25℃ 17℃
június 11. Barnabás, Barangó
Életmód, gasztronómia

Csicseriborsóból gluténmentes zsemle

Agrofórum Online

Akinek a családjában van lisztérzékeny gyerek vagy felnőtt, pontosan tudja, mekkora kihívás jó állagú, egészséges, tartósítószer-mentes péksüteményeket sütni.

Mert bár a boltokban sokfélét lehet kapni, ezek ára elképesztő – egy jobb minőségű, 4 zsemlét tartalmazó csomag 1200 forint, ez, összehasonlítva a hagyományos zsemle árával, már-már sokkoló. Ugyanakkor egyre több a lisztérzékeny és a glutént nehezen emésztő ember, akiknek szükségük lenne megfizethető alternatívákra.

Egészséges, olcsó, gluténmentes – kell ennél több?

Itt jön a képbe a csicseriborsó, amely gluténmentes, magas zsír-, rost- és fehérjetartalmú (így diétázóknak is tökéletes), nem is drága és pofonegyszerűen lehet zsemlét sütni belőle. Nem is keveset: 240 gramm csicseriborsóból 6-8 magos zsemle jön ki, ami ráadásul sokáig friss marad.

Csicseriborsót szinte minden élelmiszerboltban árulnak nyersen és konzervformában is. Ha nyersen vesszük meg, egy éjszakára be kell áztatni (legalább 10 órára), ha konzerv formájában vásároljuk meg, elég aprítóba tenni és pépesíteni. Ez az alap, amiből kiindulunk, ezt használjuk kvázi hagyományos liszt helyett.

Az alábbi recept 100 gramm csicseriborsóból készült – a mennyiséget értelemszerűen növelni kell annak megfelelően, mennyi csicseriborsót használunk. Konzerv esetén, ami általában 240 gramm csicseriborsót tartalmaz, 2,4-es szorzót használunk.

Csicseriborsó-zsemle

Hozzávalók:

100 g száraz csicseriborsó, víz, 1 teáskanál szódabikarbóna ecettel, 2 evőkanál útifűmaghéj, 2 teáskanál fűszer (pl. petrezselyem, kapor, majoránna), 2 evőkanál olívaolaj, 100 ml víz. A hempergetéshez: lenmag vagy szezámmag.

Elkészítés:

1. A csicseriborsót beáztatjuk 10 órára, majd leöblítjük, lecsepegtetjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd botmixerrel pépesítjük az egészet. Ezután pihenni hagyjuk kb. 10 percet (az útifűmag fel fog puffadni benne).


2. Amikor látjuk, hogy a tésztánk összeállt, olívaolajos kézzel zsemléket gyúrunk belőle (6-8 db lesz 250 g csicseriborsóból), és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejüket magokkal megszórjuk (vagy a zsemléket belehempergetjük egy tányérba, amibe előzőleg beleszórtuk a magokat), majd előmelegített sütőben 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük őket.

A recept pontos elkészítését bemutató videó itt tekinthető meg.

Aki ennél masszívabb, tömörebb vagy laktatóbb zsemlére vágyik, feldúsíthatja a tésztát némi gluténmentes zabpehellyel, úgy még ropogósabb, jobb állagú péksütemény lesz a végeredmény.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Hogyan termesszünk csicseriborsót?

2022. február 17. 05:10

Megpróbálkozom csicseriborsó nevelésével a kertemben. Mennyire tér el a termesztése a közismert zöldborsóétól?

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – December

2023. december 8. 13:10

Bár télen kevesebb lehetőségünk van friss idényzöldségeket és -gyümölcsöket fogyasztanunk, hála az égnek a táblázatunk mégsem ürült ki mostanra sem, válogassunk a jelenlegi készletből!

Rejtélyes növényegészségügyi probléma támadja a csicseriborsót

2024. május 5. 10:10

A furcsa tünetek a levélcsúcs klorózistól és hervadástól egészen a növény teljes elhalásáig terjednek a csicseriborsónál.

A csicseriborsó gyomirtása

2019. február 20. 11:34

Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.