22℃ 11℃
április 29. Péter, Katalin, Roberta
Életmód, gasztronómia

Csicseriborsóból gluténmentes zsemle

Agrofórum Online

Akinek a családjában van lisztérzékeny gyerek vagy felnőtt, pontosan tudja, mekkora kihívás jó állagú, egészséges, tartósítószer-mentes péksüteményeket sütni.

Mert bár a boltokban sokfélét lehet kapni, ezek ára elképesztő – egy jobb minőségű, 4 zsemlét tartalmazó csomag 1200 forint, ez, összehasonlítva a hagyományos zsemle árával, már-már sokkoló. Ugyanakkor egyre több a lisztérzékeny és a glutént nehezen emésztő ember, akiknek szükségük lenne megfizethető alternatívákra.

Egészséges, olcsó, gluténmentes – kell ennél több?

Itt jön a képbe a csicseriborsó, amely gluténmentes, magas zsír-, rost- és fehérjetartalmú (így diétázóknak is tökéletes), nem is drága és pofonegyszerűen lehet zsemlét sütni belőle. Nem is keveset: 240 gramm csicseriborsóból 6-8 magos zsemle jön ki, ami ráadásul sokáig friss marad.

Csicseriborsót szinte minden élelmiszerboltban árulnak nyersen és konzervformában is. Ha nyersen vesszük meg, egy éjszakára be kell áztatni (legalább 10 órára), ha konzerv formájában vásároljuk meg, elég aprítóba tenni és pépesíteni. Ez az alap, amiből kiindulunk, ezt használjuk kvázi hagyományos liszt helyett.

Az alábbi recept 100 gramm csicseriborsóból készült – a mennyiséget értelemszerűen növelni kell annak megfelelően, mennyi csicseriborsót használunk. Konzerv esetén, ami általában 240 gramm csicseriborsót tartalmaz, 2,4-es szorzót használunk.

Csicseriborsó-zsemle

Hozzávalók:

100 g száraz csicseriborsó, víz, 1 teáskanál szódabikarbóna ecettel, 2 evőkanál útifűmaghéj, 2 teáskanál fűszer (pl. petrezselyem, kapor, majoránna), 2 evőkanál olívaolaj, 100 ml víz. A hempergetéshez: lenmag vagy szezámmag.

Elkészítés:

1. A csicseriborsót beáztatjuk 10 órára, majd leöblítjük, lecsepegtetjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd botmixerrel pépesítjük az egészet. Ezután pihenni hagyjuk kb. 10 percet (az útifűmag fel fog puffadni benne).


2. Amikor látjuk, hogy a tésztánk összeállt, olívaolajos kézzel zsemléket gyúrunk belőle (6-8 db lesz 250 g csicseriborsóból), és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejüket magokkal megszórjuk (vagy a zsemléket belehempergetjük egy tányérba, amibe előzőleg beleszórtuk a magokat), majd előmelegített sütőben 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük őket.

A recept pontos elkészítését bemutató videó itt tekinthető meg.

Aki ennél masszívabb, tömörebb vagy laktatóbb zsemlére vágyik, feldúsíthatja a tésztát némi gluténmentes zabpehellyel, úgy még ropogósabb, jobb állagú péksütemény lesz a végeredmény.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Rejtélyes növényegészségügyi probléma támadja a csicseriborsót

2024. május 5. 10:10

A furcsa tünetek a levélcsúcs klorózistól és hervadástól egészen a növény teljes elhalásáig terjednek a csicseriborsónál.

Hogyan termesszünk csicseriborsót?

2022. február 17. 05:10

Megpróbálkozom csicseriborsó nevelésével a kertemben. Mennyire tér el a termesztése a közismert zöldborsóétól?

A csicseriborsó gyomirtása

2019. február 20. 11:34

Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – December

2023. december 8. 13:10

Bár télen kevesebb lehetőségünk van friss idényzöldségeket és -gyümölcsöket fogyasztanunk, hála az égnek a táblázatunk mégsem ürült ki mostanra sem, válogassunk a jelenlegi készletből!