11℃ 0℃
március 4. Kázmér, Lúciusz, Zorán
Életmód, gasztronómia

Hagyományos szatmári ízek karácsonyra

Agrofórum Online

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen az országban, aki (amikor a rázúduló feladatok némileg csökkennek) riadtan számolja a napokat karácsonyig. Mert igen, tudom, hogy ez az ünnep nem a fogyasztásról szól, és nem a „mit eszünk” a lényeg, de azért zabpehellyel és némi tejtermékkel csak nem lehet nekiindulni az ünnepnek... És akkor az ajándékokról még nem is beszéltem.

Ráadásul mindezt úgy, hogy bár az előbbi kép nem ezt tükrözi, de igencsak komolyan értékelem a minőségi alapanyagokat és az ezekből készült ételeket. Ezt a rajongásomat igyekszem másokra is átragasztani, így rendszeresen ajándékozom helyi termelők által készített finomságokat, legyenek azok sajtok, dzsemek, fűszerek, húskészítmények és így tovább.

Mit lehet tenni ebben a válságos helyzetben?

Mint olyan gyakran előfordul, most is barátunkhoz, a világhálóhoz fordultam, és ismét nem kellett csalódni, mert az alábbi csodához vezetett:

Hagyományos szatmári receptek – Ingyenes ebook letöltés.

Azok problémái, akik ellátogatnak a Panyolium Manufaktúra oldalára megoldódnak, hiszen mind ajándékozásra tökéletesen megfelelő termékeket találnak itt, mind a saját konyhai szükségleteiket kielégíthetik.

Lekvárok, aszalványok, teák, csokoládék, liofilizált gyümölcsök közül válogathatunk, amelyek biogazdálkodásból származnak. A fő hangsúly (ne feledjük, hogy szatmári vállalkozásról van szó) a szilván, illetve az ebből készült termékeken van, de gazdag a portfólió, több más szatmári gyümölcs, zöldség biztosítja az alapanyagokat, amelyet kézműves jelleggel dolgoznak fel.

Minden egyes termék természetes hozzávalókban, rostokban és antioxidánsokban gazdag, ugyanakkor kalóriaszegény. Tartósítószert, mesterséges színezőanyagot és hozzáadott cukrot nem alkalmaz. 

Visszatérve az Ízkönyvre 

Amely nem hagyományos receptkönyv, hiszen az adott fogások elkészítése mellett többek között képet kapunk a tájegységről, a településről, Panyoláról. Felvillantja annak hagyományait, értékeit, így például a térségre jellemző gyümölcsfeldolgozási módszert, azt, hogy a szilvát fűzfavesszőből készített kasokon aszalják, az ún. aszaló kemencében.

És akkor a várva várt receptek

A receptek egy része hagyományos szatmári, a másik pedig azt mutatja meg, hogy az itt helyben előállított termékek milyen remekül simulnak be a nemzetközi konyha ízei közé. Jöjjön ízelítőül két személyes kedvenc.

„Imádjuk úgy indítani a napot, hogy saját sütésű kiflit majszolunk reggelire!”

Hozzávalók:

  • 500 g teljes kiőrlésű búzaliszt 
  • 500 g sima búzaliszt 
  • 30 g friss élesztő 
  • 40 dkg vaj 
  • kg nyírfacukor porrá őrölve 
  • 3 dl tej (lehet növényi is)
  • 4 db tojás sárgája
  • 1 csipet só 

A lekvár Panyolium Szatmári szilvalekvár Nemtudom szilvából, a sok százéves hagyománynak megfelelően lekvárfőző üstökben készült, folyamatos keverés mellett, cukor hozzáadása nélkül. 

A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, lefedjük és felfuttatjuk. Közben a liszteket összeszitáljuk a csipet sóval. Az édesítőszert a tojásokkal habosra keverjük. Ha felfutott az élesztő, akkor egy nagy tálban a vajjal együtt mindent összegyúrunk, lefedjük, és kétszeresére kelesztjük.

Ha megkelt, akkor két felé vágjuk a tésztát, és külön-külön kinyújtjuk kör alakúra. 8 felé vágjuk a tésztát, teszünk rá egy kanál szilvalekvárt, és feltekerjük kiflivé. Lekenjük egy tojássárgájával, hogy szép fényes legyen, majd 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Kalács, ami elmaradhatatlan az ünnepi asztalról

Hozzávalók:

  • 300 g liszt 
  • 50 g vaj 
  • 50 g cukor 
  • 25 g élesztő 
  • 120 ml tej 
  • 1 tojás 
  • só 

A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, lefedjük és felfuttatjuk. Közben a liszteket összeszitáljuk a csipet sóval. Az édesítőszert a tojásokkal habosra keverjük. Ha felfutott az élesztő, akkor egy nagy tálban a vajjal együtt mindent összegyúrunk, lefedjük, és kétszeresére kelesztjük.

Ha megkelt, akkor két felé vágjuk a tésztát, és külön-külön kinyújtjuk kör alakúra. 8 felé vágjuk a tésztát, teszünk rá egy kanál szilvalekvárt, és feltekerjük kiflivé. Lekenjük egy tojás sárgájával, hogy szép fényes legyen, majd 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Mikor kell védekezni a poloskaszagú szilvadarázs ellen?

2023. április 8. 11:36

Kertemben több szilvafa is található. Azt szeretném megtudni, hogy mikor kell védekezni a poloskaszagú szilvadarázs ellen?

Szilvás-fahéjas pite manduladarabokkal

2019. szeptember 15. 12:30

Pite minden mennyiségben! - szoktam mondani, hiszen teljesen odavagyok értük. Legyen sós vagy édes, zöldséges vagy lekváros, kerek vagy szögletes.

Mi készüljön a sok szilvából, almából és körtéből?

2022. szeptember 5. 05:37

Ősszel sok-sok alma, körte és szilva terem egy időben, így ha ügyesen dolgozunk, akkor sokféle téli elemózsia tárolható be belőlük.

Miért hullik le érés előtt az összes szilva a fáról?

2021. július 25. 07:02

A szilva érés előtti állapotban történő lehullása kártevő vagy vírus jelenlétére is utalhat.