Életmód, gasztronómia

Hogyan aszaljunk hatékonyan?

Agrofórum Online

Az aszalás az egyik legősibb tartósítási eljárás, de jól aszalni is meg kell tanulni ahhoz, hogy finom és jó minőségű legyen a végeredmény.

Mivel a boltokban igen magas ára van az aszalványoknak, ha magunk megtermeljük az alapanyagot, vagy jó áron be tudjuk szerezni, akkor még ezeknél a magas energiaáraknál is érdemes lesz magunknak elkészíteni az aszalványokat. Aszalni sokféleképpen lehet, vannak  gyorsabb és lassabb verziók, a napon való aszalástól egészen az aszalógéppel történőig.

Az alapanyagok előkészítése aszaláshoz

Az aszalásnál is, mint bármelyik tartósító eljárásnál fontos, hogy mindig egészséges gyümölcsöket, zöldségeket aszaljunk. Így elkerülhető az esetleges romlási folyamat az aszalási procedúra során. Ráadásul, mivel a meleg levegőt keringtetjük, egy-egy penészes folt miatt akár az egész aszalóban lévő alapanyag penészesedésnek is indulhat.

Gyümölcsök esetében az a jó, ha a gyümölcs éppen érett és nem túlérett, vagy még éretlen.

A zöldségeket és gyümölcsöket alaposan mossuk meg, de ne áztassuk, hogy a szövetei ne szívjanak fel plusz vizet. Szárítsuk meg és szükség esetén hámozzuk is meg. Egyes gyümölcsök héjastól is száríthatók, mint az alma és szilva, de például a barackot érdemes lehet meghámozni. Sok recept úgy is írja, hogy a barack aszalásánál blansírozzuk meg a gyümölcsöt, hogy elváljon a héjától és utána kis szikkasztás után menjen a szárítókeretekre aszalásra.

A nagyobb gyümölcsöket és lédúsakat érdemes vékony karikákra vágni, hogy könnyebben aszalódjanak. Minden esetben magozzuk ki a gyümölcsöket.

Az összevágott gyümölcsök legyenek egyforma vastagok, hogy egyszerre és egyenletesen aszalhatók legyenek.

Mindig egészséges gyümölcsöket, zöldségeket aszaljunk! (fotó: Pexels)

Mitől barnul be a gyümölcs és hogyan tegyünk ellene?

Egyesek a gyümölcsöket cukorba előfőzik vagy megforgatják porcukorba, mások megmerítik aszkorbinsavas vízbe, hogy ne kezdjenek el megbarnulni. Alapvetően mindkettő jó megoldás lehet.

A gyümölcsöknél a barnulási folyamatért az orto-kinon nevű vegyületek a felelősek. Ez magában színtelen, de amikor reakcióba lép aminosavakkal és oxigénnel, melanint termel – ettől színeződik el a gyümölcshús.

Hogyan válasszunk aszalógépet?

A kereskedelemben sokféle aszalógép típussal találkozunk. Sokszor látunk kör alakúakat, szögleteseket, állítható hőfokút és stabil fix hőfokon működőeket is.

Gyakorlott aszalványkészítőként azt tudom mondani, hogy minden gyümölcs és zöldség esetében eltérő hőfokon lesz ideális az aszalási folyamat. Egy chilipaprikánál sok kapszaicint vesztünk, ha túl magas hőfokon aszalunk. Ugyanígy a gyümölcsöknél is megbarnulhat, kiszáradhat, és esetenként akár meg is éghet a gyümölcs, ha túl magas a hőfok.

Ebből következik, hogy érdemes olyan aszalót választani, melyen van hőfokszabályzó.

A másik érdekesség a kérdésben, hogy a légkeverésnél egy aszalóberendezésben egyenletesen el kell oszlatni a keringő levegőt. Ne lehessenek benne olyan csücskök, ahol megáll a levegő, vagy nem elég a hőfok. Így én a saját tapasztalataim alapján nem ajánlom a szögletes aszalókat sem.

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Mikor szedhető a naspolya?

2023. október 18. 04:38

Van egy naspolyafám új házunk kertjének a végében. Azt szeretném megtudni, hogy mikor szedhető a gyümölcse?

Hogyan végezhetjük el a diófa oltását?

2023. február 21. 04:36

Dió oltásáról szeretnék információt kérni. Érdemes a diót oltani? Hogyan lehet elvégezni ezt a feladatot?

Megállítható a kövecsesség kialakulása a körtében?

2019. február 27. 05:36

Gy. Gábor kérdése: A 10 éves Bosc kobak és Vilmos körte fám minden évben rendesen termett, azonban 2 éve egyre nagyobb mértékű a kövecsesedés. 2018-ban már egy ép gyümölcs nem volt. Megállítható ez permetezéssel? Vagy felesleges és érdemesebb kivágni, újat telepíteni?

Az örök második – ősi magyar körtefajták

2019. február 23. 04:36

Az alma mellett a körtének is nagy hagyománya van hazánkban, sőt, számtalan finomabbnál finomabb ősi magyar körtefajta ismert. Ezek közül most az Árpávalérő, a Mézvackor és a Kálmán körte fajtákat mutatjuk be.