Életmód, gasztronómia

Honnan tudom, hogy túl sok burgonyát eszem?

Agrofórum Online

Régen az emberek a „mindennapi” kenyerük mellett bizony, majd’ mindennap burgonyát ettek. Hogy miért? Mert olcsó volt és elérhetőbb, míg a húsfélék jellemzően csak heti egyszer, általában hétvégén kerültek az asztalra.

Igaz, nem is volt annyi rákos és köszvényes, sőt, szív- és érrendszeri megbetegedés, mint a modern világban, a krumpli azonban megvetette a lábát, és benne maradt a mindennapos étrendben. Sajnos azonban nem úgy, ahogy kéne.

Hiszen tepsiben, héjában megsütve, vagy petrezselyemmel megszórva, főtt formában a legegészségesebb, de ma az emberek java olajban sütve, gyorsétteremben hasáb vagy spirál formában, olajtól tocsogóan vagy chips formájában fogyasztja el.

De vajon egészséges-e egyáltalán ma burgonyát enni, és ha igen, mennyi lenne az optimális mennyiség? Mert bár a burgonya remek vitamin- és ásványianyag-forrás, túlzott fogyasztása, különösen az olajban sütött verziói, kifejezetten ártalmasak az egészségre.

Mennyi burgonyát kellene hetente elfogyasztanunk?

A burgonya magas keményítőtartalmú étel, akárcsak a kukorica, így kitűnő szénhidrátforrás, amely kellőképpen magas rosttartalommal is rendelkezik. Így hamar telítettség-érzetet kelt a gyomorban és jó hatással van az emésztőrendszerre.

A jelenlegi táplálkozási irányelvek alapján egy felnőtt embernek heti 4-6 csészényi keményítőtartalmú zöldséget kellene elfogyasztania (egy 1600-2400 kalóriás étrendet alapul véve).

Természetesen az a legjobb, ha ezt a mennyiséget nem csak a burgonyából, hanem többféle zöldségből biztosítjuk, és mellette elegendő friss gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, sovány fehérjét és egészséges zsírokat is elfogyasztunk.

A burgonya magas szénhidráttartalmú, de alacsony fehérje- és zsírtartalmú étel, magas a rosttartalma, vitaminokban és ásványi-anyagokban gazdag
A burgonya magas szénhidráttartalmú, de alacsony fehérje- és zsírtartalmú étel, magas a rosttartalma, vitaminokban és ásványi-anyagokban gazdag

A burgonya tápanyagtartalma

100 gramm tepsiben sült burgonya a héjával együtt a következőket tartalmazza:

  • Energia: 92 kcal
  • Szénhidrát: 21,1 gramm
  • Rost: 2,1 g
  • Fehérje: 2,1 g
  • Zsír: 0,15 g
  • Kálium: 544 milligramm (mg) (12% a napi ajánlott értékből)
  • Réz: 0,127 mg (14% NB – napi bevitel)
  • C-vitamin: 12,6 mg (14% NB)
  • B6-vitamin: 0,211 mg (12% NB)

Mit okoz a burgonya, ha túl sokat eszünk belőle?

  • Magasabb vércukorszint: a burgonya magas szénhidráttartalmú étel, ami nagy mennyiségben fogyasztva megemelheti a vércukorszintet, ami különösen a cukorbetegek vagy inzulinrezisztenciában szenvedők esetében kellemetlen lehet.
  • Súlygyarapodás: sült formában, zsíros feltéttel együtt fogyasztva a burgonya, magas kalóriatartalma miatt súlygyarapodáshoz vezethet.
  • Magasabb vérnyomás: a kutatók szerint a burgonya magas szénhidráttartalma és a vércukorra gyakorolt hatása hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához.
  • Emésztési problémák: bár általában gyomorpanaszokra javasolják a sós vízben főtt krumplit, az olajban sült verziója puffadást, emésztési panaszokat okozhat.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

A burgonya gyomszabályozása

2020. április 28. 07:36

A burgonya a tenyészidejének egy bizonyos szakaszában jó gyomelnyomó hatással rendelkezik, amikor nincs szükség gyomok elleni védekezésre, hiszen a lombozata megfelelő sűrűségű állomány mellett kiszorítja a jelentősebb fajokat. Ez az időszak a lombzáródástól kezdődik, egészen addig, amíg nem kezd el ritkulni a zöld növényzet. Így a megfelelő termesztéstechnológia mellett két időszakban indokolt a védekezés: a lombzáródást megelőző, valamint a betakarítás előtti közvetlen időszak, amikor az állomány leszárad.

Sárban fuldoklik a krumpli, kétségbeejtő helyzet alakult ki Nyugat-Európában

2024. január 18. 13:10

Sárban dagonyázva próbálják betakarítani a burgonyát Nyugat-Európában, de a termés egy jelentős része így is benne marad a földben, óriási károkat okozva a gazdáknak.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megkezdődött az amerikai kukoricabogár imágók rajzása

2023. július 12. 07:10

Megkezdődött az amerikai kukoricabogár imágók rajzása a monokultúrás területeken, a meleg idő kedvez a bogarak mozgásához, a csapdák szép számmal fogják őket.

Mikor kezdjük el a bakhátak elkészítését a burgonyának?

2025. május 3. 04:39

Mikor kezdjem el a burgonyának a bakhátak elkészítését? Tényleg van értelme megcsinálni?