Állattenyésztés

Takarmányozással ellensúlyozható a nyári tejzsírcsökkenés

Agrofórum Online

A magas tejzsírmennyiség előnyös az állatok teljesítménye és a gazdaság jövedelmezősége szempontjából. A termelési célok gyakran a tejzsír- és fehérjetartalom megfelelő arányán alapulnak. Irányadó, hogy 1:1,2-nél kisebb arányszám esetén túl kevés a rost a takarmányadagban (szubklinikai acidózis, acidózisveszély), 1:1,2-nél nagyobb arányszám esetén túl kevés az energia (ketózisveszély). Bár a nyár nem feltétlenül ideális időszak a tejzsírszint növelésére, több tényező segíthet legalább a csökkenés minimalizálásában.

A legtöbb tejtermelő és táplálkozási szakember tudja, hogy a tej mennyisége és minősége szezonálisan változik. Így számíthatunk arra, hogy a tejzsírszázalék nyáron élettanilag is alacsonyabb lesz, mint télen.

A környezet hatása a termelésre

A zsír aránya alapvetően a laktáció aktuális szakaszától és a tehén fajtájától függően változik. A genetika kulcsszerepet játszik az állomány tejzsírszintjében, azonban nem lehet eltekinteni a takarmány és az állatjólét hatásaitól sem.

Ha nem tarják be következetesen az etetés idejét, vagy a takarmány nem egyenletes minőségű, az befolyásolhatja táplálkozást és csökkentheti a takarmányfelvételt. Hasonlóképpen, ha a tehenek nem érzik kényelmesen magukat vagy túl nagy az állománysűrűség az istállóban, az negatívan befolyásolhatja a pihenőidőt, ami alacsonyabb tejzsírtartalmat okozhat.

Továbbá minden olyan eljárás, amely csökkenti a környezeti hőmérsékletet és javítja az állatok hőérzetét, az év ezen időszakában kritikus fontosságú a siker szempontjából, és elősegítheti a kiegyensúlyozott takarmányfelvételt és a tehenek jólétét.

Növényi olajok jelentősége

Nem meglepő módon a takarmány összetétele főleg hőségstressz idején kiemelkedő jelentőségű. A túl sok növényi olajat tartalmazó takarmány-összetevők (egyebek mellett szójabab vagy cukoripari melléktermékek) bizonyítottan negatívan hatnak a tejzsírarányra. Ezek etetését alapvetően kerülni kell. A kukoricát tartalmazó nedves takarmányok ugyan mérsékelt mennyiségű növényi olajat tartalmaznak, de általában nagyobb mennyiségben etetjük őket, így szintén problémákat okozhatnak.

Amikor az ezekben az összetevőkben lévő növényi olajban található telítetlen (folyékony) zsírsavak a bendőbe kerülnek, a bendőbaktériumok megpróbálják telített (szilárd) zsírsavakká alakítani. Ezt a zsírsav-átalakítási folyamatot biohidrogénezésnek nevezik, és kétféle módon történik.

A zsírsavátalakítás normál módja nincs negatív hatással a tejzsírtermelésre. Ám ha ez megváltozik, néhány köztes zsírsavvegyület keletkezik, amelyek nagyon drámai és erőteljes negatív hatással vannak a tejzsírtermelésre, ha kijutnak a bendőből és felszívódnak a bélben. Mindössze néhány gramm ilyen köztes termék több mint 0,5 százalékegységgel csökkentheti a tejzsírt.

A tejzsírcsökkenés akkor következik be, amikor a preferált (normál) zsírsav-átalakítás során a bendőt több növényi olajjal terhelik meg, mint amennyit metabolizálni tud, és/vagy amikor a tehén bendőjének pH-ja csökken.

Minőségi rostok, megfelelő mennyiségű szénhidrát és táplálékkiegészítők

Nyáron sokat segít jól emészthető, magasabb rosttartalmú komponensek adagolása. A takarmányrostok szemcsemérete és emészthetősége befolyásolja a semleges detergens rostok teljes bevitelét. A takarmány közvetlenül hat a bendő pH-értékére, a bendő pH-értéke pedig a tejzsírra.

