Életmód, gasztronómia

Hogyan fessünk húsvéti tojásokat természetes alapanyagokkal?

Agrofórum Online

Itt vannak az ünnepek, a boltok polcain megjelentek a húsvéti tojásfestékek. Az emberek azonban egyre inkább a természetes módszereket keresik, hiszen év közben épp elég adalékanyagot és színezéket eszünk meg, ha pedig a lila káposzta, a vöröshagyma és a kurkuma is tökéletes a tojásfestésre, miért vennénk mesterséges anyagokból készült tojásfestéket?

Aki egyszer kipróbálja, milyen természetes anyagokkal festeni, az soha többé nem fog a bolti tojásfestékekre hagyatkozni, ráadásul a legtöbb természetes „festőanyag” megtalálható a konyhánkban is. Lássuk, melyek ezek és milyenre színezik a tojásokat!

  • 2 csésze aprított cékla = vöröses rózsaszín a fehér tojásokon, gesztenyebarna a barna tojásokon.
  • 2 csésze vöröshagyma héj = vöröses narancssárga a fehér tojásokon vagy piros a barna tojásokon.
  • 2 csésze sárga hagymahéj = narancssárga a fehér tojásokon, rozsdavörös a barna tojásokon.
  • 1/4 csésze őrölt kurkuma = sárga tojás.
  • 2 csésze apróra vágott lila káposzta és 1/4 csésze őrölt kurkuma (két külön áztatással) = zöld tojás.
  • 2 csésze apróra vágott lila káposzta = kék a fehér tojáson, zöld a barnán.
  • 2 csésze áfonya = kék tojás.
  • 2 csésze szárított hibiszkusz virág (vagy filteres hibiszkusz tea) = levendula vagy indigó színű tojás.

Érdemes tudni: A színek akkor lesznek mélyebbek és teltebbek, ha hosszabb ideig áztatjuk bennük a főtt tojásokat. Mivel természetes anyagokat használunk, a tojásaink nemcsak rusztikusak lesznek, de egészségesek is maradnak.

Kék színű tojások

Hogyan fehérítsük ki a tojásokat?

A boltokban nagyon ritkán lehet hófehér tojást kapni, de van egy trükk, amit érdemes kipróbálni, ha valaki ki szeretné fehéríteni a húsvéti tojásait annak érdekében, hogy aztán a természetes festékek jobban mutassanak rajta.

A módszer pofonegyszerű: forrásban lévő ecetes vízbe kell tenni a tojásokat, majd kivenni onnan és finoman megdörzsölni őket egy szivaccsal – és hófehérek lesznek.

Íme egy látványos videó erről: KATTINTSON!

A tojásfestés művészete

A tojásfestékek elkészítése + a tojások megfestése lépésről lépésre

  1. Elkészítjük a természetes festékeket (2 csészényi festékből 6 tojást lehet megfesteni)
  2. Lila káposztát használjunk, ha KÉK és ZÖLD tojásokat akarunk. Felvágjuk a lila káposztát. 1 csésze vízhez 1 csésze összevágott lila káposztával számolunk. Lábasba tesszük a vizet a káposztával, felforraljuk, majd fedő alatt 15-30 percig takaréklángon főzzük, aztán állni hagyjuk, amíg kihűl.
  3. Kurkumával SÁRGA tojásokat kapunk: 2 ek kurkumát felforralunk 1 csésze vízzel, majd lefedve állni hagyjuk 30 percig.
  4. Hibiszkusz teával (filteres) HALVÁNYLILA tojásokat kapunk majd: 1 filteres hibiszkusz teát adunk egy csésze forró vízhez, lefedve állni hagyjuk 15-30 percig.
  5. Céklával RÓZSASZÍN tojásokat kapunk: 1 csésze reszelt céklát adunk 1 csésze vízhez, felforraljuk, majd lefedve állni hagyjuk. Ha kihűlt, leszűrjük.
  • Minden egyes festék levét leszűrve egy-egy nagyobb pohárba öntjük. A festékekhez külön-külön 1 ek ecetet keverünk.
  • Minden egyes festékbe óvatosan (!) 1-1 szobahőmérsékletű tojást teszünk egy kanál segítségével, és addig hagyjuk ázni a lében, amíg a kívánt színt elérik, majd kiszedjük a tojásokat és megszárítjuk őket egy papírtörlőn. Hűtőbe téve szebben megfogja a tojásokat a festék – ebben a lében akár egy egész éjszakára is a hidegben hagyhatjuk őket.
  • A kész tojásokat olajjal vagy zsírral finoman átdörzsöljük, hogy szép fényesek legyenek.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Drága lesz a húsvéti tojás Németországban

2023. április 3. 08:03

Idén húsvétkor a német fogyasztóknak a szokásosnál jóval mélyebben kell belenyúlniuk a zsebükbe a tojásért.

A tojáshéj 15 felhasználási módja az otthonunkban és a kertünkben

2023. március 5. 06:36

A tojáshéj több annál, mint hogy csupán a benne lévő tápláló tojássárgája és tojásfehérje hasznos „tárolóedénye” legyen.

Tojássárgája és tojásfehérje: miben különböznek? 

2023. november 17. 07:10

Nemcsak a tojás két jellemző részének, a sárgájának és a fehérjének az eredeti funkciójára szeretnénk rávilágítani, hanem egyéb érdekességet is elárulunk róluk.

Egy hónap alatt 720 tojást evett meg egy diák

2024. október 12. 14:10

Kiderült, hogy ha a koleszterinszint csökkentésére van szükség, akkor nem kevesebb, hanem egyenesen sokkal több tojást kell fogyasztani.