24℃ 12℃
április 29. Péter, Katalin, Roberta
Agrárközélet

Ökoképzést indít a Debreceni Egyetem

Debreceni Egyetem

Az ökológia gazdálkodást támogató alapképzést indít a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara – jelentette be Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes szerdán az egyetem Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepén rendezett konferencián. A képzés a tervek szerint 2024 szeptemberében indul.

A Debreceni Egyetem (DE) Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT), az Ökológiai Gazdálkodási Tudásközpont, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület közös szakmai rendezvényén az ökológiai gazdálkodás aktuális kérdéseivel foglalkoztak a szakemberek.

A Debreceni Egyetem elkötelezett támogatója az ökológiai gazdálkodásnak. Célunk, hogy hagyományainkat megőrizve, külföldi kapcsolataink révén intézményünk az ökológia gazdálkodás területén Közép-Európában megkerülhetetlen legyen

– jelentette ki a konferencia megnyitóján Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke kiemelte: történelmi pillanat előtt áll a magyar mezőgazdaság, a minden eddiginél nagyobb mértékű uniós támogatás révén ugyanis példátlan fejlesztések valósulhatnak meg az agráriumban. Éppen ezért fontos a fejlesztésekre szánt források átgondolt felhasználása.

A hazai ágazat átalakulásával fókuszba került az ökológiai gazdálkodás is. A támogatásokat a termelés intenzitásának és minőségének javítására, a feldolgozásra és a minél magasabb hozzáadott érték elérésére kell fordítani. Utóbbit akkor érhetjük el, ha intenzíven tudunk gazdálkodni ökológiai keretek közt. A modern, precíziós eszközök pedig az intenzív gazdálkodás mellett az ökológiai gazdálkodás keretei közt is működhetnek

– fejtette ki Szólláth Tibor.

Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese, az AKIT főigazgatója hozzátette: az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséhez elengedhetetlen a kutatás, valamint az oktatás- és képzésfejlesztés.

A DE kutatóintézetei meghatározzák az intézmény mezőgazdasági kutatásainak irányát, valamint a gyakorlati oktatás alapját adják. A képzéseink fejlesztése érdekében szükségünk van az itt folyó kutatásokra. Ezért korszerűsítjük a kísérleti telep műszerparkját, újítjuk meg a precíziós és automatizált eszközrendszert. Az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete, valamint a látóképi telep csaknem 130 hektárnyi területen folytat több évtizede ökológiai gazdálkodást. Az itt felgyűlt ismereteinket szeretnénk felhasználni és továbbadni a 2024 szeptemberében induló, ökológiai gazdálkodást támogató, új akkreditált alapképzéssel

– emelte ki Harsányi Endre.

A szakmai tanácskozáson elhangzott: bár a járványhelyzet alatt nőtt az ökológiai gazdálkodásból származó termékek iránt a hazai kereslet, a termékek 90 százaléka továbbra is az európai piacokra kerül. A szakemberek szerint az ökológiai gazdálkodás térnyerését egyebek mellett a bio szaporítóanyagok és a nemesített fajták hiánya és az erős vegyszerlobbi okozza.

Zsombik László, a DE AKIT Nyíregyegyházi Kutatóintézet igazgatója a mezőgazdaság zöldítése kapcsán kiemelte, hogy a nitrogénműtrágyák használata jelentős szén-monoxid kibocsájtással jár. Az európai uniós irányelvek szerint ugyanakkor a zöldtrágyanövények használata segíti a szénmegkötést és csökkenti az úgynevezett szénlábnyom mértékét. A zöldítés azonban csakis rendszerszinten működhet a gazdaságokban és az alkalmazásánál fontos a termőterület specifikus tulajdonságainak figyelembevétele is.

A konferencián szó volt a mechanikai gyomirtás fontosságáról, alternatíváiról és az ökológiai gazdaságokban használható gyommentesítési módszerekről is, ezekről a Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telep vezetője, Vad Attila tartott előadást.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

Felmérik az élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetét

2019. április 8. 14:18

A vizsgálat csak az ágazati szereplők segítségével, közreműködésével végezhető, ezért kérik az élelmiszeripari vállalkozások képviselőit, hogy a kérdőív kitöltésével segítsék felmérni a jelenlegi állapotot.

Agrármérnök tanár: több mint 15 év kihagyás után indul újra a szak

2018. július 27. 09:44

Csaknem tíz év szünet után újra indul az agrármérnök tanár szak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán. Juhász Csabát, a kar dékánhelyettesét az újraindítás okairól, a képzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról kérdeztük. 

A feltörekvő precíziós nemzedék - Gyakornokok és ösztöndíjasok a KITE precíziós konferenciáján

2019. március 22. 07:32

A KITE Zrt. 2019-ben is több ösztöndíjas hallgatónak és gyakornokának adta meg a lehetőséget, hogy részt vehessenek a hévízi precíziós konferencián.

Gépészet Videó

Pontytermelés: az intenzív, zárt rendszerek alkalmazása ma még nem rentábilis

2019. február 1. 05:37

A pontyot hagyományosan tógazdasági extenzív technológiában állítják elő, ami azt jelenti, hogy csak kiegészítő takarmányozást folytatnak, illetve nagymértékben külső tényezők határozzák meg a termelést. A ponty jelenlegi piaci ára nem teszi lehetővé azt, hogy egy drága és intenzív technológiába beillesszük.