Életmód, gasztronómia

Carbonara spagetti sárga cukkinivel

Agrofórum Online

Idén ültettünk először sárga cukkinit a kertünkben. Izgatottan vártam, hogy milyen és mennyi termés lesz a kis palántán.

Még be sem ért, a fejemben már burjánzottak a cukkinis receptek. Ezek közül mutatok most Nektek egyet. Bátorítalak Titeket, hogy újítsatok, akár a jól bevált receptjeitekben is!

Carbonara spagetti sárga cukkinivel

 

 

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg penne
  • 2 közepes méretű sárga cukkini (természetesen zöld is lehet)
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 db tojássárgája
  • 1,5 evőkanál olívaolaj
  • fekete bors
  • 5 dl főzőtejszín
  • 15 dkg parmezán sajt
  • 5-6 szál kakukkfű

Elkészítés:

A pennét sós vízben al dente-re (jelentése: nem teljesen puhára van megfőzve) főzzük. A tészta sós vizéből hagyjunk meg egy keveset, mert ez még kelleni fog a későbbiekben.

Olívaolajon megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, később mellé tesszük a szintén apróbb darabokra vágott cukkinit. Ezután megfűszerezzük; sót, borsot és kakukkfüvet szórunk rá.

A 2 tojássárgáját a főzőtejszínnel jól összekeverjük, és belereszelünk kb 2 púpozott kanálnak megfelelő parmezán sajtot. (Akinek esetleg nincs masszív, strapabíró reszelője, annak ajánlom a reszelve kapható sajtot, mert olykor nem egyszerű a parmezánnal bánni.)

A tésztát alacsony lángon összekeverjük a cukkinis-szalonnál alappal. Ezt követően levesszük a gázról.

Ha már kicsit kihűlt, hozzáadjuk a tojásos-tejszínes keverékünket, és a félretett tésztavízből egy keveset.

A végén az egészet összekeverjük. Ízlés szerint szórhatunk még rá kakukkfüvet.

Melegen, parmezánnal megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

Borkrémleves

2018. december 19. 03:47

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.

Harangvirág: Minden amit tudni kell

2023. május 21. 07:38

Már februártól kezdve vehetünk ajándékba lila vagy fehér virágú harangvirágot a virágboltokban, amiben hónapokon keresztül gyönyörködhetünk. A nyár közeledtével egyre több harangvirág-fajjal és -fajtával találkozhatunk az üzletekben – de nem mindegy, melyiket hova ültetjük a kertbe!

A kenyér íze

2018. október 1. 12:33

A közelgő vetésidőben a végtermékről szólni logikátlannak tűnik. A kenyér íze elsősorban a pékeken, a tésztakészítésen, meg a sütési technológián múlik. Azért az sem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, milyen agrotechnikát alkalmazunk és máris eljutottunk a vetéshez. Így formálódik a Jóisten ege alatt a kenyér íze; vetéstől aratásig.

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra I. rész

2018. május 28. 07:57

Mit tehetünk, hogy örökzöld társaink is bírják ezt a szélsőséges időjárást: a kiborító meleget, a rendszertelenül érkező csapadékot, a párás napokat?