Életmód, gasztronómia

Egy virágkötészet napi tevékenységei I. rész

Agrofórum Online

Egy virágüzletben a virágkötőknek, eladóknak számos háttérmunkájuk van abban, hogy a vásárlók szép, egészséges, tartós növényt vigyenek haza otthonukba. Mi sem elkeserítőbb, mint egy másnapra összefonnyadt, lesárgult virág, amiért még fizettünk is. A mai cikkben összefoglaltam azokat a tennivalókat, amelyekkel a szakmabeliek reggeltől estig foglalkoznak a minőségi áru érdekében, és amelyeket mi is megfogadhatunk házi praktikaként.

A gyökeres növények tartásáról…

1. Betegségek felismerése

Vannak olyan betegségek, amelyek alapvetően nem rontják a növény minőségét és eltarthatóságát. Ám érdemes néhány tünettel tisztában lennünk, ami megrövidítheti az életét a pompázó virágoknak. A virágüzletbe nem kerül be, vagy ha már bekerült, kezelve van az a növény, amelyen fertőzés nyomai láthatók, alulról felfelé sárgulnak, hullanak a levelek vagy szirmok, ezzel is megakadályozva a továbbterjedést.

2. Megfelelő környezet kialakítása

Miután beérkeznek az üzletbe a palánták, cserepes növények vagy vágott virágok, első fontos feladat a számukra megfelelő környezet kialakítása. Mivel valószínűleg nagy tételben érkeztek, ezért tárolás és szállítás alatt összenyomódhattak, kiszáradhattak, esetleg sötétben lehettek, vagy egyesével voltak csomagolva. Bontsuk ki a csomagolásból, öntözzük meg, válasszuk szét egymástól legalább annyira, hogy a levegő átjárja. Ezzel a betegségek kialakulását és terjedését is megelőzhetjük. Fontos ismernünk az igényeiket, s ennek megfelelően napra, árnyékba, ablakba, akár fűtőtestre helyezni őket. A palántákat edzik, hiszen a vevők ezeket egyből kiültetik, és lehetséges, hogy előtte zárt, sötét tárolóban voltak elhelyezve. Napközben szabad levegőn tartják, megfelelő térállással.

3. Egyéb igények

Magasabb páratartalmat alakíthatunk ki a padozat nedvesítésével, de modernebb helyeken párásító berendezések is akadnak erre a célra. Elengedhetetlen az öntözés, de nem mindegy, hogyan és milyen mértékben. A levelek típusa és annak szőrözöttsége a döntő tényező: ne permetezzük vagy öntözzük a pikkelyes vagy szőrös levelű növények ezen részeit. Törekedjünk a víz minél korábbi felszáradására a levél tövénél és felszínén, ennek eleget téve napközben, a magasabb hőmérsékletű időszakban javasolt ez a művelet, mellyel a rothadásos tünetek megjelenését akadályozzuk meg.

4. Tápanyag-utánpótlás

Az egyik legtipikusabb eset növényvásárlás során: a boltokban tündököl, otthon néhány nap után sárgul vagy fonnyad. Gyanítjuk, hogy selejtet vettünk, felháborodunk és többé nem megyünk abba a üzletbe. Holott egy kis utánajárással megmenthetjük az egyébként is menthető helyzetet. A palántákat nevelés és tárolás alatt tápoldatozzák a megfelelő fejlődés érdekében. Ám ezek a tápanyagok a kicsi cserepekben 7-10 nap alatt felhasználódnak, ezért pótolni kell az üzletben vagy akár otthonunkban, ha indokolt. Bár minden egyed más és más igényű, alapvetően a virágos növények káliumigényesek, míg a levéldísznövények a nitrogénben gazdag oldattól fejlődnek. Nyugalmi szakaszban elegendő 2-4 hetente, de a fejlődés aktív idején érdemes 7-10 naponta tápoldatozni. Ha szükséges, ültessük át őket kb. 2-4 cm-rel nagyobb edénybe, ahol már megfelelő hely akad számukra, de nem is túl nagy a begyökeresedéshez.

A következő cikkből kiderül, milyen munkával jár a vágott virágok élettartamának növelése.

Felhasznált irodalom: Tóth Imre – Dísznövényismeret virágkötőknek, 2000., Mezőgazda Kiadó

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tűzifa károsíthatja is a kályhánkat, kevesen vannak tisztában ezzel

2025. december 8. 16:10

A tűzgyújtásnak megvan a maga „trükkje”, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni, ha a kályhánkat, kandallónkat, kazánunkat hosszú távon szeretnénk megbízhatóan használni.

Bámulatos, mire képes a hagymahéj tea – próbálja ki!

2025. december 8. 07:10

Ki gondolta volna, hogy a konyhai hulladéknak hitt hagymahéj decemberben az egyik legkeresettebb természetes erősítővé válik?

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

A talaj káliumtartalma - aszályos évjáratokban megnő a káliumellátottság jelentősége

2022. január 10. 05:36

A megfelelő káliumellátottság javítja a nitrogénreakciót, gazdaságosabb lesz a nitrogén felhasználás. Aszályos évjáratokban pedig különösen megnő a felvehető kálium mennyiségének jelentősége.

Szójatermesztés - mint egy kényelmes karosszékben

2024. január 31. 11:40

Az utóbbi időben kissé „felemásra” sikeredett a szója megítélése: egyszerű termesztéstechnológia, a környezeti tényezőkkel szembeni tolerancia, jó értékesíthetőség stb. Ugyanakkor a rutinos termesztők tudják, ahhoz, hogy a végeredmény pozitív előjelű legyen sok buktatón kell túllépni.

Az ipari paradicsomtermesztés hazai és nemzetközi helyzete

2018. november 24. 12:36

Az írás az ipari paradicsom termesztésének globális helyzetével és a fontosabb termesztéstechnológiai elemek ismertetésével foglalkozik.

Megállítható a kövecsesség kialakulása a körtében?

2019. február 27. 05:36

Gy. Gábor kérdése: A 10 éves Bosc kobak és Vilmos körte fám minden évben rendesen termett, azonban 2 éve egyre nagyobb mértékű a kövecsesedés. 2018-ban már egy ép gyümölcs nem volt. Megállítható ez permetezéssel? Vagy felesleges és érdemesebb kivágni, újat telepíteni?