Agrárközélet

Az ólomtartalom uniós szabályozása

Agrofórum Online

Az Európai Bizottság (EB) csökkentette egyes élelmiszerek esetében az ólomtartalom maximális határértékét a freshplaza.com szerint.

Az EB elfogadta az egyes termékek (bizonyos gyümölcsök, zöldségek, gumósok) ólomtartalmának maximális határértékére vonatkozó csökkentést, tekintettel a nehézfém potenciálisan egészségkárosító jellegére. Az Európai Unió hivatalos közlönyében 2021 augusztusában publikált 2021/1317, az 1881/2006-t módosító rendelet szerint, és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak (EFSA) megfelelően: ,, az ólom gyermekekben fejlődési neurotoxicitást, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, felnőttekben nefrotoxicitást idézhet elő.”

A Hatóság kifejezte aggodalmát annak kapcsán is, miszerint a módosítást megelőző beviteli határérték kedvezőtlen hatást gyakorolhat a magzati, fiatal gyermekkori és gyermekkori fejlődésre.

A rendelet részletezi az új, megengedett határértékeket a különböző termékek esetében, valamint új kategóriával bővül a vadon termő gombák, friss kurkuma, és gyömbér vonatkozásában is.

Mivel az ólom egy genotoxikus rákkeltő hatással rendelkező elem, mely magas kockázatot jelent a közegészségügyi értelemben, így a rendelet hatályba lépését megelőzően, és az új határértéknek nem megfelelő ólomtartalommal rendelkező termékek csupán rövid ideig maradhatnak a piacon.

A rendelet mellékletében szereplő termékek, amelyeket törvényesen forgalmaztak a rendelet hatálybalépése előtt – 2022. február 28-ig maradhatnak a piacon.

Forrás: https://www.freshplaza.com/article/9343790/european-commission-lowers-the-maximum-residue-limits-of-lead-in-food/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

EU-s agrárpolitikai konfliktust okozhat a lengyel elnökség

2025. január 28. 16:10

Lengyelország az olcsó brazil hústól és cukortól félti az uniós gazdákat. További agrártémák a vetőmag-szabályozás és az állatszállítás.

Támrendszeres konzervuborka termesztése II. - Kémiai talajtulajdonságok

2020. május 16. 04:36

Gyakran szokott a talaj sótartalmával gond lenni, amire az uborka különösen érzékeny. Bár a zöldségféléket sóérzékeny növények kategóriájába soroljuk, de az uborka ezen belül is a különösen érzékenyek csoportjába tartozik.

Nem mi szabjuk meg, milyen utat választunk, hanem a környezetünk...

2021. január 5. 10:39

"Azt, hogy milyen FruitVeB-et szeretnénk, leginkább az határozza meg, hogy milyen ágazatot képzelünk el. Víziónk egy olyan zöldség-gyümölcs ágazat, melyben magas színvonalon működő, európai léptékben versenyképes, termelési színvonalukban homogén termelő és feldolgozó üzemek állítják elő az ország önellátásához szükséges árumennyiséget és elégítik ki az exportpiac igényeit." Interjú Dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeB új elnökével.

Ökológiai gazdálkodásban felhasználható egyszerű anyagok II. rész

2020. április 4. 05:36

Az egyszerű anyagok nem minősülnek növényvédő szernek, de ha van, be kell tartani az élelmezés-egészségügyi várakozási időt, ügyelni kell a dózisra és a kezelés idejére.

Sérült, szennyezett zöldséget és gyümölcsöt kerestek a hipermarketekben

2018. december 20. 08:15

25 hazai hipermarket zöldség- és gyümölcskínálatát vette górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).