Életmód, gasztronómia

Hamarosan szedhető a csipkebogyó: így tárolhatjuk be télire

Agrofórum Online

Hamarosan megcsípi a dér a csipkebogyót és ideje leszedni, hogy télen immunerősítő gyógyteák alapja lehessen. Nézzük is meg, hogyan tároljuk be a csipkebogyót télire?

Ahhoz, hogy sok csipkebogyó legyen a saját kertünkbe, vadrózsákat kell ültetni. A vadrózsa egyébként is egy hálás növény, nagyon ritkán van növényvédelmi probléma rajta. Tavasszal rózsaszínes-fehér virágaival ad örömöt a kertbarátoknak, míg ősszel a piros bogyója lesz a díszítő értéke.

A dér által megcsípett csipkebogyó elkezd megpuhulni és könnyebb is lesz feldolgozni, akár gyógyteának, akár lekvárnak használnánk fel.

Hogyan tároljuk a csipkebogyót?

A csipkebogyó terméseket megszedve rögtön kezdjük el a szárítást vagy mélyhűtést, mert nagyon hamar elkezd tönkremenni!

Egyrészt a levágott csipketermést zacskóba téve mélyhűthetjük is, később így könnyebb lesz lekvárnak főzni.

De ha gyógyteaként szeretnénk majd használni, akkor inkább a szárítást javaslom.

Szárítani konyharuhán is lehet kiterítve, szellős helyen, de semmiképpen nem napos helyen. Ha sokat szárítunk, akkor érdemes szárítókeretet készíteni, fából és sűrű szövésű fürjhálóból akár, mert így a szellőzés jó lesz és könnyű egymásra téve is szárítani.

Csipkebogyó
Csipkebogyó (fotó: Pixabay)

A csipkebogyó akkor száradt meg teljesen, ha kézzel már nem tudjuk összenyomni a terméseket. Ezután jól záródó befőttesüvegbe tegyük, és akkor vegyük csak elő, ha szükség van rá, addig legyen sötét és hűvös helyen.

Hogyan főzzünk belőle vitamindús teát?

A csipkebogyó legnagyobb értékei közé tartozik a C-vitamin. Viszont a C-vitamin hő hatására gyorsan bomlani kezd és pont a lényeget veszítjük el belőle.

A csipkebogyóteához este egy edénybe tegyünk szobahőmérsékletű vizet – jó esetben tisztított vizet – és ebbe szórjuk bele a csipkebogyókat, hagyjuk egy éjszakát ázni a vízben a terméseket, és reggelre már iható is lesz a vitamindús, immunerősítő gyógytea!

Itt jegyezném meg, hogy ha bármilyen, C-vitamint vagy hőérzékeny más vitamint tartalmazó gyümölcsöt teaként szeretnénk felhasználni, akkor a cold brew, vagyis a hidegáztatás a legkíméletesebb megoldás a vitaminok védelme érdekében.

A gyógyteák között természetesen nem minden gyógynövényre igaz ez, mert soknál a hő hatására szabadulnak fel a jótékony hatóanyagok, de a vitaminokat tartalmazóknál érdemes odafigyeljünk.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Minden, amit tudni érdemes a tűzifa megfelelő tárolásáról

2022. november 22. 05:36

A téli tüzelőről való gondoskodás nem ér véget pusztán a faanyag megvásárlásával, hanem megfelelő mértékig ki kell szárítani, és meg kell találni az optimális tárolási helyét. Hol, hogyan és mennyi ideig tárolhatjuk a tűzifát amellett, hogy megőrizzük a minőségét? Milyen kritériumai vannak a jó fatárolónak?

Meg lehet-e előzni a pincében raktározott gyümölcsök romlását?

2022. november 15. 04:36

Kertemből származó almám, körtém és birseim vannak rekeszekben betárolva a pincében. Meg lehet-e előzni a pincében raktározott gyümölcsök romlását? Ha igen, hogyan?

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok?

2023. március 25. 11:37

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok? Én hibázhattam valamiben, vagy a magokkal lehetett a gond?

Hogyan tároljuk az almát házi körülmények között?

2020. október 26. 09:20

A gyümölcsfajok közül tárolás szempontjából az almának és a körtének van a legnagyobb jelentősége hazánkban.