Életmód, gasztronómia

A paradicsomfogyasztás segíthet a vérnyomás csökkentésében

Agrofórum Online

„Már napi egy paradicsom elfogyasztása is jótékony hatással lehet a szíve egészségére.” Ez a hírt egy, a múlt hónapban a European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban közölték, amely szerint a paradicsom és a paradicsomalapú élelmiszerek hozzájárulhatnak a magas vérnyomás megelőzéséhez és kezeléséhez.

A paradicsom káliumban gazdag, ami köztudottan segít csökkenteni a vérnyomást azáltal, hogy mérsékli a szervezetben lévő nátrium hatását.

„A paradicsom az egyik leggyakrabban fogyasztott, széles körben elérhető és megfizethető zöldség világszerte – mondta a Healthnek a tanulmány társszerzője, Rosa Maria Lamuela-Raventos, PharmD, a Barcelonai Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszerbiztonsági Kutatóintézetének igazgatója. – Fontos részét képezi a legjobb diétáknak, köztük a mediterrán étrendnek.”

7000 felnőtt paradicsomfogyasztását vizsgálták

Íme, néhány fontos tudnivaló arról, hogy a paradicsom milyen szerepet játszhat a magas vérnyomás kezelésében, és hogyan lehet a legjobban kiaknázni a jótékony hatásait.

Az új tanulmányhoz több mint 7000, a szív- és érrendszeri betegség magas kockázatának kitett spanyol felnőtt töltött ki egy kérdőívet az életmódjáról és az egészségi állapotáról, valamint az étkezési szokásairól, amelyek között szerepelt a paradicsomfogyasztás is. A napi paradicsomfogyasztás magában foglalta a nyers paradicsom vagy paradicsomból készült termékek, például a paradicsomszósz és a gazpacho (hideg spanyol paradicsomleves) fogyasztását. A résztvevők paradicsomfogyasztását az elfogyasztott mennyiség alapján négy csoportba sorolták:

  • Legalacsonyabb (<44 gramm)
  • Közepes (44–82 gramm)
  • Közepesnél magasabb (82–110 gramm)
  • Legnagyobb (>110 gramm)

A vizsgálat a paradicsomfogyasztás és a magas vérnyomás kockázata között fordított összefüggést mutatott ki a legalacsonyabb és a középső csoportban, a legmagasabb csoportban pedig szignifikáns összefüggést tapasztaltak. A magasabb paradicsomfogyasztás 36%-kal csökkenti a magas vérnyomás kockázatát, de még a mérsékelt fogyasztás is vérnyomáscsökkentő hatású a kutatás szerint.

A magasabb vérnyomással rendelkező résztvevőknél kevésbé szignifikáns változásokat tapasztaltak. A kutatók szerint ennek oka az lehetett, hogy ezek az emberek idősebbek voltak, és hosszabb ideje magas vérnyomással és egyéb kockázati tényezőkkel éltek. Ez megnehezítette, hogy ennyi idő alatt jelentősebb változást érjenek el náluk.

Miért érdemes paradicsomot enni a szív egészsége érdekében?

A kutatás azért foglalkozott a paradicsommal, mert  könnyen beszerezhető és viszonylag olcsó, így világszerte elérhető. A paradicsom az Amerikai Szívgyógyász Szövetség (AHA) által ajánlott élelmiszer a magas vérnyomás csökkentésére, főként a magas a káliumtartalma miatt.
„A magasabb káliumbevitel alacsonyabb vérnyomáshoz vezet – mondta Dr. Gregory Katz, a NYU Langone Health kardiológusa. – Nem tudjuk még egyértelműen, hogy ez azért van-e így, mert a káliumbevitel az egészséges táplálkozás egyik eszköze, vagy azért, mivel a káliumbevitel megfelelő eszköze a csökkentett nátriumtartalmú étrendnek, vagy pedig önmagában a kálium az, ami számít.

A nátriummennyiség csökkentésére és a kálium növelésére vonatkozó ajánlás a magas vérnyomás kockázatának csökkentésére irányuló, jól bevált életmódbeli módosítás. A káliumban gazdag paradicsom fogyasztásának növelése az egyik hatékony módja az étrendben szereplő kálium mennyiségének növelésére. A kálium mellett a paradicsom jó likopinforrás is. A likopin egy karotinoid, amelynek számos előnyös hatása van a szív- és érrendszerre, többek között antioxidáns, gyulladáscsökkentő, aterogén és trombocitaellenes hatással rendelkezik. A kutatások azt mutatják, hogy ezek a tulajdonságok a likopinnak jelentős vérnyomáscsökkentő tulajdonságokat is kölcsönöznek.

