Életmód, gasztronómia

Így készíthet mézes-ibolyás vajkrémet

Agrofórum Online

Amiért nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is rajonganak. Így „konferálják” fel a TikTok egyik legnézettebb és legszebb agrár-gasztronómiai videóját, amelyben megmutatják nekünk, miként lehet a kertben nyíló ibolyákból lélegzetelállítóan szép mézes-ibolyás vajkrémet készíteni.

Aki valaha volt óvodás, bizonyára emlékszik azokra a délutánokra, amikor a vajas-mézes kenyeret készítettek a konyhás nénik, de nem ám úgy, hogy a mézet a kenyérre csurgatták, hiszen úgy nem lehet gyerekek kezébe adni, hanem úgy, hogy összekeverték a vajjal.

Az eredmény egy édes illatú vajkrém lett, amit még azok a gyerekek is megettek, akik otthon nem szerették a mézet.

Nos, ebből az alapreceptből „fejlődik” tovább az ibolyás vajkrém, hiszen ebbe a mézes-vajas alapba kell belekeverni a frissen szedett és alaposan megmosott ibolyákat. Fontos – bár ezt a videóban is elmondják -, hogy nem szabad túlságosan felolvasztani a vajat, mert nem az a lényeg, hogy olajszerűvé váljon, hanem az, hogy könnyen lehessen kenni, akár egy krémet.

Ebbe a lágy vajba kell belekeverni a mézet (ezt nyilván ízlés szerint, ki mennyire szereti édesen), majd legvégül kell hozzáadni az ibolyát, ami nemcsak mesés állagot és illatot, de elképesztően szép látványt is ad a mézes vajnak, ezért érdemes áttetsző üvegedénybe, dobozba, fedeles kis üvegbe vagy vajtartóba tölteni, és úgy fogyasztani.

Mézes-ibolyás vajkrém

Hozzávalók: 12 dkg teavaj, 3 ek méz, 1 marék ibolya (virág)

Elkészítés: a vajat megolvasztjuk, összekeverjük a mézzel, majd óvatosan hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett ibolya virágokat. Üvegbe töltjük, hűtőben tartjuk fogyasztásig.

Remekül illik pirítóshoz, kalácshoz, kekszekhez, a nap bármely szakában, és még egészséges is. Gyerekeket érdemes belevonni mind az ibolyaszedésbe, mind a recept elkészítésébe, mert nagyon könnyű, nagyon kellemes program és garantált a sikerélmény.

A szóban forgó TikTok videó, amelyben megnézhetjük, miként készül el ez a meseszép vajkrém, itt tekinthető meg: KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Eldőlt a nagy kérdés, hogy mossuk vagy ne mossuk a diót

2025. október 22. 09:10

A héjas és a hántolt dió tárolás, felhasználás előtt nagyjából hasonlóan kezelendő, a tisztítás, mosás terén is szinte ugyanaz javallott az esetükben.

Mihez kezdjünk a rebarbarával?

2024. április 27. 08:10

A rebarbara lekvár elkészítése pofonegyszerű. Savanykás ízeket kedvelőknek igazi ünnepi csemege lehet ez télen a megszokott édesebb befőttek és lekvárok mellett.

20 szilveszteri étel, ami garantálja a jó szerencsét 2024-ben 

2023. december 30. 16:40

Lencse, káposzta, mák, narancs – mindenki másban hisz, mindenki más babonának „ül fel”, hiszen a tét hatalmas: ezeken az ételeken múlik ugyanis, mennyire lesz sikeres, gazdag és szerencsés a következő évünk – legalábbis a hiedelmek szerint.

Őszi vitaminbomba

2019. november 1. 09:00

Ha ránézek erre a színes különlegességre, azonnal az ősz jut eszembe. Természetesen nem csak akkor készíthető el, de a zöld-lila-narancssárga kombinációja a lehulló falevelek színkavalkádját idézi.

Tárkonyos csirkeragu leves

2018. február 2. 09:24

Ha ki kellene választani a 3 kedvenc téli levesemet, biztos, hogy a tárkonyos csirkeragu leves köztük lenne.