Életmód, gasztronómia

Hagyományos szatmári ízek karácsonyra

Agrofórum Online

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen az országban, aki (amikor a rázúduló feladatok némileg csökkennek) riadtan számolja a napokat karácsonyig. Mert igen, tudom, hogy ez az ünnep nem a fogyasztásról szól, és nem a „mit eszünk” a lényeg, de azért zabpehellyel és némi tejtermékkel csak nem lehet nekiindulni az ünnepnek... És akkor az ajándékokról még nem is beszéltem.

Ráadásul mindezt úgy, hogy bár az előbbi kép nem ezt tükrözi, de igencsak komolyan értékelem a minőségi alapanyagokat és az ezekből készült ételeket. Ezt a rajongásomat igyekszem másokra is átragasztani, így rendszeresen ajándékozom helyi termelők által készített finomságokat, legyenek azok sajtok, dzsemek, fűszerek, húskészítmények és így tovább.

Mit lehet tenni ebben a válságos helyzetben?

Mint olyan gyakran előfordul, most is barátunkhoz, a világhálóhoz fordultam, és ismét nem kellett csalódni, mert az alábbi csodához vezetett:

Hagyományos szatmári receptek – Ingyenes ebook letöltés.

Azok problémái, akik ellátogatnak a Panyolium Manufaktúra oldalára megoldódnak, hiszen mind ajándékozásra tökéletesen megfelelő termékeket találnak itt, mind a saját konyhai szükségleteiket kielégíthetik.

Lekvárok, aszalványok, teák, csokoládék, liofilizált gyümölcsök közül válogathatunk, amelyek biogazdálkodásból származnak. A fő hangsúly (ne feledjük, hogy szatmári vállalkozásról van szó) a szilván, illetve az ebből készült termékeken van, de gazdag a portfólió, több más szatmári gyümölcs, zöldség biztosítja az alapanyagokat, amelyet kézműves jelleggel dolgoznak fel.

Minden egyes termék természetes hozzávalókban, rostokban és antioxidánsokban gazdag, ugyanakkor kalóriaszegény. Tartósítószert, mesterséges színezőanyagot és hozzáadott cukrot nem alkalmaz. 

Visszatérve az Ízkönyvre 

Amely nem hagyományos receptkönyv, hiszen az adott fogások elkészítése mellett többek között képet kapunk a tájegységről, a településről, Panyoláról. Felvillantja annak hagyományait, értékeit, így például a térségre jellemző gyümölcsfeldolgozási módszert, azt, hogy a szilvát fűzfavesszőből készített kasokon aszalják, az ún. aszaló kemencében.

És akkor a várva várt receptek

A receptek egy része hagyományos szatmári, a másik pedig azt mutatja meg, hogy az itt helyben előállított termékek milyen remekül simulnak be a nemzetközi konyha ízei közé. Jöjjön ízelítőül két személyes kedvenc.

„Imádjuk úgy indítani a napot, hogy saját sütésű kiflit majszolunk reggelire!”

Hozzávalók:

  • 500 g teljes kiőrlésű búzaliszt 
  • 500 g sima búzaliszt 
  • 30 g friss élesztő 
  • 40 dkg vaj 
  • kg nyírfacukor porrá őrölve 
  • 3 dl tej (lehet növényi is)
  • 4 db tojás sárgája
  • 1 csipet só 

A lekvár Panyolium Szatmári szilvalekvár Nemtudom szilvából, a sok százéves hagyománynak megfelelően lekvárfőző üstökben készült, folyamatos keverés mellett, cukor hozzáadása nélkül. 

A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, lefedjük és felfuttatjuk. Közben a liszteket összeszitáljuk a csipet sóval. Az édesítőszert a tojásokkal habosra keverjük. Ha felfutott az élesztő, akkor egy nagy tálban a vajjal együtt mindent összegyúrunk, lefedjük, és kétszeresére kelesztjük.

Ha megkelt, akkor két felé vágjuk a tésztát, és külön-külön kinyújtjuk kör alakúra. 8 felé vágjuk a tésztát, teszünk rá egy kanál szilvalekvárt, és feltekerjük kiflivé. Lekenjük egy tojássárgájával, hogy szép fényes legyen, majd 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Kalács, ami elmaradhatatlan az ünnepi asztalról

Hozzávalók:

  • 300 g liszt 
  • 50 g vaj 
  • 50 g cukor 
  • 25 g élesztő 
  • 120 ml tej 
  • 1 tojás 
  • só 

A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, lefedjük és felfuttatjuk. Közben a liszteket összeszitáljuk a csipet sóval. Az édesítőszert a tojásokkal habosra keverjük. Ha felfutott az élesztő, akkor egy nagy tálban a vajjal együtt mindent összegyúrunk, lefedjük, és kétszeresére kelesztjük.

Ha megkelt, akkor két felé vágjuk a tésztát, és külön-külön kinyújtjuk kör alakúra. 8 felé vágjuk a tésztát, teszünk rá egy kanál szilvalekvárt, és feltekerjük kiflivé. Lekenjük egy tojás sárgájával, hogy szép fényes legyen, majd 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Hogyan folytassuk a szilva növényvédelmét a virágzás utáni időszakban?

2022. május 14. 04:36

Hogyan folytassam a szilva növényvédelmét a virágzás utáni időszakot követően a termések éréséig?

Megjelent a levélpirosító levéltetű, fakad a szőlő

2019. április 3. 08:54

Ritkán fordul elő, hogy április első napjaiban a kajszi már elvirágzott és a többi gyümölcstermő növény virágzásnak indult. Kivétel ez alól csupán a birs, az alma pedig piros bimbós állapotban van.

Üvegbe zárt gyümölcsök

2019. április 28. 09:32

A Quali-T Bt. a függőséget okozó lekvárokon túl bodzafeldolgozással is foglalkozik. Sőt, ez az, ami jelenleg a cég gazdálkodásának legerősebb pillérje. A biofeldolgozáson kívül ugyanis szinte a kezdetektől készítenek exportra bodzavirág szörpöt, melyet félkész termékként értékesítenek.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: jelentős a levélvesztés és a gyümölcshullás

2022. augusztus 17. 09:38

A csontszáraz talajból már nincs víz, amit a növények felvehetnének.