A paradicsom a szívbarát étrend része

Bár nem sok olyan randomizált klinikai vizsgálat létezik, amely kifejezetten a paradicsomot vizsgálta volna a magas vérnyomás kockázatának csökkentése szempontjából, valószínű, hogy kálium- és likopintartalmának köszönhetően mégis jelentős szerep jut neki.

A szóban forgó tanulmány azonban korlátozott, mivel megfigyeléses jellegű voltA paradicsom napi fogyasztásának azonban nincsenek ismert hátrányai vagy negatív hatásai.

Számos klinikai vizsgálat foglalkozik a vérnyomáscsökkentő étrenddel, köztük a mediterrán étrenddel. Ezek az adatok a magas gyümölcs-, zöldség- és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étkezési szokások szerepét támasztják alá a vérnyomáscsökkentés érdekében. Természetesen a napi egy paradicsom beiktatása az étrendbe önmagában nem csökkenti a vérnyomást. Fontos, hogy kiegyensúlyozott, szívbarát étrend részeként építsük be a teljes kiőrlésű gabonaféléket, hüvelyeseket és egészséges zsírokat tartalmazó étrendbe.

A magas káliumtartalmú élelmiszerek változatos fogyasztása szintén segíthet abban, hogy biztosítsuk a káliumszükségletet, miközben szervezetünk vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal is feltöltődik.

„A legjobb vérnyomáscsökkentő étrend az, amelyet valaki hosszú távon is be tud tartani. A testmozgás is nagyon fontos, talán még fontosabb, mint az étrend” – mondta Katz.


További káliumban gazdag élelmiszerek, amelyek a szívbarát, vérnyomáscsökkentő étrend részét képezik:

  • Avokádó
  • Joghurt
  • Banán
  • Narancs és narancslé
  • Spenót
  • Mazsola
  • Tonhal
  • Cékla

A túl sok kálium káros lehet a vesebetegségben szenvedők számára, ami gyakran előfordul a magas vérnyomással küzdőknél. A vese felelős a kálium eltávolításáért a vérből, és ha a vese nem képes hatékonyan ellátni ezt a feladatot, az hiperkalémiához vezethet, ami a szervezetben felhalmozódó káliummal kapcsolatos, súlyos állapot.

Forrás: https://www.health.com/eating-more-tomatoes-lower-blood-pressure-8414846

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (I.)

2019. október 21. 04:36

Az elvetett mag csírázáshoz, majd a kikelt növény jó fejlődéséhez, egyidejűleg több környezeti tényező optimális jelenléte szükséges. Ami még bonyolultabbá teszi a termesztést, hogy a palánta fejlődése során a környezeti igénye jelentősen változik.

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok

2019. április 30. 12:24

Tavaly tavasszal örökbefogadók kertjeiben tesztelték őket, az augusztusi szüret után pedig a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás konyhájában is bizonyítottak az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kiemelkedő minőségű öko paradicsompalántái, amelyekből az idén 30 darabot ajánlott fel a szervezet a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Közösségi Kertek programja javára a Föld Napja alkalmából.

Ház, táj blog Képgaléria

Jön a csokoládészínű paradicsom

2021. július 30. 11:41

Bőséges lett az idei paprika- és paradicsomtermés, és bár még mindig a hagyományos verziókat vásárolják a legnagyobb mennyiségben, nő a különlegességek, mint például a csokoládészínű vagy a koktél-, cherry- és snack paradicsom rajongótábora is. Az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ adatai szerint idén a friss piaci termékeknél, így a paprikánál és a paradicsomnál 28,3 ezer tonnára szerződtek a termelők, ami jelentős, 28 százalékos növekedést jelent a tavalyi 22,14 ezer tonnához képest.

A szabadföldön termesztett paradicsom hiánybetegségei és élettani károsodásai

2019. augusztus 15. 04:36

Miért fontos a hiánybetegségek és élettani károsodások ismerete? Mik lehetnek a kiváltó tényezők? Hogyan jelentkezhetnek a szabadföldön termesztett paradicsomon a talaj- és időjárási tényezőkből, valamint a tápanyag-ellátásból adódó károsodások?