Életmód, gasztronómia

A kávé segíthet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban

Szuperfarm

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.

A barna zsírszövet egyike az emberekben és az állatokban található zsírszövetek két típusának. Korábban úgy tartották, hogy csak a csecsemőknél és a téli álmot alvó állatoknál található meg, néhány éve fedezték fel, hogy a felnőtteknek is vannak barna zsírszöveteik. Fő funkciója a test hőtermelése energiaégetés által, szemben a fehér zsírszövettel, amely raktározza a fölösleges kalóriát. Az alacsony testtömegű (BMI) embereknek ezért jóval több barna zsírszövetük van.

„A szervezetben a barna zsírszövet másként működik, mint a fehér zsírszövet, cukor és zsír égetésével hőt termel, gyakran válaszként a hidegre. Ha növeljük aktivitását, javul a vércukorszint és a vérzsírszint is, és ha extra kalóriát égetünk, az segít a fogyásban. Eddig senki nem talált azonban elfogadható módot arra, hogy stimuláljuk a barna zsírszövet aktivitását az emberekben” – idézte Michael Symonds professzort, a tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Ez az első emberekkel végzett tanulmány, amely megmutatta, hogy egy csésze kávénak lehet közvetlen hatása a barna zsírszövet funkcióira. Eredményeink lehetséges jelentősége igen nagy, mivel az elhízás súlyos egészségi probléma a társadalmakban és növekszik a cukorbetegek száma is. A barna zsírszövet része lehet a megoldásnak – tette hozzá a professzor.

A kutatócsoport őssejtkísérletekben tanulmányozta először a kávé hatását a barna zsírszövetre. Amikor megtalálták a megfelelő dózist, embereket vontak be tanulmányukba, hogy lássák, hasonló eredményt kapnak-e.

Egy általuk kidolgozott hőtérkép-technológiát alkalmazva derítették fel a test barna zsírszövet-állományát.

„Korábbi kutatásainkból tudtuk, hogy a barna zsírszövet főként a nyaktáji részeken található, ezért, képesek voltunk megvizsgálni olyasvalakit, aki elfogyasztott egy kávét, hogy lássuk a barnazsírszövet forróbb lett-e” – magyarázta Symonds.

Az eredmény pozitív volt. Most azt kell kideríteni, hogy a kávé egyik összetevőjeként szolgáló koffein stimulálja-e, vagy van-e másik összetevő, ami segíti a barna zsír aktivizálódását. Jelenleg koffein táplálék-kiegészítőket vizsgálunk, hogy teszteljük van-e hasonló hatásuk – közölte a professzor.

Ha kiderül, hogy melyik összetevő a felelős ezért, azt testsúlykontrolláló program részeként használhatjuk, vagy glükózszabályzó program részeként, a cukorbetegség megelőzésére – mondta.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Galagonya: a szív jótevője és értékes dísznövény

2023. február 12. 07:37

A galagonya a rózsafélék családjának egyik nemzetsége, az ide tartozó növényeknek kiváló gyógyhatásuk miatt nem csak a díszértékük jelentős.

Hogyan aszaljunk, ha túl sok a termény?

2023. szeptember 15. 10:40

Nézzük meg, mely zöldségek aszalhatók, és hogyan érdemes nekiállni!

Csicsóka: elődeink fontos növénye újra reneszánszát éli

2023. április 24. 05:38

Számos jótékony hatással rendelkezik a csicsóka, kiváltható vele a burgonya és más köretféle, viszonylag könnyen termeszthető és különleges ízvilágú.