4℃ 2℃
december 14. Szilárda, Szilárd, János
Életmód, gasztronómia

Együnk batátát az ünnepek alatt is!

Agrofórum Online

Újra felfedezett zöldségnövény a batáta, és egyre elterjedtebb hazánkban is: mind a termesztése, mind a fogyasztása. Az édesburgonya neve ellenére nem a burgonyafélék közé tartozik, így a burgonyafélékre allergiások is bátran fogyaszthatják.

Az édesburgonya vagy batáta (Ipomoea batatas) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe és a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó növényfaj, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatók. Díszváltozatai élénk lila vagy vakítóan sárgás-zöld leveleikkel élénk színfoltjai a kertnek.

Honnan származik a batáta?

Az édesburgonya Közép-Amerikában őshonos, de már az őslakosok Dél-Amerika szerte betelepítették; Európába Kolumbusz Kristóf hozta be. Spanyolországból terjedt el, eleinte mint kerti dísznövény, majd, mint haszonnövény. Angliában egy 1604-es szakácskönyv említi először, hazánkban főleg az utóbbi évtizedekben kezdte el hódító útját úgy igazán, ahogy a reformkonyha felkapta, mint köret-, illetve levesalapanyagot.

Termesztésben származásához hűen a melegebb fekvésű kertekben fejlődik a legjobban. A világ összes édesburgonyájának több, mint 50%-a Kínában terem.

Két fontos, ismert változata van:

  • Ipomoea batatas var. apiculata (M. Martens & Galeotti) J. A. McDonald & D. F. Austin;
  • Ipomoea batatas var. batatas.
Ünnepek alatt a sok megterhelő édesség és zsíros húsok mellett a batáta fogyasztása kicsit pihenteti is a szervezetünket

Miért fogyasszunk batátát?

A batátát a diétás étrendeknél a rezisztens keményítő tartalma miatt kezdték el felkapni. Az édesburgonya a fejlődő országokban már igen gyakori táplálék, magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma. Gazdag olyan ásványi anyagokban is, mint a kálium, a réz és a mangán, ráadásul alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják (a rezisztens keményítő miatt). A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. A fehér húsúnak szinte a krumplival megegyező az íze, míg a sárga belű inkább a sütőtökhöz hasonlít ízvilágra. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 490 kJ (117 kcal).

Ünnepek alatt ráadásul a sok megterhelő édesség és zsíros húsok mellett a batáta fogyasztása kicsit pihenteti is a testet, például sültkrumpli helyett is ideális választás.

A lila belű batátát ételek színezésére is használhatjuk, mert élénk lila színét hamar átveszik az ételek: lila zsemlét, kenyeret is készíthetünk belőle, ami feldobja a szürke hétköznapok adta konyhai színeket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kiderült, miből készítik a növényi alapú mézet, óriási a felháborodás

2025. december 13. 16:10

Húspótlók, tojáspótlók és más efféle élelmiszerek már az európai piacokon is találhatók, a mézpótló viszont sokaknál keltett megütközést.

Napi 1000 liter vizet teremtettek a semmiből, valóságos csoda történt

2025. december 12. 09:10

2,2 milliárd ember nem jut megfelelő, egészséges ivóvízhez a Földön. Nekik is megoldást jelenthet egy új, amerikai-izraeli találmány, amely zéró energiabefektetéssel működik. Valódi csoda!

Szénsavas vízzel öntözve sokat ártok a szobanövényeknek? A válasz meglepő lesz

2025. december 10. 16:10

A kissé állott, szobahőmérsékletű esővíz talán a legjobb a szobanövények öntözéséhez, ám ez nem mindenki számára elérhető. Ilyenkor jönnek elő a különleges alternatívák.

Olcsó karácsonyi trükkök: ünnepi klasszikusok diómentesen, recepttel

2025. december 10. 08:10

Idén a dió ára sokakat sokkol, de a karácsonyi sütésről ezért még nem mondunk le. Kipróbált receptjeinkkel könnyen pótolható az alapanyag.

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.

Primőrök fényhiánnyal kapcsolatos minőségi hibái

2021. március 27. 03:36

Az extrém időjárás, a szélsőséges meleg, vagy a téli tartósan borult, fényszegény hónapok, mint a kései lehűlések is kiváltói lehetnek, a zöldségféléknél tapasztalható színhibáknak, amelyek gyakran megelőzhetők vagy mérsékelhetők lennének.

Meddig őrzik meg csíraképességüket a zöldségnövények vetőmagjai?

2022. január 9. 14:53

Meddig használhatom fel a korábban vásárolt és tárolt zöldség vetőmagokat?

Magfogás nyár végén: így lesz sok saját vetőmagunk

2025. augusztus 30. 05:40

Cikkünkben megmutatjuk, hogyan kezdjen hozzá biztonságosan és eredményesen a magfogáshoz, és milyen növényekkel érdemes próbálkozni elsőként.