Életmód, gasztronómia

Adjon új életet a kávézaccnak!

Agrofórum Online

Sokunknak jelenti a nap fénypontját egy frissen lefőtt kávé, a nyomában maradó szerves anyag viszont automatikusan a szemetesben végzi. Érdemes nézőpontot váltani és értékes alapanyagként tekinteni a kávézaccra.

Ön mennyi kávét fogyaszt egy nap? Számítások szerint egy átlagos háztartásban havi közel 1 kg kávézacc keletkezik, amely újra felhasználható, mégpedig változatos módokon. 

A fő felhasználási területe természetesen a kert, ahol kiváló szerves trágyaként szolgál. A zaccnak ugyanis a nitrogén és szén mellett magas a foszfor-, kálium, kalcium-, magnézium- és kéntartalma, valamint aminosavak és más szerves savak, illetve koffein is gazdagítja.

Érdemes belegondolni, hogy mennyit spórolhatunk, ha a boltokban kapható, kifejezetten drága mű- és szerves trágyák helyett a kávézaccal gazdagított komposztot szórjuk a növények alá. 

Önmagában használva különösen jót tesz a föld pH-értékére kényes növényeknek, mint például a hortenzia, mivel enyhén savanyú kémhatású, és a talajnedvességet is sokáig magában tartja. Mulcsként alkalmazva erős szaga és a koffein távol tartja a növényektől a hangyákat, sőt egyesek szerint az idegen macskák sem szeretik illemhelyként használni a kávézaccal felszórt kiskertet.

Ha pedig nincs kertje, nyugodtan tehet a kávézaccból a szobanövények alá is.

Érdemes próbát tenni a zaccal egyből a konyhában is. Mivel semlegesíti a szagokat, rakhatjuk egyenesen a hűtőbe, vagy kipróbálhatjuk a kellemetlen szagú műanyag ételesdobozokban. A kezünket pedig a hagymaszagtól szabadítja meg. A füstösebb ízeket kedvelők a sütni való húst is átdörgölhetik vele, egy rongyba csomagolva pedig az edényekre ragadt ételmaradékot dörzsölhetjük le a zaccal.

A fürdőszobában is használhatjuk a kávézaccot, arcpakolásként a benne lévő antioxidánsok jó hatással vannak a bőrre, arc- és testradírként pedig kevés kókusz- vagy olívaolaj hozzáadásával használhatjuk. És akár szó szerint a hajunkra kenhetjük: ugyanis a benne lévő koffein elősegíti a hajnövekedést. 

A kávézacc újrahasznosításával tehát mindenki jól jár: Ön, a pénztárcája, a növényei, és akkor az olyan nemesebb célokról, mint a természetes környezet védelme és a fenntarthatóság, még nem is beszéltünk. Érdemes kipróbálni, hiszen mindig kéznél van, csak egy finom kávét kell főzni hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Négy év múlva érheti el a csúcsot az európai húsfogyasztás

2021. április 1. 05:39

A növényi alternatívák gyors növekedése azzal jár, hogy a hagyományos hús fogyasztása csökkenni kezd majd a jövőben.

Eldobni az ekét?

2019. július 30. 11:54

Lajos Mihállyal, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk a talajműveléssel kapcsolatos társadalmi véleményekről, szakmai félreértésekről és mindezek jelentőségéről.

A Mondelēz európai kekszmárkái csatlakoznak a fenntartható búzatermesztési programhoz

2022. június 30. 17:42

A Mondelēz International törekvése, hogy 2022 végéig minden európai kekszmárkája a Harmony program keretében termelt búzából készüljön.

Bojkottálhatják a brazil beszállítókat az erdőirtások miatt

2021. június 5. 14:40

Az Alditól a Waitrose-ig számos neves üzletlánc, beszállítók és gyártók azzal fenyegetőznek, hogy bojkottálják a brazil termékek beszállítását, amennyiben az ottani törvényhozók nem támogatják az amazóniai esőerdők védelmét szolgáló törvényalkotást.