Állattenyésztés
Állattenyésztés

Súlyosan érinti a koronavírus az indiai baromfiágazatot

Súlyosan érinti a koronavírus az indiai baromfiágazatot

Syngenta blog

India a világ harmadik legnagyobb tojástermelője Kína és az Egyesült Államok után. Az 1,3 milliárd lakosú ázsiai ország a negyedik legnagyobb csirketermelő a világon Kína, Brazília és az Egyesült Államok után.

A baromfitenyésztés több mint 50 millió embernek ad közvetlen és közvetett munkát a farmokon, a kereskedelemben, a takarmánygyártásban, a mezőgazdasági növények termesztésében, a logisztikában, az exportban és más területeken.

Indiában az egy főre eső tojásfogyasztás az elmúlt öt évben évi 30-ról 68-ra nőtt. Ugyanebben az időszakban a csirke fogyasztása az évi 400 grammról 2,5 kilogrammra emelkedett. Összehasonlításképpen a legtöbb fejlett ország felnőtt lakossága évente több mint 240 tojást és 20 kilogramm csirkét fogyaszt.

A feldolgozott csirkehús iránti kereslet évente 15-20 %-kal növekszik az országban. Az előállított termékek döntő hányadát belföldön értékesítik. Az előrejelzések szerint 2050-ig Indiában az állati eredetű fehérje fogyasztása várhatóan 94%-kal növekszik.

A koronavírus-járvány miatt korlátozások súlyosan érintették az ágazatot, amely az utóbbi évek legrosszabb periódusán van túl. A helyzetet nehezítette a széles körben elterjedt álhír, miszerint a csirke vírushordozó. Emiatt a baromfihús értékesítése 80 százalékkal csökkent, a baromfihús ára felére esett és több mint félmillió ember vesztette el állását.

Az ország vezetőse komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a fogyasztókat ráébressze, hogy a csirkehús biztonságos. Az Indiai Baromfi Szövetség pedig támogatást kért a kormánytól a válsághelyzet javítása érdekében. A kormány a közelmúltban 2,1 milliárd dollár értékű pénzalapot jelentett be, amely javítana a szegmens helyzetén.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hazai húsipar a fényt keresi az alagút végén

2024. március 22. 09:10

Éder Tamás a hazai húsipar helyzetéről március 6-án tartott előadásának legfontosabb tényeit és tanulságait foglaljuk össze.

Döbbenetes húsforrással kísérleteznek, ehhez azért gyomor kellene

2024. március 20. 11:10

A legfenntarthatóbban előállítható állati fehérjeforrás lehet egy új tanulmány szerint a pitonhús, amelynek íze a csirkééhez hasonlít.

Már tenyésztik a klímasemleges szarvasmarhát

2024. március 19. 15:10

A szarvasmarhákat a legnagyobb szén-dioxid-termelők között tartják számon. Argentína azonban nem a marhák leselejtezésében, hanem új tanúsítási rendszerben gondolkodik. A cél a klímasemleges szarvasmarha.

Komoly kihívás: 2,4 millióval kevesebb tehénnel kell majd több tejet előállítani az EU-ban

2024. március 16. 14:10

Európai uniós szinten 2035-ig több mint 2 millióval csökkenhet a tejelő tehénállomány, miközben az egy tehénre jutó tejhozamok növekedni fognak.

Komárom-Esztergom megyei baromfiállományban mutatták ki a madárinfluenzát

2020. január 13. 13:08

Az állategészségügyi hatóság a betegség terjedésének megelőzése érdekében, a járványügyi előírásoknak megfelelően és állami kártalanítás mellett az Ács település melletti gazdaság teljes állományát, 53.500 pulykát leöli.

Nőtt a szarvasmarha kivitel

2018. május 10. 06:55

Marhahúsból 40 százalékkal többet szállítottak külföldre a feldolgozók, az áremelkedésnek köszönhetően a kivitel értéke ennél is nagyobb mértékben, összesen 64 százalékkal bővült.

Európa-szerte gondot okoz a madárinfluenza

2022. május 3. 09:17

A fogyasztók külön fizetnek a speciális tojásokért, mert azt hiszik, hogy azok olyan tyúkoktól származnak, amelyek ki tudnak menni a szabadba.

AKI: nőtt a baromfihúsexport

2023. május 18. 12:22

Az AKI vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon 145 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2023. január–márciusban, 7,5 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában.