Életmód, gasztronómia

Hogyan fessünk húsvéti tojásokat természetes alapanyagokkal?

Agrofórum Online

Itt vannak az ünnepek, a boltok polcain megjelentek a húsvéti tojásfestékek. Az emberek azonban egyre inkább a természetes módszereket keresik, hiszen év közben épp elég adalékanyagot és színezéket eszünk meg, ha pedig a lila káposzta, a vöröshagyma és a kurkuma is tökéletes a tojásfestésre, miért vennénk mesterséges anyagokból készült tojásfestéket?

Aki egyszer kipróbálja, milyen természetes anyagokkal festeni, az soha többé nem fog a bolti tojásfestékekre hagyatkozni, ráadásul a legtöbb természetes „festőanyag” megtalálható a konyhánkban is. Lássuk, melyek ezek és milyenre színezik a tojásokat!

  • 2 csésze aprított cékla = vöröses rózsaszín a fehér tojásokon, gesztenyebarna a barna tojásokon.
  • 2 csésze vöröshagyma héj = vöröses narancssárga a fehér tojásokon vagy piros a barna tojásokon.
  • 2 csésze sárga hagymahéj = narancssárga a fehér tojásokon, rozsdavörös a barna tojásokon.
  • 1/4 csésze őrölt kurkuma = sárga tojás.
  • 2 csésze apróra vágott lila káposzta és 1/4 csésze őrölt kurkuma (két külön áztatással) = zöld tojás.
  • 2 csésze apróra vágott lila káposzta = kék a fehér tojáson, zöld a barnán.
  • 2 csésze áfonya = kék tojás.
  • 2 csésze szárított hibiszkusz virág (vagy filteres hibiszkusz tea) = levendula vagy indigó színű tojás.

Érdemes tudni: A színek akkor lesznek mélyebbek és teltebbek, ha hosszabb ideig áztatjuk bennük a főtt tojásokat. Mivel természetes anyagokat használunk, a tojásaink nemcsak rusztikusak lesznek, de egészségesek is maradnak.

Kék színű tojások

Hogyan fehérítsük ki a tojásokat?

A boltokban nagyon ritkán lehet hófehér tojást kapni, de van egy trükk, amit érdemes kipróbálni, ha valaki ki szeretné fehéríteni a húsvéti tojásait annak érdekében, hogy aztán a természetes festékek jobban mutassanak rajta.

A módszer pofonegyszerű: forrásban lévő ecetes vízbe kell tenni a tojásokat, majd kivenni onnan és finoman megdörzsölni őket egy szivaccsal – és hófehérek lesznek.

Íme egy látványos videó erről: KATTINTSON!

A tojásfestés művészete

A tojásfestékek elkészítése + a tojások megfestése lépésről lépésre

  1. Elkészítjük a természetes festékeket (2 csészényi festékből 6 tojást lehet megfesteni)
  2. Lila káposztát használjunk, ha KÉK és ZÖLD tojásokat akarunk. Felvágjuk a lila káposztát. 1 csésze vízhez 1 csésze összevágott lila káposztával számolunk. Lábasba tesszük a vizet a káposztával, felforraljuk, majd fedő alatt 15-30 percig takaréklángon főzzük, aztán állni hagyjuk, amíg kihűl.
  3. Kurkumával SÁRGA tojásokat kapunk: 2 ek kurkumát felforralunk 1 csésze vízzel, majd lefedve állni hagyjuk 30 percig.
  4. Hibiszkusz teával (filteres) HALVÁNYLILA tojásokat kapunk majd: 1 filteres hibiszkusz teát adunk egy csésze forró vízhez, lefedve állni hagyjuk 15-30 percig.
  5. Céklával RÓZSASZÍN tojásokat kapunk: 1 csésze reszelt céklát adunk 1 csésze vízhez, felforraljuk, majd lefedve állni hagyjuk. Ha kihűlt, leszűrjük.
  • Minden egyes festék levét leszűrve egy-egy nagyobb pohárba öntjük. A festékekhez külön-külön 1 ek ecetet keverünk.
  • Minden egyes festékbe óvatosan (!) 1-1 szobahőmérsékletű tojást teszünk egy kanál segítségével, és addig hagyjuk ázni a lében, amíg a kívánt színt elérik, majd kiszedjük a tojásokat és megszárítjuk őket egy papírtörlőn. Hűtőbe téve szebben megfogja a tojásokat a festék – ebben a lében akár egy egész éjszakára is a hidegben hagyhatjuk őket.
  • A kész tojásokat olajjal vagy zsírral finoman átdörzsöljük, hogy szép fényesek legyenek.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Élelmiszer-tárolás okosan I. – Fagyasszuk le!

2023. január 20. 05:38

A karácsonyi és újévi összejövetelek alkalmával mindig eszembe jut, mennyire megkönnyítik az életünket a hűtőszekrény fagyasztórekeszei, vagy akár egy nagyobb fagyasztóláda. A nagy lakomákat követően számos étel még tárolható fagyasztva annak érdekében, hogy elkerüljük a kidobásukat. Lássuk, milyen ételek kerülhetnek a fagyasztóba!

A ketreces tartástechnológiának is helye van hazánkban

2020. június 26. 09:17

Az EU-konform ketreces tartástechnológia a legkörnyezetkímélőbb, ennek a termelési módnak a legkisebb az ökológiai lábnyoma, például a káros gáz (ammónia, szén-dioxid, metán) kibocsátás is ennél a tartásnál a legalacsonyabb.

Rehabilitálhatják a vörös húsokat, a tojást és a tejet, már nem tekintenek rájuk „szívgyilkosként”?

2023. július 20. 14:40

Az élelmezési célú állattenyésztést gyakran az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés egyik fő okozójaként tartják számon, sőt, egyes társadalmi körökben ezt a fajta állattenyésztést kegyetlennek és szükségtelennek tartják.

Nem várható tojáshiány

2023. március 30. 08:03

Továbbra is belföldön termelt tojást érdemes választani, mert az garantáltan jó minőségű, és biztosítja a termelés fennmaradását, ezzel együtt az ország ellátásbiztonságát is.