25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Életmód, gasztronómia

Hamarosan szedhető a csipkebogyó: így tárolhatjuk be télire

Agrofórum Online

Hamarosan megcsípi a dér a csipkebogyót és ideje leszedni, hogy télen immunerősítő gyógyteák alapja lehessen. Nézzük is meg, hogyan tároljuk be a csipkebogyót télire?

Ahhoz, hogy sok csipkebogyó legyen a saját kertünkbe, vadrózsákat kell ültetni. A vadrózsa egyébként is egy hálás növény, nagyon ritkán van növényvédelmi probléma rajta. Tavasszal rózsaszínes-fehér virágaival ad örömöt a kertbarátoknak, míg ősszel a piros bogyója lesz a díszítő értéke.

A dér által megcsípett csipkebogyó elkezd megpuhulni és könnyebb is lesz feldolgozni, akár gyógyteának, akár lekvárnak használnánk fel.

Hogyan tároljuk a csipkebogyót?

A csipkebogyó terméseket megszedve rögtön kezdjük el a szárítást vagy mélyhűtést, mert nagyon hamar elkezd tönkremenni!

Egyrészt a levágott csipketermést zacskóba téve mélyhűthetjük is, később így könnyebb lesz lekvárnak főzni.

De ha gyógyteaként szeretnénk majd használni, akkor inkább a szárítást javaslom.

Szárítani konyharuhán is lehet kiterítve, szellős helyen, de semmiképpen nem napos helyen. Ha sokat szárítunk, akkor érdemes szárítókeretet készíteni, fából és sűrű szövésű fürjhálóból akár, mert így a szellőzés jó lesz és könnyű egymásra téve is szárítani.

Csipkebogyó
Csipkebogyó (fotó: Pixabay)

A csipkebogyó akkor száradt meg teljesen, ha kézzel már nem tudjuk összenyomni a terméseket. Ezután jól záródó befőttesüvegbe tegyük, és akkor vegyük csak elő, ha szükség van rá, addig legyen sötét és hűvös helyen.

Hogyan főzzünk belőle vitamindús teát?

A csipkebogyó legnagyobb értékei közé tartozik a C-vitamin. Viszont a C-vitamin hő hatására gyorsan bomlani kezd és pont a lényeget veszítjük el belőle.

A csipkebogyóteához este egy edénybe tegyünk szobahőmérsékletű vizet – jó esetben tisztított vizet – és ebbe szórjuk bele a csipkebogyókat, hagyjuk egy éjszakát ázni a vízben a terméseket, és reggelre már iható is lesz a vitamindús, immunerősítő gyógytea!

Itt jegyezném meg, hogy ha bármilyen, C-vitamint vagy hőérzékeny más vitamint tartalmazó gyümölcsöt teaként szeretnénk felhasználni, akkor a cold brew, vagyis a hidegáztatás a legkíméletesebb megoldás a vitaminok védelme érdekében.

A gyógyteák között természetesen nem minden gyógynövényre igaz ez, mert soknál a hő hatására szabadulnak fel a jótékony hatóanyagok, de a vitaminokat tartalmazóknál érdemes odafigyeljünk.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Árt a sárgarépának a fény a tárolás során?

2023. november 8. 04:38

Árt-e a sárgarépának, ha olyan helyen tároljuk, ahol fény is éri? Válaszukat előre is köszönöm!

Így lesz télen is ehető a burgonya: tárolási tippek

2022. november 2. 05:37

Hogyan tároljuk a burgonyát jól, otthoni körülmények között? Erre hoztam ma bevált praktikákat.

Mitől barnul meg a birs gyümölcsének húsa?

2022. november 11. 04:36

Bár idén sokat termett a birsalmánk, gyümölcsének húsa barna. Éretten szedtük és saját pincében tároltjuk. Már előző években is tapasztaltuk ezt az elváltozást. Mi okozza, lehet védekezni ellene?

Hogyan és mikor kell betakarítani a hagymát?

2024. július 25. 07:10

Az újhagymákat akkor húzza ki, amikor a zöld része eléri a 15 cm-es magasságot. Minél tovább vár az újhagyma betakarításával, az annál erősebb ízű lesz.