Életmód, gasztronómia

Ha péntek, akkor halas recept: Sült ponty káposztával

MA-HAL

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Nagyböjtben a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kampányt indít a halfogyasztás népszerűsítésére.

5 személyre, elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:

1 kg pontyfilé
4 szelet bacon szalonna
10 dkg füstölt szalonna
40 dkg savanyú káposzta
2 fej vöröshagyma
4 dl csirke húsleves leve
1,5 dl tejszín
1 csomag friss kapor
1 db babérlevél
1 kanál őrölt pirospaprika

A filéből 20 dkg-os szeleteket vágunk, beirdaljuk, sózzuk, hűtőszekrényben 2-3 órán át pihentetjük. Felhevítünk egy serpenyőt olajjal, bőrös felével belehelyezzük a halszeleteket, közepes lángon arany barnára pirítjuk,
megfordítjuk és a másik oldalukon fejezzük be a sütést.
A káposzta elkészítéséhez a füstölt szalonnát és a vöröshagymát megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és beletesszük a savanyú káposztát. Beleöntjük a húsleves felét, sóval, babérlevéllel ízesítjük,
puhára főzzük. A másik hagymánkat apró kockára vágva megpirítjuk, majd felengedjük a maradék húslevessel, hosszan forraljuk, leszűrjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, sóval, apróra vágott kaporral ízesítjük, újra felforraljuk. A szalonnaszeleteket megsütjük. A grillezett halat a kaporszósszal, a savanyú káposztával és a sült szalonnákkal együtt tálaljuk.

(Fotó: Aranyponty Halászati Zrt.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatásos magyar gyomorkeserű született „krumpliországban”

2025. február 22. 14:10

Az 1900-as években Kisvárda (is) komoly fejlődésnek indult, ennek motorja a burgonyatermesztés, illetve az arra épülő szeszgyártás volt.

Prémium japán kávézó nyílt Magyarországon – tényleg az ő kávéjuk a legfinomabb a világon?

2025. február 18. 09:40

A % Arabica kávézólánc a 2014-es alapítása óta folyamatosan terjeszkedik, és immár Budapesten is van üzletük.

Kiosztották a pálinkák „Oscar-díjait” Magyarországon – ezeket kóstolja meg!

2025. február 17. 09:40

Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is adtak be tételeket, összesen 151 településről.

Sütőtök februárban: a vastag héjú fajták igazán ellenállóak

2025. február 16. 14:10

A sütőtök az őszi és téli időszak egyik legkedveltebb zöldsége, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül jól tárolható is.

Őszi terméshatározó I. rész – galagonya, csipkerózsa és húsos som

2019. szeptember 26. 04:36

Ilyen tiszta, gyönyörű őszi időben érdemes beiktatni egy-egy kirándulást a varázslatos hazai erdőkben. Lépten-nyomon színpompás növényekre bukkanhatunk, amik ezekben a hetekben nemcsak tarka leveleikkel tűnnek fel. Értékes beltartalmú, nem ehető vagy éppen mérgező terméseket hozó növényekre bukkanhatunk. Tekintsük át a cikksorozatban, vajon milyen növényfajokat keresztezhet az utunk az őszi kirándulások alkalmával!

Harangvirág: Minden amit tudni kell

2023. május 21. 07:38

Már februártól kezdve vehetünk ajándékba lila vagy fehér virágú harangvirágot a virágboltokban, amiben hónapokon keresztül gyönyörködhetünk. A nyár közeledtével egyre több harangvirág-fajjal és -fajtával találkozhatunk az üzletekben – de nem mindegy, melyiket hova ültetjük a kertbe!

Hogyan segíti egy fakupac a kert természetes élővilágát?

2023. november 22. 05:40

Egy gallyakból, ágakból és kisebb farönkökből álló halom a kert egyik szegletében többezer különféle állatfajnak ad otthont, amelyek meghálálják, hogy otthont nyújtunk számukra a ház körül. Hogyan segítenek nekünk ezek az állatok, és hogyan építsünk nekik hosszantartó otthont?

A közvetített szolgáltatás és az alvállalkozás fogalma, helyes elszámolása

2018. november 13. 14:37

Az alvállalkozó által végzett munkát a vállalkozó a saját teljesítményéhez veszi igénybe, amely beépül egy olyan komplexebb szolgáltatásba, amelyet a cég maga állít elő, annak részévé válik, azaz megváltoznak az alapvető tulajdonságai.