13℃ 10℃
május 7. Gizella, Gusztáv, Bendegúz
Életmód, gasztronómia

Betegségeket okozhatnak a konzervek hosszú távon

Agrofórum Online

Egy hormonhatású vegyület tehető felelőssé azért, hogy hosszú távon a konzervekben található ételek betegségeket okozhatnak.

Valószínűleg mindannyiunknál lapul a spájzban néhány doboz konzerv „a szűkösebb időkre”, legyen az paradicsompüré, bab vagy akár tonhal. Ez nem is csoda, a konzerv szinte örök időkig eláll, megspórolunk vele egy csomó munkát, olcsó, ráadásul olyan, sok esetben kifejezetten egészséges ételek fogyasztását is lehetővé teszi, ami a régiónkra vagy az évszakra nem jellemző.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy bár sok tápanyag a főzéssel eltűnik ezekből az ételekből, a szénhidrát, a fehérje és a zsírban oldódó vitaminok megmaradnak.

Akkor hol itt a baj?

Röviden: a baj a csomagolásban rejtőzik. Sok konzervdoboz (a műanyag csomagolóanyagokon túl) tartalmazza a biszfenol A (BPA) nevű vegyületet, amely egyes hormonokra hat, megemelheti a vérnyomást, fokozhatja a rák kockázatát és viselkedési problémákhoz vezethet.

A BPA ugyanis az ösztrogén hormonhoz hasonló felépítésű vegyület, amelyet azért használnak, hogy megakadályozzák a konzervdoboz felületének korrodálódását. Belekerülve az ételbe azonban több tanulmány szerint is agyi és hormonális elváltozásokat okozhat.

A legsúlyosabb problémák a terhes nőknél jelentkeznek. Nő a magzatban a későbbi viselkedési problémák (hiperaktivitás, agresszió), a cukorbetegség, szívbetegségek, májbetegség kockázata.

Bár a BPA a környezetünkben sok helyen előfordul, a fogtöméstől az elektronikai cikkekig, igazán gondot csak a konzervekkel elfogyasztva okoz. Akár napi egy konzerv is 24%-kal megnövelheti a BPA szintjét a vizeletben, többdoboznyi pedig 54%-kal.

Mennyi a biztonságos mérték?

Bár pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, azt feltételezik, hogy már 1-2 mg testtömegkilogrammonként okozhat negatív elváltozást a szervezetben, a 3 évnél fiatalabb csecsemőknek szánt élelmiszerek esetében pedig be is tiltották a BPA-t tartalmazó csomagolást.

Nagyjából a konzervek 10%-ánál használnak BPA-t, az Egyesült Államokban ugyanakkor 3-ból 2 konzervben megtalálható, és a lakosság több mint 90%-ának a vizeletében kimutatható. Ennek tudatában a szakemberek tanácsa az, hogy amikor csak tehetjük, kerüljük a konzerv- és feldolgozott ételeket, keressük inkább a friss vagy fagyasztott termékeket a boltokban.

Mostantól inkább ne vegyünk konzerveket?

Erről azért nincs szó, át kell gondolni a lehetőségeket. Sok konzerv tartalmaz túlzott mennyiségű konyhasót, ami szintén egészségkárosító hatású, viszont mellettük szól magas tápanyagtartalmuk és könnyű kezelhetőségük.

Napi 1 doboz konzerv, főleg ami jó minőségű ételt tartalmaz, több előnnyel jár, mint hátránnyal. Vannak már olyan adatbázisok is, amelyek megmutatják, hogy egyes márkák tartalmaznak-e BPA-t vagy sem. A legjobb tanács az, hogy mérlegeljünk, mert a szélsőségek sosem vezetnek optimális eredményhez.

(Fotó: goodlynx/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Rejtély: pusztulnak a madarak, de nem a madárinfluenzától Alsó-Bajorországban

2024. augusztus 12. 14:40

Nem madárinfluenza-eredetű madárpusztulást tapasztaltak Németországban. A hatóságok még keresik a több száz madár elhullásának okát.

Gombafertőzés veszélye a kalászosokban!

2023. március 31. 06:36

Már a tél során aggódva figyelhettük, hogy egyes gombabetegségek az enyhe téli időjárás miatt hogyan maradnak sértetlenek, vagy éppen hogyan jelennek meg egyre újabb és újabb tüneteik a búza és árpaállományokban.

Meg lehet-e előzni a pincében raktározott gyümölcsök romlását?

2022. november 15. 04:36

Kertemből származó almám, körtém és birseim vannak rekeszekben betárolva a pincében. Meg lehet-e előzni a pincében raktározott gyümölcsök romlását? Ha igen, hogyan?

Egy tucat hasznos tipp a szúnyogok ellen

2023. július 7. 07:10

Habár jelenleg (még) nyugodtak lehetünk, hiszen a hazánkban élő szúnyogfajok csípése „csupán” viszketést okoz, nem tudunk ennek feltétlenül örülni. Nézzük tehát, mit tehetünk a csípés elkerülésének az érdekében.