetővé teszi a tápláló közeg egyenletes, sejtek közötti áramlását. A spenótlevél egy költséghatékony és környezetkímélő megoldásnak tűnik, amely feltételezhetően felgyorsítja a laboratóriumi húselőállítás folyamatát.

Rengeteg további kutatás szükséges még annak kapcsán, hogy miként lehet más, textúrát és ízt kölcsönző sejttípusokat a spenótlevél mátrixába építeni. Az eredeti kutatás a https://doi.org/10.1016/j.fbio.2021.100986 oldalon tekinthető meg.

Források:

https://www.hortidaily.com/article/9318058/the-veiny-structure-of-a-spinach-leaf-could-be-perfect-for-lab-grown-meat/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212429221001115?via%3Dihub

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

AGROmashEXPO és AgrárgépShow 2026

2025. december 13. 11:10

2026. január 21-24. között a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ismét otthont ad a hazai mezőgazdaság legnagyobb éves rendezvényének. Jön a 44. AGROmashEXPO és AgrárgépShow!

Minden forint számít – Jön a PREGA 2026!

2025. december 12. 14:10

Digitalizáció + adatok = mérhető gazdasági eredmény

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

A szőlőlisztharmat kórokozójának genetikai összetétele nem egységes Magyarországon

2023. november 20. 14:10

A HUN-REN ATK kutatói igazolták, hogy a szőlőlisztharmat kórokozójának genetikai összetétele nem egységes Magyarországon.

Gombával a varroa atka ellen

2021. július 14. 08:37

A kutatók megközelítőleg 27 000 fertőzött atkát vizsgáltak meg a megfelelő hiperparazita gomba törzs kitenyésztése céljából.

Az intenzív állattenyésztés közegészségügyi veszélyeket hordozhat

2020. június 13. 06:40

Az intenzív állattenyésztés tökéletes környezetet biztosíthat a kórokozók globális terjedéséhez a kereskedelmi hálózatokon keresztül.

Rangos díjra jelölték a Syngenta Istem® karfiolját

2022. március 24. 05:36

A mostani nevezés is bizonyítja a Syngenta innovatív munkáját és rávilágít arra, hogy a vállalat számos - paradicsom, görögdinnye, paprika, csemegekukorica, karfiol - kultúrában vezető szerepet tölt be a zöldségvetőmagok területén.