Agrárközélet
Agrárközélet

Új KAP: kétéves érdekharc következik

Új KAP: kétéves érdekharc következik

NAK

Először az új KAP pénzügyi kereteit, majd egy hónappal később annak első alaprendelet-tervezeteit hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság.

Az egyeztetésekben érintett magyar szakértők két kemény, tárgyalásokkal teli évre számítanak.

Néhány nap múlva, május 2-án már tudni lehet, hogy milyen irányban indulhat el az uniós közös agrárpolitika (KAP). Ezen a napon teszi közzé ugyanis az Európai Bizottság az EU következő hétéves (2021-2027) költségvetésének tervezetét, amely többek között tartalmazza majd a KAP-ra fordítható keret nagyságát is.

Így aztán különösen aktuális volt az Agrárgazdasági Kutató Intézet, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Magyar Agrárközgazdasági Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által közösen szervezett április 25-i, „A KAP 2020 után: mit tartogat a jövő Magyarország számára?” elnevezésű szakmai tanácskozás. Azt Horváth Anikó Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium agrárközgazdasági főosztályának főosztályvezető-helyettese leszögezte, hogy a jelenlegi ismeretek szerint három lehetséges kimenetel lehet: a KAP jelenlegi forrásai változatlan szinten maradnak, 15 vagy 30 százalékkal csökkennek. Megjegyezte, legutóbb Günther Oettinger költségvetésért felelős biztos 15 százalékos mérséklést vetített előre.

Horváth Katalin Anikó szerint a számok azt mutatják, hogy Magyarország eddig csak nyert a közös agrárpolitikával. 2014 és 2020 között a Magyarországnak jutó összes uniós forráson belül a KAP részaránya 36,8 százalék (2011-es árakon), és ezen időszak alatt az EMGA és az EMVA kereteiben összesen 12,36 milliárd euró közösségi forrás áll rendelkezésre. Magyarország részaránya a KAP jelenlegi költségvetésében 3,19 százalék, míg a hazai mezőgazdaság kibocsátása mindössze 1,9 százaléka az EU-28 kibocsátásának. Megjegyezte, a jelenlegi rendszer kellő rugalmasságot biztosít a tagállami sajátosságoknak megfelelő támogatási formák kialakításához, és 2020-ig kiszámíthatóan áll a gazdák rendelkezésére.

Mint mondta, május 2-a után a következő jeles dátum 2018. június 1., ekkor lesznek nyilvánosak az új KAP új alaprendelet-tervezetei, amelyek már a büdzséhez igazított konkrét, tervezett változtatásokat is tartalmazzák. Addig szerinte a tavaly november 29-én közzétett bizottsági közleményből lehet következtetni a lehetséges forgatókönyvekre. Ebből fő változásnak az látszik, hogy a bizottsági célkitűzések (a környezet védelme, az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése, az erőforrás-hatékonyság növelése, a digitalizáció, az innováció, a modernizációra, a beruházások, a termelői szervezetek, az élelmiszerellátási-lánc erősítése) alapján a tagállamoknak kell meghatározniuk a különböző stratégiákat, az elérni kívánt eredményeket, a végrehajtás és az ellenőrzés módját, valamint eredményeket mérhetővé tévő indikátorokat, aztán majd az EB felülvizsgálja ezeket és a teljesülés alapján ítél oda forrásokat.

Azt Kis Miklós Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános mezőgazdasági ügyekért felelős alelnöke, egyben agár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese is leszögezte, hogy az új KAP lényegét jelentő alaprendeletek ismerete nélkül nehéz következtetni arra, hogy mi vár a gazdákra 2021. január elsejétől. A NAK-alelnöke szerint Magyarországnak három fő érdeke van: a legkevesebb változtatás legyen, megmaradjanak a jövedelemtípusú támogatások, valamint maradjanak a versenyképesség növelését segítő – technológiai fejlesztési, innovációs célú –, vissza nem térítendő forrásokat tartalmazó pályázatok. Mint mondta, ugyanakkor minden egyes tagállamnak más és más a prioritása: például Magyarország ragaszkodik a termeléshez kötött támogatások fenntartásához, viszont ezt piactorzító hatása miatt más ország ellenzi, míg Csehország kiáll a nagygazdaságok támogatása mellett, ellenben Magyarország nem.

Papp Gergely hozzátette, mivel a mezőgazdasági tevékenység folyamatosan változik, a közös agrárpolitika ezt kénytelen lekövetni. Ő úgy látja, hogy a reform visszafogottabb lesz a vártnál, ám ez esetben nem is lesz hosszú életű, és a 2019-ben felálló új Európai Bizottság – hasonlóan a KAP 2008-as időközi módosításához – formálhatja majd át.

A jelenlegi helyzetet Szentirmay Zoltán, az FM agrárközgazdasági főosztályának vezetője egy focihasonlattal érzékeltette: mint mondta, „most még a meccs előtt, a cipőfűzésnél tartunk, és nem tudjuk, hogy a kivonulás és a kezdés után három-nulla vagy nulla-három lesz a végeredmény…”. Hozzátette, május 2-a után kemény, egyeztetésekkel, alkalmi koalíciókötésekkel teli két esztendő következik, és leghamarabb jövő ilyenkor lehet látni, hogy nagyjából milyen KAP-ra lehet számítani 2021-től.

A legkeresettebb exportcikkek lehetnek a magyar agrárinnovációs eredmények

2019. november 15. 12:47

A mintafarmok elindítása nem csak a ghánai-magyar agrárkapcsolatok szempontjából jelent mérföldkövet, de kihatással lehet a magyar agrártermékek és -technológiák egész Afrikát érintő megjelenítésére.

Megerősítette idei bevételi céljait a német BayWa Group

2019. november 15. 06:33

Az agrárüzletág első három negyedéves 8,19 milliárd eurós árbevétele 1,3 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél, de az üzleti eredmény 18,1 százalékkal 65,8 millió euróra emelkedett.

Elkészítették Magyarország ökoszisztéma-alaptérképét

2019. november 14. 15:33

A térkép jól használható különböző fajok, területek kutatásához, de hasznos lehet az árvízi kockázatok felmérése során is.

A megfelelő birtokstruktúra megteremtése a cél

2019. november 14. 09:33

Tervezés alatt van az osztatlan közös tulajdonban lévő közel 1,1 millió darab, nemcsak a részarány földkiadás során keletkezett termőföld terület megosztását megkönnyítő és ösztönző új megoldások keresése, új szabályozás kidolgozása.

Megmaradhatnak a tejautomaták

2018. július 25. 06:13

Elavulásig üzemeltethető „az az automataberendezés, amely kizárólag nyerstejet értékesít, és amely vonatkozásában az üzemeltető a felügyeleti szolgáltatóval 2018. június 30-ig megkötött szerződéssel rendelkezik vagy rendelkezett.

Összefogás és tárolókapacitás növelés segítheti a magyar hagymaágazatot

2019. január 14. 14:34

Azok az európai termelők vannak versenyelőnyben, akik jobb minőséget és nagyobb hozamot állítanak elő és rendelkeznek tárolókapacitással.

Nyár, dinnye, szeletem

2018. július 20. 07:00

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is útjára indította „Nyár, dinnye, szeletem” elnevezésű dinnye fogyasztásösztönző kampányát az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agrárminisztérium támogatásával.

Állatjóléti felelős képzésre lehet jelentkezni

2019. június 21. 08:33

Azt a személyt lehet állatjóléti felelősnek kijelölni, aki a kijelölést megelőzően állatvédelmi képzésen részt vett, és képesítési bizonyítványt szerzett.