Állattenyésztés
Állattenyésztés

Súlyosan érinti a koronavírus az indiai baromfiágazatot

Súlyosan érinti a koronavírus az indiai baromfiágazatot

Syngenta blog

India a világ harmadik legnagyobb tojástermelője Kína és az Egyesült Államok után. Az 1,3 milliárd lakosú ázsiai ország a negyedik legnagyobb csirketermelő a világon Kína, Brazília és az Egyesült Államok után.

A baromfitenyésztés több mint 50 millió embernek ad közvetlen és közvetett munkát a farmokon, a kereskedelemben, a takarmánygyártásban, a mezőgazdasági növények termesztésében, a logisztikában, az exportban és más területeken.

Indiában az egy főre eső tojásfogyasztás az elmúlt öt évben évi 30-ról 68-ra nőtt. Ugyanebben az időszakban a csirke fogyasztása az évi 400 grammról 2,5 kilogrammra emelkedett. Összehasonlításképpen a legtöbb fejlett ország felnőtt lakossága évente több mint 240 tojást és 20 kilogramm csirkét fogyaszt.

A feldolgozott csirkehús iránti kereslet évente 15-20 %-kal növekszik az országban. Az előállított termékek döntő hányadát belföldön értékesítik. Az előrejelzések szerint 2050-ig Indiában az állati eredetű fehérje fogyasztása várhatóan 94%-kal növekszik.

A koronavírus-járvány miatt korlátozások súlyosan érintették az ágazatot, amely az utóbbi évek legrosszabb periódusán van túl. A helyzetet nehezítette a széles körben elterjedt álhír, miszerint a csirke vírushordozó. Emiatt a baromfihús értékesítése 80 százalékkal csökkent, a baromfihús ára felére esett és több mint félmillió ember vesztette el állását.

Az ország vezetőse komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a fogyasztókat ráébressze, hogy a csirkehús biztonságos. Az Indiai Baromfi Szövetség pedig támogatást kért a kormánytól a válsághelyzet javítása érdekében. A kormány a közelmúltban 2,1 milliárd dollár értékű pénzalapot jelentett be, amely javítana a szegmens helyzetén.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Három egyszerű ok, hogy egy rendszerbe töltsd az adataidat!

2024. február 22. 09:10

Az AgroVIR piacvezető független farmmenedzsment szoftverét gazdálkodók fejlesztették gazdálkodók számára. A szoftver nyomon követi az összes műveletet és költségallokációt. Segít minden nap jobb döntéseket hozni, amelyek jobb termés teljesítményt és magasabb árrést eredményeznek.

A szarvasmarhák meglepően sok embert sebesítenek meg

2024. február 22. 07:10

Ausztriában történt, hogy szarvasmarhák szökése miatt egy nap kétszer is riasztani kellett a tűzoltókat. Az egyik alkalommal négy személy meg is sérült.

Farkasveszély: közel 2,7 milliárd forintba került a haszonállatok védelme Alsó-Szászországban

2024. február 18. 08:10

Csaknem 7 millió eurót költött az észak-németországi tartomány közigazgatása arra, hogy – az ismert közmondást kicsit kiforgatva – a haszonállat is megmaradjon, és a farkas is jóllakjon.

Robottáp, robotfolyadék – nem csak robotoknak 

2024. február 17. 12:10

A robotfejés és takarmányozás összehangolásának tapasztalatairól Dr. Süli Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense állított össze előadást. Betegsége miatt, a témával kapcsolatos gondolatait Dr. Halas Veronika, a MATE Gazdasági Állatok Takarmányozása Tanszékének tanszékvezetője, a MAPÁE tagja ismertette a PREGA-n.

A baromfipiac óriása betörne a húshelyettesítők szegmensébe

2022. május 25. 12:04

A növényi alapú élelmiszerek piaca az elmúlt években megugrott, és jelentős befektetéseket vonzott a globális agrár-élelmiszeripari csoportoktól.

Megjelentek az átmeneti támogatásokról szóló rendeletek

2020. június 23. 12:49

A támogatásra vonatkozó kérelmeket június 29-től, három ütemben lehet majd benyújtani a Magyar Államkincstár által erre a célra létrehozott elektronikus felületén.

Rekordteljesítményt érhet el a mezőgazdaság

2018. december 11. 08:05

A bruttó hazai termék (GDP) volumene 2018. I-III. negyedévében a 4,8 százalékkal bővült, a mezőgazdaság teljesítménye 2,4 százalékkal növekedett éves alapon.

Nőtt az uniós takarmánytermelés

2019. március 14. 12:46

Az ernyőszervezet kiemelte az aszály és a hőhullám hatását a nyár végén, különösen Északnyugat-Európában, ami amiatt a szarvasmarha-takarmány iránti kereslet is növekedett.