8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Életmód, gasztronómia

Adjon új életet a kávézaccnak!

Agrofórum Online

Sokunknak jelenti a nap fénypontját egy frissen lefőtt kávé, a nyomában maradó szerves anyag viszont automatikusan a szemetesben végzi. Érdemes nézőpontot váltani és értékes alapanyagként tekinteni a kávézaccra.

Ön mennyi kávét fogyaszt egy nap? Számítások szerint egy átlagos háztartásban havi közel 1 kg kávézacc keletkezik, amely újra felhasználható, mégpedig változatos módokon. 

A fő felhasználási területe természetesen a kert, ahol kiváló szerves trágyaként szolgál. A zaccnak ugyanis a nitrogén és szén mellett magas a foszfor-, kálium, kalcium-, magnézium- és kéntartalma, valamint aminosavak és más szerves savak, illetve koffein is gazdagítja.

Érdemes belegondolni, hogy mennyit spórolhatunk, ha a boltokban kapható, kifejezetten drága mű- és szerves trágyák helyett a kávézaccal gazdagított komposztot szórjuk a növények alá. 

Önmagában használva különösen jót tesz a föld pH-értékére kényes növényeknek, mint például a hortenzia, mivel enyhén savanyú kémhatású, és a talajnedvességet is sokáig magában tartja. Mulcsként alkalmazva erős szaga és a koffein távol tartja a növényektől a hangyákat, sőt egyesek szerint az idegen macskák sem szeretik illemhelyként használni a kávézaccal felszórt kiskertet.

Ha pedig nincs kertje, nyugodtan tehet a kávézaccból a szobanövények alá is.

Érdemes próbát tenni a zaccal egyből a konyhában is. Mivel semlegesíti a szagokat, rakhatjuk egyenesen a hűtőbe, vagy kipróbálhatjuk a kellemetlen szagú műanyag ételesdobozokban. A kezünket pedig a hagymaszagtól szabadítja meg. A füstösebb ízeket kedvelők a sütni való húst is átdörgölhetik vele, egy rongyba csomagolva pedig az edényekre ragadt ételmaradékot dörzsölhetjük le a zaccal.

A fürdőszobában is használhatjuk a kávézaccot, arcpakolásként a benne lévő antioxidánsok jó hatással vannak a bőrre, arc- és testradírként pedig kevés kókusz- vagy olívaolaj hozzáadásával használhatjuk. És akár szó szerint a hajunkra kenhetjük: ugyanis a benne lévő koffein elősegíti a hajnövekedést. 

A kávézacc újrahasznosításával tehát mindenki jól jár: Ön, a pénztárcája, a növényei, és akkor az olyan nemesebb célokról, mint a természetes környezet védelme és a fenntarthatóság, még nem is beszéltünk. Érdemes kipróbálni, hiszen mindig kéznél van, csak egy finom kávét kell főzni hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Zöldítsünk! – De úgy, hogy annak értelme is legyen…

2021. március 4. 07:40

Van értelme, és tényleges haszna a lassan magunk mögött hagyott támogatási ciklusban bevezetett kötelező zöldítésnek?

Cél az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése a mezőgazdaságban

2023. április 17. 14:10

Vitathatatlan az éghajlatváltozás mezőgazdaságot alakító hatása, mellyel a gazdálkodók és a mezőgazdasági ágazat szereplői minden nap szembesülnek.

A metánkibocsátás miatt bírálják az állattenyésztési ágazatot

2022. február 19. 05:36

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az ember által előidézett metánkibocsátás 44%-áért az állattenyésztés a felelős.