8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Életmód, gasztronómia

A paradicsomfogyasztás segíthet a vérnyomás csökkentésében

Agrofórum Online

„Már napi egy paradicsom elfogyasztása is jótékony hatással lehet a szíve egészségére.” Ez a hírt egy, a múlt hónapban a European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban közölték, amely szerint a paradicsom és a paradicsomalapú élelmiszerek hozzájárulhatnak a magas vérnyomás megelőzéséhez és kezeléséhez.

A paradicsom káliumban gazdag, ami köztudottan segít csökkenteni a vérnyomást azáltal, hogy mérsékli a szervezetben lévő nátrium hatását.

„A paradicsom az egyik leggyakrabban fogyasztott, széles körben elérhető és megfizethető zöldség világszerte – mondta a Healthnek a tanulmány társszerzője, Rosa Maria Lamuela-Raventos, PharmD, a Barcelonai Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszerbiztonsági Kutatóintézetének igazgatója. – Fontos részét képezi a legjobb diétáknak, köztük a mediterrán étrendnek.”

7000 felnőtt paradicsomfogyasztását vizsgálták

Íme, néhány fontos tudnivaló arról, hogy a paradicsom milyen szerepet játszhat a magas vérnyomás kezelésében, és hogyan lehet a legjobban kiaknázni a jótékony hatásait.

Az új tanulmányhoz több mint 7000, a szív- és érrendszeri betegség magas kockázatának kitett spanyol felnőtt töltött ki egy kérdőívet az életmódjáról és az egészségi állapotáról, valamint az étkezési szokásairól, amelyek között szerepelt a paradicsomfogyasztás is. A napi paradicsomfogyasztás magában foglalta a nyers paradicsom vagy paradicsomból készült termékek, például a paradicsomszósz és a gazpacho (hideg spanyol paradicsomleves) fogyasztását. A résztvevők paradicsomfogyasztását az elfogyasztott mennyiség alapján négy csoportba sorolták:

  • Legalacsonyabb (<44 gramm)
  • Közepes (44–82 gramm)
  • Közepesnél magasabb (82–110 gramm)
  • Legnagyobb (>110 gramm)

A vizsgálat a paradicsomfogyasztás és a magas vérnyomás kockázata között fordított összefüggést mutatott ki a legalacsonyabb és a középső csoportban, a legmagasabb csoportban pedig szignifikáns összefüggést tapasztaltak. A magasabb paradicsomfogyasztás 36%-kal csökkenti a magas vérnyomás kockázatát, de még a mérsékelt fogyasztás is vérnyomáscsökkentő hatású a kutatás szerint.

A magasabb vérnyomással rendelkező résztvevőknél kevésbé szignifikáns változásokat tapasztaltak. A kutatók szerint ennek oka az lehetett, hogy ezek az emberek idősebbek voltak, és hosszabb ideje magas vérnyomással és egyéb kockázati tényezőkkel éltek. Ez megnehezítette, hogy ennyi idő alatt jelentősebb változást érjenek el náluk.

Miért érdemes paradicsomot enni a szív egészsége érdekében?

A kutatás azért foglalkozott a paradicsommal, mert  könnyen beszerezhető és viszonylag olcsó, így világszerte elérhető. A paradicsom az Amerikai Szívgyógyász Szövetség (AHA) által ajánlott élelmiszer a magas vérnyomás csökkentésére, főként a magas a káliumtartalma miatt.
„A magasabb káliumbevitel alacsonyabb vérnyomáshoz vezet – mondta Dr. Gregory Katz, a NYU Langone Health kardiológusa. – Nem tudjuk még egyértelműen, hogy ez azért van-e így, mert a káliumbevitel az egészséges táplálkozás egyik eszköze, vagy azért, mivel a káliumbevitel megfelelő eszköze a csökkentett nátriumtartalmú étrendnek, vagy pedig önmagában a kálium az, ami számít.

