Állattenyésztés
Állattenyésztés

Évekig emelkedhet a sertéshús ára

Évekig emelkedhet a sertéshús ára

Inforádió/Világgazdaság

A következő 4-5 évben folyamatosan emelkedhet a sertéshús ára a gyógyíthatatlan afrikai sertéspestis miatt – közölte Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője az Inforádióban. A szakember hozzátette: a betegség miatt a magyar sertéshús exportpiaca Románia felé tevődik át.

Fórián Zoltán szerint a betegség már tartósan és egyértelműen hat a regionális és globális húspiacon, a sertések felvásárlási ára szárnyal.

Az agrárszakértő emlékeztetett rá, hogy Romániában a házisertések között is nagy pusztítást végez az afrikai sertéspestis. A korábban odairányuló magyar export erősödik. A fő piac Románia marad, de vannak már olyan magyar cégek, amelyek képesek a Távol-Keletet is elérni. Fórián közölte, emberre nem veszélyes a betegség, az állatok számára nincs ellenszere.

Ez azt vetíti előre, hogy nem lehet rövid távon leküzdeni azokat a gócpontokat, amelyek a távol-keleti országokban kialakultak, így az ottani keresletnövekedés tartósan magasan fogja tartani az árakat, akár 4-5 éven át is. A jelentős keresletnövekedésből származó áremelkedés a fogyasztói árakban is megmutatkozik, igaz ennek a mértékének körülbelül csak a fele jut el a vásárlóhoz – tette hozzá a szakember.

Tizenhárom tagállam támogatta a méhészeti ágazat megerősítéséről szóló magyar javaslatokat

2019. november 19. 18:00

Az európai méhészek által előállított minőségi termékek nem képesek felvenni az árversenyt az olcsó importtal. Hiába emelkedik uniós szinten a méhcsaládok száma, ha közben csökken az ágazat jövedelmezősége.

Több pénzhez jutnak az állattartók

2019. november 18. 10:02

Az agrártárca, a húsmarhatartóktól beérkezett támogatási igényekre tekintettel ugyancsak indokoltnak tartotta megemelni a tenyészbika tenyésztésbe állítás támogatásának 2019. évi keretösszegét.

Stabil a tejágazat helyzete

2019. november 15. 15:17

A hazai tejtermék-fogyasztás növekedését a tej áfájának öt százalékra csökkentése mellett egyértelműen a sajt- és vajfogyasztás növekedése hozta.

Elkészült a baromfiágazat 2020-2025 közötti fejlesztési lehetőségeit bemutató stratégia

2019. november 15. 14:03

Ha növelni akarjuk baromfitermék-kibocsátásunkat, a több évtizede épült baromfitartó telepek korszerűsítése és bővítése elengedhetetlen.

Az afrikai sertéspestis miatti veszteség kompenzálásán dolgozik a kormány

2018. május 20. 05:54

Becslések szerint a megbetegedés megjelenésével elveszített exportpia­cok tizenegymilliárd forintos veszteséget okozhatnak az ágazatnak.

Már Ukrajna is kitiltotta a magyar sertéshúst a sertéspestis miatt

2018. május 3. 19:14

Ukrajna is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket a Heves megyében talált vaddisznótetemben kimutatott afrikai sertéspestisre (ASP) hivatkozva.

A magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak

2019. augusztus 23. 07:07

A magyar sertéshús thaiföldi exportjának engedélyezéséről és a sertéspestis elleni sikeres magyar intézkedésekről tárgyaltak Budapesten a thaiföldi agrártárca, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a képviselői - közölte a KKM az MTI-vel.

Százhúsz sertést zsúfoltak össze két teherautóban

2018. január 24. 14:25

Állatkínzás miatt indult eljárás négy román férfival szemben, akik több mint százhúsz sertést zsúfoltak két teherautóba.