Életmód, gasztronómia

Egy virágkötészet napi tevékenységei I. rész

Agrofórum Online

Egy virágüzletben a virágkötőknek, eladóknak számos háttérmunkájuk van abban, hogy a vásárlók szép, egészséges, tartós növényt vigyenek haza otthonukba. Mi sem elkeserítőbb, mint egy másnapra összefonnyadt, lesárgult virág, amiért még fizettünk is. A mai cikkben összefoglaltam azokat a tennivalókat, amelyekkel a szakmabeliek reggeltől estig foglalkoznak a minőségi áru érdekében, és amelyeket mi is megfogadhatunk házi praktikaként.

A gyökeres növények tartásáról…

1. Betegségek felismerése

Vannak olyan betegségek, amelyek alapvetően nem rontják a növény minőségét és eltarthatóságát. Ám érdemes néhány tünettel tisztában lennünk, ami megrövidítheti az életét a pompázó virágoknak. A virágüzletbe nem kerül be, vagy ha már bekerült, kezelve van az a növény, amelyen fertőzés nyomai láthatók, alulról felfelé sárgulnak, hullanak a levelek vagy szirmok, ezzel is megakadályozva a továbbterjedést.

2. Megfelelő környezet kialakítása

Miután beérkeznek az üzletbe a palánták, cserepes növények vagy vágott virágok, első fontos feladat a számukra megfelelő környezet kialakítása. Mivel valószínűleg nagy tételben érkeztek, ezért tárolás és szállítás alatt összenyomódhattak, kiszáradhattak, esetleg sötétben lehettek, vagy egyesével voltak csomagolva. Bontsuk ki a csomagolásból, öntözzük meg, válasszuk szét egymástól legalább annyira, hogy a levegő átjárja. Ezzel a betegségek kialakulását és terjedését is megelőzhetjük. Fontos ismernünk az igényeiket, s ennek megfelelően napra, árnyékba, ablakba, akár fűtőtestre helyezni őket. A palántákat edzik, hiszen a vevők ezeket egyből kiültetik, és lehetséges, hogy előtte zárt, sötét tárolóban voltak elhelyezve. Napközben szabad levegőn tartják, megfelelő térállással.

3. Egyéb igények

Magasabb páratartalmat alakíthatunk ki a padozat nedvesítésével, de modernebb helyeken párásító berendezések is akadnak erre a célra. Elengedhetetlen az öntözés, de nem mindegy, hogyan és milyen mértékben. A levelek típusa és annak szőrözöttsége a döntő tényező: ne permetezzük vagy öntözzük a pikkelyes vagy szőrös levelű növények ezen részeit. Törekedjünk a víz minél korábbi felszáradására a levél tövénél és felszínén, ennek eleget téve napközben, a magasabb hőmérsékletű időszakban javasolt ez a művelet, mellyel a rothadásos tünetek megjelenését akadályozzuk meg.

4. Tápanyag-utánpótlás

Az egyik legtipikusabb eset növényvásárlás során: a boltokban tündököl, otthon néhány nap után sárgul vagy fonnyad. Gyanítjuk, hogy selejtet vettünk, felháborodunk és többé nem megyünk abba a üzletbe. Holott egy kis utánajárással megmenthetjük az egyébként is menthető helyzetet. A palántákat nevelés és tárolás alatt tápoldatozzák a megfelelő fejlődés érdekében. Ám ezek a tápanyagok a kicsi cserepekben 7-10 nap alatt felhasználódnak, ezért pótolni kell az üzletben vagy akár otthonunkban, ha indokolt. Bár minden egyed más és más igényű, alapvetően a virágos növények káliumigényesek, míg a levéldísznövények a nitrogénben gazdag oldattól fejlődnek. Nyugalmi szakaszban elegendő 2-4 hetente, de a fejlődés aktív idején érdemes 7-10 naponta tápoldatozni. Ha szükséges, ültessük át őket kb. 2-4 cm-rel nagyobb edénybe, ahol már megfelelő hely akad számukra, de nem is túl nagy a begyökeresedéshez.

A következő cikkből kiderül, milyen munkával jár a vágott virágok élettartamának növelése.

Felhasznált irodalom: Tóth Imre – Dísznövényismeret virágkötőknek, 2000., Mezőgazda Kiadó

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Coca-Cola új ízzel rukkol elő

2025. január 29. 17:10

A Coca-Cola új üdítőszériája nosztalgikus ízen alapszik. A termék várhatóan egy évig lesz elérhető a polcokon.

A hét legjobb takarítási trükk

2025. január 27. 12:10

A #CleanTok-on takarítási tippeket osztanak meg az emberekkel. Vannak közöttük olyanok, amelyek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.

Szüret utáni teendők a gyümölcsösökben

2018. július 3. 08:09

Ha vége a gyümölcsszedésnek hajlamosak vagyunk hátradőlni, pedig ez nagy hiba! Ne zárjuk be a kertet, ne hagyjuk magára az ültetvényt ilyenkor, hiszen a következő szezonra most tudjuk felkészíteni a fákat.

N-Lock™, kulcs a hosszútávon tartó Nitrogén hasznosításért

2021. február 11. 10:55

Hazánkban a felhasznált műtrágyák 70%-a nitrogén tartalmú készítmény, amely túlnyomórészt vetés előtt kerül kijuttatásra. A növények intenzív tápelem-felvétele később, a virágzás-termésnövekedés időszakában zajlik, amikorra akár a nitrogén 40-70%-a elvész. Ezért a kijuttatott tápanyagot a lehető legtovább a növény gyökérzónájában kell tartani.

Így kell táplálni a burgonyát!

2018. június 25. 10:27

A burgonya tápanyagigény szempontjából az igényes növények közé tartozik. Egy tonna gumóban 5 kg nitrogén, 2 kg foszfor, 9 kg kálium hatóanyag található meg.

Tápoldatozás a növény szabályozásának egyik fontos kulcsa

2019. március 20. 07:37

A tápoldatra alapozott termesztés Magyarországon a ’90-es évektől jelent áttörést a kertészeti ágazatban, elsőként a hajtatásban. Azóta a technikai fejlődés megnyitotta az utat a profi kertészetek mellett a kiskerti és a szabadföldi termesztés irányába is.