Életmód, gasztronómia

A jövő élénkítő itala már nem kávébabból készül – jön a „molekuláris kávé”!

Szuperfarm

Különleges kávéval állt elő egy seattle-i startup. Termékük egy kicsit olyan, mint a hús nélküli húsok, vagy az állati tej nélküli tejek. Visszafejtették a kávékészítés folyamatát, az összetevőkről viszont nem hajlandók nyilatkozni. Egy csésze 40 százalékkal olcsóbb a hagyományos feketénél.

Hús nélküli „húsételeket” készítenek már, tehén- vagy kecsketej nélküli tejet, például mandulatejet szintén. De milyen a kávébab nélküli kávé?
Az ötlet teljesen abszurdnak tűnik, a seattle-i Atomo startup mégis elkészítette az úgynevezett „molekuláris kávét.” Állításuk szerint italuk jobb az eredetinél, ráadásul egy árva szem kávébab sem kell hozzá.

Az alapoktól kezdik, a krémet vagy a cukrot speciális módszerrel dolgozzák fel, és megfelelő ízekké alakítva igyekeznek elérni a kávé aromáját. Meghackelték a kávébabot – vallják.

A cég nevében Andy Kleitsch vezérigazgató és Jarret Stopforth mikrobiológus szokott nyilatkozni. Elmondásuk alapján azonosították a kávéban lévő kb. 40 fehérje és olaj összetevőit. A kávé ezektől kávé, az Atomo pedig természetben megtalálható összetevőkből állította elő az óhajtott terméket. Elkészítési módja megfelel a fenntartható fejlődés elveinek – állítják.

„A legsimább kávé, amit valaha is ittál, az elvárt koffeinlökettel” – írják a Kickstarter-kampány ismertető szövegében.

Közösségi finanszírozással 10 ezer dollárt céloztak meg, valószínűleg el is fogják érni, mert négy nap után már közel 8 ezernél tartanak. Az étkezés-kutatókból, biokémikusokból és vállalkozókból álló startup „visszafejtette” (reverse engineering) a kávébabot, s készítette el saját molekuláris kávéját.

A termék természetesen nem forró vízben feloldandó por, hanem helyette a hagyományos kávékészítés teljes folyamatán végigmentek, egyetlen (igaz, monumentális) különbséggel: kávé nélkül utánozták az eredetit.

Az alapok feljavított növényi eredetű anyagok, de sajnos ennél többet nem árultak el az összetevőkről. Sajtóanyagukban le is írták, hogy egyelőre nem teszik közzé, pontosan miből áll az új kávé.

Az utóbbi időben nem az Atomo az első kísérlet teljesen újfajta kávékészítésre, például a világűrben is terveznek kávét pörkölni stb.

De mi a baj a valódi kávéval?

Sajnos van bőven. A termesztők egyre inkább érzik az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés és az eltűnő erdők, az erdőirtás negatív következményeit. Egy 2019-es tanulmány kimutatta: a természetben emberi beavatkozás nélkül található kávéfajták 60 százalékát kipusztulás fenyegeti.

Az iparágat a munkaerő-probléma szintén veszélyezteti. Még a legnagyobb cégek, köztük a Nestlé is elismerték, hogy a világ kávéültetvényein sajnos nagyon is elképzelhető a rabszolgamunka…

Az ár szintén okozhat problémákat. Kiváló minőségű, helyben szedett kávébab-csomagok sokaknak kifejezetten drágák. Ezzel szemben az Atomo terméke csészénként 40 százalékkal olcsóbb, mint a hagyományos kávé.

Valóban felkészültünk, hogy búcsút intsünk a klasszikus kávébabnak? A seattle-i startup meggyőződése, hogy igen.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Kevesebbet szellentő tehenekkel lassítanák a klímaváltozást

2024. április 29. 14:10

A szarvasmarhák által termelt, éghajlatváltozást okozó metángáz mennyiségét öröklött tulajdonságok és a tartás, takarmányozás is csökkentheti.

A pénzügyi cégek nem hajlandók támogatni az új erdőirtási törvényt

2023. szeptember 18. 10:10

Az Európai Bizottság közölte, hogy a pénzügyi cégek nem támogatják az EU új erdőirtásról szóló törvényét.

Klímaváltozás: kihívások és lehetőségek a mezőgazdaságban

2018. november 30. 14:33

A mezőgazdaság – azon belül a növénytermelés – a globális klímaváltozás okozta időjárási szélsőségeknek a legnagyobb mértékben kitett nemzetgazdasági ágazat. Magyarország klimatikus és talajadottságai kiválóak a magas színvonalú, hatékony mezőgazdasági termelésre. Az újabb és újabb növényfajtákban rejlő nagy potenciális termőképesség elérését azonban számos hatás gátolhatja, melyek közül az időjárás okozta veszteségek a legjelentősebbek.

Milyen ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak a mezőgazdasági területek?

2023. február 17. 05:38

Az éghajlatváltozás következtében kialakult forró, csapadékhiányos időjárás mérsékelhető lehetne a mezőgazdasági tájszerkezet megváltoztatásával, a jobb vízgazdálkodással, valamint a változatos felszínborítás kialakításával.