Életmód, gasztronómia

Együnk batátát az ünnepek alatt is!

Agrofórum Online

Újra felfedezett zöldségnövény a batáta, és egyre elterjedtebb hazánkban is: mind a termesztése, mind a fogyasztása. Az édesburgonya neve ellenére nem a burgonyafélék közé tartozik, így a burgonyafélékre allergiások is bátran fogyaszthatják.

Az édesburgonya vagy batáta (Ipomoea batatas) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe és a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó növényfaj, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatók. Díszváltozatai élénk lila vagy vakítóan sárgás-zöld leveleikkel élénk színfoltjai a kertnek.

Honnan származik a batáta?

Az édesburgonya Közép-Amerikában őshonos, de már az őslakosok Dél-Amerika szerte betelepítették; Európába Kolumbusz Kristóf hozta be. Spanyolországból terjedt el, eleinte mint kerti dísznövény, majd, mint haszonnövény. Angliában egy 1604-es szakácskönyv említi először, hazánkban főleg az utóbbi évtizedekben kezdte el hódító útját úgy igazán, ahogy a reformkonyha felkapta, mint köret-, illetve levesalapanyagot.

Termesztésben származásához hűen a melegebb fekvésű kertekben fejlődik a legjobban. A világ összes édesburgonyájának több, mint 50%-a Kínában terem.

Két fontos, ismert változata van:

  • Ipomoea batatas var. apiculata (M. Martens & Galeotti) J. A. McDonald & D. F. Austin;
  • Ipomoea batatas var. batatas.
Ünnepek alatt a sok megterhelő édesség és zsíros húsok mellett a batáta fogyasztása kicsit pihenteti is a szervezetünket

Miért fogyasszunk batátát?

A batátát a diétás étrendeknél a rezisztens keményítő tartalma miatt kezdték el felkapni. Az édesburgonya a fejlődő országokban már igen gyakori táplálék, magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma. Gazdag olyan ásványi anyagokban is, mint a kálium, a réz és a mangán, ráadásul alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják (a rezisztens keményítő miatt). A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. A fehér húsúnak szinte a krumplival megegyező az íze, míg a sárga belű inkább a sütőtökhöz hasonlít ízvilágra. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 490 kJ (117 kcal).

Ünnepek alatt ráadásul a sok megterhelő édesség és zsíros húsok mellett a batáta fogyasztása kicsit pihenteti is a testet, például sültkrumpli helyett is ideális választás.

A lila belű batátát ételek színezésére is használhatjuk, mert élénk lila színét hamar átveszik az ételek: lila zsemlét, kenyeret is készíthetünk belőle, ami feldobja a szürke hétköznapok adta konyhai színeket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Nem mi szabjuk meg, milyen utat választunk, hanem a környezetünk...

2021. január 5. 10:39

"Azt, hogy milyen FruitVeB-et szeretnénk, leginkább az határozza meg, hogy milyen ágazatot képzelünk el. Víziónk egy olyan zöldség-gyümölcs ágazat, melyben magas színvonalon működő, európai léptékben versenyképes, termelési színvonalukban homogén termelő és feldolgozó üzemek állítják elő az ország önellátásához szükséges árumennyiséget és elégítik ki az exportpiac igényeit." Interjú Dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeB új elnökével.

Mi a Manó paradicsom? - Ami tényleg kicsi marad

2023. október 8. 05:40

A közelmúltban szembesült egyik olvasóm vele: a Manó bizony ilyen kicsi marad. Érdemes a paradicsomfajtákkal tisztába lenni még az ültetés előtt.

A természetes permetszer hetekkel meghosszabbítja a friss gyümölcsök és zöldségek élettartamát

2023. május 28. 11:42

Mindannyian jártunk már úgy, hogy miután kivettük az uborkát a hűtőből, azt láttuk, hogy az megfonnyadt, összeaszalódott és megpenészedett.