Bulvár
Bulvár

A világ legnagyobb gyilkos virága: Titánbuzogány

A világ legnagyobb gyilkos virága: Titánbuzogány

Agrofórum Online

Csak egyszer virágzik egész életében, és angolul valamiért „holttest virágnak” nevezik. Nem véletlen, hogy a TikTok algoritmusa felkapta az erről a növényről szóló mini dokumentumfilmet, amely azóta töretlen népszerűséggel tör előre.

Mások egyenesen a világ legijesztőbb növényének is tartják, vélhetően fura külleme és rossz híre miatt. Angol neve „Corpse Flower”, vagyis „holttest virág”, kevésbé horrorisztikus neve a Titánbuzogány. A Titan Arum egyik legismertebb jellemzője a jellegzetes szaga.

Amikor a virága kinyílik, rothadtó hús bűzéhez hasonló kellemetlen szagot áraszt, ennek köszönhetően kapta a Corpse Flower (holttestvirág) nevet, nem azért, amit sokan terjesztenek róla, hogy „felfalja az embereket”.

Más kérdés, hogy a hozzászólók imádják riogatni azokat, akik sosem hallottak még erről a növényről és előszeretettel borzonganak mindenen, ami megjelenik a neten.

A trópusi esőerdőkben őshonos parazita növény Délkelet-Ázsiában található meg. A növénynek nincsenek levelei, hajtásai vagy gyökerei. Más növényekre telepedik rá és kiszívja belőlük a tápanyagokat. Életciklusa során mindössze egyszer nyílik ki, miután megölte, azaz szárazra szívta azt a gazdanövényt, amelyiken megtelepedett.

Ekkor kitárja barnás-bordó szirmait, hogy szaporodni kezdjen, mielőtt táplálék híján elpusztul. Ez a nyílási időszak mindössze 4 napig tart. A virág hatalmas, akár egy malomkerék, és ha jobban megnézzük, belül fogszerű tüskéi vannak. Amikor a virág teljesen kinyílik, az átmérője elérheti az 1 métert is. Rovarok segítségével szaporodik.

A Titánbuzogányról szóló videó itt nézhető meg: KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Takarmánynövényekből műalkotások

2024. április 14. 14:10

A növények gyökerei nagyon sokoldalúan felhasználhatóak – művészeti célokra is. Zena Holloway, a Rootfull biotervezője lélegzetelállító alkotásokkal bizonyítja be, mit lehet például a búzafű gyökereiből készíteni.

Újdonság: gyermekeknek szánt seprő- és porszívógépet mutattak be

2024. április 14. 08:10

A fejlesztők legfőbb célkitűzése az volt, hogy a termelők gyermekei is részt vehessenek a családi vállalkozásban.

A pipacsok élete felgyorsítva: 55 nap 44 mp alatt

2024. április 13. 08:10

Vajon hogyan és mennyi idő alatt lesznek kifejlett növények egy csipetnyi pipacsmagból? A TikTok legfrissebb agrárvideója éppen ezt mutatja be nekünk gyorsított felvételen. 55 nap eseményeit követhetjük nyomon, mindössze 44 másodperc alatt.

Vándorló magok, amik elvetik magukat, ha elérkezett az idő

2024. április 12. 07:10

A TikTok egyik legnépszerűbb videójában olyan magvakat láthatunk, amelyek valóban a talaj felszínén járnak. Menedéket keresnek, és amikor arra alkalmas helyet találnak, befúródnak a földbe, azaz elvetik magukat.

Káros a fán élő taplógomba?

2022. október 27. 04:37

Káros a fán élő taplógomba? A gomba kivágásával megszabadulhatunk tőle?

Mi okozhatja fehér csomók kialakulását a szőlővesszőkön?

2018. november 29. 15:33

H. Antalné kérdése: A szőlő vesszőin fehér színű, puha csomókat vettem észre. Milyen kártevő okozhatja a vattaszerű képletek kialakulását? Hogyan védekezhetek a károsító ellen?

Talajélet: fonálférgek

2022. január 11. 04:36

A fonálférgek, kis méretük miatt, önállóan csak lassan haladnak a talajban, így terjedésük korlátozott. Azonban a különböző földművelési eszközök használata során, de akár a cipőtalpon vagy a palántákkal is terjedhetnek.

Mi van az ostorfa levelének fonákán?

2019. november 5. 11:47

B. Katalin kérdése: Ostorfám leveleinek fonákán apró, lapos kártevőket figyeltem meg. Mi károsíthatja az ostorfát?