26℃ 16℃
szeptember 1. Egyed, Egon, Noémi, Tamara
Agrárközélet

Ökoképzést indít a Debreceni Egyetem

Debreceni Egyetem

Az ökológia gazdálkodást támogató alapképzést indít a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara – jelentette be Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes szerdán az egyetem Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepén rendezett konferencián. A képzés a tervek szerint 2024 szeptemberében indul.

A Debreceni Egyetem (DE) Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT), az Ökológiai Gazdálkodási Tudásközpont, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület közös szakmai rendezvényén az ökológiai gazdálkodás aktuális kérdéseivel foglalkoztak a szakemberek.

A Debreceni Egyetem elkötelezett támogatója az ökológiai gazdálkodásnak. Célunk, hogy hagyományainkat megőrizve, külföldi kapcsolataink révén intézményünk az ökológia gazdálkodás területén Közép-Európában megkerülhetetlen legyen

– jelentette ki a konferencia megnyitóján Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke kiemelte: történelmi pillanat előtt áll a magyar mezőgazdaság, a minden eddiginél nagyobb mértékű uniós támogatás révén ugyanis példátlan fejlesztések valósulhatnak meg az agráriumban. Éppen ezért fontos a fejlesztésekre szánt források átgondolt felhasználása.

A hazai ágazat átalakulásával fókuszba került az ökológiai gazdálkodás is. A támogatásokat a termelés intenzitásának és minőségének javítására, a feldolgozásra és a minél magasabb hozzáadott érték elérésére kell fordítani. Utóbbit akkor érhetjük el, ha intenzíven tudunk gazdálkodni ökológiai keretek közt. A modern, precíziós eszközök pedig az intenzív gazdálkodás mellett az ökológiai gazdálkodás keretei közt is működhetnek

– fejtette ki Szólláth Tibor.

Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese, az AKIT főigazgatója hozzátette: az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséhez elengedhetetlen a kutatás, valamint az oktatás- és képzésfejlesztés.

A DE kutatóintézetei meghatározzák az intézmény mezőgazdasági kutatásainak irányát, valamint a gyakorlati oktatás alapját adják. A képzéseink fejlesztése érdekében szükségünk van az itt folyó kutatásokra. Ezért korszerűsítjük a kísérleti telep műszerparkját, újítjuk meg a precíziós és automatizált eszközrendszert. Az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete, valamint a látóképi telep csaknem 130 hektárnyi területen folytat több évtizede ökológiai gazdálkodást. Az itt felgyűlt ismereteinket szeretnénk felhasználni és továbbadni a 2024 szeptemberében induló, ökológiai gazdálkodást támogató, új akkreditált alapképzéssel

– emelte ki Harsányi Endre.

A szakmai tanácskozáson elhangzott: bár a járványhelyzet alatt nőtt az ökológiai gazdálkodásból származó termékek iránt a hazai kereslet, a termékek 90 százaléka továbbra is az európai piacokra kerül. A szakemberek szerint az ökológiai gazdálkodás térnyerését egyebek mellett a bio szaporítóanyagok és a nemesített fajták hiánya és az erős vegyszerlobbi okozza.

Zsombik László, a DE AKIT Nyíregyegyházi Kutatóintézet igazgatója a mezőgazdaság zöldítése kapcsán kiemelte, hogy a nitrogénműtrágyák használata jelentős szén-monoxid kibocsájtással jár. Az európai uniós irányelvek szerint ugyanakkor a zöldtrágyanövények használata segíti a szénmegkötést és csökkenti az úgynevezett szénlábnyom mértékét. A zöldítés azonban csakis rendszerszinten működhet a gazdaságokban és az alkalmazásánál fontos a termőterület specifikus tulajdonságainak figyelembevétele is.

A konferencián szó volt a mechanikai gyomirtás fontosságáról, alternatíváiról és az ökológiai gazdaságokban használható gyommentesítési módszerekről is, ezekről a Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telep vezetője, Vad Attila tartott előadást.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fiatalok nélkül elapad a vidéki élet – mit léphet az EU?

2025. augusztus 21. 16:10

Az EU agráriuma munkaerőhiánnyal küzd: sürgősen vonzóbbá kell tenni a gazdálkodást a fiatalok számára a jövő élelmiszerbiztonságáért.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Új megoldást dolgozott ki a Debreceni Egyetem arzénmentesítésre

2018. február 1. 10:11

A laboratóriumi kísérleteket az intézet tovább folytatja annak érdekében, hogy a gyakorlati használatba is átültethető legyen az eljárás.

Felmérik az élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetét

2019. április 8. 14:18

A vizsgálat csak az ágazati szereplők segítségével, közreműködésével végezhető, ezért kérik az élelmiszeripari vállalkozások képviselőit, hogy a kérdőív kitöltésével segítsék felmérni a jelenlegi állapotot.

Tévhitek az élelmiszer-biztonságról - interjú Bánáti Diánával, a Debreceni Egyetem dékánjával

2019. augusztus 13. 10:16

Egyes országokban, így Magyarországon is, a fogyasztók irreális mértékben aggódnak olyan, élelmiszerekkel kapcsolatos tényezők miatt, amiről, mi szakemberek tudjuk, sokkal kevésbé lenne indokolt. Ezzel együtt pedig olyan dolgokról nem tudnak, amiről szükséges lenne, így az nem is aggasztja őket.

Zeolit a talaj termékenységének megőrzésére

2020. május 5. 12:07

Jól tapasztalhatóan reneszánszát éli a zeolit felhasználása, ez jól érzékelhető, hiszen lépten-nyomon bele botlunk azokba a hirdetésekébe, amelyek a gazdálkodók figyelmébe ajánlják ezt az ásványt. Milyen tulajdonsága az, amely alkalmassá teszi erre a sokoldalú funkcióra? Milyen kutatások támasztják alá hatékonyságát a növénytermesztés során?