Agrárközélet

KSH: az alma 44 százalékkal drágult január óta

Agrofórum Online

Az alma és citrom 44 százalékkal, a fejes káposzta pedig 39 százalékkal drágult májusra január óta a zöldségek és gyümölcsök közt.

A vizsgált kilenc zöldség és gyümölcs átlagosan 20 százalékkal lett drágább a fenti időtávon. Legjobban, pontosan 44,8 százalékkal a citrom országos fogyasztói átlagára ugrott meg. Míg januárban 725 forintba került egy kilogramm, addig májusban már 1050 forintot kellett érte fizetni. Az alma hasonlóan 44,1 százalékkal drágult a januári 345 forintról 497 forintra kilogrammonként. A fejes káposzta kilogrammonkénti 360 forintos májusi ára is 38,5 százalékos idei áremelkedést jelent – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal májusi fogyasztói árakról közzétett tájékoztatójából. A késői burgonyáért 25,3, a vöröshagymáért 19,2 százalékkal kell többet fizetni.

A KSH egyes termékek és szolgáltatások havi, országos fogyasztói átlagárában szereplő húskészítmények átlagosan 6,2 százalékkal drágultak január óta. Itt az olasz felvágott árának változás emelkedik ki a maga 10,6 százalékos pluszával. A párizsi felvágott 9,7, a gépsonka 9,5, a csirkecomb pedig 9,3 százalékkal kerül többe. Legkevésbé a kilogrammonként 1610 forintba kerülő sertéscomb drágult ezen az időtávon, csupán 1,3 százalékos az emelkedés.

A szeszes italok gyakorlatilag stagnáltak, a vizsgált hat tétel átlagosan 0,8 százalékkal kerül többe. Legjobban 6 százalékkal az ízesített szeszes italok ára nőtt, de a minőségi sörök átlagára 0,4, a vodkáé pedig 1,4 százalékkal még csökkent is öt hónap alatt.

Ha nem az idei, hanem az elmúlt egy éves árváltozást nézzük, akkor az élelmiszerek ára átlagosan 8,4 százalékkal nőtt. Az élelmiszereken belül a párizsié és a kolbászé 22,0, a sertéshúsé 20,7, az idényáras élelmiszereké átlagosan 19,1, a cukoré 15,0, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,6 százalékkal lett magasabb egy esztendő alatt. Ha az élelmiszereken belüli részletes bontású listát nézzük, akkor legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és a déligyümölcs ára ugrott meg egy év alatt.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A precíziós nemesítésé a jövő? + videó

2025. május 16. 10:10

A klímaváltozás és következményei kapcsán olyan növénynemesítési eljárások bevezetésén dolgoznak, mint a precíziós nemesítés.

Megalakult a Nemzeti Éghajlat- és Tájkutatási Központ Karcagon

2025. május 14. 11:10

Megalakult a Nemzeti Éghajlat- és Tájkutatási Központ, amely a hazai mezőgazdaság klímaváltozáshoz való alkalmazkodását támogatja.

Crister Stark kiemelkedő munkájáért érdemrendet kapott

2025. május 6. 14:10

Crister Starkot, a svéd ipar és a mezőgazdaság érdekében tett kiemelkedő munkájáért, Svédország egyik legrangosabb kitüntetésével díjazták.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

Stressz ,,helyett” gyümölcsöt és zöldséget!

2023. január 2. 15:25

Az Edith Cowan Egyetem (ECU) új kutatása szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend folytatása csökkenti a stresszt.

A paradicsomot fertőző új vírus: TBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus)

2020. február 19. 04:36

Természetes körülmények között súlyos tüneteket eddig növényházi paradicsomtermesztésben figyeltek meg, a vírus a mechanikai terjedése miatt eddig szabadföldön jelentős károkat nem okozott.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – November

2023. november 9. 05:40

Hihetetlennek tűnhet, de még az idei szeszélyes, nyárias-ködös november is tartogat számunkra idényzöldségeket és -gyümölcsöket. Persze a “kerti asztal” messze nem olyan gazdag, mint szeptember-októberben, de azért még mindig szép számmal választhatunk a szezonális zöldségek közül.

Az íz legyen az első

2021. július 1. 08:37

Az amerikai Pairwise cég új gyümölcs- és zöldségfajták kialakításán dolgozik a CRISPR génszerkesztő technológia alkalmazásával.