Az Egyesült Királyság baromfitermelői sürgősségi intézkedéseket kezdeményeznek a vágásra szánt madarak kábítására használt szén-dioxid-gáz megtakarítása érdekében. A gázhiány egyre súlyosabb veszélyt jelent a húsellátó beszállítói láncra.
A baromfiipar szakértői szerint az üzemekben csak egy-öt nap szén-dioxid-ellátása biztosított a helyszínen, és figyelmeztetettek a csirkeellátási lánc megszakadására, ha elfogy a szén-dioxid. Az Egyesült Államok CF Industries társaságának két brit műtrágya egységének bezárása, valamint a földgázárak emelkedése miatt az ország kereskedelmi forgalomban lévő szén-dioxid-termelésének mintegy 60 százalékkal mérséklődött.
A brit kormány tárgyalásokat folytatott Tony Will-lel, a CF Industries vezérigazgatójával az üzemek újranyitására vonatkozó lehetséges megoldásokról, amelyek között szerepelhet a műtrágya-termelés támogatása is.
A Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium azonban közölte a húsipar vezetőivel, hogy még nincs bejelentendő megállapodás, bár remélik, hogy ez hamarosan megtörténik – állította két, az ügyben tájékozott hírforrás a Financial Times gazdasági lapnak.
Az egyik nagy brit szupermarket-csoport vezérigazgatója azt mondta: „Tárgyaltak minden beszállítójukkal, vannak, akik azt mondják, hogy ez nem probléma, és több hetük van a készletből, néhányuk az utolsó napokban van.”
Egy másik szupermarket-csoport „kiélezettnek, de kezelhetőnek” minősítette a problémát, de hozzátette, hogy készenléti terveket készít a beszállítókkal, például alternatív gázokat használnak a hús- és kenyércsomagolásban, bár ez rövidebb eltarthatósági időt és több hulladékot eredményezne.
A szupermarket hozzátette, hogy sok beszállító Európában keres szén-dioxid-ellátást, bár ez megnövelheti a költségeket, és attól is függ, hogy rendelkezésre áll-e megfelelő személyzet, amely a gázszállító tartályhajókon végezne munkát.
Richard Griffiths, a Brit Baromfi Tanács vezérigazgatója szerint szén-dioxid-szállítmányok kezdtek érkezni, de ezek elmaradtak a vállalatok által megrendelt mennyiségektől.
Egyes húsfeldolgozók újraaktiválták a régi elektromos kábító berendezéseket, amelyekkel körülbelül 30 százalékkal lassabban lehet dolgozni.
A pékáruk és szénsavas italok gyártói is problémákkal szembesülnek. A Citi elemzői szerint az Egyesült Királyságban a Pepsi és a 7UP italokat gyártó Britvic „jó szén-dioxid-ellátással rendelkezik erre a hétre, de már további alternatív beszállítóktól szeretne további gázt beszerezni”.