Agrárközélet

KSH: az alma 44 százalékkal drágult január óta

Agrofórum Online

Az alma és citrom 44 százalékkal, a fejes káposzta pedig 39 százalékkal drágult májusra január óta a zöldségek és gyümölcsök közt.

A vizsgált kilenc zöldség és gyümölcs átlagosan 20 százalékkal lett drágább a fenti időtávon. Legjobban, pontosan 44,8 százalékkal a citrom országos fogyasztói átlagára ugrott meg. Míg januárban 725 forintba került egy kilogramm, addig májusban már 1050 forintot kellett érte fizetni. Az alma hasonlóan 44,1 százalékkal drágult a januári 345 forintról 497 forintra kilogrammonként. A fejes káposzta kilogrammonkénti 360 forintos májusi ára is 38,5 százalékos idei áremelkedést jelent – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal májusi fogyasztói árakról közzétett tájékoztatójából. A késői burgonyáért 25,3, a vöröshagymáért 19,2 százalékkal kell többet fizetni.

A KSH egyes termékek és szolgáltatások havi, országos fogyasztói átlagárában szereplő húskészítmények átlagosan 6,2 százalékkal drágultak január óta. Itt az olasz felvágott árának változás emelkedik ki a maga 10,6 százalékos pluszával. A párizsi felvágott 9,7, a gépsonka 9,5, a csirkecomb pedig 9,3 százalékkal kerül többe. Legkevésbé a kilogrammonként 1610 forintba kerülő sertéscomb drágult ezen az időtávon, csupán 1,3 százalékos az emelkedés.

A szeszes italok gyakorlatilag stagnáltak, a vizsgált hat tétel átlagosan 0,8 százalékkal kerül többe. Legjobban 6 százalékkal az ízesített szeszes italok ára nőtt, de a minőségi sörök átlagára 0,4, a vodkáé pedig 1,4 százalékkal még csökkent is öt hónap alatt.

Ha nem az idei, hanem az elmúlt egy éves árváltozást nézzük, akkor az élelmiszerek ára átlagosan 8,4 százalékkal nőtt. Az élelmiszereken belül a párizsié és a kolbászé 22,0, a sertéshúsé 20,7, az idényáras élelmiszereké átlagosan 19,1, a cukoré 15,0, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,6 százalékkal lett magasabb egy esztendő alatt. Ha az élelmiszereken belüli részletes bontású listát nézzük, akkor legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és a déligyümölcs ára ugrott meg egy év alatt.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan a terv, az évtized végére megszüntethető az éhezés

2024. december 18. 16:10

Az éhezés elleni harcban világszerte kulcsszerepet kaphat a mesterséges intelligencia.

Uniós vetőmagrendelet: több jogot akarnak a gazdálkodók

2024. december 18. 13:10

Az uniós vetőmagrendelet módosítása miatt 139 szervezet nyílt levélben követel több jogot a gazdáknak a nemesítésben és forgalmazásban.

Hogyan tudja a gazdaság vezetője a jó alkalmazottat megtartani?

2024. december 15. 12:10

A mezőgazdaságban folyamatosan kevés a munkavállaló. A legtöbb gazdaságban probléma ez. Néhány alapvető módszer a foglalkoztatottak megtartására.

Hogyan lesz a jó zongoraművészből kiváló marketinges?

2024. december 13. 11:40

Ahhoz, hogy maradandót alkoss a munkáddal, ki kell tűnnöd az átlagból, ott kell lennie valami plusznak önmagadból is.

Indul a zöldség-gyümölcs kampány, Frutti és Veggi beindították a rakétákat

2018. március 29. 07:18

Kevés zöldséget és gyümölcsöt eszünk, ez számos betegség, elhízás stb. forrása. Ezért már gyermekkorban változtatni kell az étkezési szokásokon.

Drágulást és termés kiesést eredményezhet az aszály

2019. április 3. 13:33

A legszárazabb régiókban mintegy 150 milliméternyi csapadék hiányzik, ami már a talajvízkészletét is érinti, és nincs vízutánpótlás.

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

2019. május 29. 12:18

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. Cikkünkből megismerheti az Olvasó a Shetland Black, Fleur Bleue, Apache és a Blue St. Gallen különleges burgonyafajtákat.

Zöldségtermesztőknek a foszfortrágyázásról

2023. január 17. 11:28

Jól ismert hazai növénytermesztési lapunkban nemrég egy írás jelent meg a foszforról, amelyben a szerző az alacsony talaj-foszforszintet a hazai termőföldek egyik termés-limitáló tényezőjének nevezte. A zöldségfélék esetében nem végeztünk felmérést, nincsenek külön pontos ismereteink a szántóföldi zöldségfélékkel hasznosított területek foszforellátottságáról, ha nem is limitáló tényező, de valószínű a tápanyagellátás egyik gyenge, vagy éppen a leggyengébb láncszeme.