Agrárközélet

KSH: az alma 44 százalékkal drágult január óta

Agrofórum Online

Az alma és citrom 44 százalékkal, a fejes káposzta pedig 39 százalékkal drágult májusra január óta a zöldségek és gyümölcsök közt.

A vizsgált kilenc zöldség és gyümölcs átlagosan 20 százalékkal lett drágább a fenti időtávon. Legjobban, pontosan 44,8 százalékkal a citrom országos fogyasztói átlagára ugrott meg. Míg januárban 725 forintba került egy kilogramm, addig májusban már 1050 forintot kellett érte fizetni. Az alma hasonlóan 44,1 százalékkal drágult a januári 345 forintról 497 forintra kilogrammonként. A fejes káposzta kilogrammonkénti 360 forintos májusi ára is 38,5 százalékos idei áremelkedést jelent – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal májusi fogyasztói árakról közzétett tájékoztatójából. A késői burgonyáért 25,3, a vöröshagymáért 19,2 százalékkal kell többet fizetni.

A KSH egyes termékek és szolgáltatások havi, országos fogyasztói átlagárában szereplő húskészítmények átlagosan 6,2 százalékkal drágultak január óta. Itt az olasz felvágott árának változás emelkedik ki a maga 10,6 százalékos pluszával. A párizsi felvágott 9,7, a gépsonka 9,5, a csirkecomb pedig 9,3 százalékkal kerül többe. Legkevésbé a kilogrammonként 1610 forintba kerülő sertéscomb drágult ezen az időtávon, csupán 1,3 százalékos az emelkedés.

A szeszes italok gyakorlatilag stagnáltak, a vizsgált hat tétel átlagosan 0,8 százalékkal kerül többe. Legjobban 6 százalékkal az ízesített szeszes italok ára nőtt, de a minőségi sörök átlagára 0,4, a vodkáé pedig 1,4 százalékkal még csökkent is öt hónap alatt.

Ha nem az idei, hanem az elmúlt egy éves árváltozást nézzük, akkor az élelmiszerek ára átlagosan 8,4 százalékkal nőtt. Az élelmiszereken belül a párizsié és a kolbászé 22,0, a sertéshúsé 20,7, az idényáras élelmiszereké átlagosan 19,1, a cukoré 15,0, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,6 százalékkal lett magasabb egy esztendő alatt. Ha az élelmiszereken belüli részletes bontású listát nézzük, akkor legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és a déligyümölcs ára ugrott meg egy év alatt.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

OMÉK 2025: agrárinnováció és hagyomány a Hungexpón

2025. szeptember 9. 09:10

Modern gépek, őshonos állatok, kézműves ételek és exportpiacokat nyitó üzleti találkozók – szeptemberben ismét megnyílik az OMÉK.

Sztereotípiák helyett teljesítmény: női vezetők az állattenyésztésből

2025. szeptember 7. 08:10

A FarmerExpón először ültek egy asztalhoz női vezetők, hogy őszintén beszéljenek pályájukról, kihívásaikról és sikereikről.

Fiatalok nélkül elapad a vidéki élet – mit léphet az EU?

2025. augusztus 21. 16:10

Az EU agráriuma munkaerőhiánnyal küzd: sürgősen vonzóbbá kell tenni a gazdálkodást a fiatalok számára a jövő élelmiszerbiztonságáért.

Így készüljünk fel az idei veteményezésre!

2023. január 25. 05:37

Gyakran esnek a hobbikertészek abba a hibába, hogy a zöldségfajtát szidják, ha valami nem úgy sikerül, hogy az rossz fajta, a másik bezzeg meg jó fajta. De nem feltétlen a fajtával van a gond, hanem másban keresendő a megoldás.

Palántanevelés otthon? Mikor és hogyan? Mire figyeljünk?

2020. március 7. 09:17

Még sosem voltak palántáim. Érdemes laikusként is belevágni a palántanevelésbe? Mire kell figyelnem?

Folytatódik a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampány

2023. március 8. 11:41

Idén folytatódik, és egyben az utolsó évéhez érkezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat program.

Paradicsomot termelő üvegházat adtak át Győrben

2019. május 27. 09:47

A győri üvegházban 150-200 ezer paradicsomtő található, és négy fajta paradicsomot termesztenek, klasszikus fürtös paradicsomot, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot.