Állattenyésztés

A megvalósult integráció: sertéstenyésztés családi tulajdonban

Agrofórum Online

A Troldgaarden története 2006-ban kezdődött, amikor a Hansen család – a szülők és a négy gyerek – megvásárolta a gazdaságot, ahol korábban karácsonyfákat termesztettek.

Az új cél az lett, hogy biohústermékeket állítsanak elő, mégpedig a vertikális integráció szempontjai szerint, a termőföldtől az asztalig egy helyen. Ezt egészíti ki, hogy az állatokat szabadon tartják, így egészségesen fejlődhetnek, és teljes életet élhetnek. A húst pedig kisebb részben maguk árusítják, nagyobb részben pedig vendéglátóegységeknek adják tovább.

Egy ritka dán fajtát használnak

A Hansen családból négy testvér vezeti a gazdaságot, ahol egy ritka dániai sertésfajtát nevelnek, a dán fekete-fehér landrace fajtát, és ezeknek a sertéseknek a legnagyobb termelői az országban.

A dán fekete-fehér landrace tájfajta
A dán fekete-fehér landrace tájfajta

„Nem csak réspiacokra termelek; holisztikus gazdaságot szeretnék” – mondja Phillip Dam Hansen, az egyik testvér.

A Troldgaardenben a holisztikus gazdálkodás a takarmányozással kezdődik. Hansenék vegyes növénykultúrákat termesztenek, például bükkönyt, búzát, zabot, borsót és még sok minden mást, hogy betakarítás után a disznókat takarmányozzák vele. Fehérjekiegészítésként egy helyi sörfőzde melléktermékét és a szomszédos termelőtől származó biotojást használnak.

A landrace lassan növekszik, és egy évig tart, mire eléri a teljes méretet, és kialakul a megfelelő zsír-izom arány. Ez az, aminek az előállított termékek az egyedi ízüket és minőségüket köszönhetik.

A takarónövényeket takarmánynak termesztik

A disznók szabadtartásúak, ez része azoknak az állatjóléti intézkedéseknek, amelyek Hansenék számára prioritásnak számítanak, és amelyek a fogyasztók számára is értéket jelentenek. Mintegy 50 kocát tartanak, 8-10 malaccal, egyéni kifutókban. A gazdaságban pedig a többi sertés szabadon van, a legelőként és takarónövény-termesztésre felváltva szolgáló területeken.

A vertikális integráció a gazdaság vágóhídjával és feldolgozólétesítményeivel válik teljessé. Hetente tíz disznót vágnak le itt, és a húst is a helyszínen dolgozzák fel.

„Úgy vagyunk képesek nyereséget termelni, hogy a gazdaságban teljes termékláncot hoztunk létre” – mondják Hansenék.

Termékeiknek csak körülbelül 5%-át értékesítik a saját mezőgazdasági boltjukban, a többit kávézóknak és éttermeknek adják el. Annak ellenére, hogy a kolbászokat, sütni való és feldolgozott húsokat országszerte értékesítik, Hansenék vásárlóinak körülbelül 90%-a járt már a gazdaságban. Így megtapasztalják a szántóföldtől az asztalig elv gyakorlati megvalósítását, és jobban megértik azokat az értékeket, amelyeket a család a termék-előállítás során létrehozott.

A jövőben a Troldgaarden növekedni fog. Hansenék már tervezik egy új vágóhíd és egy oktatási terület építését, hogy ezzel is kiálljanak az ágazat átláthatósága mellett.

Állatok és emberek harmóniában

„A mezőgazdaság iránt kialakult közérdeklődés és szkepticizmus késztetett bennünket arra, hogy 100%-os átláthatósággal és sok innovációval állítsunk elő élelmiszereket” – írja honlapján a Hansen család. Az a tény azonban, hogy Troldgaardenben a sertések jelentik a fókuszpontot, teljesen véletlen volt. Birgitte, az édesanya malacot szeretett volna karácsonyi ajándékként, és Philip, a férj ezt komolyan vette.

A gazdaság családi vállalkozás, ahol manapság már az egyik fiú, Lucas a főnök, de mindenki ott segít, ahol tud. Így érzik jól magukat, a mottójuk: „állatok és emberek harmóniában”.

A Troldgaarden honlapját itt lehet megnézni (dánul).

Fotók: a Troldgaarden Facebook-oldala

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segítség a száj- és körömfájás miatt károsult gazdálkodóknak

2025. április 1. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók anyagi támogatást igényelhetnek a Bérgarancia Alapból.

Száj- és körömfájás: lezárások és kényszervágások jönnek

2025. március 27. 11:10

Újabb hazai szarvasmarhatelepen igazolta a Nébih a rendkívül fertőző száj- és körömfájás jelenlétét, ezúttal Győr-Moson-Sopron vármegyében.

Tojótyúkok ketreces tartása: Csehország uniós tilalmat sürget

2025. március 16. 11:10

Csehország 2027-től betiltja ezt a tartási formát, ezért a cseh tojástermelők egyenlő versenyfeltételeket szeretnének az uniós piacon.

Madárinfluenza Csongrád-Csanádban: új gócpontot találtak

2025. március 14. 08:10

Madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Csongrád-Csanád vármegyében.

Bólyban újraindul a szójaintegráció

2018. február 7. 21:19

Bóly szerződéses rendszerben kívánja működtetni a szójaintegrációt, aminek számos részlete kiderült.

Pattogatni való kukorica: nem csak finom, de jó üzlet is

2020. január 7. 11:47

A Győr melletti Kránicz tanya a székhelye annak az a Agrogenius Kft-nek, amelyet Kránicz Tamás és Krániczné Mayer Erika alapított tizenöt évvel ezelőtt. A cég mára már nemcsak európai, hanem ázsiai exportra is termel, illetve szerződött partnereikkel termeltet pattogatni való kukoricát. Mindezt olyan sikerrel teszik, hogy szinte már nem is tudják a rendeléseket kielégíteni, további beszállítókra lenne szükségük… Krániczné Mayer Erikával, a cég vezetőjével beszélgettünk.

A borágazat sikerének kulcsa: együttműködés és integráció

2023. július 2. 06:36

Nagy István kifejtette, a megoldandó feladatok közé tartozik a munkaerőt kiváltani képes automatizálás, valamint a változó éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodás.

Sokkal jövedelmezőbb a durumbúza

2018. május 14. 11:59

A korszerű nemesítési eljárásoknak köszönhetően, a jobb tűrőképességgel rendelkező fajták miatt az elmúlt évtizedekben széles körben elterjedt a világban.