Életmód, gasztronómia

Csicseriborsóból gluténmentes zsemle

Agrofórum Online

Akinek a családjában van lisztérzékeny gyerek vagy felnőtt, pontosan tudja, mekkora kihívás jó állagú, egészséges, tartósítószer-mentes péksüteményeket sütni.

Mert bár a boltokban sokfélét lehet kapni, ezek ára elképesztő – egy jobb minőségű, 4 zsemlét tartalmazó csomag 1200 forint, ez, összehasonlítva a hagyományos zsemle árával, már-már sokkoló. Ugyanakkor egyre több a lisztérzékeny és a glutént nehezen emésztő ember, akiknek szükségük lenne megfizethető alternatívákra.

Egészséges, olcsó, gluténmentes – kell ennél több?

Itt jön a képbe a csicseriborsó, amely gluténmentes, magas zsír-, rost- és fehérjetartalmú (így diétázóknak is tökéletes), nem is drága és pofonegyszerűen lehet zsemlét sütni belőle. Nem is keveset: 240 gramm csicseriborsóból 6-8 magos zsemle jön ki, ami ráadásul sokáig friss marad.

Csicseriborsót szinte minden élelmiszerboltban árulnak nyersen és konzervformában is. Ha nyersen vesszük meg, egy éjszakára be kell áztatni (legalább 10 órára), ha konzerv formájában vásároljuk meg, elég aprítóba tenni és pépesíteni. Ez az alap, amiből kiindulunk, ezt használjuk kvázi hagyományos liszt helyett.

Az alábbi recept 100 gramm csicseriborsóból készült – a mennyiséget értelemszerűen növelni kell annak megfelelően, mennyi csicseriborsót használunk. Konzerv esetén, ami általában 240 gramm csicseriborsót tartalmaz, 2,4-es szorzót használunk.

Csicseriborsó-zsemle

Hozzávalók:

100 g száraz csicseriborsó, víz, 1 teáskanál szódabikarbóna ecettel, 2 evőkanál útifűmaghéj, 2 teáskanál fűszer (pl. petrezselyem, kapor, majoránna), 2 evőkanál olívaolaj, 100 ml víz. A hempergetéshez: lenmag vagy szezámmag.

Elkészítés:

1. A csicseriborsót beáztatjuk 10 órára, majd leöblítjük, lecsepegtetjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd botmixerrel pépesítjük az egészet. Ezután pihenni hagyjuk kb. 10 percet (az útifűmag fel fog puffadni benne).


2. Amikor látjuk, hogy a tésztánk összeállt, olívaolajos kézzel zsemléket gyúrunk belőle (6-8 db lesz 250 g csicseriborsóból), és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejüket magokkal megszórjuk (vagy a zsemléket belehempergetjük egy tányérba, amibe előzőleg beleszórtuk a magokat), majd előmelegített sütőben 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük őket.

A recept pontos elkészítését bemutató videó itt tekinthető meg.

Aki ennél masszívabb, tömörebb vagy laktatóbb zsemlére vágyik, feldúsíthatja a tésztát némi gluténmentes zabpehellyel, úgy még ropogósabb, jobb állagú péksütemény lesz a végeredmény.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A csicseriborsó gyomirtása

2019. február 20. 11:34

Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.

Hogyan termesszünk csicseriborsót?

2022. február 17. 05:10

Megpróbálkozom csicseriborsó nevelésével a kertemben. Mennyire tér el a termesztése a közismert zöldborsóétól?

Vírusfertőzött csicseriborsó: miért fontos tudni róla?

2025. március 6. 08:10

Németországban most először azonosították a borsó nekrózisos sárga törpülés vírust (PNYDV) csicseriborsóban.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – December

2023. december 8. 13:10

Bár télen kevesebb lehetőségünk van friss idényzöldségeket és -gyümölcsöket fogyasztanunk, hála az égnek a táblázatunk mégsem ürült ki mostanra sem, válogassunk a jelenlegi készletből!