Életmód, gasztronómia

Egy virágkötészet napi tevékenységei I. rész

Agrofórum Online

Egy virágüzletben a virágkötőknek, eladóknak számos háttérmunkájuk van abban, hogy a vásárlók szép, egészséges, tartós növényt vigyenek haza otthonukba. Mi sem elkeserítőbb, mint egy másnapra összefonnyadt, lesárgult virág, amiért még fizettünk is. A mai cikkben összefoglaltam azokat a tennivalókat, amelyekkel a szakmabeliek reggeltől estig foglalkoznak a minőségi áru érdekében, és amelyeket mi is megfogadhatunk házi praktikaként.

A gyökeres növények tartásáról…

1. Betegségek felismerése

Vannak olyan betegségek, amelyek alapvetően nem rontják a növény minőségét és eltarthatóságát. Ám érdemes néhány tünettel tisztában lennünk, ami megrövidítheti az életét a pompázó virágoknak. A virágüzletbe nem kerül be, vagy ha már bekerült, kezelve van az a növény, amelyen fertőzés nyomai láthatók, alulról felfelé sárgulnak, hullanak a levelek vagy szirmok, ezzel is megakadályozva a továbbterjedést.

2. Megfelelő környezet kialakítása

Miután beérkeznek az üzletbe a palánták, cserepes növények vagy vágott virágok, első fontos feladat a számukra megfelelő környezet kialakítása. Mivel valószínűleg nagy tételben érkeztek, ezért tárolás és szállítás alatt összenyomódhattak, kiszáradhattak, esetleg sötétben lehettek, vagy egyesével voltak csomagolva. Bontsuk ki a csomagolásból, öntözzük meg, válasszuk szét egymástól legalább annyira, hogy a levegő átjárja. Ezzel a betegségek kialakulását és terjedését is megelőzhetjük. Fontos ismernünk az igényeiket, s ennek megfelelően napra, árnyékba, ablakba, akár fűtőtestre helyezni őket. A palántákat edzik, hiszen a vevők ezeket egyből kiültetik, és lehetséges, hogy előtte zárt, sötét tárolóban voltak elhelyezve. Napközben szabad levegőn tartják, megfelelő térállással.

3. Egyéb igények

Magasabb páratartalmat alakíthatunk ki a padozat nedvesítésével, de modernebb helyeken párásító berendezések is akadnak erre a célra. Elengedhetetlen az öntözés, de nem mindegy, hogyan és milyen mértékben. A levelek típusa és annak szőrözöttsége a döntő tényező: ne permetezzük vagy öntözzük a pikkelyes vagy szőrös levelű növények ezen részeit. Törekedjünk a víz minél korábbi felszáradására a levél tövénél és felszínén, ennek eleget téve napközben, a magasabb hőmérsékletű időszakban javasolt ez a művelet, mellyel a rothadásos tünetek megjelenését akadályozzuk meg.

4. Tápanyag-utánpótlás

Az egyik legtipikusabb eset növényvásárlás során: a boltokban tündököl, otthon néhány nap után sárgul vagy fonnyad. Gyanítjuk, hogy selejtet vettünk, felháborodunk és többé nem megyünk abba a üzletbe. Holott egy kis utánajárással megmenthetjük az egyébként is menthető helyzetet. A palántákat nevelés és tárolás alatt tápoldatozzák a megfelelő fejlődés érdekében. Ám ezek a tápanyagok a kicsi cserepekben 7-10 nap alatt felhasználódnak, ezért pótolni kell az üzletben vagy akár otthonunkban, ha indokolt. Bár minden egyed más és más igényű, alapvetően a virágos növények káliumigényesek, míg a levéldísznövények a nitrogénben gazdag oldattól fejlődnek. Nyugalmi szakaszban elegendő 2-4 hetente, de a fejlődés aktív idején érdemes 7-10 naponta tápoldatozni. Ha szükséges, ültessük át őket kb. 2-4 cm-rel nagyobb edénybe, ahol már megfelelő hely akad számukra, de nem is túl nagy a begyökeresedéshez.

A következő cikkből kiderül, milyen munkával jár a vágott virágok élettartamának növelése.

Felhasznált irodalom: Tóth Imre – Dísznövényismeret virágkötőknek, 2000., Mezőgazda Kiadó

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tápanyag-utánpótlás – vízhiányos időszakban!

2019. március 18. 11:36

Ez az év is hasonlóan indul, mint a tavalyi – komoly aszállyal –, a csapadékhiány sok helyen már a 200 mm-t is eléri. Ez azt jelenti, hogy sokkal jobban oda kell figyelni a növényeinkre, minden technológiai probléma, hiba, késés nagy kárt okozhat.

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2021. június 19. 05:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Nitrogént a búzának…, de mikor és mennyit?

2018. március 19. 09:34

A növények nitrogénigénye nem állandó, az a tenyészidőszak során folyamatosan változik. Mikorra is érdemes időzíteni a kijuttatást?

VulcanAgro – AÖP-csomag. Biostimulátor és tápanyag együtt.

2023. április 5. 11:14

A VulcanAgro Kft. egy olyan csomagot állított össze, amelynek keretében biostimulátort és tápanyagot tudnak kijuttatni. A termékek így elszámolhatóak az AÖP keretében, várhatóan lényegesen kedvezőbben, mint amibe kerülnek.