Élelmiszeripar

Repedt tojás: megehetjük vagy kukába vele?

Agrofórum Online

Amikor egy tojás héja megreped, sokan azonnal kidobják – de vajon mindig indokolt ez? A repedés révén ugyanis mikroorganizmusok juthatnak be a tojásba.

Ugyanakkor nem minden sérülés egyforma, és bizonyos esetekben még fel lehet használni biztonságosan. Nézzük meg részletesen, mit mondanak az élelmiszerbiztonsági ajánlások, és milyen gyakorlati döntések jöhetnek szóba!

Miért okoz a repedés kockázatot?

A tojás héja és az alatta lévő vékony membrán szolgál védelemként a környezeti szennyeződések és baktériumok ellen. Ha a héj megreped, ez a védelem megszűnik, és a szalmonella vagy más mikroorganizmusok könnyebben juthatnak be.

Értelemszerűen, a tojásokon található nagy repedések esetén jelentősen nagyobb a szalmonellával való szennyeződés valószínűsége, mint a hajszálrepedéseknél. Fontos hangsúlyozni: még az ép héjú tojás sem teljesen mentes a kockázattól – szabályosan tárolt, hűtött tojások is tartalmazhatnak baktériumokat.

Mikor lehet (viszonylag) biztonságosan felhasználni a repedt tojást?

A válasz: attól függ. A következő tényezők játszanak kulcsszerepet:

1. Mikor keletkezett a repedés?

Ha a tojás már repedt állapotban került a bolt polcára, a baktériumoknak hosszabb idejük volt behatolni – ilyen esetekben érdemes elkerülni a fogyasztását. Ha viszont a tojás csak otthon, közvetlenül felhasználás előtt repedt meg, és nem folyik, akkor lehet esély arra, hogy biztonságosan megegyük – feltéve, hogy azonnal felhasználjuk és alaposan átfőzzük.

Vásárlás előtt mindig ellenőrizzük a tojás héját!

2. Folyik-e a tartalma?

Ha már szivárog, feltétlenül el kell dobni! Ha nem szivárog, az sem garantálja a biztonságot, de kisebb a veszély – mindenképpen magas hőmérsékleten át kell sütni vagy főzni!

3. Hogyan kezeljük?

Ha úgy döntünk, hogy nem dobjuk ki, törjük fel tiszta edénybe, fedjük le, és használjuk fel lehetőleg 1–2 napon belül! Ha a főzés mellett döntünk, biztosítsuk, hogy a tojás belseje is elérjen a legalább 70 °C-ot, ami elég ahhoz, hogy a potenciális baktériumokat elpusztítsa!

Milyen egészségügyi kockázatokkal járhat?

Ha egy repedt tojást – amelybe bejutottak a kórokozók – elfogyasztunk, az ételmérgezés tipikus tünetei jelentkezhetnek: hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, láz, amelyek 4-7 napig is eltarthatnak.

A legveszélyeztetettebb csoportok a kisgyermekek, idősek, várandós nők, valamint a legyengült immunrendszerrel élők. Súlyosabb esetekben a fertőzés átterjedhet a véráramba, ami komoly szövődményeket is okozhat.

Tanácsok, hogyan döntsünk és hogyan kerüljük el a kockázatot

  • Vásárlás előtt mindig ellenőrizzük a tojás héját – ne vegyünk repedt darabot!
  • A tojásokat hűtőben, kb. 4–5 °C-on tartsuk, az eredeti dobozban, belső polcon (ne az ajtón)!
  • Ha egy tojás megreped, törjük fel, tároljuk külön, és használjuk fel minél hamarabb, legfeljebb 1–2 napon belül!
  • Mindig főzzük át úgy, hogy a tojás belseje is megfelelő hőmérsékletet érjen el!
  • Ha bizonytalanok vagyunk, inkább dobjuk ki – az „amikor kétséges, dobjuk ki” elv itt is érvényes!

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mesterséges intelligencia segít fehérjét gyártani szemétből

2025. szeptember 25. 13:10

Hulladékból érték: fermentációval és AI segítségével készül a jövő fehérjeforrása.

Élelmiszerbotrány: 55 tonna mézet zárolt a Nébih

2025. szeptember 16. 11:10

Közel 55 tonna ismeretlen eredetű mézet vont ki a forgalomból a Nébih Budapesten. A készlet nem kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Hol tartunk? Az ultrafeldolgozott ételek térnyerése itthon

2025. szeptember 14. 13:10

Magyarországon az ultrafeldolgozott élelmiszerek aránya 21 százalék, de ettől még komoly veszélyeket hordozhatnak.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Élelmiszerbiztonságot fokozó szabályt fogadott el az Európai Parlament

2019. április 18. 09:33

Az új szabályok biztosítják a forgalomba hozatali engedélykérelmeket alátámasztó tudományos tanulmányok jobb átláthatóságát, nagyobb jogbiztonságot nyújtanak az élelmiszeripar részére.

Maradtak a gondok: éhezés és klímaváltozás – Mit tehetünk az élelmiszerproblémák megoldása érdekében?

2018. december 1. 03:33

A mezőgazdaságot általában és az élelmiszer-biztonságot jelentősen veszélyezteti a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válása és az emberi tevékenység miatt erősödő klímaváltozás más következményei.

Fenntartható növényvédelem

2023. október 27. 12:10

Növényvédelem és élelmiszerbiztonság, a globális klímaváltozás ökológiai hatásai és a károsítók földrajzi elterjedésének összefüggései – egyebek mellett ezekről a témákról volt szó a 28. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon.

Új élelmiszerbiztonsági labor nyílt Fóton

2025. május 22. 10:10

A Mertcontrol új fóti laboratóriuma a mintavétel terén hoz áttörést, erősítve a hazai mezőgazdasági termények vizsgálati hátterét.