Állattenyésztés

A csirkefogyasztás 70 százalékkal nőtt 30 év alatt

Agrofórum Online

A farmokon élő 30 milliárd szárazföldi állat közül 23 milliárd a csirke. A súlyuk pedig az elmúlt évtizedekben látványosan 0,9 kilogrammról mára 4,2 kilogrammra növekedett.

Világszerte csirkék millióit tenyésztik olyan körülmények közt, hogy az állatok ezrei ülnek saját ürülékük halmán. A tenyésztelepek létesítményeit többnyire csak a szárnyasok levágását követően takarítják ki, ami azt jelenti, hogy gyakran ammóniás égési sérüléseket szenvednek, és nehezen nőnek a tollaik. Hangyák és kukacok másznak át azon állatok testén, amelyek nem jutottak el a vágásig. A csirkeipar néhány szakértó szerint egy piszkos üzlet, de egyben nyereséges is – írta a az angol The Economist. Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) államaiban a sertés- és marhahús-fogyasztás változatlan maradt 1990 óta. A csirkefogyasztás azonban 70 százalékkal nőtt.

Az emberek annyi csirkét esznek, hogy a madarak a farmokon élő 30 milliárd szárazföldi állat közül már 23 milliárdot tesznek ki. Carys Bennett, a Leicesteri Egyetem munkatársa kollégáival nemrégiben megjelent tanulmánya szerint a tenyésztett csirkék össztömege meghaladja a bolygó összes többi madarának együttes össztömegét. Jól mutatja a csirkehús népszerűségét, hogy Londonban például a sült csirkét árusító üzletek mindenütt jelen vannak. Sokukat amerikai államokról nevezték el, köztük van Kansas és Montana, a Kentuckyról nem is beszélve. A furcsa nevek azonban nem zavarják a fogyasztókat, a csirkeételek népszerűsége töretlen. Azon sem aggódnak sokat, hogy honnan származik az ételük és az milyen.

Érdekes tény, hogy egy 56 napos broiler csirke átlagos tömege 1957-ben még 0,9 kilogramm volt, de ez 1978-re 1,8 kilogrammra nőtt 2005-re pedig már 4,2 kilogrammot tett ki a körülmények és a takarmányok változása kapcsán.

Brojlernek neveznek minden olyan csirkét, amelyet kifejezetten hústermelés céljából tenyésztenek és nevelnek. A legtöbb kereskedelmi brojler négy és hét hetes korában éri el a vágási súlyt, bár a lassabban növekvő fajták körülbelül 14 hetes korban érik el a vágási súlyt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért esik vissza az európai marhahústermelés?

2025. szeptember 15. 16:10

Az EU-ban 2025 első félévében közel 5%-kal esett a marhavágás. A kínálat szűkül, az árak tartósan magasak.

Egészségesebb szarvasmarhák? Fűzfakéreg és bors lehet a megoldás

2025. szeptember 4. 16:10

Természetes megoldás a tehenek támogatására: fűzfakéreg és bors adalék segíthet a stresszes időszakok átvészelésében.

Milyen zenét szeret a tehén? A kutatások válaszolnak

2025. augusztus 27. 16:10

Kísérletek szerint a lassú klasszikus zene megnyugtatja a teheneket, növeli a tejhozamot és javítja a jólétüket.

Egységesítés a szarvasmarha-genetikában: új irányt mutat az EU

2025. augusztus 17. 14:10

Az Európai Unió új, egységes tenyészérték-rendszert vezet be, amely forradalmasíthatja a szarvasmarhatenyésztést.

A beszállítók felkutatása sem egyszerű feladat

2021. november 13. 05:36

Széles Zoltánnal, a Széles Húsüzem tulajdonosával a biotermékek forgalmazásának lehetséges buktatóiról, tapasztalatairól beszélgettünk, no meg arról, hogy miért van az, hogy osztrák biocsirke kerül a magyar asztalra.

A madárinfluenza nem okoz érdemi áruhiányt belföldön

2020. július 8. 12:18

A baromfiágazat kibocsátása 2019-ben folyó áron 939 millió euró, azaz 305 milliárd forint volt, amely 0,5 százalékkal haladta meg a 2018. évit.

Franciaország 2022-től megtiltja a hím csibék elgázosítását

2021. július 26. 11:54

Franciaország jövő évtől megtiltja a hím csibék megsemmisítését gázosítással vagy más módon történő leölését. Ezeket a módszereket az állatjóléti csoportok barbárnak nevezik, és hasonló intézkedést szorgalmaznak a teljes európai szinten is – közölte a párizsi a mezőgazdasági miniszter.

Tárkonyos csirkeragu leves

2018. február 2. 09:24

Ha ki kellene választani a 3 kedvenc téli levesemet, biztos, hogy a tárkonyos csirkeragu leves köztük lenne.