Életmód, gasztronómia

Frissen szedett gombából készíthető kalóriaszegény finomságok

Agrofórum Online

A legtöbb gyerek csak azért nem szereti a gombát, mert a menzán kívül még sosem evett olyan gombás ételt, ami tényleg ízlett volna neki. Mit tehetünk ilyenkor?

A mi gyerekeink is kerek-perec kijelentették, hogy a gombát márpedig egyikük sem szereti. Elsőként rántott gombát sütöttünk, egy tál rántott hús mellett. Kérdezték, mi ez? Mondtuk, rántott gomba, magunknak sütöttük (mi, önző szülők). Rágusztáltak, megkóstolták – és megdöbbentek.

Nagycsaláddal a nyakamon

De hisz ez finom! – mondták kórusban, mi meg a férjemmel magunkban mosolyogtunk… Hát így kell ezt.

Aztán belecsempésztük a frissen aprított és megpirított gombát a reggeli rántottába, és azt mondták, nem is rossz – és mind elfogyott.

Rántott ínyencségek

Aztán a gomba rákerült a pizzára, a spagettire, a szószos húsok tetejére. Mind átment. Kérdeztük is a gyerekeket: akkor most már átmegy a gomba? Azt mondták, át, bizony. 🙂

Azóta rendszeresen főzünk gombapaprikást, tejfölös gombalevest, gombás melegszendvicset, gombás rántottát, és az alábbi három kedvencet, a svéd gombát, a gombás lepényt és a sajtos gombakrémlevest. Mind a négy gyerek imádja ezeket – úgy, hogy a suliban azóta sem eszik meg a gombát. Kezdem gyanítani, hogy szegény gomba mit sem tehet erről…

Most azonban jöjjenek a receptek:

Hozzávalók: 50 dkg csiperke gomba, 2 fej hagyma, 1,5 dl fehérbor, só, bors, szerecsendió, kakukkfű, sűrített paradicsom, ketchup, olaj, olívaolaj

Elkészítés:

1.) A gombát és a hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk.

2.) Egy teflonban kevés olajon üvegesre pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a gombát, és puhára pároljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, kevés szerecsendióval és kakukkfűvel megszórjuk. Belekeverjük a sűrített paradicsomot, a ketchupot, a fehér bort és egy kevés olívaolajat. Összerottyantjuk, megkóstoljuk, ha szükséges utánasózunk, majd félretesszük kihűlni. Pirítóssal tálaljuk.

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 4 evőkanál víz, 1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez: 50 dkg gomba, 3 szál újhagyma, 10 dkg angol szalonna, olívaolaj, grillfűszer, bors, kakukkfű

Hozzávalók az öntethez: 3 tojás, 2 dl tejszín, só

A szóráshoz: reszelt kemény sajt

Elkészítés:

1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csavarjuk, fél órára a hűtőbe tesszük.

2.) A gombát megtisztítjuk, felaprítjuk, kevés olívaolajon egy teflonban az összevágott angol szalonnával és újhagymával megpirítjuk. Grillfűszerrel, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük.

3.) A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett deszkán kinyújtjuk és egy kerek, peremes sütőformába tesszük. Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon 10 perc alatt elősütjük, és kivesszük a sütőből. Rásimítjuk a gombás tölteléket, és ráöntjük a tojásos-tejszínes öntetet. Reszelt sajttal megszórjuk, és a sütőbe visszatolva kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Gombás lepény

Hozzávalók: 1 doboz (csiperke) gomba, 1 vöröshagyma, olaj, erőleveskocka, 1 tubus karaván füstölt sajt, só, bors, petrezselyem, egy csipetnyi kurkuma, 2 ek liszt

Elkészítés:

1.) A gombát és a hagymát megmossuk, megtisztítjuk, felszeleteljük. Kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami épp, hogy csak ellepi, Erőleveskockával, sóval, borssal, kurkumával ízesítjük, puhára főzzük.

2.) A leveshez adjuk a krémsajtot (aki sűrűbben szereti +2 ek lisztet), és botturmix segítségével az egészet krémesre turmixoljuk. Szűrőn átszűrjük a levest egy másik lábasba, majd megrottyantjuk. Petrezselyemmel, reszelt sajttal megszórva, forrón tálaljuk.

Gombakrémleves

A gombát ezerféleképpen el lehet készíteni: grillezve is isteni, és apró tésztákba töltve, Wellington-bundában húsra simítva és tésztához kínálva petrezselymesen-tejszínesen, vagy fehérborban megpárolva, salátákba és rizsbe keverve, szósz-formában és hidegtálakra, szendvicsekre téve.

Olcsó, kalóriaszegény és egészséges, ezért érdemes kipróbálni több receptet, hátha kedvet kap az is, aki amúgy eddig nemigen kacsintgatott a zöldségespulton a gombák felé.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A házi fermentálás legfontosabb szabályai: amit a Nébih javasol

2025. október 13. 08:10

Savanyú, mégis biztonságos: a Nébih szakértői szerint a házi erjesztéshez elég néhány alapszabály, hogy a végeredmény finom és kockázatmentes legyen.

Hihetetlen újítás a magyarországi boltláncnál, vége a trükközésnek a vásárlók részéről

2025. október 12. 09:10

A mesterséges intelligenciát hívta segítségül, így győzte le az emberi „fifikát” az egyik nagy élelmiszer-üzletlánc – az új eszközei már egy év alatt megtérülnek.

Mítosz vagy tudomány: a méhpempő valóban teljesítményfokozó?

2025. október 10. 11:10

A méhpempő hatásait számos legenda övezi. De vajon valóban javítja az immunrendszer működését és a fizikai teljesítményt, vagy csupán mítosz?

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Miért nőttek apró, narancssárga foltok a mályvarózsa levelein?

2023. május 19. 07:24

Mi baja van a mályvarózsámnak? Levelein apró, narancssárga foltok nőttek, elég sűrűn. Gyógyítható? Képet mellékelek róla.

Mi lehet a fekete bevonat az almafa törzsén?

2023. február 9. 04:38

Almafám törzsén a kéreg fekete színű, a fa tavaly nem mutatott semmi elváltozást, szépen termett. Mi lehet ez a fekete bevonat, hogyan tudom eltávolítani?

Gombatermesztő üzem épül Tiszapüspökiben

2018. február 19. 15:08

Az üzemben, teljes kapacitásának elérésekor, mintegy 2 ezer 500 tonna gombát termesztenek majd évente a Tiszapüspöki és Törökszentmiklós közötti ipari övezet 5 ezer 600 négyzetméterén.

Mitől fejlődött ki a szelídgesztenye törzsén nagy foltban elhalás?

2022. december 23. 04:37

Van egy 7 éves szelídgesztenyefám, aminek a törzsén nagy foltban elhalás fejlődött ki. Az elhalt részt kibontottam, kitisztítottam. Nem nyugodtam meg, nagyon mély és terjedelmes elhalásról van szó. Megállapítható a kép alapján, hogy mi okozhatta? És orvosolható-e a betegség?