Állattenyésztés
Állattenyésztés

Évekig emelkedhet a sertéshús ára

Évekig emelkedhet a sertéshús ára

Inforádió/Világgazdaság

A következő 4-5 évben folyamatosan emelkedhet a sertéshús ára a gyógyíthatatlan afrikai sertéspestis miatt – közölte Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője az Inforádióban. A szakember hozzátette: a betegség miatt a magyar sertéshús exportpiaca Románia felé tevődik át.

Fórián Zoltán szerint a betegség már tartósan és egyértelműen hat a regionális és globális húspiacon, a sertések felvásárlási ára szárnyal.

Az agrárszakértő emlékeztetett rá, hogy Romániában a házisertések között is nagy pusztítást végez az afrikai sertéspestis. A korábban odairányuló magyar export erősödik. A fő piac Románia marad, de vannak már olyan magyar cégek, amelyek képesek a Távol-Keletet is elérni. Fórián közölte, emberre nem veszélyes a betegség, az állatok számára nincs ellenszere.

Ez azt vetíti előre, hogy nem lehet rövid távon leküzdeni azokat a gócpontokat, amelyek a távol-keleti országokban kialakultak, így az ottani keresletnövekedés tartósan magasan fogja tartani az árakat, akár 4-5 éven át is. A jelentős keresletnövekedésből származó áremelkedés a fogyasztói árakban is megmutatkozik, igaz ennek a mértékének körülbelül csak a fele jut el a vásárlóhoz – tette hozzá a szakember.

Szabványosítanák a nemzetközi méhészeti termékeket

2019. szeptember 18. 13:33

Spanyolország és Románia után Magyarország a harmadik legnagyobb méztermelő az Európai Unióban, továbbá jelentős exportőr is, így e terület szabványosítása kiemelten fontos.

Tájékoztató fórumokat tart a kamara az afrikai sertéspestis miatt

2019. szeptember 17. 12:46

A NAK szeptember folyamán soron kívüli tájékoztató rendezvényt tart az afrikai sertéspestis kapcsán az állattartók részére Miskolcon, illetve Nádudvaron.

Komoly mennyiségben vásárolt élőállatot hazánktól Kazahsztán

2019. szeptember 17. 10:04

A vásárlásra a kazahsztáni gazdálkodók többször is kérték az ottani mezőgazdasági tárcát, mivel a magyar élőállatok kiváló minőségűek.

Ingyenes fertőtlenítőszert kaphatnak a sertéstartók az afrikai sertéspestis miatt

2019. szeptember 17. 09:03

Az állattartó telepeken végzett takarítások és fertőtlenítések célja a fertőző betegségek megelőzése.

Nőtt a sertéságazat kibocsátása

2019. április 12. 07:03

Az ágazat importja tavaly 411 millió euró volt, az export értéke meghaladta a 330 millió eurót.

Ukrajna lazított a magyar sertéshús beviteli tilalmon

2018. július 27. 13:15

A rendelkezés visszavonásával, illetve a fertőzött magyarországi megyék területére való módosításával újra megnyílt a lehetőség az érdekelt magyar vállalkozások előtt az ukrán export szállításokra.

Nőtt a sertés-, csökkent a baromfi vágások száma

2018. március 1. 08:03

A tavaly levágott állatok élősúlya összesen 53 400 tonna volt, míg a vágósúly 27 200 tonnát ért el, ami egyaránt háromszázalékos csökkenést jelent.

Újra gyilkolt az afrikai sertéspestis Borsod megyében

2019. január 15. 07:35

Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.