A Troldgaarden története 2006-ban kezdődött, amikor a Hansen család – a szülők és a négy gyerek – megvásárolta a gazdaságot, ahol korábban karácsonyfákat termesztettek.
Az új cél az lett, hogy biohústermékeket állítsanak elő, mégpedig a vertikális integráció szempontjai szerint, a termőföldtől az asztalig egy helyen. Ezt egészíti ki, hogy az állatokat szabadon tartják, így egészségesen fejlődhetnek, és teljes életet élhetnek. A húst pedig kisebb részben maguk árusítják, nagyobb részben pedig vendéglátóegységeknek adják tovább.
Egy ritka dán fajtát használnak
A Hansen családból négy testvér vezeti a gazdaságot, ahol egy ritka dániai sertésfajtát nevelnek, a dán fekete-fehér landrace fajtát, és ezeknek a sertéseknek a legnagyobb termelői az országban.
„Nem csak réspiacokra termelek; holisztikus gazdaságot szeretnék” – mondja Phillip Dam Hansen, az egyik testvér.
A Troldgaardenben a holisztikus gazdálkodás a takarmányozással kezdődik. Hansenék vegyes növénykultúrákat termesztenek, például bükkönyt, búzát, zabot, borsót és még sok minden mást, hogy betakarítás után a disznókat takarmányozzák vele. Fehérjekiegészítésként egy helyi sörfőzde melléktermékét és a szomszédos termelőtől származó biotojást használnak.
A landrace lassan növekszik, és egy évig tart, mire eléri a teljes méretet, és kialakul a megfelelő zsír-izom arány. Ez az, aminek az előállított termékek az egyedi ízüket és minőségüket köszönhetik.
A takarónövényeket takarmánynak termesztik
A disznók szabadtartásúak, ez része azoknak az állatjóléti intézkedéseknek, amelyek Hansenék számára prioritásnak számítanak, és amelyek a fogyasztók számára is értéket jelentenek. Mintegy 50 kocát tartanak, 8-10 malaccal, egyéni kifutókban. A gazdaságban pedig a többi sertés szabadon van, a legelőként és takarónövény-termesztésre felváltva szolgáló területeken.
A vertikális integráció a gazdaság vágóhídjával és feldolgozólétesítményeivel válik teljessé. Hetente tíz disznót vágnak le itt, és a húst is a helyszínen dolgozzák fel.
„Úgy vagyunk képesek nyereséget termelni, hogy a gazdaságban teljes termékláncot hoztunk létre” – mondják Hansenék.
Termékeiknek csak körülbelül 5%-át értékesítik a saját mezőgazdasági boltjukban, a többit kávézóknak és éttermeknek adják el. Annak ellenére, hogy a kolbászokat, sütni való és feldolgozott húsokat országszerte értékesítik, Hansenék vásárlóinak körülbelül 90%-a járt már a gazdaságban. Így megtapasztalják a szántóföldtől az asztalig elv gyakorlati megvalósítását, és jobban megértik azokat az értékeket, amelyeket a család a termék-előállítás során létrehozott.
A jövőben a Troldgaarden növekedni fog. Hansenék már tervezik egy új vágóhíd és egy oktatási terület építését, hogy ezzel is kiálljanak az ágazat átláthatósága mellett.
Állatok és emberek harmóniában
„A mezőgazdaság iránt kialakult közérdeklődés és szkepticizmus késztetett bennünket arra, hogy 100%-os átláthatósággal és sok innovációval állítsunk elő élelmiszereket” – írja honlapján a Hansen család. Az a tény azonban, hogy Troldgaardenben a sertések jelentik a fókuszpontot, teljesen véletlen volt. Birgitte, az édesanya malacot szeretett volna karácsonyi ajándékként, és Philip, a férj ezt komolyan vette.
A gazdaság családi vállalkozás, ahol manapság már az egyik fiú, Lucas a főnök, de mindenki ott segít, ahol tud. Így érzik jól magukat, a mottójuk: „állatok és emberek harmóniában”.