32℃ 20℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Életmód, gasztronómia

Így készíthet mézes-ibolyás vajkrémet

Agrofórum Online

Amiért nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is rajonganak. Így „konferálják” fel a TikTok egyik legnézettebb és legszebb agrár-gasztronómiai videóját, amelyben megmutatják nekünk, miként lehet a kertben nyíló ibolyákból lélegzetelállítóan szép mézes-ibolyás vajkrémet készíteni.

Aki valaha volt óvodás, bizonyára emlékszik azokra a délutánokra, amikor a vajas-mézes kenyeret készítettek a konyhás nénik, de nem ám úgy, hogy a mézet a kenyérre csurgatták, hiszen úgy nem lehet gyerekek kezébe adni, hanem úgy, hogy összekeverték a vajjal.

Az eredmény egy édes illatú vajkrém lett, amit még azok a gyerekek is megettek, akik otthon nem szerették a mézet.

Nos, ebből az alapreceptből „fejlődik” tovább az ibolyás vajkrém, hiszen ebbe a mézes-vajas alapba kell belekeverni a frissen szedett és alaposan megmosott ibolyákat. Fontos – bár ezt a videóban is elmondják -, hogy nem szabad túlságosan felolvasztani a vajat, mert nem az a lényeg, hogy olajszerűvé váljon, hanem az, hogy könnyen lehessen kenni, akár egy krémet.

Ebbe a lágy vajba kell belekeverni a mézet (ezt nyilván ízlés szerint, ki mennyire szereti édesen), majd legvégül kell hozzáadni az ibolyát, ami nemcsak mesés állagot és illatot, de elképesztően szép látványt is ad a mézes vajnak, ezért érdemes áttetsző üvegedénybe, dobozba, fedeles kis üvegbe vagy vajtartóba tölteni, és úgy fogyasztani.

Mézes-ibolyás vajkrém

Hozzávalók: 12 dkg teavaj, 3 ek méz, 1 marék ibolya (virág)

Elkészítés: a vajat megolvasztjuk, összekeverjük a mézzel, majd óvatosan hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett ibolya virágokat. Üvegbe töltjük, hűtőben tartjuk fogyasztásig.

Remekül illik pirítóshoz, kalácshoz, kekszekhez, a nap bármely szakában, és még egészséges is. Gyerekeket érdemes belevonni mind az ibolyaszedésbe, mind a recept elkészítésébe, mert nagyon könnyű, nagyon kellemes program és garantált a sikerélmény.

A szóban forgó TikTok videó, amelyben megnézhetjük, miként készül el ez a meseszép vajkrém, itt tekinthető meg: KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

20 szilveszteri étel, ami garantálja a jó szerencsét 2024-ben 

2023. december 30. 16:40

Lencse, káposzta, mák, narancs – mindenki másban hisz, mindenki más babonának „ül fel”, hiszen a tét hatalmas: ezeken az ételeken múlik ugyanis, mennyire lesz sikeres, gazdag és szerencsés a következő évünk – legalábbis a hiedelmek szerint.

Nagyböjti halas recept: Pontyfilé diós bundában

2019. március 15. 09:37

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Húsvéti sonka

2019. április 19. 06:37

Ha rajtam múlna, minden héten főznénk sonkát. Jó, hát lehet, hogy a tormát és a retket időnként lecserélném valami másra, de magát a sonkát szerintem nagyon nehezen tudnám megunni.

Mihez kezdjünk a rebarbarával?

2024. április 27. 08:10

A rebarbara lekvár elkészítése pofonegyszerű. Savanykás ízeket kedvelőknek igazi ünnepi csemege lehet ez télen a megszokott édesebb befőttek és lekvárok mellett.