Állattenyésztés

Növényi eredetű takarmányadalékot fejlesztettek ki

Dr. Bata Zrt. – Sajtóközlemény

Az ellenőrzött, természetes anyagokra alapozott állati eredetű élelmiszerek iránt egyre nő a fogyasztói igény. Az NKFI alapból finanszírozott projekt során olyan - sertések számára javasolt - növényi eredetű takarmányadalék prototípus terméket fejlesztettek ki, amely a haszonállat bélflóráját támogatva, a bél normál mikroflórájának fenntartására szolgál.

Az immunrendszert erősítő takarmányadalék az élelmiszerlánc részét képezve közvetlen hatással van a társadalom általános egészségi állapotának javítására. A 4 évet átfogó kutatási vizsgálatok eredményeként megerősödött az a feltevés, hogy a például szőlőmagból, ánizsból, fahéjból és egyéb gyógy- illetve fűszernövényekből származó természetes polifenolok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, azaz alkalmasak lehetnek a sertésállatokat fenyegető kórokozók okozta megbetegedésekkel szembeni prevencióra is. Így a takarmányadalék segítségével az állattenyésztők számára eredményesebb és olcsóbb lesz a takarmányozás, a fogyasztók pedig egészségesebb élelmiszerhez jutnak.

A jelenleg elterjedt antibiotikumokat és egyéb, kémia-alapú, mesterséges takarmánykiegészítőket tehát a jövőben kiválthatják a természetes-alapú, a bélflórát támogató készítmények.

Mivel általánosságban elmondható, hogy az állattartók költségeinek több, mint 50%-át a takarmány adja szinte valamennyi piacon és a versenyképesség megőrzéséhez újabb és újabb megoldásokat keresnek, az új típusú, innovatív prototípus termék sorozatgyártása akár hatással lehet az állattartók költségeinek csökkentésére is. Továbbá a fogyasztói trendek változásával, az egészséges, természetes összetevőjű termékek iránti megnőtt piaci igény szintén arra ösztönzi a termelőket, hogy a takarmányozásban is az intenzív, gyors megoldások helyett a természetes adalékanyagokat alkalmazzák.

A prototípus termék innovatív jellege még, hogy az állat ellenálló képességét növeli, így az állattartás költségei csökkenhetnek, így csökkentve az állattartás költségeit, hiszen csökkennek a megbetegedéshez köthető gyógyszeres kezelések és azok munkafolyamatainak költsége, illetve elmarad az ilyenkor jelentkező takarmány hasznosulás és súlygyarapodás leromlása. A stabil, ellenálló bélflóra képes az állatot a különböző kórokozók ellen megóvni, és hosszútávon biztosítani az emésztési folyamatok kiegyensúlyozottságát és hatékonyságát. A stabil bélrendszer így rövidebb hízlalási idővel, kevesebb takarmány fogyasztással (jobb fajlagos mutatók), tehát alacsonyabb költséggel jár, nem beszélve a közvetett költségek csökkenéséről (gyógyszerezés, elhullás).

A projektben a Dr. Bata Zrt. egy észak-amerikai egyetemmel is együttműködött, és a kísérletek eredményeit felhasználva fejlesztik ki a – nemzetközi szinten is jelentős kereskedelmi és tudományos potenciállal bíró – végleges piaci terméket.

Az NKFI Alap több mint 271 millió forintos támogatással járul hozzá a kutatás eredményességéhez. A projekt 2023 tavaszán zárult.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jászberényből indulhat a méhészet globális reformja

2024. december 21. 14:10

A kaptárkeret-automata 8 másodperc alatt tűz össze és fúr ki egy kaptárkeretet. A tevékenységet eddig kizárólag kézzel végezték a szakemberek.

Karácsonyi süti xilittel: tudta, hogy a kutyának halálos méreg?

2024. december 17. 09:40

Karácsonykor sok kutya kerül xilitmérgezéssel állatorvoshoz. Miért veszélyes, és mit tegyünk, ha az eb beleevett a nyírfacukros süteménybe?

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

2024. december 15. 16:10

A baromfitartás sok generáció óta az életformánk része. Egy kutatásból kiderült, hogy manapság a csirkék élelmiszerforrások, de társállatok is.

Most esszük meg az éves halfogyasztás közel kétharmadát – így alakul idén az ár

2024. december 14. 10:10

Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás évi 6,5 kilogramm, de ez még jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.

A holland gazdák mesterséges intelligenciát használnak a tehenek és a növények figyelésére

2023. április 2. 07:36

Egy holland cég próbálja a 21. századba „repíteni” a mezőgazdaságot. De készen áll a világ a mesterséges intelligenciával felvértezett tehenekre?

A jövő húsételeinek nagyobb része nem lesz állati eredetű!

2019. június 22. 11:20

Az előrejelzések szerint 2040 húsételeinek 35 százaléka sejtkultúra-tenyészetekből, 25 százaléka pedig növényi pótlékokból fog állni.

A szarvasmarha-állomány nőtt az elmúlt tíz évben

2022. február 19. 10:36

Hazánkban a tehenek száma 2020-ban 100 ezerrel volt több a 2010. évinél.

Nagy István: cél, hogy minél többen fogyasszanak galambhúst

2023. január 29. 10:37

A különböző fejlesztési programok eredményeként több fővárosi áruházban már kapható húsgalamb. Görbeházán pedig kormányzati támogatással galambvágóhíd létesül.