Életmód, gasztronómia

Adjon új életet a kávézaccnak!

Agrofórum Online

Sokunknak jelenti a nap fénypontját egy frissen lefőtt kávé, a nyomában maradó szerves anyag viszont automatikusan a szemetesben végzi. Érdemes nézőpontot váltani és értékes alapanyagként tekinteni a kávézaccra.

Ön mennyi kávét fogyaszt egy nap? Számítások szerint egy átlagos háztartásban havi közel 1 kg kávézacc keletkezik, amely újra felhasználható, mégpedig változatos módokon. 

A fő felhasználási területe természetesen a kert, ahol kiváló szerves trágyaként szolgál. A zaccnak ugyanis a nitrogén és szén mellett magas a foszfor-, kálium, kalcium-, magnézium- és kéntartalma, valamint aminosavak és más szerves savak, illetve koffein is gazdagítja.

Érdemes belegondolni, hogy mennyit spórolhatunk, ha a boltokban kapható, kifejezetten drága mű- és szerves trágyák helyett a kávézaccal gazdagított komposztot szórjuk a növények alá. 

Önmagában használva különösen jót tesz a föld pH-értékére kényes növényeknek, mint például a hortenzia, mivel enyhén savanyú kémhatású, és a talajnedvességet is sokáig magában tartja. Mulcsként alkalmazva erős szaga és a koffein távol tartja a növényektől a hangyákat, sőt egyesek szerint az idegen macskák sem szeretik illemhelyként használni a kávézaccal felszórt kiskertet.

Ha pedig nincs kertje, nyugodtan tehet a kávézaccból a szobanövények alá is.

Érdemes próbát tenni a zaccal egyből a konyhában is. Mivel semlegesíti a szagokat, rakhatjuk egyenesen a hűtőbe, vagy kipróbálhatjuk a kellemetlen szagú műanyag ételesdobozokban. A kezünket pedig a hagymaszagtól szabadítja meg. A füstösebb ízeket kedvelők a sütni való húst is átdörgölhetik vele, egy rongyba csomagolva pedig az edényekre ragadt ételmaradékot dörzsölhetjük le a zaccal.

A fürdőszobában is használhatjuk a kávézaccot, arcpakolásként a benne lévő antioxidánsok jó hatással vannak a bőrre, arc- és testradírként pedig kevés kókusz- vagy olívaolaj hozzáadásával használhatjuk. És akár szó szerint a hajunkra kenhetjük: ugyanis a benne lévő koffein elősegíti a hajnövekedést. 

A kávézacc újrahasznosításával tehát mindenki jól jár: Ön, a pénztárcája, a növényei, és akkor az olyan nemesebb célokról, mint a természetes környezet védelme és a fenntarthatóság, még nem is beszéltünk. Érdemes kipróbálni, hiszen mindig kéznél van, csak egy finom kávét kell főzni hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Eldobni az ekét?

2019. július 30. 11:54

Lajos Mihállyal, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk a talajműveléssel kapcsolatos társadalmi véleményekről, szakmai félreértésekről és mindezek jelentőségéről.

Tovább élénkül a vita a német bioüzemanyagokról

2023. február 5. 08:43

Németországban évente körülbelül 3 millió tonna biodízelt kevernek össze fosszilis dízelolajjal, és az állati takarmányt is repce feldolgozásával állítják elő.

Ötödik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó - szerb kollégáival tárgyalt Nagy István agrárminiszter

2019. április 21. 09:18

A tárgyalás legfontosabb témái az állat- és növényegészségügyi hatósági együttműködés, az agrár-élelmiszergazdaságra, az agrárdigitalizációra és a precíziós gazdálkodásra, valamint a GMO-mentes mezőgazdaságra vonatkozó együttműködés voltak.

Dunazugi Denevérkutató Program - 22 denevérfaj él a Pilisi Parkerdő területén

2019. június 9. 11:35

A denevérek az erdő természetességének indikátorai, emblematikus jelölő fajok. Az utóbbi két évtized során erdőlakó denevéreink egyre kedvezőtlenebb helyzetbe kerültek. Megmaradt állományaik rendkívül sérülékennyé váltak, melynek egyik fő oka, hogy szaporodó kolóniáikról, azok helyzetéről nem áll elegendő információ a rendelkezésre.