33℃ 20℃
július 1. Tihamér, Annamária, Olivér, Áron
Életmód, gasztronómia

4000 forintnál kezdődik a balatoni lángos ára?

Agrofórum Online

Méregdrága szálláshelyekről, ételekről szólnak idén is a hírek a Balatonnal kapcsolatban, miközben szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy tudatos tervezéssel akár még olcsóbb is lehet idén a tóparti nyaralásunk, mint tavaly.

Sokaknak június 1-jén kezdődik az igazi nyár, az emberek jó része – meg sem várva az igazán kedvező időt – szállást foglal, autóba száll, és meg sem áll egy vízpartig. Ami lehet akár a Balaton is, ahol évről évre mintegy bő 2,5 millió turistát fogadnak.

Közben legendák terjednek arról, hogy hét számjegyű fizetésért sem lehet szakácsot, felszolgálót találni. Arról nem is beszélve, hogy a hekk, a lángos, a fagylalt és más finomságok ára az egeket veri a tó környékén. De vajon mi igaz ebből?

A Sonline somogyi hírportál is utánajárt ennek, és az általa megkérdezett szakértők szerint tudatos tervezés segítségével akár olcsóbb is lehet a nyaralásunk a tavalyihoz képest a Balatonnál.

Tényleg 4000 forint a lángos? Természetesen akad olyan vendéglátóhely a „magyar tenger” környékén, ahol ennyit sem szégyellnek elkérni érte, de az „alapváltozat” (feltét nélkül) akár 800 forintért is elérhető. A cukrászok pedig megígérték, hogy idén mindössze 10 százalékkal (50-60 forinttal) emelik áraikat, így nagyjából 600 forintot kell majd fizetni egy minőségi fagylaltért (gombóconként).

A 2024-es előfoglalási statisztikák azt mutatják, hogy a balatoni főszezon jobb lehet a tavalyi évnél. A magyarok átlagban 3-4 napra foglalnak szobát, a külföldiek (akik között növekszik például a csehek száma) viszont gyakran két hétre.

A Sonline cikkéhez kapcsolódó Facebook-kommentekben részben megerősítik a sajtó állításait a hozzászólók. Fonyódon például (egy kifotózott árlista alapján) 950–1600 forint a lángos ára, de akadt olyan kommentelő is, aki szerint a lángos vagy a fagyi akár otthon is elkészíthető, így nem kell feltétlenül a balatoni strandokon, vendéglátóhelyeken beszerezni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Mától március végéig tilos a Balatonon csukát fogni

2020. február 3. 09:47

Hétfőn kezdődik és március végéig tart a csuka fajlagos fogási tilalma a Balatonon, ahol a szigorúbb szabályozás miatt a célzott horgászat is tilos erre a halra.

Így járnak a balatoni orvhalászok!

2020. november 30. 16:10

Hosszas megfigyelést követően értek tetten a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. kollégái azt a férfit a balatonboglári kikötőben, aki tiltott módon kísérelt meg halat fogni, illetve a balatonkenesei kikötőben két főre lettek figyelmesek, akik a kikötőmedencébe nagy mennyiségben télre "beállt" keszegeket gereblyézték.

Szőlőbirtok a dél-balatoni borvidéken

2022. augusztus 30. 13:38

A Rádpuszta Szőlőbirtokot 1998-ban egy szőlész-borász szakmai-baráti társaság alapította.

A Balatonra is kiterjedt a világ 31 tavát érintő egyedülálló kutatás

2020. június 11. 08:54

A világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában közölt tanulmány szerint a vízminőségben bekövetkezett változások jelentős hatással lehetnek a tavakon regisztrált halfogási adatok alakulására, ami kihat az adott régió gazdaságára és élelmiszerbiztonságára is.