Életmód, gasztronómia

Hogyan aszaljunk, ha túl sok a termény?

Agrofórum Online

Az aszalás az egyik kedvenc elfoglaltságunk, méghozzá többféle módon, még házi zöldségchipseket is készítünk – magunknak. Nézzük meg, mely zöldségek aszalhatók, és hogyan érdemes nekiállni!

Az aszalás is egy tartósítási forma, ami annyiban praktikus, hogy utána nem kell hűteni a betárolt zöldséget, és se tartósítószert, se más adalékot nem kíván ahhoz, hogy sokáig elálljon.

Érdekesség, hogy régen sokkal nagyobb keletje volt az aszalásnak. Még a két világháború között is, főleg Erdélyben volt nagy divat, ahol aszalóházakat építettek, hogy a rengeteg gyűjtött elemózsiát betárolhassák. Így lett leaszalva az erdei gyümölcs, a gomba, de még a szilvák, almák is. Házi tűzhelytől kezdve a sütőig és aszalóberendezésekig sokféle módon lehet aszalni.

Mi már vásároltunk speciális aszalógépet magunknak, de mi már nagyobb volumenben „nyomjuk”, mint egy sima hobbikertész. Sokáig viszont mi sütőben aszaltunk.

Mit lehet megaszalni?

A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt lehet aszalni, a kérdés inkább az, hogy milyen a kihozatal. A nagyon lédúsakat nehezebb aszalni, mert sokkal lassabb a folyamat, és minden gyümölcsnek megvan a trükkje, hogy a végeredmény jó legyen.

De a chipsek is kiválóak, ha nekilátunk a zöldségekből házi chipset készíteni: batátától kezdve a zelleren át a sárgarépáig.

A termesztett és gyűjtött gombákból is kiváló aszalványok készülhetnek, melyekből a téli időszakban finom gombalevest is főzhetünk.

A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt lehet aszalni (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/egeszseges-apple-szaraz-esik-8963959/)

Mire figyeljünk aszaláskor?

Az aszalásra szánt gyümölcs mindig egészséges legyen!

Ez nagyon fontos, mert ha penészes vagy fertőzött más betegséggel, akkor az tönkreteheti a terményt az aszalás folyamán. A penész az aszalás legnagyobb ellensége!

Az aszalás előtt takarítsuk meg a terményt és alaposan szárítsuk meg! Ne csináljunk vegyes tálcákat az aszalóban sem, mert minden zöldség eltérő módon aszalódik és így megnehezítjük a saját dolgunkat is!

Egyes gyümölcsöket úgy egyszerűbb aszalni, ha feldaraboljuk. Ha az almát karikákra vágjuk, akkor könnyebben aszalódik chipsnek, de közben meg egy szilvát félbevágva aszalni annyiban nem praktikus, hogy bár gyorsabb a folyamat, de ízetlen és rágós lehet a végeredmény, ahogy a finom, cukros leve elfolyik, párolog.

Például vannak olyan trükkök, hogy a meggynél és cseresznyénél a forrázás segít abban, hogy az aszaláskor ne repedjen meg a héjuk. De ugyanígy trükkös a szilva is: 1%-os szódás vízben való fürdetés leoldja a viaszréteget, és így meggyorsíthatjuk az aszalást.

Mikor van készen az aszalvány?

Ahhoz, hogy betárolható legyen egy aszalvány, zöldségre és gyümölcsre jellemzően eltérő szárazságra van szükség.

A gyümölcsök víztartalma legyen 20% alatt, míg a zöldségeknek még kevesebb víztartalmúnak kell lenni: maximum 5-8% vízmennyiség maradjon csak bennük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Véghajrá a befőzésben: ezeket még el lehet rakni télire

2023. október 4. 05:40

Nézzük most sorban, mely zöldségeket és gyümölcsöket lehet még ősszel befőzni és télire eltárolni!

A természetközeli termesztés szellemisége

2019. május 27. 14:08

Egy hazai gazdaságot mutatunk be Olvasóinknak, ahol a természetközeli termesztési mód alkalmazásával törekednek arra, hogy a kemikáliák felhasználását csökkentsék, illetve elkerüljék. Ezen alapelvek közel állnak az integrált növényvédelem alapelveihez.

673 millió forintból nemesíthetnek zöldségeket

2019. augusztus 5. 11:16

A projekt célja négy fajnál (paprika, borsó, uborka és dinnye) növényfiziológiai mérések segítségével olyan hibridek létrehozása, amelyek a klímaváltozásból adódó külső tényezők okozta stresszfaktoroknak a lehető legjobban ellenállnak.

Megnéztük az árakat a Nagybani Piacon

2020. március 31. 06:38

Felgyorsultak az események az utóbbi 1-2 hétben hazánkban is. Szinte már a „csapból is az folyik”, hogy megjelent a korona vírus, mekkora élelmiszerhiány van az üzletekben és mennyire megemelkedtek a fogyasztói árak. A Budapesti Nagybani Piacon is napról napra hirtelen változtak az árak, melyek természetesen a kiskereskedelmi árakat is változtatják.