21℃ 15℃
július 10. Amália, Melina Engelbert, Ulrika
Életmód, gasztronómia

Honnan származnak a fűszerek?

Agrofórum Online

A fűszer, mint fogalom egy összefoglaló név minden aromás fogyasztható növényre.

Kis fogalom magyarázattal kezdenék: a fűszerek mindazon növényekből, gombákból, állatokból vagy ásványokból nyert anyagok, de inkább növényi részek, amelyeket hatóanyagaik (illat-, íz-, zamat-, szín- és tartósítóanyagok) miatt ételeink elkészítéséhez, tartósításához felhasználunk.

Tipikusan a tartósításnál szokott megjelenni a rozmaringkivonat, ha valaki bogarássza a „tartósítószermentes” termékeket. Fűszerekkel is lehet tartósítani, melynek hátterében antiszeptikus vagy mikrobaölő hatásuk áll. A fűszerek nagy többsége növényi eredetű, a zömmel fűszernek termesztett/használt növényeket nevezzük fűszernövényeknek.

Fűszerek és a konyhaművészet

A fűszerek erős aromájuk miatt lettek kedveltek a konyhaművészetben, a harmadik világból hazatérő felfedezők is előszeretettel nyűgözték le uralkodóikat a másik világból hozott izgalmas ízekkel, aromákkal. Ezek egyfajta hadikincsek voltak, valaha a fizetés is fűszerekkel mérhető volt. Már az őskorban is fontos szerepet játszott a növények ismerete és felhasználásuk az ételek elkészítésében – ez már a fentebb említett tartósítási „mellékhatás” miatt is volt.

Eleinte a közvetlen tapasztalás alapján szereztek gyakorlatot használatukra, majd később az összegyűlt tapasztalatokat tudományos módszerekkel ötvözve alakult ki a fűszerkészítés, -termesztés tudománya. Új konyhatechnikai módszerek alakultak ki a fűszerek legizgalmasabb felhasználására és manapság már olyan éttermek is vannak, ahol speciális fűszerekkel ízesítenek, hogy még jobban vendégcsalogatók legyenek.

A fűszerek erős aromájuk miatt lettek kedveltek a konyhaművészetben
A fűszerek erős aromájuk miatt lettek kedveltek a konyhaművészetben (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/fuszerek-bors-chili-anizs-2802527/)

Egy kis történelem

A fűszerek már az ókorban is nagyon értékes árucikkek voltak. A bibliai Józsefet az Ószövetség szerint bátyjai fűszerkereskedőknek adták el rabszolgának. Salamon király bibliai versében, az Énekek éneke című művében szíve választottját különböző fűszerformákhoz hasonlítja. A fűszerek, különösen a távol-keletiek, a fényűző lakomák kellékei voltak, és mivel nagyon messziről kellett szállítani őket, sokszor az aranynál is drágábbak voltak és státuszszimbólumnak számítottak.

Az általunk is ismert fekete bors (Piper nigrum) Indiában termett, és olyan ritka és értékes volt, hogy terméseit pénzként használták. Az idősebb Plinius az 1. században Naturalis Historia című művében írta a borssal kapcsolatban: „Nincs év, amelyikben India ne jutna a Római Birodalomtól ötvenmillió szeszterciuszhoz.”

A 13. században Marco Polo, a fiatal velencei felfedező hozott hírt az új fűszerlelőhelyekről. Az Indiából Európába érkező fűszerek kalandos hajóutakon jutottak el a vásárlókhoz, és emiatt nagyon megbecsült árucikkek voltak. Kolumbusz Kristóf valójában egy új, Indiába vezető útvonalat kívánt felfedezni, amikor 1492-ben Santa Maria nevű hajóján tengerre szállt.

Az addig ismert „fűszerút” évezredek során alakult ki, és Japán nyugati partjaitól indulva az indonéz szigetvilágon és Kínán keresztül haladt, érintette India partvidékeit is.

A szárazföldeken a fűszereket karavánok szállították, aztán Indiától hajóval vitték tovább a Közel-Keletre, majd onnan a mediterrán térségen keresztül Európába. A fűszerkereskedelem századokon át Arábia kereskedőinek uralma alatt állt, ők tartották kézben a szállításokat és határozták meg az árakat. A fűszerek származási helyét és termesztésük módjait titokként kezelték.

A fűszerek jelentették a fő motivációt abban, hogy Vasco da Gama portugál hajós elindult Indiába, ami aztán az új felfedezések mellett a brit birodalom négy évszázados uralmának kezdetét jelentette.

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Pici balkon nagy terméssel

2022. június 4. 05:36

Tavasztól őszig a zöldségek és fűszerek egész garmadáját termelhetjük meg még pici balkonon is.

Fűszerszüret: citromfű, menta és bazsalikom

2022. július 19. 06:38

A fűszereknél nemcsak a szüretelés helyes módja és ideje a fontos, hanem a tárolás, feldolgozás is, hogy megmaradjanak az értékes illatanyagok, aromák, színek.

Legyen saját fűszerkertünk - 6. rész

2020. április 5. 05:36

Kertünk fűszerrészlegének akadhatnak különleges tagjai is. A kertészetek tavasszal széles választékát nyújtják a fűszernövény-palántáknak, magokat pedig korábban is beszerezhetünk. Nézzünk körbe az örökzöld fűszernövények részlegén, és ismerjük meg közelebbről a curryfüvet és a fűszerbabért!

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Június

2023. június 14. 05:37

Júniusban van talán a legkönnyebb dolgunk, ha fontos számunkra, hogy szezonális gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket részesítsünk előnyben.