Életmód, gasztronómia

A jövő élénkítő itala már nem kávébabból készül – jön a „molekuláris kávé”!

Szuperfarm

Különleges kávéval állt elő egy seattle-i startup. Termékük egy kicsit olyan, mint a hús nélküli húsok, vagy az állati tej nélküli tejek. Visszafejtették a kávékészítés folyamatát, az összetevőkről viszont nem hajlandók nyilatkozni. Egy csésze 40 százalékkal olcsóbb a hagyományos feketénél.

Hús nélküli „húsételeket” készítenek már, tehén- vagy kecsketej nélküli tejet, például mandulatejet szintén. De milyen a kávébab nélküli kávé?
Az ötlet teljesen abszurdnak tűnik, a seattle-i Atomo startup mégis elkészítette az úgynevezett „molekuláris kávét.” Állításuk szerint italuk jobb az eredetinél, ráadásul egy árva szem kávébab sem kell hozzá.

Az alapoktól kezdik, a krémet vagy a cukrot speciális módszerrel dolgozzák fel, és megfelelő ízekké alakítva igyekeznek elérni a kávé aromáját. Meghackelték a kávébabot – vallják.

A cég nevében Andy Kleitsch vezérigazgató és Jarret Stopforth mikrobiológus szokott nyilatkozni. Elmondásuk alapján azonosították a kávéban lévő kb. 40 fehérje és olaj összetevőit. A kávé ezektől kávé, az Atomo pedig természetben megtalálható összetevőkből állította elő az óhajtott terméket. Elkészítési módja megfelel a fenntartható fejlődés elveinek – állítják.

„A legsimább kávé, amit valaha is ittál, az elvárt koffeinlökettel” – írják a Kickstarter-kampány ismertető szövegében.

Közösségi finanszírozással 10 ezer dollárt céloztak meg, valószínűleg el is fogják érni, mert négy nap után már közel 8 ezernél tartanak. Az étkezés-kutatókból, biokémikusokból és vállalkozókból álló startup „visszafejtette” (reverse engineering) a kávébabot, s készítette el saját molekuláris kávéját.

A termék természetesen nem forró vízben feloldandó por, hanem helyette a hagyományos kávékészítés teljes folyamatán végigmentek, egyetlen (igaz, monumentális) különbséggel: kávé nélkül utánozták az eredetit.

Az alapok feljavított növényi eredetű anyagok, de sajnos ennél többet nem árultak el az összetevőkről. Sajtóanyagukban le is írták, hogy egyelőre nem teszik közzé, pontosan miből áll az új kávé.

Az utóbbi időben nem az Atomo az első kísérlet teljesen újfajta kávékészítésre, például a világűrben is terveznek kávét pörkölni stb.

De mi a baj a valódi kávéval?

Sajnos van bőven. A termesztők egyre inkább érzik az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés és az eltűnő erdők, az erdőirtás negatív következményeit. Egy 2019-es tanulmány kimutatta: a természetben emberi beavatkozás nélkül található kávéfajták 60 százalékát kipusztulás fenyegeti.

Az iparágat a munkaerő-probléma szintén veszélyezteti. Még a legnagyobb cégek, köztük a Nestlé is elismerték, hogy a világ kávéültetvényein sajnos nagyon is elképzelhető a rabszolgamunka…

Az ár szintén okozhat problémákat. Kiváló minőségű, helyben szedett kávébab-csomagok sokaknak kifejezetten drágák. Ezzel szemben az Atomo terméke csészénként 40 százalékkal olcsóbb, mint a hagyományos kávé.

Valóban felkészültünk, hogy búcsút intsünk a klasszikus kávébabnak? A seattle-i startup meggyőződése, hogy igen.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

A szélsőséges időjárást jobban tűrő kukoricafajtát dob piacra a Bayer

2022. február 20. 08:37

A jelenlegi fajtáknál egyharmaddal alacsonyabbra növekvő kukoricát 150 amerikai gazdálkodó veti majd el egy gazdálkodási kísérletben 2023-ban, majd a következő évben a szélesebb piacon is elérhetővé teszik.

Már tenyésztik a klímasemleges szarvasmarhát

2024. március 19. 15:10

A szarvasmarhákat a legnagyobb szén-dioxid-termelők között tartják számon. Argentína azonban nem a marhák leselejtezésében, hanem új tanúsítási rendszerben gondolkodik. A cél a klímasemleges szarvasmarha.

Emlékeznek a növények?

2023. február 9. 13:26

A növények memóriájának molekuláris hátterét vizsgálták a Debreceni Egyetem MÉK Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ kutatói az Európai Tudományos és Technológiai Együttműködés (COST - European Cooperation in Science and Technology) keretében. A kutatás eredményeiről szóló tanulmány a növénytudomány vezető szaklapjában, a Trends in Plant Science-ben jelent meg.

A klímaváltozás hatásainak enyhítése a szőlőtermesztésben

2022. július 25. 12:54

„A szőlő öntözésének és öntözésvezérlésének lehetőségei” címmel tartottak bemutatónapot a Mikóczy Szőlőbirtok tatai ültetvényében a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet társszervezésében.