25℃ 13℃
június 10. Margit, Gréta
Életmód, gasztronómia

Adjon új életet a kávézaccnak!

Agrofórum Online

Sokunknak jelenti a nap fénypontját egy frissen lefőtt kávé, a nyomában maradó szerves anyag viszont automatikusan a szemetesben végzi. Érdemes nézőpontot váltani és értékes alapanyagként tekinteni a kávézaccra.

Ön mennyi kávét fogyaszt egy nap? Számítások szerint egy átlagos háztartásban havi közel 1 kg kávézacc keletkezik, amely újra felhasználható, mégpedig változatos módokon. 

A fő felhasználási területe természetesen a kert, ahol kiváló szerves trágyaként szolgál. A zaccnak ugyanis a nitrogén és szén mellett magas a foszfor-, kálium, kalcium-, magnézium- és kéntartalma, valamint aminosavak és más szerves savak, illetve koffein is gazdagítja.

Érdemes belegondolni, hogy mennyit spórolhatunk, ha a boltokban kapható, kifejezetten drága mű- és szerves trágyák helyett a kávézaccal gazdagított komposztot szórjuk a növények alá. 

Önmagában használva különösen jót tesz a föld pH-értékére kényes növényeknek, mint például a hortenzia, mivel enyhén savanyú kémhatású, és a talajnedvességet is sokáig magában tartja. Mulcsként alkalmazva erős szaga és a koffein távol tartja a növényektől a hangyákat, sőt egyesek szerint az idegen macskák sem szeretik illemhelyként használni a kávézaccal felszórt kiskertet.

Ha pedig nincs kertje, nyugodtan tehet a kávézaccból a szobanövények alá is.

Érdemes próbát tenni a zaccal egyből a konyhában is. Mivel semlegesíti a szagokat, rakhatjuk egyenesen a hűtőbe, vagy kipróbálhatjuk a kellemetlen szagú műanyag ételesdobozokban. A kezünket pedig a hagymaszagtól szabadítja meg. A füstösebb ízeket kedvelők a sütni való húst is átdörgölhetik vele, egy rongyba csomagolva pedig az edényekre ragadt ételmaradékot dörzsölhetjük le a zaccal.

A fürdőszobában is használhatjuk a kávézaccot, arcpakolásként a benne lévő antioxidánsok jó hatással vannak a bőrre, arc- és testradírként pedig kevés kókusz- vagy olívaolaj hozzáadásával használhatjuk. És akár szó szerint a hajunkra kenhetjük: ugyanis a benne lévő koffein elősegíti a hajnövekedést. 

A kávézacc újrahasznosításával tehát mindenki jól jár: Ön, a pénztárcája, a növényei, és akkor az olyan nemesebb célokról, mint a természetes környezet védelme és a fenntarthatóság, még nem is beszéltünk. Érdemes kipróbálni, hiszen mindig kéznél van, csak egy finom kávét kell főzni hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Március 22. - egy napon a Víz világnapja és a Föld órája

2025. március 22. 06:40

Idén különleges alkalom március 22., ugyanis a mindenkori Víz világnapja egy napra esik a Föld órájának napjával. Ez utóbbit minden évben március 3. szombatjára hirdeti meg a Természetvédelmi Világalap (WWF) nemzetközi szervezete.

Óvjuk a környezetet! - Gyűjtőpontok a növényvédő szeres göngyölegek begyűjtésére

2021. május 18. 08:39

Figyeljünk a növényvédelmi csomagolóanyagok megfelelő előkészítésére és amennyiben bizonytalanok vagyunk a kérdéses hulladék leadhatóságát illetően, tájékozódjunk!

Kiemelten fontos a fenntartható halgazdálkodás

2019. október 22. 08:02

A tudatos beavatkozások, a fenntartható gazdálkodás szemléletmódjának elterjesztése szükséges a környezeti változásokból eredő károk megelőzéséhez, a természetes alkalmazkodás megsegítéséhez.

A regionális élelmiszer-termelés környezetvédő és növeli a belföldi hozzáadott értéket

2023. január 11. 08:36

A regionális, helyi élelmiszertermelés nagymértékben csökkenti az élelmiszerek szállítási igényét és ezáltal a károsanyag-kibocsátást is. Emellett a helyben termesztés növeli a belföldi gazdaságban előállított hozzáadott értéket is - írja az osztrák VCÖ közlekedési környezetvédelmi szervezet honlapján kedden megjelent tanulmány.