18℃ 13℃
szeptember 24. Gellért, Gerda, Mercédesz
Életmód, gasztronómia

Honnan tudom, hogy túl sok burgonyát eszem?

Agrofórum Online

Régen az emberek a „mindennapi” kenyerük mellett bizony, majd’ mindennap burgonyát ettek. Hogy miért? Mert olcsó volt és elérhetőbb, míg a húsfélék jellemzően csak heti egyszer, általában hétvégén kerültek az asztalra.

Igaz, nem is volt annyi rákos és köszvényes, sőt, szív- és érrendszeri megbetegedés, mint a modern világban, a krumpli azonban megvetette a lábát, és benne maradt a mindennapos étrendben. Sajnos azonban nem úgy, ahogy kéne.

Hiszen tepsiben, héjában megsütve, vagy petrezselyemmel megszórva, főtt formában a legegészségesebb, de ma az emberek java olajban sütve, gyorsétteremben hasáb vagy spirál formában, olajtól tocsogóan vagy chips formájában fogyasztja el.

De vajon egészséges-e egyáltalán ma burgonyát enni, és ha igen, mennyi lenne az optimális mennyiség? Mert bár a burgonya remek vitamin- és ásványianyag-forrás, túlzott fogyasztása, különösen az olajban sütött verziói, kifejezetten ártalmasak az egészségre.

Mennyi burgonyát kellene hetente elfogyasztanunk?

A burgonya magas keményítőtartalmú étel, akárcsak a kukorica, így kitűnő szénhidrátforrás, amely kellőképpen magas rosttartalommal is rendelkezik. Így hamar telítettség-érzetet kelt a gyomorban és jó hatással van az emésztőrendszerre.

A jelenlegi táplálkozási irányelvek alapján egy felnőtt embernek heti 4-6 csészényi keményítőtartalmú zöldséget kellene elfogyasztania (egy 1600-2400 kalóriás étrendet alapul véve).

Természetesen az a legjobb, ha ezt a mennyiséget nem csak a burgonyából, hanem többféle zöldségből biztosítjuk, és mellette elegendő friss gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, sovány fehérjét és egészséges zsírokat is elfogyasztunk.

A burgonya magas szénhidráttartalmú, de alacsony fehérje- és zsírtartalmú étel, magas a rosttartalma, vitaminokban és ásványi-anyagokban gazdag
A burgonya magas szénhidráttartalmú, de alacsony fehérje- és zsírtartalmú étel, magas a rosttartalma, vitaminokban és ásványi-anyagokban gazdag

A burgonya tápanyagtartalma

100 gramm tepsiben sült burgonya a héjával együtt a következőket tartalmazza:

  • Energia: 92 kcal
  • Szénhidrát: 21,1 gramm
  • Rost: 2,1 g
  • Fehérje: 2,1 g
  • Zsír: 0,15 g
  • Kálium: 544 milligramm (mg) (12% a napi ajánlott értékből)
  • Réz: 0,127 mg (14% NB – napi bevitel)
  • C-vitamin: 12,6 mg (14% NB)
  • B6-vitamin: 0,211 mg (12% NB)

Mit okoz a burgonya, ha túl sokat eszünk belőle?

  • Magasabb vércukorszint: a burgonya magas szénhidráttartalmú étel, ami nagy mennyiségben fogyasztva megemelheti a vércukorszintet, ami különösen a cukorbetegek vagy inzulinrezisztenciában szenvedők esetében kellemetlen lehet.
  • Súlygyarapodás: sült formában, zsíros feltéttel együtt fogyasztva a burgonya, magas kalóriatartalma miatt súlygyarapodáshoz vezethet.
  • Magasabb vérnyomás: a kutatók szerint a burgonya magas szénhidráttartalma és a vércukorra gyakorolt hatása hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához.
  • Emésztési problémák: bár általában gyomorpanaszokra javasolják a sós vízben főtt krumplit, az olajban sült verziója puffadást, emésztési panaszokat okozhat.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

A boróka 4 titkos felhasználási módja

2025. szeptember 21. 08:10

A boróka bogyója és olaja nemcsak fűszer, hanem természetes gyógynövény, amely emésztést, keringést és nyugalmat is támogat.

4 ínycsiklandó céklás recept, melyeket ki kell próbálni

2025. szeptember 20. 13:10

Klasszikus levesek, modern krémek, ropogós chipsek – a cékla minden formában egészséges és finom.

Burgonyaellátási nehézségekre kell felkészülnünk

2024. július 3. 10:40

A 20. hét óta folyamatosan esik Nyugat-Európában, így eléggé megkéstek a vetések, sok helyen még a tervezett mennyiség felét sem ültették el.

Ideális szántóföldi burgonyafajták

2019. május 1. 08:46

A sikeres burgonyatermesztés alapja sok minden mellett a megfelelő fajtaválasztás. Jöjjön egy kis segítség ehhez a nem egyszerű feladathoz.

Paprikás krumpli

2018. március 9. 09:12

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.

Burgonyakrémleves és kolbászchips

2018. január 5. 13:07

Télen sokszor az is elég, ha van egy kis forró leves otthon, és már kész is a vacsora.