A nátriummennyiség csökkentésére és a kálium növelésére vonatkozó ajánlás a magas vérnyomás kockázatának csökkentésére irányuló, jól bevált életmódbeli módosítás. A káliumban gazdag paradicsom fogyasztásának növelése az egyik hatékony módja az étrendben szereplő kálium mennyiségének növelésére. A kálium mellett a paradicsom jó likopinforrás is. A likopin egy karotinoid, amelynek számos előnyös hatása van a szív- és érrendszerre, többek között antioxidáns, gyulladáscsökkentő, aterogén és trombocitaellenes hatással rendelkezik. A kutatások azt mutatják, hogy ezek a tulajdonságok a likopinnak jelentős vérnyomáscsökkentő tulajdonságokat is kölcsönöznek.

A paradicsom a szívbarát étrend része

Bár nem sok olyan randomizált klinikai vizsgálat létezik, amely kifejezetten a paradicsomot vizsgálta volna a magas vérnyomás kockázatának csökkentése szempontjából, valószínű, hogy kálium- és likopintartalmának köszönhetően mégis jelentős szerep jut neki.

A szóban forgó tanulmány azonban korlátozott, mivel megfigyeléses jellegű voltA paradicsom napi fogyasztásának azonban nincsenek ismert hátrányai vagy negatív hatásai.

Számos klinikai vizsgálat foglalkozik a vérnyomáscsökkentő étrenddel, köztük a mediterrán étrenddel. Ezek az adatok a magas gyümölcs-, zöldség- és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étkezési szokások szerepét támasztják alá a vérnyomáscsökkentés érdekében. Természetesen a napi egy paradicsom beiktatása az étrendbe önmagában nem csökkenti a vérnyomást. Fontos, hogy kiegyensúlyozott, szívbarát étrend részeként építsük be a teljes kiőrlésű gabonaféléket, hüvelyeseket és egészséges zsírokat tartalmazó étrendbe.

A magas káliumtartalmú élelmiszerek változatos fogyasztása szintén segíthet abban, hogy biztosítsuk a káliumszükségletet, miközben szervezetünk vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal is feltöltődik.

„A legjobb vérnyomáscsökkentő étrend az, amelyet valaki hosszú távon is be tud tartani. A testmozgás is nagyon fontos, talán még fontosabb, mint az étrend” – mondta Katz.


További káliumban gazdag élelmiszerek, amelyek a szívbarát, vérnyomáscsökkentő étrend részét képezik:

  • Avokádó
  • Joghurt
  • Banán
  • Narancs és narancslé
  • Spenót
  • Mazsola
  • Tonhal
  • Cékla

A túl sok kálium káros lehet a vesebetegségben szenvedők számára, ami gyakran előfordul a magas vérnyomással küzdőknél. A vese felelős a kálium eltávolításáért a vérből, és ha a vese nem képes hatékonyan ellátni ezt a feladatot, az hiperkalémiához vezethet, ami a szervezetben felhalmozódó káliummal kapcsolatos, súlyos állapot.

Forrás: https://www.health.com/eating-more-tomatoes-lower-blood-pressure-8414846

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XIV. – Paradicsom hajtatása, IV. rész

2024. március 21. 11:10

A fűtés nélküli fóliasátrakban a klíma szabályozására (fényviszonyok, hőmérséklet, levegő összetétel, páratartalom) az üvegházakhoz képest kevés lehetősége van a kertésznek.

Miként neveljem a paradicsompalántákat, hogy ne legyenek gyengék, megnyúltak?

2023. március 30. 04:37

Paradicsompalánták nevelésébe fogtam, életemben először, cérna vékonyak lettek. Lakásban vannak, hogyan neveljem, hogy fel is tudjam használni őket majd a kertben?

Íme a lila paradicsom, az új dizájner szuper-gyümölcs

2022. április 14. 14:03

Bármely paradicsomfajta átalakítható, ráadásul a lila íze pontosan ugyanolyan, mint a kiindulási fajtáé.

Magyar innováció hozhat áttörést a paradicsomokat támadó egyik vírus ellen

2022. május 24. 17:42

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a MATE biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben.