Ökológiai gazdálkodás
Ökológiai gazdálkodás

A méhek nem ismerik fel a szennyezett talajt

A méhek nem ismerik fel a szennyezett talajt

Agrofórum Online

Egy amerikai tanulmány szerint új bizonyítékok kerültek napvilágra az egyes vadméhfajokat károsító neonikotinoid hatóanyag-tartalmú növényvédő szereket illetően - olvasható a projects.sare.org oldalon.

Az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) Fenntartható Mezőgazdaságkutatás és -oktatás project (SARE) szervezésében megvalósított kutatás adatai rámutattak, hogy az Osmia spp. egyes méhfajai különösen veszélyeztetettek a fészkelőhelyük kialakítása céljából használt neonikotinoidokkal szennyezett talajokkal történő érintkezés miatt. Bizonyos neonikotinoidok bomlástermékei a kezelést követően még hetekig, hónapokig kimutathatók a talajból 300-1200 ppm koncentrációban.

Az Osmia fajok gazdaságilag jelentős méhek, amelyek egyes kultúrákba történő betelepítése egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ennek olyan szempontból van jelentősége, hogy amennyiben a növényvédőszerek használatának mértéke nem csökken, úgy a háziméhek teljesítménye a beporzási igények lefedése tekintetében várhatóan hanyatló tendenciát mutat majd.

A rovarok által fészeképítésre használt, neonikotinoid-származékkal szennyezett talajoknak, mint kockázati tényezőknek a vizsgálata három faliméh populáció megfigyelésével zajlott. A kutatók megfigyelték az inszekticid lárvákra gyakorolt hatását, és azt, hogy a faliméh nőstények képesek-e különbséget tenni a növényvédőszerrel szennyezett valamint attól mentes talajok között. A neoinkotinoidok hatóanyagcsoportjába tartozó, valamint a kísérlet során is alkalmazott, méhveszélyességi tekintetben magas kockázatú szer vizsgálata beöntözéses technológia kapcsán került értékelésre.

A neonikotinoid-származékkal szennyezett talajok kockázatának értékelése céljából az Osmia lignaria, vagyis faliméh poplulációból 120 nőstény egyedet választottak ki, amelyek számára a hatóanyagot különböző koncentrációban (< 1 ppb, 50 ppb, 390 ppb, 780 ppb) tartalmazó, valamint eltérő nedvességtartalmú (20% és 40%) talajt kínáltak fel fészeképítés céljából.

Az eredmények azt mutatták, hogy a méhek nem képesek különbséget tenni a szennyezett és szennyezetlen talajok között. Az rovarembriók kifejezetten alkalmazkodóképesnek bizonyultak a változó szerkoncentrációjú talajoknak való kitettség tekintetében, azonban a nőstényekre káros hatást gyakorolt a szermaradékok jelentléte. A project zárójelentése szerint a legmagasabb koncentrációs kitettség esetén 66%-kal esett vissza a fészkelési aktivitás, és a nőstények 40%-kal kevesebb sejtet alakítottak ki. 390 ppb tartalom esetén 42%-kal csökkent fészkelési aktivitás, legalacsonyabb koncentráció, 50 ppb esetén pedig megfigyelték, hogy az első nemzedék ivararánya a hím egyedek javára tolódott el, vagyis 50%-kal több hímivarú egyed fejlődött ki.

Míg a 20%-os talajnedvesség nem, addig érdekes módon a 40%-os talajnedvesség meglepően markáns hatást gyakorolt az elhullások mértékére, amikor is minden koncentrációcsoport esetén 50% felett alakult az elhulló egyedek száma.

Bár a tanulmány megfogalmaz néhány lehetőséget a probléma enyhítésére vonatkozóan, (például a kezelt területek mulcsozása a faliméhek távoltartása céljából), nyilvánvaló, hogy nincsen olyan hatóanyag-koncentráció, amely bizonyos mértékig ne befolyásolná a beporzók életciklusát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Városi komposztálás: szerves hulladék újrahasznosítása a városi kertekben

2024. április 8. 07:10

A városi környezetben egyre növekszik a figyelem az újrahasznosítás és a fenntarthatóság iránt. Az egyik ígéretes megoldás a városi komposztálás, amely lehetővé teszi a szerves hulladék újrahasznosítását, valamint pozitívan befolyásolja a helyi élelmiszertermelést.

10 százalék fölött az ökogazdálkodás aránya az Európai Unióban

2024. február 26. 12:40

2024. február 13-16. között zajlott Nürnbergben a BIOFACH, a világ vezető bioélelmiszer vására és konferenciája. Itt, a biovilág seregszemléjén mutatták be a The World of Organic Agriculture című statisztikai évkönyvet, amely immár 25. alkalommal ad áttekintést az ökológiai mezőgazdaság globális fejlődéséről.

Magyar szabadalom: így komposztálhatók a gyógynövények

2024. január 5. 09:10

Új gyógynövénykomposztálási technológia a lényege annak a Széchenyi István Egyetemen megszületett szabadalomnak, amit az intézmény nemrégiben sikeresen bejegyeztetett. A fejlesztés a hulladékfelhasználás csökkentéséhez járul hozzá.

Gyógynövénytermesztés, orvostudomány által is elismert módon

2023. december 3. 13:10

Gyógyteák, fűszerkészítmények, majd illóolajok, most pedig itt vannak a levesek is. Mindezek a győrújfalui Sudár Birtokról származnak, ahol a kilencvenes évek elejétől kezdve már ökológiai gazdálkodást folytattak Boros Erzsébet szülei. A birtok tulajdonosa az elődök értékrendszerét szem előtt tartva szervezte újjá a gazdaságot. Ennek a munkának az eredményei, többek között, a magas hozzáadott értékkel rendelkező termékek is.

Betiltották a neonikotinoidok szabadföldi használatát

2018. május 7. 18:41

A neonikotinoid hatóanyagú rovarölő szerek szabadföldi használatának teljeskörű betiltásáról döntött EU Bizottság a 2018. április 27-i ülésén.

Újdonságok, aktualitások a növényvédelem területén – XIII. Növényorvos Nap Gödöllőn

2018. november 27. 10:02

A Szent István Egyetem Gödöllői Campusának aulája adott otthont november 14-én a XIII. Növényorvos Napnak. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK) és a SZIE Gödöllői Campusának meghívására a rendezvényre érkezők száma meghaladta a nyolcszázat.

Dr. Tarcali Gábor: a hatóanyagkivonások miatt nagyon nehéz időszak elé nézünk!

2019. február 8. 14:10

A gombaölő, rovarirtó és gyomirtó szerek piacán akár 50-60%-os hatóanyagcsökkenés is bekövetkezhet, és egyelőre nem látható, hogy mivel lehetne ezeket pótolni.

Lehet egy gonddal kevesebb?

2019. június 20. 11:57

Hatékony kezelésekkel előzzük meg az amerikai kukoricabogár lárvák inszekticid rezisztenciájának kialakulását.