Állattenyésztés

A hazai húsipar a fényt keresi az alagút végén

Hússzövetség

Éder Tamás a hazai húsipar helyzetéről március 6-án tartott előadásának legfontosabb tényeit és tanulságait foglaljuk össze.

A Hússzövetség sajtótájékoztatóján az élelmiszeripar több szakértője beszélt a húsipar előtt álló kihívásokról és a húsfogyasztás jelentőségéről. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége társadalmi elnökének „Látjuk-e már a fényt az alagút végén a húsiparban?” című előadása átfogó képet adott a szektor helyzetéről, az előtte álló nehézségekről és a továbblépési lehetőségekről.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége társadalmi elnöke
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége társadalmi elnöke

Nem áll jól sem a termelés, sem az értékesítés

2023-ban az élelmiszeripar termelésének volumenindexe 11,3%-kal csökkent, miközben az ipar egésze mindössze 5,4%-kal. Ezen belül is alulteljesített a húsipar, hiszen 2023-ban a húsfeldolgozás és -tartósítás ágazat termelésének volumenindexe 15,7%-os, belföldi értékesítése 14,3%-os, exportteljesítménye 13,2%-os visszaesést mutatott.

A húskészítménygyártás termelésének volumenindexe pedig 14,4%-kal, belföldi értékesítése 10,2%-kal, exportvolumene 17,7%-kal csökkent. Az elmúlt közel két és fél évtizedben nem fordult elő, hogy mindkét húságazat 10%-nál nagyobb visszaesést mutasson.

Pozitív fejlemények

Pozitívum, hogy 2023. decemberben a sertéslétszám 2,6 milliós volt, egy év alatt 1,9%-kal növekedett az állomány. A kocalétszám 4,1%-kal nőtt és az állomány nagysága 154 ezer körül alakul.

2023-ban 4,49 millió sertést vágott a magyar húsipar, ez mindössze 0,9%-os csökkenést jelent az uniós 7,3%-os visszaeséshez képest. A magyar ágazat súlya az EU-n belül továbbra is meghaladja a 2%-ot, ugyanakkor a 2023-as külkereskedelmi mérleg enyhe deficitet mutat.

Az élő sertés árának növekedése 2023 közepén történelmi csúcsot döntött. A német jegyzés elérte a 2,5 euró/kg-os szintet, ami több mint 100%-os sertésár-növekedés kicsit több mint egy év alatt (1,2-ről 2,5 euró/kg-ra). A magyar élő sertés ára 2023 áprilisa óta meghaladja az EU-s átlagot, és 2024 elején ismét növekszik. A német jegyzés az elmúlt 4 héten 10%-kal növekedett és elérte a 2,2 euró/kg-ot.

A sertéshúsok és húskészítmények árának növekedése az év végére az általános élelmiszer-infláció szintjéhez közeledett. Azonban az árnövekedés mértéke lényegesen elmarad az önköltségtényezők növekedésének mértékétől (élősertésár-robbanás, energiaköltségek megtöbbszöröződése, munkabérek növekedése stb.). 2023 végén több sertéshúskészítmény fogyasztói ára gyakorlatilag megegyezett a 2022 végivel.

Érdemes megjegyezni, hogy az átlagkeresetek az EU csatlakozásunk óta lényegesen nagyobb mértékben növekedtek, mint a húsárak.

A húsipart érő rövid távú súlyos kihívások

  • A fogyasztáscsökkenés elsősorban jövedelem-, illetve árvezérelt, de történhet etikai, egészségi és környezetvédelmi szempontok miatt is.
  • Diszkontosodás (a saját márkás termékek szerepének erősödése a gyártói márkák kárára).
  • Minőséggyengítési folyamatok megjelenése – helyettesítő termékutánzatok (imitátumok) ismételt megjelenése (feltét, rudacska, pálcika stb.).
  • Állami intézkedések okozta meglepetések, előre nem várt hatások. Ezek közül a kiterjesztett gyártói felelősség rendszere (EPR) önköltség-növekedést okoz, a kötelező akciózás az import erősödéséhez és minőségromláshoz vezet, a kiskereskedelmi különadó nő. A zsugorinflációs rendelet hatásait még nem ismerjük, az ármegfigyelő rendszer viszont a kötelező akciózáshoz hasonló hatású.
  • További bizonytalansági tényezők a munkaerőhelyzet, az inputköltségek és a forintárfolyam ingadozása, az alapanyag rendelkezésre állása, és hogy az önköltséget nagyon nehéz beépíteni a fogyasztói árakba.

