Agrárközélet

Ökoképzést indít a Debreceni Egyetem

Debreceni Egyetem

Az ökológia gazdálkodást támogató alapképzést indít a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara – jelentette be Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes szerdán az egyetem Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepén rendezett konferencián. A képzés a tervek szerint 2024 szeptemberében indul.

A Debreceni Egyetem (DE) Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT), az Ökológiai Gazdálkodási Tudásközpont, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület közös szakmai rendezvényén az ökológiai gazdálkodás aktuális kérdéseivel foglalkoztak a szakemberek.

A Debreceni Egyetem elkötelezett támogatója az ökológiai gazdálkodásnak. Célunk, hogy hagyományainkat megőrizve, külföldi kapcsolataink révén intézményünk az ökológia gazdálkodás területén Közép-Európában megkerülhetetlen legyen

– jelentette ki a konferencia megnyitóján Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke kiemelte: történelmi pillanat előtt áll a magyar mezőgazdaság, a minden eddiginél nagyobb mértékű uniós támogatás révén ugyanis példátlan fejlesztések valósulhatnak meg az agráriumban. Éppen ezért fontos a fejlesztésekre szánt források átgondolt felhasználása.

A hazai ágazat átalakulásával fókuszba került az ökológiai gazdálkodás is. A támogatásokat a termelés intenzitásának és minőségének javítására, a feldolgozásra és a minél magasabb hozzáadott érték elérésére kell fordítani. Utóbbit akkor érhetjük el, ha intenzíven tudunk gazdálkodni ökológiai keretek közt. A modern, precíziós eszközök pedig az intenzív gazdálkodás mellett az ökológiai gazdálkodás keretei közt is működhetnek

– fejtette ki Szólláth Tibor.

Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese, az AKIT főigazgatója hozzátette: az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséhez elengedhetetlen a kutatás, valamint az oktatás- és képzésfejlesztés.

A DE kutatóintézetei meghatározzák az intézmény mezőgazdasági kutatásainak irányát, valamint a gyakorlati oktatás alapját adják. A képzéseink fejlesztése érdekében szükségünk van az itt folyó kutatásokra. Ezért korszerűsítjük a kísérleti telep műszerparkját, újítjuk meg a precíziós és automatizált eszközrendszert. Az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete, valamint a látóképi telep csaknem 130 hektárnyi területen folytat több évtizede ökológiai gazdálkodást. Az itt felgyűlt ismereteinket szeretnénk felhasználni és továbbadni a 2024 szeptemberében induló, ökológiai gazdálkodást támogató, új akkreditált alapképzéssel

– emelte ki Harsányi Endre.

A szakmai tanácskozáson elhangzott: bár a járványhelyzet alatt nőtt az ökológiai gazdálkodásból származó termékek iránt a hazai kereslet, a termékek 90 százaléka továbbra is az európai piacokra kerül. A szakemberek szerint az ökológiai gazdálkodás térnyerését egyebek mellett a bio szaporítóanyagok és a nemesített fajták hiánya és az erős vegyszerlobbi okozza.

Zsombik László, a DE AKIT Nyíregyegyházi Kutatóintézet igazgatója a mezőgazdaság zöldítése kapcsán kiemelte, hogy a nitrogénműtrágyák használata jelentős szén-monoxid kibocsájtással jár. Az európai uniós irányelvek szerint ugyanakkor a zöldtrágyanövények használata segíti a szénmegkötést és csökkenti az úgynevezett szénlábnyom mértékét. A zöldítés azonban csakis rendszerszinten működhet a gazdaságokban és az alkalmazásánál fontos a termőterület specifikus tulajdonságainak figyelembevétele is.

A konferencián szó volt a mechanikai gyomirtás fontosságáról, alternatíváiról és az ökológiai gazdaságokban használható gyommentesítési módszerekről is, ezekről a Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telep vezetője, Vad Attila tartott előadást.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan tudja a gazdaság vezetője a jó alkalmazottat megtartani?

2024. december 15. 12:10

A mezőgazdaságban folyamatosan kevés a munkavállaló. A legtöbb gazdaságban probléma ez. Néhány alapvető módszer a foglalkoztatottak megtartására.

Hogyan lesz a jó zongoraművészből kiváló marketinges?

2024. december 13. 11:40

Ahhoz, hogy maradandót alkoss a munkáddal, ki kell tűnnöd az átlagból, ott kell lennie valami plusznak önmagadból is.

Alapítványi Bál

2024. december 2. 09:10

Időpont: 2025. január 24. (péntek), 18:00 óra, Helyszín: Hotel Helikon, 8360 Keszthely, Mikus Gyula sétány 5.

A sáskák tehetik tönkre az afrikai Nagy Zöld Fal-projektet?

2024. november 29. 14:10

A biztonsági helyzet is komoly akadályt jelent, mivel több terrorista csoport a projekt által érintett területeken tevékenykedik.

Üzemmérettől független komplex precíziós szaktanácsadási rendszer kialakítása

2020. október 16. 08:31

Befejeződött a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. konzorciumi vezető, a Debreceni Egyetem és a Balogh-Farm Tépe Kft. konzorciumi tagok kutatás-fejlesztési projektje. A beruházás összköltsége 2,151 milliárd Ft, melyből a projekt 1,202 milliárd Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást a Széchenyi 2020 program „GINOP-2.2.1-15 – K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” tárgyú pályázati felhívása keretében nyert el.

Magyar fejlesztés a lítium-alapú akkumulátorok ígéretes alternatívája

2023. november 28. 12:40

Újratölthető cink-levegő akkumulátor környezetbarát, nagy teljesítményű prototípusát fejlesztették ki a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának kutatói. Az új típusú energiatároló cellulóz alapú, biológiailag lebomló anyagokat használ adalékanyagként és membránként, a fejlesztés már a léptéknövelés fázisában tart.

Emlékeznek a növények?

2023. február 9. 13:26

A növények memóriájának molekuláris hátterét vizsgálták a Debreceni Egyetem MÉK Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ kutatói az Európai Tudományos és Technológiai Együttműködés (COST - European Cooperation in Science and Technology) keretében. A kutatás eredményeiről szóló tanulmány a növénytudomány vezető szaklapjában, a Trends in Plant Science-ben jelent meg.

A jövő ételeinek alapanyagai

2018. szeptember 21. 06:20

Az élelmiszer-szerkezet kutatása a rengeteg új termék megjelenése miatt egyre inkább előtérbe kerül világszerte.