Agrárközélet

KSH: az alma 44 százalékkal drágult január óta

Agrofórum Online

Az alma és citrom 44 százalékkal, a fejes káposzta pedig 39 százalékkal drágult májusra január óta a zöldségek és gyümölcsök közt.

A vizsgált kilenc zöldség és gyümölcs átlagosan 20 százalékkal lett drágább a fenti időtávon. Legjobban, pontosan 44,8 százalékkal a citrom országos fogyasztói átlagára ugrott meg. Míg januárban 725 forintba került egy kilogramm, addig májusban már 1050 forintot kellett érte fizetni. Az alma hasonlóan 44,1 százalékkal drágult a januári 345 forintról 497 forintra kilogrammonként. A fejes káposzta kilogrammonkénti 360 forintos májusi ára is 38,5 százalékos idei áremelkedést jelent – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal májusi fogyasztói árakról közzétett tájékoztatójából. A késői burgonyáért 25,3, a vöröshagymáért 19,2 százalékkal kell többet fizetni.

A KSH egyes termékek és szolgáltatások havi, országos fogyasztói átlagárában szereplő húskészítmények átlagosan 6,2 százalékkal drágultak január óta. Itt az olasz felvágott árának változás emelkedik ki a maga 10,6 százalékos pluszával. A párizsi felvágott 9,7, a gépsonka 9,5, a csirkecomb pedig 9,3 százalékkal kerül többe. Legkevésbé a kilogrammonként 1610 forintba kerülő sertéscomb drágult ezen az időtávon, csupán 1,3 százalékos az emelkedés.

A szeszes italok gyakorlatilag stagnáltak, a vizsgált hat tétel átlagosan 0,8 százalékkal kerül többe. Legjobban 6 százalékkal az ízesített szeszes italok ára nőtt, de a minőségi sörök átlagára 0,4, a vodkáé pedig 1,4 százalékkal még csökkent is öt hónap alatt.

Ha nem az idei, hanem az elmúlt egy éves árváltozást nézzük, akkor az élelmiszerek ára átlagosan 8,4 százalékkal nőtt. Az élelmiszereken belül a párizsié és a kolbászé 22,0, a sertéshúsé 20,7, az idényáras élelmiszereké átlagosan 19,1, a cukoré 15,0, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,6 százalékkal lett magasabb egy esztendő alatt. Ha az élelmiszereken belüli részletes bontású listát nézzük, akkor legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és a déligyümölcs ára ugrott meg egy év alatt.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

A kén nélkülözhetetlen tápanyaga a zöldségféléknek

2019. augusztus 26. 09:57

A kénről sokan nem tudják, hogy Nightinale, Beckenbach és társai már a 40-es években, Amerikában, több vonatkozásban tisztázták az élettani szerepét. Tévesen a kén „felfedezését” is, a múltszázad második felére datálják, amikor Európában a 80-as évek végén, a 90-es évek elején a kénhiány jelenségét dán, német és holland kutatók a keresztesvirágúakon, gyümölcsfákon és más olajos növények termesztése során tömegesen tapasztalták.

Paradicsomot termelő üvegházat adtak át Győrben

2019. május 27. 09:47

A győri üvegházban 150-200 ezer paradicsomtő található, és négy fajta paradicsomot termesztenek, klasszikus fürtös paradicsomot, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot.

Padlizsán hajtatása

2020. március 6. 04:37

A padlizsán fóliás és üvegházi termesztése - a holland tapasztalatokat átvéve, és a hazai viszonyokra adaptálva - járható útnak bizonyult.

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben III.

2021. szeptember 29. 05:38

A növény tápanyagigénye és a műtrágya minősége mellett, az alkalmazott termesztéstechnológia az a tényező, ami leginkább meghatározza a tápanyagok elosztását és időzítését.