Az egészséges bendőkörnyezet a kiegyensúlyozott szénhidrátmennyiségnek köszönhetően minimalizálja a bendő pH-értékének nagymértékű ingadozását, ami több acetát és butirát képződéséhez vezet. Az acetát és a butirát olyan illékony zsírsavak, amelyek a de novo tejzsírtermelés előanyagaként szolgálnak.

A tejzsírcsökkenéssel kapcsolatos kihívások kezelésénél az első lépések általában a könnyen hozzáférhető növényi olajokat tartalmazó takarmány-összetevők minimalizálását vagy eltávolítását jelentik. A növényi olaj mennyiségének csökkentése csökkenti a köztes zsírsavvegyületek potenciális mennyiségét. Bizonyos esetekben szükség lehet a kukoricaforrások egy részének elhagyására vagy helyettesítésére.

A megemelt nátrium- és káliumszint vagy bendőmódosító táplálékkiegészítők, például élesztő és a közvetlenül etetett mikrobák kedvezően hathat a tejzsírszintre. Érdemes takarmányozási szakemberrel felvenni a kapcsolatot, aki segít megtalálni azokat a takarmány-összetevőket és eljárásokat, amelyek hatnak a stabil bendő pH-értékre.

A bendő egészségét és a kedvező mikrobiális egyensúlyt támogató lépések megtétele segít a tejelőhatékonyság javításában és a tejelő szarvasmarhák teljesítményének optimalizálásában, beleértve a tejzsír-koncentrációt is a forró nyári hónapokban. Ne feledkezzünk meg a tehenek komfortérzetének javításáról sem a következetes táplálékfelvétel és az elegendő fekvési idő elősegítésével.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tehénlepény ritka állatok és a fajgazdagság megmaradását segíti

2024. szeptember 10. 09:40

Nem minden fekete-fehér: a szarvasmarhák hozzájárulnak az üvegházhatású gázok keletkezéséhez; ám a legeltetés számos faj táplálékát biztosítja.

A világ több halat dolgoz fel, mint amennyire szükség lenne

2024. szeptember 9. 13:10

2022-ben világszerte több tenyésztett halat fogtak ki, mint vadon élő halat, ami a történelem során első ízben fordult elő.

A jelen borjúja holnap már tejet ad, és most dől el, hogy mennyit

2024. szeptember 8. 16:10

Az állatorvosok szerint a jövő teheneit már az első pillanattól a tejadásra kell nevelni. Ennek alapja pedig a makkegészséges újszülött borjú.

A koca kondíciójának objektív értékelése a termelékenység alapja

2024. szeptember 6. 11:10

A kocák megfelelő kondíciójának biztosítása kritikus fontosságú – nemcsak a kocák egészsége és jóléte, hanem a gazdaság jövedelmezősége szempontjából is.

Róma az EU mezőgazdasági szabályainak felülvizsgálatát sürgeti

2022. március 14. 05:36

A háború számos részterületen mezőgazdasági áruhiányt okozott, amelyhez több ország, köztük az EU-tag Magyarország exporttilalma is hozzájárult.

A szarvasmarha-állomány nőtt az elmúlt tíz évben

2022. február 19. 10:36

Hazánkban a tehenek száma 2020-ban 100 ezerrel volt több a 2010. évinél.

Rekordmagas élelmiszerárak világszerte - Némi jó hír a nyugat-európai gabonapiacról

2022. április 10. 07:36

Az ENSZ élelmezésügyi ügynöksége közölte, hogy az élelmiszerek világpiaci ára márciusban csaknem 13%-kal új rekordszintre ugrott.

A termelői árak a ráfordítási áraknál nagyobb mértékben nőttek

2020. augusztus 8. 06:36

A növényi termékek 4,1%-kal, az állatok és állati termékek 7,7%-kal drágultak 2019-ben az előző évhez képest.