Amikor egy tojás héja megreped, sokan azonnal kidobják – de vajon mindig indokolt ez? A repedés révén ugyanis mikroorganizmusok juthatnak be a tojásba.
Ugyanakkor nem minden sérülés egyforma, és bizonyos esetekben még fel lehet használni biztonságosan. Nézzük meg részletesen, mit mondanak az élelmiszerbiztonsági ajánlások, és milyen gyakorlati döntések jöhetnek szóba!
Miért okoz a repedés kockázatot?
A tojás héja és az alatta lévő vékony membrán szolgál védelemként a környezeti szennyeződések és baktériumok ellen. Ha a héj megreped, ez a védelem megszűnik, és a szalmonella vagy más mikroorganizmusok könnyebben juthatnak be.
Értelemszerűen, a tojásokon található nagy repedések esetén jelentősen nagyobb a szalmonellával való szennyeződés valószínűsége, mint a hajszálrepedéseknél. Fontos hangsúlyozni: még az ép héjú tojás sem teljesen mentes a kockázattól – szabályosan tárolt, hűtött tojások is tartalmazhatnak baktériumokat.
Mikor lehet (viszonylag) biztonságosan felhasználni a repedt tojást?
A válasz: attól függ. A következő tényezők játszanak kulcsszerepet:
1. Mikor keletkezett a repedés?
Ha a tojás már repedt állapotban került a bolt polcára, a baktériumoknak hosszabb idejük volt behatolni – ilyen esetekben érdemes elkerülni a fogyasztását. Ha viszont a tojás csak otthon, közvetlenül felhasználás előtt repedt meg, és nem folyik, akkor lehet esély arra, hogy biztonságosan megegyük – feltéve, hogy azonnal felhasználjuk és alaposan átfőzzük.

2. Folyik-e a tartalma?
Ha már szivárog, feltétlenül el kell dobni! Ha nem szivárog, az sem garantálja a biztonságot, de kisebb a veszély – mindenképpen magas hőmérsékleten át kell sütni vagy főzni!
3. Hogyan kezeljük?
Ha úgy döntünk, hogy nem dobjuk ki, törjük fel tiszta edénybe, fedjük le, és használjuk fel lehetőleg 1–2 napon belül! Ha a főzés mellett döntünk, biztosítsuk, hogy a tojás belseje is elérjen a legalább 70 °C-ot, ami elég ahhoz, hogy a potenciális baktériumokat elpusztítsa!
Milyen egészségügyi kockázatokkal járhat?
Ha egy repedt tojást – amelybe bejutottak a kórokozók – elfogyasztunk, az ételmérgezés tipikus tünetei jelentkezhetnek: hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, láz, amelyek 4-7 napig is eltarthatnak.
A legveszélyeztetettebb csoportok a kisgyermekek, idősek, várandós nők, valamint a legyengült immunrendszerrel élők. Súlyosabb esetekben a fertőzés átterjedhet a véráramba, ami komoly szövődményeket is okozhat.
Tanácsok, hogyan döntsünk és hogyan kerüljük el a kockázatot
- Vásárlás előtt mindig ellenőrizzük a tojás héját – ne vegyünk repedt darabot!
- A tojásokat hűtőben, kb. 4–5 °C-on tartsuk, az eredeti dobozban, belső polcon (ne az ajtón)!
- Ha egy tojás megreped, törjük fel, tároljuk külön, és használjuk fel minél hamarabb, legfeljebb 1–2 napon belül!
- Mindig főzzük át úgy, hogy a tojás belseje is megfelelő hőmérsékletet érjen el!
- Ha bizonytalanok vagyunk, inkább dobjuk ki – az „amikor kétséges, dobjuk ki” elv itt is érvényes!
Képek: Pixabay.