Agrárközélet

Az ólomtartalom uniós szabályozása

Agrofórum Online

Az Európai Bizottság (EB) csökkentette egyes élelmiszerek esetében az ólomtartalom maximális határértékét a freshplaza.com szerint.

Az EB elfogadta az egyes termékek (bizonyos gyümölcsök, zöldségek, gumósok) ólomtartalmának maximális határértékére vonatkozó csökkentést, tekintettel a nehézfém potenciálisan egészségkárosító jellegére. Az Európai Unió hivatalos közlönyében 2021 augusztusában publikált 2021/1317, az 1881/2006-t módosító rendelet szerint, és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak (EFSA) megfelelően: ,, az ólom gyermekekben fejlődési neurotoxicitást, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, felnőttekben nefrotoxicitást idézhet elő.”

A Hatóság kifejezte aggodalmát annak kapcsán is, miszerint a módosítást megelőző beviteli határérték kedvezőtlen hatást gyakorolhat a magzati, fiatal gyermekkori és gyermekkori fejlődésre.

A rendelet részletezi az új, megengedett határértékeket a különböző termékek esetében, valamint új kategóriával bővül a vadon termő gombák, friss kurkuma, és gyömbér vonatkozásában is.

Mivel az ólom egy genotoxikus rákkeltő hatással rendelkező elem, mely magas kockázatot jelent a közegészségügyi értelemben, így a rendelet hatályba lépését megelőzően, és az új határértéknek nem megfelelő ólomtartalommal rendelkező termékek csupán rövid ideig maradhatnak a piacon.

A rendelet mellékletében szereplő termékek, amelyeket törvényesen forgalmaztak a rendelet hatálybalépése előtt – 2022. február 28-ig maradhatnak a piacon.

Forrás: https://www.freshplaza.com/article/9343790/european-commission-lowers-the-maximum-residue-limits-of-lead-in-food/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Mitől sárgulnak a zöldségek levelei?

2023. augusztus 19. 04:38

Kertemben foltokban sárgulás lépett fel a zöldségnövényeken. Tápanyaghiány okozza a tüneteket vagy valami más lehet a probléma?

Együnk batátát az ünnepek alatt is!

2022. december 23. 05:36

Ünnepek alatt a sok megterhelő édesség és zsíros húsok mellett a batáta fogyasztása kicsit pihenteti is a szervezetünket, például sültkrumpli helyett is ideális választás.

Hogyan hat a LED világítás a paradicsom termésmennyiségére?

2021. május 21. 05:16

A felső LED megvilágítással kombinált technológiák bevezetésével a minőség és hozam maximalizálása a cél.

Vetőmagkezelési eljárások a zöldségtermesztésben

2020. február 10. 04:36

Az utóbbi években egyre több csávázásra használható hatóanyag engedélye került megszüntetésre, így nagyon leszűkült a felhasználható hatóanyagok köre.