A brojlercsirkék előállítása során a takarmány költsége a teljes termelési költség 60-70%-át teszi ki, a gombatermesztésből származó tönk hulladékként pedig a teljes gombatömeg közel 30%-a. A kettő összekapcsolása csökkentheti mind a költségeket, mind a hulladék mennyiségét, különösen Pennsylvaniában, amely az Egyesült Államokban országos szinten vezető szerepet tölt be a brojlercsirke- és gombatermesztésben.
Hogy megtudják, hogy a gyakorlatban is működik-e az ötlet, a Penn State kutatócsoportja új tanulmányt készített. Ebben azt vizsgálták, hogy a brojlercsirketakarmány hulladéknak számító gombatönkkel való kiegészítése hogyan befolyásolja a csirkék növekedését és egészségi állapotát.
Kis mennyiségben bevált
A 21 napos kísérlet eredményei azt mutatják, hogy a legfeljebb 3%-nyi részarányt kitevő gombatörmelékkel etetett brojlercsirkék ugyanolyan ütemben növekedtek, mint a vizsgálatban részt vevő, gombakiegészítésben nem részesülő madarak, és az emésztésük nem változott. A kutatók megállapították, hogy a 4%-os és 5%-os kiegészítés lassította a növekedést, és megzavarta a madarak aminosav-emésztését.
„Az alacsony költségű nem hagyományos összetevők használata általános gyakorlattá vált a baromfitápok összeállításakor. Ezek közé az alternatívák közé tartozhatnak az emberi fogyasztásra használt élelmiszernövényekből származó melléktermékek is” – mondta a kutatócsoport vezetője, John Boney.
A vizsgálatban 480 brojlercsirke vett részt, amelyeket egy kereskedelmi keltetőből vásároltak a kelés napján. A madarakat véletlenszerűen választották ki, megmérték, csoportokba sorolták és hatféleképpen takarmányozták. A kontrollcsoport nem kapott gombakiegészítést; a többi csoport 1%, 2%, 3%, 4% és 5% százaléknyi gombatörmelékkel kiegészített takarmányt kapott. A kutatók a vizsgálatban részt vevő madarak aminosav emésztési képességét vizsgálták, és gondosan nyomon követték mindegyikük növekedését és egészségi állapotát.
Évi 93 ezer tonna gombatönk kerül a komposztba
A kutatáshoz szükséges gombatönköket egy délnyugat-pennsylvaniai kereskedelmi gombafarmról szerezték be, és a Penn State-re szállították. A tönköket egy kis gabonaszárítóban szárították meg, majd megfelelő méretűre őrölték, hogy a baromfitakarmányba lehessen adagolni.
Pennsylvania az Egyesült Államok első számú gombatermesztője. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Nemzeti Mezőgazdasági Statisztikai Szolgálata szerint 2021 és 2023 között az országban termelt gombák 64%-át adta. A gombatermés hároméves átlaga az Egyesült Államokban 2021–23 között 321 601 tonna volt. A betakarítás során a gombafejet leválasztják és emberi fogyasztásra használják fel, míg a tönköt mezőgazdasági melléktermékként komposztálják. Átlagosan a tönkhulladék a teljes gombatömeg közel 29%-át teszi ki – jegyezte meg Boney.
„Ezért évente nagyjából 93 264 tonna gombatönköt komposztálnak – mondta. – A tönk rostos és bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyek antimikrobiális és antioxidáns hatásúak. Tápláló és gyógyhatású tulajdonságai miatt a gombatönkhulladék használható takarmány-alapanyag lehet, amelyet korábban hulladéknak minősített anyagból állítanak elő. Ez különösen fontos Pennsylvaniában, amely az Egyesült Államokban a negyedik helyen áll a baromfitenyésztésben.”
Fotó: Pixabay