Életmód, gasztronómia

Ha péntek, akkor halas recept: Sült ponty káposztával

MA-HAL

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Nagyböjtben a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kampányt indít a halfogyasztás népszerűsítésére.

5 személyre, elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:

1 kg pontyfilé
4 szelet bacon szalonna
10 dkg füstölt szalonna
40 dkg savanyú káposzta
2 fej vöröshagyma
4 dl csirke húsleves leve
1,5 dl tejszín
1 csomag friss kapor
1 db babérlevél
1 kanál őrölt pirospaprika

A filéből 20 dkg-os szeleteket vágunk, beirdaljuk, sózzuk, hűtőszekrényben 2-3 órán át pihentetjük. Felhevítünk egy serpenyőt olajjal, bőrös felével belehelyezzük a halszeleteket, közepes lángon arany barnára pirítjuk,
megfordítjuk és a másik oldalukon fejezzük be a sütést.
A káposzta elkészítéséhez a füstölt szalonnát és a vöröshagymát megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és beletesszük a savanyú káposztát. Beleöntjük a húsleves felét, sóval, babérlevéllel ízesítjük,
puhára főzzük. A másik hagymánkat apró kockára vágva megpirítjuk, majd felengedjük a maradék húslevessel, hosszan forraljuk, leszűrjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, sóval, apróra vágott kaporral ízesítjük, újra felforraljuk. A szalonnaszeleteket megsütjük. A grillezett halat a kaporszósszal, a savanyú káposztával és a sült szalonnákkal együtt tálaljuk.

(Fotó: Aranyponty Halászati Zrt.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Madáretetés a ház körül – melyik madárfaj hol keresi az eleséget?

2019. december 20. 04:38

Hol keresik a táplálékot a kertünkbe élelmet kutató madárfajok? Hogyan viszonyulnak a többi madárfajhoz? Mik a legfontosabb dolgok, amiket tudnunk kell a viselkedésükről?

Melyek a szabadföldön termesztett paradicsom legfőbb kártevői?

2019. augusztus 7. 04:37

Hogyan védhetjük meg a házikertünkben vagy hétvégi telkünkön szabadföldön termesztett paradicsomunkat a kártevőktől?

Mindent a tűzgyújtási tilalomról

2023. augusztus 25. 05:40

Hogyan tudunk bővebben tájékozódni a fokozott tűzveszély időszakáról, vagyis magáról a tűzgyújtási tilalomról? Ki és mikor rendeli el ezt az időszakot egy adott területre? Mit jelent pontosan a tilalom?

Termesztett növényeink népi elnevezései

2023. március 21. 05:38

Mi fán terem a majombarack? Melyik gyümölcsünk a Boldogasszony csipkéje? Melyik fűszernövényre gondol az, aki Szent Antal füvéről beszél? A földialmának melyik részét fogyasztjuk, és kell-e a lestyános tyúkhúslevesbe löböstököt tenni?