Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Hogyan hat a LED világítás a paradicsom termésmennyiségére?

Hogyan hat a LED világítás a paradicsom termésmennyiségére?

Agrofórum Online

A GE Current kiterjesztette a globális szintű kertészeti világítástechnikai kutatását azzal, hogy együttműködést indított a Holland, világviszonylatban is rangos helyet elfoglaló Wageningen University & Research (WUR) intézetével. A Dr. Leo Marcelis által koordinált munka célja, hogy megfelelő iránymutatást adjon a termelők számára a fényforrások elhelyezését, a megvilágítás típusát és intenzitását illetően. A felső LED megvilágítással kombinált technológiák bevezetésével a minőség és hozam maximalizálása a cél.

A WUR jelenleg azon dolgozik, hogy feltárja a kiegészítő megvilágítás növénynövekedésre gyakorolt ​​hatásainak részleteit a különböző fejlődési fázisokban. Dr. Hans Spalholz, a Current vezető növénytudományos munkatársa szerint a LED-es megvilágítás termesztőberendezésekben történő alkalmazása a mai napig egy aránylag új technológiának minősül. A szigorúan tudományos alapokon nyugvó kutatási eredmények segíthetnek eloszlatni a technológiát körüllengő kételyeket.

,,Mondanom sem kell, nagyon izgatottak vagyunk, hogy ilyen erős akadémiai csapattal dolgozhatunk a termelők számára fontos és sürgető kérdések megválaszolásában.” – mondja Dr. Spalholz.

A Current legfrissebb kutatása kapcsán számos érdekes adat fog napvilágot látni az elkövetkezendő hónapokban. A cég a mesterséges megvilágítás különböző növénykultúrákra gyakorolt hatását egyéb együttműködéseken keresztül is vizsgálja: partneri viszonyt ápol az NC Állami Egyetemmel, az Ohio Állami Egyetemmel, a Stockbridge Technológiai Központtal (UK). Annak ellenére, hogy a LED-es megvilágítás költségessége, és környezeti terhelése jelentősebb, a termelők hajlamosabbak ezt az irányt választani, amennyiben megbizonyosodtak annak termésnövelő hatásáról.

Jelen tanulmány célja a LED és HPS (high pressure sodium) világítástechnikák paradicsom termésmennyiségére és minőségére gyakorolt hatásának vizsgálata. Emellett annak megfigyelése, hogy a világítótestek pozíciója hogyan befolyásolja az említett paramétereket. 

,,Habár a megvilágítás alkalmazása széles körben elterjedt az iparban, kevés olyan megbízható kutatási eredmény áll rendelkezésre, amelyek segítségével az maximálisan kihasználhatóvá válna a gazdák számára” – mondja Malcolm Yare, a Current kertészeti üzletfejlesztési vezetője.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9306159/current-partners-with-wageningen-for-new-interlighting-study/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szélsőséges időjárás csökkenti a kínai licsitermést

2024. május 25. 16:10

Kína legjelentősebb licsitermesztő régiójában a jégeső súlyosan károsította a licsifákat. A termésmennyiség emiatt jelentős mértékben csökken.

Létezik olyan eper, amilyet valószínűleg még nem evett

2024. május 24. 11:10

Az eper több faja őshonos Európában, mégis Amerika felfedezésére volt szükség ahhoz, hogy a nemesítésnek köszönhetően igazán vonzó ízűvé váljon.

Milyen lesz az idei görögdinnye?

2024. május 24. 07:10

A görögdinnye az egyik legnagyobb fény- és vízigényű zöldségfaj, amely megfelelő gondozás mellett bőséges termést hozhat.

Földieper: évek óta változatlan árat fizetnek a kereskedők a termesztőknek

2024. május 14. 11:10

A felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik a kereskedők.

Segített a szabadföldi kertészeti kultúráknak a csapadékos idő

2019. május 16. 06:02

A FruitVeB szakértői szerint a szabadföldi zöldségkultúrák közül a zöldborsótáblák állapota kielégítő, a gyökérzöldségek és a vöröshagyma esetében jó átlagos termés várható, a spárgatermést közepesre becsülik.

A 10 legfinomabb befőzésre és tartósításra alkalmas zöldségféle

2022. augusztus 20. 08:24

Fedezze fel a befőzésre és tartósításra leginkább alkalmas zöldségeket, hogy a szezonon kívül is bármikor élvezhesse az ízüket!

Miért fejlődtek eltérő színű és méretű sütőtökök a kigyűjtött magokból?

2023. november 22. 04:39

Vásárolt sütőtökből kigyűjtött magokat vetettem el a kertben. Belőlük többféle méretű és színű tökök fejlődtek ki. Mi okozhatta ezt?

Megjelent a Nufarm új termékkatalógusa

2019. december 3. 09:02

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2020, amelyből részletesen tájékozódhat cégünk termékpalettájáról, és az egyes növényvédő szerek pontos használati útmutatóját is megismerheti.