21℃ 13℃
április 24. György, Fidél, Debóra
Életmód, gasztronómia

Együnk batátát az ünnepek alatt is!

Agrofórum Online

Újra felfedezett zöldségnövény a batáta, és egyre elterjedtebb hazánkban is: mind a termesztése, mind a fogyasztása. Az édesburgonya neve ellenére nem a burgonyafélék közé tartozik, így a burgonyafélékre allergiások is bátran fogyaszthatják.

Az édesburgonya vagy batáta (Ipomoea batatas) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe és a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó növényfaj, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatók. Díszváltozatai élénk lila vagy vakítóan sárgás-zöld leveleikkel élénk színfoltjai a kertnek.

Honnan származik a batáta?

Az édesburgonya Közép-Amerikában őshonos, de már az őslakosok Dél-Amerika szerte betelepítették; Európába Kolumbusz Kristóf hozta be. Spanyolországból terjedt el, eleinte mint kerti dísznövény, majd, mint haszonnövény. Angliában egy 1604-es szakácskönyv említi először, hazánkban főleg az utóbbi évtizedekben kezdte el hódító útját úgy igazán, ahogy a reformkonyha felkapta, mint köret-, illetve levesalapanyagot.

Termesztésben származásához hűen a melegebb fekvésű kertekben fejlődik a legjobban. A világ összes édesburgonyájának több, mint 50%-a Kínában terem.

Két fontos, ismert változata van:

  • Ipomoea batatas var. apiculata (M. Martens & Galeotti) J. A. McDonald & D. F. Austin;
  • Ipomoea batatas var. batatas.
Ünnepek alatt a sok megterhelő édesség és zsíros húsok mellett a batáta fogyasztása kicsit pihenteti is a szervezetünket

Miért fogyasszunk batátát?

A batátát a diétás étrendeknél a rezisztens keményítő tartalma miatt kezdték el felkapni. Az édesburgonya a fejlődő országokban már igen gyakori táplálék, magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma. Gazdag olyan ásványi anyagokban is, mint a kálium, a réz és a mangán, ráadásul alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják (a rezisztens keményítő miatt). A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. A fehér húsúnak szinte a krumplival megegyező az íze, míg a sárga belű inkább a sütőtökhöz hasonlít ízvilágra. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 490 kJ (117 kcal).

Ünnepek alatt ráadásul a sok megterhelő édesség és zsíros húsok mellett a batáta fogyasztása kicsit pihenteti is a testet, például sültkrumpli helyett is ideális választás.

A lila belű batátát ételek színezésére is használhatjuk, mert élénk lila színét hamar átveszik az ételek: lila zsemlét, kenyeret is készíthetünk belőle, ami feldobja a szürke hétköznapok adta konyhai színeket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Mérgező gyomok lehetnek a gépi betakarítású, csomagolt zöldségek között

2023. szeptember 14. 11:40

Komoly egészségügyi következményei lehetnek, ha a zöldségekkel együtt mérgező gyomok is a fogyasztók asztalára kerülnek. A modern rendszerek ezt már képesek lényegében 100 százalékos biztonsággal kiszűrni.

Már elindult a spárgaszezon Csongrád megyében

2019. március 27. 14:03

A zöldség a térségben sokaknak nyújt megélhetést, fogyasztásának élettani hatásai kiválóak, s bár a termés túlnyomó része exportra megy, a magyar piacon is egyre népszerűbb.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Június

2023. június 14. 05:37

Júniusban van talán a legkönnyebb dolgunk, ha fontos számunkra, hogy szezonális gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket részesítsünk előnyben.

Mi legyen a be nem érett zöldségekkel a kertben?

2024. november 9. 05:40

Mit tehetünk az ősszel még éretlen termésekkel, és mi a megoldás, ha gyorsítanánk az érést?