Életmód, gasztronómia

4000 forintnál kezdődik a balatoni lángos ára?

Agrofórum Online

Méregdrága szálláshelyekről, ételekről szólnak idén is a hírek a Balatonnal kapcsolatban, miközben szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy tudatos tervezéssel akár még olcsóbb is lehet idén a tóparti nyaralásunk, mint tavaly.

Sokaknak június 1-jén kezdődik az igazi nyár, az emberek jó része – meg sem várva az igazán kedvező időt – szállást foglal, autóba száll, és meg sem áll egy vízpartig. Ami lehet akár a Balaton is, ahol évről évre mintegy bő 2,5 millió turistát fogadnak.

Közben legendák terjednek arról, hogy hét számjegyű fizetésért sem lehet szakácsot, felszolgálót találni. Arról nem is beszélve, hogy a hekk, a lángos, a fagylalt és más finomságok ára az egeket veri a tó környékén. De vajon mi igaz ebből?

A Sonline somogyi hírportál is utánajárt ennek, és az általa megkérdezett szakértők szerint tudatos tervezés segítségével akár olcsóbb is lehet a nyaralásunk a tavalyihoz képest a Balatonnál.

Tényleg 4000 forint a lángos? Természetesen akad olyan vendéglátóhely a „magyar tenger” környékén, ahol ennyit sem szégyellnek elkérni érte, de az „alapváltozat” (feltét nélkül) akár 800 forintért is elérhető. A cukrászok pedig megígérték, hogy idén mindössze 10 százalékkal (50-60 forinttal) emelik áraikat, így nagyjából 600 forintot kell majd fizetni egy minőségi fagylaltért (gombóconként).

A 2024-es előfoglalási statisztikák azt mutatják, hogy a balatoni főszezon jobb lehet a tavalyi évnél. A magyarok átlagban 3-4 napra foglalnak szobát, a külföldiek (akik között növekszik például a csehek száma) viszont gyakran két hétre.

A Sonline cikkéhez kapcsolódó Facebook-kommentekben részben megerősítik a sajtó állításait a hozzászólók. Fonyódon például (egy kifotózott árlista alapján) 950–1600 forint a lángos ára, de akadt olyan kommentelő is, aki szerint a lángos vagy a fagyi akár otthon is elkészíthető, így nem kell feltétlenül a balatoni strandokon, vendéglátóhelyeken beszerezni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Balatonnál szántóföld eladó

2020. május 15. 09:44

Balatonfőkajár és két szomszéd település (Csajág, és Lepsény) határában, szántóföldi művelés alatt álló terület ELADÓ.

Veszélyben a Balaton élővilága? A gőték már jelzik

2025. július 26. 14:10

A Balaton-felvidék gőtéi nemcsak rejtett életmódú kétéltűek, hanem érzékeny indikátorai is a vizes élőhelyek ökológiai egyensúlyának.

Szőlő szentek, kápolnák a Balaton régióban

2019. szeptember 14. 04:36

A Balaton környékén a szőlőtermesztés már több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Az emberek a kezdetektől próbálták megjósolni az időjárást, s így keletkeztek a különböző népszokások és rigmusok, illetve védelemért fohászkodtak Istenhez és a különböző szentekhez; tiszteletükre szakrális építményeket állítva.

Banántermesztés Magyarországon: már elkezdődött, nem álom

2023. december 16. 17:10

A Balaton partján lassan leáldozik a fenyő és a tuja ideje, így előtérbe kerülnek az olyan egzotikus növények, mint például a banán.