Életmód, gasztronómia

Hogyan aszaljunk hatékonyan?

Agrofórum Online

Az aszalás az egyik legősibb tartósítási eljárás, de jól aszalni is meg kell tanulni ahhoz, hogy finom és jó minőségű legyen a végeredmény.

Mivel a boltokban igen magas ára van az aszalványoknak, ha magunk megtermeljük az alapanyagot, vagy jó áron be tudjuk szerezni, akkor még ezeknél a magas energiaáraknál is érdemes lesz magunknak elkészíteni az aszalványokat. Aszalni sokféleképpen lehet, vannak  gyorsabb és lassabb verziók, a napon való aszalástól egészen az aszalógéppel történőig.

Az alapanyagok előkészítése aszaláshoz

Az aszalásnál is, mint bármelyik tartósító eljárásnál fontos, hogy mindig egészséges gyümölcsöket, zöldségeket aszaljunk. Így elkerülhető az esetleges romlási folyamat az aszalási procedúra során. Ráadásul, mivel a meleg levegőt keringtetjük, egy-egy penészes folt miatt akár az egész aszalóban lévő alapanyag penészesedésnek is indulhat.

Gyümölcsök esetében az a jó, ha a gyümölcs éppen érett és nem túlérett, vagy még éretlen.

A zöldségeket és gyümölcsöket alaposan mossuk meg, de ne áztassuk, hogy a szövetei ne szívjanak fel plusz vizet. Szárítsuk meg és szükség esetén hámozzuk is meg. Egyes gyümölcsök héjastól is száríthatók, mint az alma és szilva, de például a barackot érdemes lehet meghámozni. Sok recept úgy is írja, hogy a barack aszalásánál blansírozzuk meg a gyümölcsöt, hogy elváljon a héjától és utána kis szikkasztás után menjen a szárítókeretekre aszalásra.

A nagyobb gyümölcsöket és lédúsakat érdemes vékony karikákra vágni, hogy könnyebben aszalódjanak. Minden esetben magozzuk ki a gyümölcsöket.

Az összevágott gyümölcsök legyenek egyforma vastagok, hogy egyszerre és egyenletesen aszalhatók legyenek.

Mindig egészséges gyümölcsöket, zöldségeket aszaljunk! (fotó: Pexels)

Mitől barnul be a gyümölcs és hogyan tegyünk ellene?

Egyesek a gyümölcsöket cukorba előfőzik vagy megforgatják porcukorba, mások megmerítik aszkorbinsavas vízbe, hogy ne kezdjenek el megbarnulni. Alapvetően mindkettő jó megoldás lehet.

A gyümölcsöknél a barnulási folyamatért az orto-kinon nevű vegyületek a felelősek. Ez magában színtelen, de amikor reakcióba lép aminosavakkal és oxigénnel, melanint termel – ettől színeződik el a gyümölcshús.

Hogyan válasszunk aszalógépet?

A kereskedelemben sokféle aszalógép típussal találkozunk. Sokszor látunk kör alakúakat, szögleteseket, állítható hőfokút és stabil fix hőfokon működőeket is.

Gyakorlott aszalványkészítőként azt tudom mondani, hogy minden gyümölcs és zöldség esetében eltérő hőfokon lesz ideális az aszalási folyamat. Egy chilipaprikánál sok kapszaicint vesztünk, ha túl magas hőfokon aszalunk. Ugyanígy a gyümölcsöknél is megbarnulhat, kiszáradhat, és esetenként akár meg is éghet a gyümölcs, ha túl magas a hőfok.

Ebből következik, hogy érdemes olyan aszalót választani, melyen van hőfokszabályzó.

A másik érdekesség a kérdésben, hogy a légkeverésnél egy aszalóberendezésben egyenletesen el kell oszlatni a keringő levegőt. Ne lehessenek benne olyan csücskök, ahol megáll a levegő, vagy nem elég a hőfok. Így én a saját tapasztalataim alapján nem ajánlom a szögletes aszalókat sem.

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Így növelhető akár negyedével a gyümölcsök minősége

2023. augusztus 21. 12:10

A gyümölcsök minősége közel egynegyed részben függ a beporzó állatok jelenlététől, az állati beporzás kulcsszerepet játszik a mezőgazdasági termelés minőségének meghatározásában.

Kerti kalendárium – júliusi teendők a házikertben

2020. július 14. 13:13

Júliusban is várnak ránk a díszkertben gondozott növények, a veteményest lakó zöldségfélék, a gyümölcsfák, a gyógy-és fűszernövények, sőt a gyep is. Előtérbe kerülnek a júliusban károsító kórokozók és kártevők, fokozottan ügyelnünk kell az öntözésre és a gyomnövényekre is.

Okoz károkat a fülbemászó a kertben?

2023. augusztus 12. 12:23

Idén rengetek fülbemászó van a kertben, kell ellene permetezni? Okoz egyáltalán károkat a fülbemászó a kertben?

5 ok arra, hogy miért válasszuk a birsalmát a kertbe

2024. április 25. 14:10

A birsalma gyűmölcs nemcsak értékes és egészséges, hanem a fája a kertet is díszíti. Összesen öt okot sorakoztatunk fel mellette.