Amióta világ a világ (de legalábbis használunk ajtót), az ember kutatja, miként lehet optimálisan, zajcsillapítással záródó nyílászárókat tervezni – vagy ha már nyikorog a zsanér, mivel lehet ezt az idegtépő hangot csillapítani? Mert ugye, a nyikorgás nem kellemes. Nehéz mellette aludni, pihenni, de dolgozni, koncentrálni is. Persze, meg lehet olajozni a zsanért, de mi van, ha nincs kéznél erre való kenőanyagunk?
Nos, erre a zavaró háztartási problémára sokak szerint nem a WD-40 a megoldás, hanem – kapaszkodjanak meg – az uborka! Az internet népe úgy véli, ez a finom, lédús zöldség tökéletesen megoldja a nyikorgás okozta panaszokat.
Hogy miként? Nos, azt mondják, hogy a megvásárolt uborkát egyszerűen fel kell vágni és egy-egy nagyobb darabbal a kényes részeket (gondolunk itt a zsanérra) be kell dörzsölni.
Az ötlet webes szülőatyjai szerint az uborka leve ily módon beszivárog a legvékonyabb résekbe és ezáltal elegendő kenőanyagot biztosítanak ahhoz, hogy megszüntesse a nyikorgást – legalábbis egy darabig.
A szakemberek persze most valószínűleg két kézzel fogják a fejüket vagy az állukat (nehogy leessen) ennyi furcsaságot olvasva – de szerintünk sem az uborka a legtökéletesebb kenőanyag a nyikorgó zsanér elhallgattatására, hiszen közel 96%-a vízből áll, a zsanérra felvitt lé hamar pedig elpárolog.
Bár az uborka kreatív javaslat a nyikorgó zsanér elhallgattatására, nem biztos, hogy ez a legjobb anyag, amire támaszkodhatunk. Az uborka héján ugyan egy vékonyka viaszbevonat látható, de ez elsősorban az eltarthatóság meghosszabbítására és a romlás megakadályozására szolgál. Egy szelet uborka bedörzsölése nem fog elegendő viaszt juttatni a zsanérra, ezt inkább arcpakolásra használjuk.
Ha pedig zavar minket az ajtónyikorgás, használjunk WD-40-et, vagy tisztítsuk meg a zsanért (sokszor a rozsda vagy más szennyeződések miatt nyikorog), ha pedig ez sem segít, cseréljük le. Az uborkás poént azért mondjuk el a hiszékenyebb szomszédoknak, segítsük ezzel is a magyar gazdák uborkaeladását!
(Fotó: Congerdesing/Pixabay)