Bulvár
Bulvár

Rettegsz a farkaspókoktól? Akkor ne menj el áfonyaszedőnek!

Rettegsz a farkaspókoktól? Akkor ne menj el áfonyaszedőnek!

Agrofórum Online

Tudtad, hogy a vörös áfonya betakarításakor több száz farkaspók szalad végig a víz tetején ringatózó gyümölcsökön és – jobb híján – a gyümölcsöt betakarító emberekre másznak fel?

A közösségi médiában borzongató agrárvideó söpör végig, ami meglehet, azoknak is hidegrázást okoz, akik amúgy nem félnek és nem undorodnak a pókoktól.

A fókuszban ezúttal a vörös áfonya betakarítása áll. Izgalmas feladatnak tűnik, nem véletlen, hogy a világ minden tájáról (beleértve kis hazánkat is) fiatalok és idősek tömegei utaznak idénymunkásként áfonyaszedőnek, ám sokan nem „nyomozzák le”, hogy mindez milyen nehézségekkel jár. Persze, miért is nyomoznák? Hiszen ez látszólag olyan munkának tűnik, mint az eperszedés vagy az almaszüret. Sima ügy, igaz?

Nos, nem egészen. A vörösáfonya-termesztők ugyanis farkaspókokat tartanak a gyümölcsösükben, azok ugyanis elpusztítják a vörös áfonya kártevőit, ily módon megvédik a termést a tömeges fertőzésektől.

Igen ám, de amikor elérkezik a betakarítás ideje és a gyümölcsöst elárasztják vízzel, a farkaspókok a víz tetején úszó, begyűjtésre váró áfonyaszemeken menekülnek az egyetlen száraz helyre, ahová tudnak – azaz az áfonyaszedőkre!

És nem egy-két, hanem több száz farkaspókról beszélünk! Azt hiszem, ez az arachnofóbiában (pókiszony) nem szenvedő embereknek is egy hangyányival több annál, amit elviselnek, kiváltképp, ha a farkaspókok meg is marják őket.

Mert ez a pók – a szobák sarkában békésen szövögető kaszásokkal ellentétben – csúnyán megmarja az embert, ha úgy érzi, épp az életére törnek (egyébként félénk és nem bánt!), márpedig a pánikba esett dolgozók közül sokan visítozva próbálják meg kirázni a ruhájuk alá szaladó „munkatársakat”, akik amúgy ugyanabban a gazdaságban „dolgoznak”, mint ők.

A farkaspók csípése igen fájdalmas és kellemetlen és az érzékenyebb embereknél fekélyszerű seb maradhat utána, de nem halálos. Ennek ellenére vélhetően senki nem szeretné kipróbálni, milyen az, amikor több tucat megrémült farkaspók szalad a ruhája alá, és miközben ő is rémülten csapkod, jól összemarják.

A szakértők szerint ennek elkerülésére egyetlen módszer létezik: a gyümölcsszedőknek nyugodtnak kell maradniuk, akárhány pók mászik rájuk (állítólag a hajba szaladnak a leginkább, hogy ott rejtőzzenek el), mert ha nem hadonásznak és nem ijednek meg, a farkaspókok csak rajtuk maradnak, de nem marják meg őket.

Azt hiszem, ha ebből a szempontból nézzük, nem is drága a vörös áfonya ára, igaz? 🙂 A tiktokerek szerint ez a világ legborzasztóbb állása, ezért ha utáljuk a munkánkat, csak gondoljunk arra, mit kell elviselniük ezeknek az embereknek, akik szerintük kitüntetést érdemelnének.

Ettől kezdve nem meglepő , hogy a vörösáfonya-betakarításakor (a jobb helyeken) az idénymunkások vastag, zárt, derékig/mellig/nyakig érő overált kapnak (ami nem csupán a víztől, de a pókoktól is véd), és a felvételi elbeszélgetésen ez az első, a jelentkezőnek feltett kérdés: Félsz a pókoktól?

Videó:

(Fotó: leoleobobeo/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

15. századi kincs rejtőzött a sárgarépa alatt

2024. május 21. 12:10

Egy fémdetektorral dolgozó férfinak kétszer is sikerült egy skót gazda földjén pénzérméket találnia. A türelem kincset (és sárgarépát) terem!

A brokkolifrizura az új trend

2024. május 18. 12:10

A „brokkolifrizura” egy furcsa hajviselet, amely mára komoly trenddé vált. De hogy néz ki és hogyan készítik a fodrászok?

A kínai AI takarítórobot az élővizekből gyűjti a szemetet

2024. május 16. 13:10

Egy álom válna valóra, ha az élővizeket robotokkal tisztán tarthatnánk. A környezetszennyezés felszámolására mutat megoldást a kínai találmány.

A NASA űrhajósaival üvegházat juttatnának a Hold-felszínre

2024. május 16. 11:10

A következő Holdra szállás során az üvegházban azt vizsgálnák, hogy viseli a „földöntúli” stresszt a növények.

Rekordot döntött az idei kukorica termés Békésben

2020. november 11. 06:47

a 98 ezer 800 hektáros kukorica-termőterület 90 százalékának betakarítása után 8,2 tonna a hektáronkénti megyei átlag, eddig 731 ezer 440 tonna termést takarítottak be a gazdák.

Folyamatosan romlik a francia kukoricatermés állapota

2022. augusztus 1. 09:42

Második egymást követő hete meredeken romlott a francia kukoricatermés állapota.

Javult a mezőgazdaság tűzvédelmi helyzete

2019. március 25. 09:33

Összességében megállapítható, hogy a gazdasági szereplők a betakarítási munkálatok vonatkozó tűzvédelmi előírásait jellemzően betartották, kirívó szabálytalanságot az ellenőrzések során az ellenőrök nem tapasztaltak.

Az árvíz miatt került veszélybe az olasz gyümölcsök betakarítása

2023. május 27. 09:50

A halálos áldozatokkal is járó áradások Észak-Olaszországban tönkre teszik a gyümölcstermést az ország egyik leggazdagabb mezőgazdasági régiójában – közölte a Coldiretti mezőgazdasági lobbi.