Állattenyésztés

Gombával a varroa atka ellen

Agrofórum Online

Egy új gombafaj segítségével vegyszeres kezelések nélkül lesz lehetséges a mézelő méheket súlyosan károsító, globális szinten elterjedt ektoparazita, a varroa atka (Varroa destructor) elleni küzdelem. A Washington State University által gondozott kutatás a Scientific Reports tudományos folyóiratban jelent meg.

A rovarkutatók által kitenyésztett gombafaj a többi Metarhizium fajjal ellentétben képes elviselni a 35 oC körüli hőmérsékletet, amely a kaptárak belső terében is előfordul. A Steve Sheppard entomológus által vezetett kutatócsoport olyan törzsek szelekciójára fektette a hangsúlyt, amelyek magas hőmérsékleten is életképesek. Az elpusztult atkák testéből származó gombaspórák gyűjtése magas fokú fertőzőképességet eredményezett.

Az atkás fertőzés nagyban hozzájárul a kaptárelhagyás (CCDColony Collapse Disorder) kialakulásához. A paraziták a méhek testnedvének szívogatásával gyengítik az egyedek immunrendszerét, melynek következtében fokozódik a vírusos fertőzésekre való hajlam. A varroa atka elleni küzdelem egyetlen lehetséges módját jelenleg a kémiai védekezés jelenti, ugyanakkor rezisztencia is egyre gyakrabban üti fel a fejét.

A Metarhizium faj belülről képes kolonizálni az atkát, miután a testfelszínen csírázó spóra behatolt az ektoparazita testébe. Mivel a méhek magas szintű immunitással rendelkeznek a spórákkal szemben, így a spórák nagy biztonsággal bevethetők az atkák elleni védekezésben.

A kutatók megközelítőleg 27 000 fertőzött atkát vizsgáltak meg a megfelelő hiperparazita gomba törzs kitenyésztése céljából. A két éven át tartó kemény munka gyümölcse (pontosabban gombája) nemcsak laboratóriumi, hanem terepi körülmények között is hatékonynak bizonyult.

A kutatók reményei szerint 10 éven belül az új védekezési technológia határokon átívelő teret nyer.

Az eredeti cikk a sciencedaily.com oldalon érhető el.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Madárinfluenza után: olcsóbb lehet a csirkehús ősszel

2025. október 8. 13:10

Brazília ismét madárinfluenza-mentes, így újraindulhat a baromfiexport az EU-ba – ez árnyomást gyakorolhat az európai piacra.

13 000 sertés pusztult el egy pillanat alatt, felfoghatatlan tragédia történt

2025. október 7. 09:10

Elképzelhetetlen gazdasági kárt szenvedett az az állattenyésztő gazdaság, amely 13 ezer sertést és 8 istállót veszített el hihetetlenül rövid idő alatt.

2 milliós kárt okozott a juhtenyésztő figyelmetlensége, több tucatnyi állata veszett oda

2025. október 5. 09:10

Nem mindennapi dolog okozott jelentős juhpusztulást, erre minden tenyésztőnek oda kell figyelnie.

2,3 millió forintos büntetés egy sertéstartónak, nem tudta kijátszani a hatóságokat

2025. október 3. 09:10

Az állatjóléti intézkedések kiszélesítése üdvözlendő dolog, még akkor is, ha ez pluszmunkát, pluszterheket jelent a gazdáknak.

Generatív modell segítségével beszélik a növények nyelvét

2023. május 31. 13:16

A Hortiya széleskörű nyelvi modellt alkalmaz a biokémiai technológiákban, hogy ezáltal is hozzájáruljon az élelmiszer-termelés „zöldebbé tételéhez”.

A növénygenetikus felfedezte, hogy mi befolyásolja a paradicsom alakját

2023. május 28. 09:06

A paradicsom alakja fontosabb, mint azt sokan gondolnánk. Míg egyes nemesítési módszerek a betegségekkel szembeni ellenálló képességre, a nagyobb terméshozamra vagy a szárazságtűrésre összpontosítanak, Esther van der Knaap, a Georgiai Egyetem növénygenetikusa a kutatócsoportjával egy lépéssel közelebb került a paradicsom termésének alakját szabályozó fehérjekapcsolatok feltárásához.

Az almamoly elleni biológiai védekezés lehetősége

2021. augusztus 16. 06:36

Az almamoly esetében néhány kulcsfontosságú növényvédő szer elvesztése, a rezisztencia megjelenése, és egyes szermaradékokkal kapcsolatos aggályok miatt szükségessé vált alternatív növényvédelmi megközelítések kidolgozása.

Fenntarthatóbb élelmiszertermelés - a közös nevező

2019. szeptember 7. 11:18

A friss kutatás rávilágít, hogy a fenntarthatóság kérdése elsődleges fontosságú az európai fogyasztók és mezőgazdasági termelők számára egyaránt.