Életmód, gasztronómia

Hogyan aszaljunk, ha túl sok a termény?

Agrofórum Online

Az aszalás az egyik kedvenc elfoglaltságunk, méghozzá többféle módon, még házi zöldségchipseket is készítünk – magunknak. Nézzük meg, mely zöldségek aszalhatók, és hogyan érdemes nekiállni!

Az aszalás is egy tartósítási forma, ami annyiban praktikus, hogy utána nem kell hűteni a betárolt zöldséget, és se tartósítószert, se más adalékot nem kíván ahhoz, hogy sokáig elálljon.

Érdekesség, hogy régen sokkal nagyobb keletje volt az aszalásnak. Még a két világháború között is, főleg Erdélyben volt nagy divat, ahol aszalóházakat építettek, hogy a rengeteg gyűjtött elemózsiát betárolhassák. Így lett leaszalva az erdei gyümölcs, a gomba, de még a szilvák, almák is. Házi tűzhelytől kezdve a sütőig és aszalóberendezésekig sokféle módon lehet aszalni.

Mi már vásároltunk speciális aszalógépet magunknak, de mi már nagyobb volumenben „nyomjuk”, mint egy sima hobbikertész. Sokáig viszont mi sütőben aszaltunk.

Mit lehet megaszalni?

A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt lehet aszalni, a kérdés inkább az, hogy milyen a kihozatal. A nagyon lédúsakat nehezebb aszalni, mert sokkal lassabb a folyamat, és minden gyümölcsnek megvan a trükkje, hogy a végeredmény jó legyen.

De a chipsek is kiválóak, ha nekilátunk a zöldségekből házi chipset készíteni: batátától kezdve a zelleren át a sárgarépáig.

A termesztett és gyűjtött gombákból is kiváló aszalványok készülhetnek, melyekből a téli időszakban finom gombalevest is főzhetünk.

A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt lehet aszalni (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/egeszseges-apple-szaraz-esik-8963959/)

Mire figyeljünk aszaláskor?

Az aszalásra szánt gyümölcs mindig egészséges legyen!

Ez nagyon fontos, mert ha penészes vagy fertőzött más betegséggel, akkor az tönkreteheti a terményt az aszalás folyamán. A penész az aszalás legnagyobb ellensége!

Az aszalás előtt takarítsuk meg a terményt és alaposan szárítsuk meg! Ne csináljunk vegyes tálcákat az aszalóban sem, mert minden zöldség eltérő módon aszalódik és így megnehezítjük a saját dolgunkat is!

Egyes gyümölcsöket úgy egyszerűbb aszalni, ha feldaraboljuk. Ha az almát karikákra vágjuk, akkor könnyebben aszalódik chipsnek, de közben meg egy szilvát félbevágva aszalni annyiban nem praktikus, hogy bár gyorsabb a folyamat, de ízetlen és rágós lehet a végeredmény, ahogy a finom, cukros leve elfolyik, párolog.

Például vannak olyan trükkök, hogy a meggynél és cseresznyénél a forrázás segít abban, hogy az aszaláskor ne repedjen meg a héjuk. De ugyanígy trükkös a szilva is: 1%-os szódás vízben való fürdetés leoldja a viaszréteget, és így meggyorsíthatjuk az aszalást.

Mikor van készen az aszalvány?

Ahhoz, hogy betárolható legyen egy aszalvány, zöldségre és gyümölcsre jellemzően eltérő szárazságra van szükség.

A gyümölcsök víztartalma legyen 20% alatt, míg a zöldségeknek még kevesebb víztartalmúnak kell lenni: maximum 5-8% vízmennyiség maradjon csak bennük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Október

2023. október 11. 08:40

Bár egyre hűvösebbre és csapadékosabbra fordult az ősz idén, továbbra is örvendhetünk a kert kincseinek az októberben szezonális zöldségek és gyümölcsök sokaságával. Lássuk, mit tudnak a hónap sztárjai, a fekete berkenye és a csicsóka!

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen

2019. július 3. 10:47

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.

Kell már permetezni a burgonyát fitoftóra ellen?

2023. július 15. 14:37

Burgonyával kapcsolatos kérdésemre várom válaszukat! Kell már permetezni fitoftóra ellen?

Élelmiszerek népszerűsítését finanszírozza az Európai Unió

2018. október 23. 14:37

Az Európai Bizottság 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte – közölte az uniós bizottság.