A felsoroltak jövedelmezőségi problémákhoz vezetnek, ami miatt az ágazat biztosan lényegesen rosszabb eredményt ért el 2023-ban, mint a megelőző években, és várhatóan sokan lesznek veszteségesek.

Hogyan lehet túl az ágazat a nehézségeken?

A legegyértelműbben azzal, ha a reáljövedelmek és ezáltal a hús- és húskészítmény-fogyasztás tartósan és jelentősen növekednének. Protekcionista piacvédelmi lépésekre is szükség lenne a hazai húsipari termékek érdekében kül- és belpiacon egyaránt, amit kiegészít a kiskereskedelmi láncok hazai termékeket preferáló beszerzési politikája.

Az állami intézkedések okozta terhek csökkentése, de legalább a további növelések elkerülése szintén stabilizálná az ágazatot, amihez hozzájárul az uniós támogatások megfontolt felhasználása a hosszú távon életképes húsipari cégek fejlesztése érdekében.

Éder Tamás - Látjuk-e már a fényt az alagút végén a húsiparban?
Éder Tamás – Látjuk-e már a fényt az alagút végén a húsiparban?

Néhány húsvéti jó tanács a fogyasztóknak Éder Tamástól

A hús „bizalmi termék”. Olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott! Kétes eredetű terméket, olyat, amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon! Legyen tisztában azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriában nagyon sokféle minőségű termék található meg.

A 2500 Ft-os gyorsérlelt, főtt sonka és a 3500 Ft feletti, hagyományos érlelésű sonka nem ugyanaz a termék. Vásárláskor gondosan ellenőrizze a termék minőségmegőrzési idejét! Vásároljon legális, a Hússzövetség tagjai által gyártott magyar terméket!

(Fotók: Hússzövetség)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Karácsonyi süti xilittel: tudta, hogy a kutyának halálos méreg?

2024. december 17. 09:40

Karácsonykor sok kutya kerül xilitmérgezéssel állatorvoshoz. Miért veszélyes, és mit tegyünk, ha az eb beleevett a nyírfacukros süteménybe?

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

2024. december 15. 16:10

A baromfitartás sok generáció óta az életformánk része. Egy kutatásból kiderült, hogy manapság a csirkék élelmiszerforrások, de társállatok is.

Most esszük meg az éves halfogyasztás közel kétharmadát – így alakul idén az ár

2024. december 14. 10:10

Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás évi 6,5 kilogramm, de ez még jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.

Megér egy tenyésztésre szánt borjú 130 ezer eurót?

2024. december 12. 13:10

Még a nyáron rekordáron kelt el egy borjú Németországban: valaki 130 ezer eurót adott a kis jószágért. Vajon visszajön az ára?

Megérzi a húsipar a húshelyettesítők növekvő népszerűségét

2021. június 11. 06:03

A növényi eredetű fehérjeipar a fogyasztókért folytatott versenyben gondokat okozhat a hagyományos hús iránti piaci keresletnek.

A növekvő költségek elvihetik a profitot a húsiparban

2021. május 12. 05:03

A megnövekedett munkaerő-, szállítási- és nyersanyagköltségek, valamint a gabona és takarmányárak, számos vállalatnak gondot okozhatnak a húsiparban.

COVID-19: javulásra számít a húsipari óriás

2020. november 18. 05:57

A Tyson Foods összesen 540 millió dollárt költött a COVID-19-hez kapcsolódó kiadásokra a 2020-as pénzügyi évben.

Beleremeghet a német húsipar a koronavírusba

2020. június 30. 09:47

Az autókkal ellentétben a húsiparban nem olyan egyszerű a leállás. Itt kilenc hónapot is igénybe vehet egy üzem leállítása.