Az Európai Bizottság (EB) csökkentette egyes élelmiszerek esetében az ólomtartalom maximális határértékét a freshplaza.com szerint.
Az EB elfogadta az egyes termékek (bizonyos gyümölcsök, zöldségek, gumósok) ólomtartalmának maximális határértékére vonatkozó csökkentést, tekintettel a nehézfém potenciálisan egészségkárosító jellegére. Az Európai Unió hivatalos közlönyében 2021 augusztusában publikált 2021/1317, az 1881/2006-t módosító rendelet szerint, és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak (EFSA) megfelelően: ,, az ólom gyermekekben fejlődési neurotoxicitást, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, felnőttekben nefrotoxicitást idézhet elő.”
A Hatóság kifejezte aggodalmát annak kapcsán is, miszerint a módosítást megelőző beviteli határérték kedvezőtlen hatást gyakorolhat a magzati, fiatal gyermekkori és gyermekkori fejlődésre.
A rendelet részletezi az új, megengedett határértékeket a különböző termékek esetében, valamint új kategóriával bővül a vadon termő gombák, friss kurkuma, és gyömbér vonatkozásában is.
Mivel az ólom egy genotoxikus rákkeltő hatással rendelkező elem, mely magas kockázatot jelent a közegészségügyi értelemben, így a rendelet hatályba lépését megelőzően, és az új határértéknek nem megfelelő ólomtartalommal rendelkező termékek csupán rövid ideig maradhatnak a piacon.
A rendelet mellékletében szereplő termékek, amelyeket törvényesen forgalmaztak a rendelet hatálybalépése előtt – 2022. február 28-ig maradhatnak a piacon.