Állattenyésztés

Gombával a varroa atka ellen

Agrofórum Online

Egy új gombafaj segítségével vegyszeres kezelések nélkül lesz lehetséges a mézelő méheket súlyosan károsító, globális szinten elterjedt ektoparazita, a varroa atka (Varroa destructor) elleni küzdelem. A Washington State University által gondozott kutatás a Scientific Reports tudományos folyóiratban jelent meg.

A rovarkutatók által kitenyésztett gombafaj a többi Metarhizium fajjal ellentétben képes elviselni a 35 oC körüli hőmérsékletet, amely a kaptárak belső terében is előfordul. A Steve Sheppard entomológus által vezetett kutatócsoport olyan törzsek szelekciójára fektette a hangsúlyt, amelyek magas hőmérsékleten is életképesek. Az elpusztult atkák testéből származó gombaspórák gyűjtése magas fokú fertőzőképességet eredményezett.

Az atkás fertőzés nagyban hozzájárul a kaptárelhagyás (CCDColony Collapse Disorder) kialakulásához. A paraziták a méhek testnedvének szívogatásával gyengítik az egyedek immunrendszerét, melynek következtében fokozódik a vírusos fertőzésekre való hajlam. A varroa atka elleni küzdelem egyetlen lehetséges módját jelenleg a kémiai védekezés jelenti, ugyanakkor rezisztencia is egyre gyakrabban üti fel a fejét.

A Metarhizium faj belülről képes kolonizálni az atkát, miután a testfelszínen csírázó spóra behatolt az ektoparazita testébe. Mivel a méhek magas szintű immunitással rendelkeznek a spórákkal szemben, így a spórák nagy biztonsággal bevethetők az atkák elleni védekezésben.

A kutatók megközelítőleg 27 000 fertőzött atkát vizsgáltak meg a megfelelő hiperparazita gomba törzs kitenyésztése céljából. A két éven át tartó kemény munka gyümölcse (pontosabban gombája) nemcsak laboratóriumi, hanem terepi körülmények között is hatékonynak bizonyult.

A kutatók reményei szerint 10 éven belül az új védekezési technológia határokon átívelő teret nyer.

Az eredeti cikk a sciencedaily.com oldalon érhető el.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Halat enne karácsonykor? Erre készüljön fel!

2025. december 16. 08:10

Mindenki panaszkodik a hal árára, mégis ez kerül az ünnepi asztalra. Mi áll a karácsonyi halőrület mögött?

Rejtélyes állatok bukkantak fel a Hortobágyon, egy ismeretlen világból érkeztek

2025. december 13. 09:10

Érdemes-e és egyáltalán, etikus-e feltámasztani rég kihalt állatokat? A Hortobágyon is folynak erre vonatkozó kísérletek.

A levegőbe fecskendezett mérge is veszélyes ennek a rovarnak, már Magyarországon is megjelent

2025. november 25. 09:10

Az emberrel szemben nem agresszívabb a hazai lódarázsnál az ázsiai változat, a méhpopulációkra viszont óriási veszélyt jelent.

Tejjel fűtenek egy gazdaságban, az ötlet csak első hallásra megbotránkoztató

2025. november 24. 09:10

Nincs szó félreértésről, sem pedig értékesítési nehézségből adódó „bosszúról”, egy német faluban szándékosan használnak újfajta módszert a fűtésre.

A spenótlevél szerkezete alkalmas lehet laboratóriumi hústenyésztésre

2021. május 23. 12:12

A spenótlevél egy költséghatékony és környezetkímélő megoldásnak tűnik, amely feltételezhetően felgyorsítja a laboratóriumi húselőállítás folyamatát.

Valamit visz a víz - egyedülálló módszerrel kutatják a vízbe eső növényi részek sorsát

2021. február 10. 06:39

Elgondolkodott már azon, hogy mi lesz azokkal a növényi részekkel, amelyek nem a talajra, hanem az erdei patakokba, tavakba hullanak?

A szupertej kevésbé okoz emésztési panaszokat - jelentős tejipari innováció

2021. január 16. 04:36

Az A2-es tej nem tartalmazza azt a fehérjetípust, ami emésztési problémákat okoz.

Tisztább levegő - több termés?

2021. július 11. 10:42

Egy új kutatás eredményei rámutattak, hogy az amerikai, hatalmas volumenű mezőgazdasági termelésben jelentős szerepet játszik a levegőtisztaság.