Életmód, gasztronómia

A jövő élénkítő itala már nem kávébabból készül – jön a „molekuláris kávé”!

Szuperfarm

Különleges kávéval állt elő egy seattle-i startup. Termékük egy kicsit olyan, mint a hús nélküli húsok, vagy az állati tej nélküli tejek. Visszafejtették a kávékészítés folyamatát, az összetevőkről viszont nem hajlandók nyilatkozni. Egy csésze 40 százalékkal olcsóbb a hagyományos feketénél.

Hús nélküli „húsételeket” készítenek már, tehén- vagy kecsketej nélküli tejet, például mandulatejet szintén. De milyen a kávébab nélküli kávé?
Az ötlet teljesen abszurdnak tűnik, a seattle-i Atomo startup mégis elkészítette az úgynevezett „molekuláris kávét.” Állításuk szerint italuk jobb az eredetinél, ráadásul egy árva szem kávébab sem kell hozzá.

Az alapoktól kezdik, a krémet vagy a cukrot speciális módszerrel dolgozzák fel, és megfelelő ízekké alakítva igyekeznek elérni a kávé aromáját. Meghackelték a kávébabot – vallják.

A cég nevében Andy Kleitsch vezérigazgató és Jarret Stopforth mikrobiológus szokott nyilatkozni. Elmondásuk alapján azonosították a kávéban lévő kb. 40 fehérje és olaj összetevőit. A kávé ezektől kávé, az Atomo pedig természetben megtalálható összetevőkből állította elő az óhajtott terméket. Elkészítési módja megfelel a fenntartható fejlődés elveinek – állítják.

„A legsimább kávé, amit valaha is ittál, az elvárt koffeinlökettel” – írják a Kickstarter-kampány ismertető szövegében.

Közösségi finanszírozással 10 ezer dollárt céloztak meg, valószínűleg el is fogják érni, mert négy nap után már közel 8 ezernél tartanak. Az étkezés-kutatókból, biokémikusokból és vállalkozókból álló startup „visszafejtette” (reverse engineering) a kávébabot, s készítette el saját molekuláris kávéját.

A termék természetesen nem forró vízben feloldandó por, hanem helyette a hagyományos kávékészítés teljes folyamatán végigmentek, egyetlen (igaz, monumentális) különbséggel: kávé nélkül utánozták az eredetit.

Az alapok feljavított növényi eredetű anyagok, de sajnos ennél többet nem árultak el az összetevőkről. Sajtóanyagukban le is írták, hogy egyelőre nem teszik közzé, pontosan miből áll az új kávé.

Az utóbbi időben nem az Atomo az első kísérlet teljesen újfajta kávékészítésre, például a világűrben is terveznek kávét pörkölni stb.

De mi a baj a valódi kávéval?

Sajnos van bőven. A termesztők egyre inkább érzik az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés és az eltűnő erdők, az erdőirtás negatív következményeit. Egy 2019-es tanulmány kimutatta: a természetben emberi beavatkozás nélkül található kávéfajták 60 százalékát kipusztulás fenyegeti.

Az iparágat a munkaerő-probléma szintén veszélyezteti. Még a legnagyobb cégek, köztük a Nestlé is elismerték, hogy a világ kávéültetvényein sajnos nagyon is elképzelhető a rabszolgamunka…

Az ár szintén okozhat problémákat. Kiváló minőségű, helyben szedett kávébab-csomagok sokaknak kifejezetten drágák. Ezzel szemben az Atomo terméke csészénként 40 százalékkal olcsóbb, mint a hagyományos kávé.

Valóban felkészültünk, hogy búcsút intsünk a klasszikus kávébabnak? A seattle-i startup meggyőződése, hogy igen.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Károsak lehetnek a fekete műanyag konyhai eszközök

2025. február 5. 11:10

Ezeket a vegyi anyagokat azért építik be a konyhai eszközökbe, hogy csökkentsék a túlmelegedésből eredő tűzveszélyt.

Mégsem egészséges a görög joghurt?

2025. február 3. 16:10

Mint sok más joghurt, a görög joghurtok is tartalmaznak zselatint, amelyet állati bőr, inak, ínszalagok vagy csontok főzésével állítanak elő.

Elfeledett farsangi ételek

2025. február 2. 10:10

A farsanghoz kapcsolódó hagyományok és hiedelmek valóban gazdag örökséget alkotnak nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is.

A jövő antibiotikumai hatástalanok lesznek a baktériumokkal szemben

2025. február 1. 16:10

Az új antibiotikumokat a fejlesztők gyakran úgy hirdetik, hogy nem alakul ki ellenük rezisztencia. Azonban ezt az állítást a rezisztencia-mentességről ritkán támasztják alá meggyőző adatok.

A mezőgazdaság jövője az új technológiák támogatásában rejlik

2020. szeptember 26. 10:15

A COVID-19 járvány rávilágított arra, hogy az innováció milyen fontos szerepet játszik az élelmiszer-ellátás jövőbeli biztosításában.

Tovább nőhet a súlyosan aszályos évek száma Magyarországon a század végéig

2022. július 29. 10:12

Várhatóan nagy területen az idei lesz a legsúlyosabb aszály az elmúlt 50 évben Magyarországon.

Fontos a klímasemlegesség és a digitális átállás

2020. január 30. 09:47

Az Európai Bizottság első, 2020-ra vonatkozó munkaprogramja méltányos, klímasemleges, a digitális átállás beindítására összpontosít, legfőbb célkitűzése az, hogy élni tudjunk az egyidejűleg zajló ökológiai és digitális átállás teremtette lehetőségekkel.

A jövő húsételeinek nagyobb része nem lesz állati eredetű!

2019. június 22. 11:20

Az előrejelzések szerint 2040 húsételeinek 35 százaléka sejtkultúra-tenyészetekből, 25 százaléka pedig növényi pótlékokból fog állni.