32℃ 20℃
június 5. Frézia, Fatime, Fatima, Bonifác
Életmód, gasztronómia

Hogyan aszaljunk, ha túl sok a termény?

Agrofórum Online

Az aszalás az egyik kedvenc elfoglaltságunk, méghozzá többféle módon, még házi zöldségchipseket is készítünk – magunknak. Nézzük meg, mely zöldségek aszalhatók, és hogyan érdemes nekiállni!

Az aszalás is egy tartósítási forma, ami annyiban praktikus, hogy utána nem kell hűteni a betárolt zöldséget, és se tartósítószert, se más adalékot nem kíván ahhoz, hogy sokáig elálljon.

Érdekesség, hogy régen sokkal nagyobb keletje volt az aszalásnak. Még a két világháború között is, főleg Erdélyben volt nagy divat, ahol aszalóházakat építettek, hogy a rengeteg gyűjtött elemózsiát betárolhassák. Így lett leaszalva az erdei gyümölcs, a gomba, de még a szilvák, almák is. Házi tűzhelytől kezdve a sütőig és aszalóberendezésekig sokféle módon lehet aszalni.

Mi már vásároltunk speciális aszalógépet magunknak, de mi már nagyobb volumenben „nyomjuk”, mint egy sima hobbikertész. Sokáig viszont mi sütőben aszaltunk.

Mit lehet megaszalni?

A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt lehet aszalni, a kérdés inkább az, hogy milyen a kihozatal. A nagyon lédúsakat nehezebb aszalni, mert sokkal lassabb a folyamat, és minden gyümölcsnek megvan a trükkje, hogy a végeredmény jó legyen.

De a chipsek is kiválóak, ha nekilátunk a zöldségekből házi chipset készíteni: batátától kezdve a zelleren át a sárgarépáig.

A termesztett és gyűjtött gombákból is kiváló aszalványok készülhetnek, melyekből a téli időszakban finom gombalevest is főzhetünk.

A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt lehet aszalni (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/egeszseges-apple-szaraz-esik-8963959/)

Mire figyeljünk aszaláskor?

Az aszalásra szánt gyümölcs mindig egészséges legyen!

Ez nagyon fontos, mert ha penészes vagy fertőzött más betegséggel, akkor az tönkreteheti a terményt az aszalás folyamán. A penész az aszalás legnagyobb ellensége!

Az aszalás előtt takarítsuk meg a terményt és alaposan szárítsuk meg! Ne csináljunk vegyes tálcákat az aszalóban sem, mert minden zöldség eltérő módon aszalódik és így megnehezítjük a saját dolgunkat is!

Egyes gyümölcsöket úgy egyszerűbb aszalni, ha feldaraboljuk. Ha az almát karikákra vágjuk, akkor könnyebben aszalódik chipsnek, de közben meg egy szilvát félbevágva aszalni annyiban nem praktikus, hogy bár gyorsabb a folyamat, de ízetlen és rágós lehet a végeredmény, ahogy a finom, cukros leve elfolyik, párolog.

Például vannak olyan trükkök, hogy a meggynél és cseresznyénél a forrázás segít abban, hogy az aszaláskor ne repedjen meg a héjuk. De ugyanígy trükkös a szilva is: 1%-os szódás vízben való fürdetés leoldja a viaszréteget, és így meggyorsíthatjuk az aszalást.

Mikor van készen az aszalvány?

Ahhoz, hogy betárolható legyen egy aszalvány, zöldségre és gyümölcsre jellemzően eltérő szárazságra van szükség.

A gyümölcsök víztartalma legyen 20% alatt, míg a zöldségeknek még kevesebb víztartalmúnak kell lenni: maximum 5-8% vízmennyiség maradjon csak bennük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

2019. május 29. 12:18

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. Cikkünkből megismerheti az Olvasó a Shetland Black, Fleur Bleue, Apache és a Blue St. Gallen különleges burgonyafajtákat.

Támrendszeres konzervuborka termesztése II. - Kémiai talajtulajdonságok

2020. május 16. 04:36

Gyakran szokott a talaj sótartalmával gond lenni, amire az uborka különösen érzékeny. Bár a zöldségféléket sóérzékeny növények kategóriájába soroljuk, de az uborka ezen belül is a különösen érzékenyek csoportjába tartozik.

Nem mi szabjuk meg, milyen utat választunk, hanem a környezetünk...

2021. január 5. 10:39

"Azt, hogy milyen FruitVeB-et szeretnénk, leginkább az határozza meg, hogy milyen ágazatot képzelünk el. Víziónk egy olyan zöldség-gyümölcs ágazat, melyben magas színvonalon működő, európai léptékben versenyképes, termelési színvonalukban homogén termelő és feldolgozó üzemek állítják elő az ország önellátásához szükséges árumennyiséget és elégítik ki az exportpiac igényeit." Interjú Dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeB új elnökével.

Hogyan válasszunk a fajták közül, ha zöldségeket termesztenénk?

2025. február 10. 04:37

Szeretnék palántát nevelni, de minden zöldségfaj esetében rengeteg fajta kapható. Hogyan válasszak a fajták közül?